Бързо, хранително, балансирано и икономично хранене - какво да сложим в чинията?

• 55 524
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
О, да, децата могат да бъдат големи манипулатори Tired
Скрит текст:
Аз отскоро прилагам практиката с “попита-отговорих" Whistling:
- Ти май вече ме пита?
- Да
- Аз отговорих ли ти?
- Да
- Тогава знаеш отговора ми. Ако искаш, повтори какво ти отговорих, да проверим дали правилно си разбрал /или И какво ти казах?/
- Отговорът ми важи/ Да, точно така, това беше отговорът ми/ Правилно си разбрал. Ако има промяна, бъди сигурен, обещавам да ти кажа Peace

Аманда,
Скрит текст:
довечера ще мина през магазина и ако видя въпросните формички ще купя. Ако ми пратиш адрес в Силистра на ЛС, ще се радвам да ги доставя лично, дори и за съжаление да нямаме възможност да се видим.

Менюто днес, почти като вчера Laughing

закуска - овесени ядки, кефир, КМ, фъстъчено масло с червено грозде
обяд - от вчерашните свински пържоли, които в крайна сметка направих по тази рецепта http://cookingwithmichele.com/2010/01/perfectly-pan-seared-pork-chop/ и станаха много сочни, а аз имах кокали за гризане Crazy с картофи запечени с кашкавал и сурови моркови
вечеря - френски омлет от тиквички с кашкавал. Мисля да сложа овесено брашно за сгъстяване. Салатата ще е пак зелена Mr. Green с оранжева чушка, сирене и тиквени семки с поници от броколи

Вчера правих експеримент за хляб от киноа и чия по тази рецепта https://www.thehealthychef.com/2012/06/gluten-free-bread/. Търсих някаква да е без фъстъчено масло, защото щерката не може да носи нищо с ядки на дневния лагер. Аз накиснах само 1 чаша киноа и пеках в две мини силиконови формички. Остатъкът го изядохме вчера вечерта под формата на кора за пица. Сложих го върху пекарска хартия и за около 30 мин беше готово и много вкусно. Днес ще пробвам да разрежа "хляба". Ще видим дали ще е трошлив  Mr. Green

# 601
Галче,
Скрит текст:
Много, ама много ти благодаря за услугата, която искаш да ми направиш Heart Eyes, но аз не съм убедена, че изобщо ще има човек в апартамента по това време. Свекърва ми живее там, но в момента е при другите внуци и помага, та не съм убедена, че ще се върне във втората половина на август. Ще го оставим евентуално за другото лято, за да можем и да се видим Hug
Пържолките изглеждат супер вкусно
менюто за днес -
елда с банан, ябълка и масло за закуска за децата
за обяд грах с домати
вечеря кюфтета от свинско и телешко, шопска салата и таратор
аз ядох две варени яйца, за обяд- фреш от ананс, ябълка и канела, за вечеря кюфтетата
Когато ям малко повечко въглехидрати като вчера, винаги се чувствам подута и все едно съм яла огромно количество храна, а след сутрешното посещение на тоалетната Simple Smile, тежа по-малко от предходната сутрин. Явно и при мен фибрите са от значение.
п.п ще пробвам описаната от теб тактика с децата

Последна редакция: вт, 26 юли 2016, 19:37 от Аmanda

# 602
Здравейте на всички! Отдавна не съм писала тук,ама влизам по малко във форума и предимно чета.
Имам големи тревоги с моето дете ( с нейното не изхождан) и не мога и нямам много желание да пиша.
Влизам във форума да чета за други деца с подобни проблеми и да търся инфо на кой лекар да я заведа.
Това с храненето на дете на определена възраст били голям проблем. Не мога насила да я накарам да яде даден плод като не иска. Вече се принудих да хапвам и аз плод, та да й се прияде, но не винаги се получава. Всеки ден готвя само за нея по 1-2 купички супа, но пак не винаги яде... Понякога по цял ден кара само на вода.
Иначе вече бисквити дори и 'био' не купувам и съответно не й давам.  Но с купения сладолед имаме голям проблем. Тези сладоледи са на всяка крачка и като застане там, няма мърдане... Вече дори разпознава моя домашния сладолед от купения. Не знам как да се справя, чувствам се безсилна. А на дете на 2,6г. каквото й да обяснявам, не мисля, че ще има резултат.

