Бързо, хранително, балансирано и икономично хранене - какво да сложим в чинията?

• 55 516
  • 744
  •   1
Отговори
# 630
Вчера вечерта ядохме семейно мусака от патладжани - патладжани, домати, моркови, чесън и заливка с яйца, кисело мляко и кашкавал. През деня не знам какво са яли децата, моето меню беше  три праскови и 50 грама бадеми.
Днес  за закуска всички ядохме къпини, за обяд  децата леща , аз ребърца и тиквички на скара, за вечеря /децата филии с фъстъчено масло/, ние с ММ - таратор  и чушки, пълнени с яйца и сирене.
Галче, тия хлябове звучат супер и как бих яла.... но се опитвам да не правя често домашен, защото се изкушавам като усетя как ухае къщата и с една филия не минавам Embarassed
Ехи, супер е да си има човек такъв студен чай. Подсети ме, че аз така си правех миналото лято от мента от градината и лимони. Трябва пак да направя.

# 631
Галче, целината наистина е много полезна и тази статия отново потвърждава моето мнение. Интересно ми е как приготвяш хляб от киноа  newsm78 Аз днес за закуска използвах червена киноа и много ми хареса, ММ нещо се мусеше, странно му било то киноа с пържено яйце  #2gunfire А пък аз толкова се старах, яйцето го изпържих в шайба от камба като по филмите  Laughing авокадо и чери доматчета прибавих за цвят, ама не е ли то сандвич или мюсли с мляко, не се признава.

Amanda, трябва да пробвам в листенца мента. Ти какъв чай приготвяш? Аз карам на обикновен зелен чай (безкофеинов).

И да се оплача: днес пробвах да направя палачинки с две съставки (яйца и банан) и станаха пълен провал. За да не изхвърля сместта импровизирах и обърках едни мъфини с орехчета. ММ много ги хареса. Но все пак много се ядосах на тия палачинки. Изобщо не се оформиха