И да не ми е напразен поста с моите оплаквания-

Закуска- нямаше, детето не пожела нищо, е, да по-късно навън ме изнуди за сладолед
Обяд- печени картофи с домати за детето, за мен салата от печени тиквички с лук и малко КМ
Вечеря- за детето пилешка супа, за ММ печени картофи със сирене, за  мен омлет със сирене и обща салата тип шопска

Скрит текст:
Галче, пиши кога ще си  на морето, там може би със сигурност може да се видим.[/spoiler]

# 603
  • 1st floor
Галче, може ли рецепта за френския омлет с тиквички и кашкавал?

# 604
Не мога насила да я накарам да яде като не иска...Понякога по цял ден кара само на вода.

...е, да по-късно навън ме изнуди за сладолед...

Suns Hug Моят съвет е да не се вторачваш в храненето и яденето като цяло, т.е. ако иска да яде...но същевременно да въведеш няколко "железни правила" за храненето, дори да се притесняваш, ами сега как ще стои гладна, т.е. трябва постоянство в прилагането на правилата Peace

Ти си решаваш какви да са ти правилата
Скрит текст:
при нас са следните:
- яде се само на масата
- яде се в часа за хранене, ако не си гладен, само опитай това, което е в чинията ти. Дай възможност на езика ти да свикне с вкуса на новата храна.
- ако не ти се яде, няма проблем, но следващото ядене ще бъде сервирано в следващото време за хранене
- течности на масата не се пият; вода се пие между храненията, но не й след вечеря
- като се седне на масата се сяда, за да се яде. Може да се говори, но ако не можеш да говориш /защото не се говори с пълна уста/ и да ядеш, тогава ще говориш като се нахраниш

Скрит текст:
В Ахтопол ще бъдем на 21-ви и 22-ри и може би един ден до Варна, но не знам дали, кога и как Peace

НеПоКоРнА, рецептата я взех от Лабрекс, но аз я правя така: настъргвам една тиквичка, омесвам с няколко с.л. брашно и 3 разбити яйца. Изсипвам в горещ намазнен тиган /моят е керамичен и не слагам много мазнина/. Слагам капака отгоре и когато яйцата са готови, в рецептата трябва да се обърне омлета, но аз предпочитам да включа на горен реотан фурната, слагам кашкавал настърган или на парчета нарязан и запичам отгоре до готовност.

Аманда Hug За следващо идване не се знае Sad

# 605
  • 1st floor
Благодаря! Hug Аз нямам тиган с подходящи дръжки за фурна, та ще го обърна. Но звучи много вкусно! Grinning

# 606
***SunS*** може да пробваш със смуутита - така ще "пробуташ" незабелязано неща като спанак, магданоз, авокадо, може и друг вид фибри. Майка ми (по нейни думи) също е имала такива проблеми с мен, за съжаление проблемите си останаха докато не обърнах внимание на храненето си преди около 2 години. Понякога пия фибри на таблетки, но не знам това колко е подходящо за малко дете.

Имате ли член на семейството с подобни проблеми? Може да е наследствено, при мен дядо ми и баща ми са с операции на дебелото черво, ако не се лъжа защото е прекалено дълго? На английски е "мегаколон" заболяването, не знам как е на български защото не съм се интересувала по него време. Наскоро тьрсих неща за себе си и така попаднах на това име.

Правилното хранене и пиене на вода помага. Аз имам проблеми като наблегна на тестото, а през целия си живот до 25 хапвах стабилно пици, спагети, картофи и много малко вода - съответно с дни не ходех на онова място и винаги с голям зор. Сега внимавам - пия вода, ям фибри, спортувам и пак имам кофти ситуации, но не е като преди. За съжаление при жените проблемът се среща по-често. Стана дълко, спирам  Peace

# 607
НеПоКоРнА  Hug и на нас ни е много вкусно, пък и точно сега му е сезона Sunglasses

Suns, Eхи ми напомни за един тест, ако искаш да провериш на колко дни ака, можеш да използваш сурово цвекло или варена царевица; може и със цели сусамови семена, но тя е мъничка и може да се задави. После гледаш в тоалетната кога ще излезе червено ако за цвеклото или царевичните зрънца. Ето тук е описано с цвеклото: http://globalnews.ca/news/1171722/the-bowel-movement-beet-test-h … ive-transit-time/
Ще взема и аз днес да изям едно сурово цвекло преди вечеря Crazy, защото и аз имам често проблем с честотата на изхожданията, който както бях писала се повлияя положително като увеличих броя на суровите моркови, които ям всеки ден Mr. Green

# 608
Скрит текст:

Това е едно добро начало  bouquet

# 609
Ехи, така си е, но на мен ми трябваха повече от 18 години, за да го осъзная Blush

Скрит текст:
Знам, че някой ден децата ще анализират моите грешки като родител, но тези, които моите родители са допуснали спрямо мен, без да го осъзнават разбира се, са: детето все някой ден ще прояде ooooh! и тя си е срамежлива и не говори много, но с времето ще го преодолее  Crossing Arms И двете са ме белязали толкова много, че и до ден днешен се боря с последиците Tired

Скрит текст:
Книгите обаче ми помагат да работя върху себе си и да поглеждам нещата в друга перспектива. Вчера стоях до посред нощите да прочета една книжка написана по действителен случай от една приемна майка. Изморена съм, но съм доволна, защото успя да ме разтърси и да ме накара да преосъзная това, което ми се случва, да се замисля и да осъзная, че винаги има за какво да си щастлив и благодарен Hug

И след тези лирични отклонения Whistling

Менюто днес Mr. Green

закуска - овесени ядки с КМ, кефир и канела с ябълки
обяд - свински пържоли с хляба от киноа /като хляб дори е още по-вкусно и добре се реже с назъбен нож, защото киноата е още по-омекнала и само чията хруска, и щерката и синът бяха единодушни, че могат всеки ден да го ядат; в резултат съм накиснала пак киноа Joy/, броколи /направих ги по нов начин, на горен реотан на фурната, но с капак отгоре и останаха хрупкави, но нямат вкус на сурови Crazy/ с сурови моркови
вечеря - нахут със свинско с целина и лучен сос със салата с маруля, зеле, оранжева чушка, репички, сирене и тиквени семки

Сънс, пиши как е малката Hug

# 610
Моето меню днес
закуска овесени ядки с кисело мляко /половин кофичка с две лъжици/-мислех да не закусвам, но станах много рано, а и бях вечеряла предишната вечер рано и огладнях
обяд - кърначе и четири -пет чери домати
следобяд четири парчета диня
вечеря миш-маш
семейното
закуска - препечени филийки с масло и за едното дете сирене,за другото кашкавал
обяд - домашна кокошка с ориз и шопска салата
следобяд диня
вечеря - миш-маш
Suns, а краставици, домати не яде ли? Парчета прясно зеле, такива неща....Може би и малко повече мазнини - тахан, авокадо
Аз никога не съм била злояда, децата също. Моите родители даже по-скоро се опитваха да ме ограничават с храната, отколкото да ме карат да ям нещо Embarassed Скоро се опитах да се сетя има ли неща за хранене, които не обичам и единствено за козе сирене се сетих Embarassed Каквото има  в цивилизования свят за хапване, все го харесвам. Затова и често залитам от едната крайност към другата - спокойно мога да стана и върл месоядец, и веган Laughing, ако реша. Все ще ми е вкусно.

# 611
Аманда, не се сещам дали си писала, но понеже имате различно меню за закуска, децата ти сами ли решават какво искат да закусват?

Оттук усещам аромата на домашна кокошка. Ти как я приготвяш? Аз все още се уча как да приготвям различни видове меса да са сочни и вкусни Flutter

Като бях малка, никога не съм се навъртала в кухнята, освен когато правехме курабии и сладкиши Mr. Green. Четенето ме увличаше и се налагаше по 2-3 пъти да ме викат на масата. Синът ми се е метнал на мен в това отношение Mr. Green

# 612
Галче, да, сами решават. Аз им предлагам няколко алтернативи обаче. Понеже съм по бързите неща, все такива, които по-лесно стават. Ако ММ е по-свободен, си играе повече .
Домашната кокошка почти винаги трябва да се вари предварително. Аз най-много я обичам пълнена с дреболиите /дробчета и т.н/  и лук. Пълни се сурова, зашива се, вари се и после се пече с малко масло.

# 613
вари се и после се пече с малко масло.

Мерси bouquet, а колко време и на каква температура?

# 614
Галче, ами зависи си от възрастта на кокошката. Аз пробвам с вилица. Ако е сравнително млада, в обикновена тенджера й трябва около два часа. Но си зависи и колко е тичала, как е живяла , колко е жилаво месото, от много фактори.

Общи условия

Активация на акаунт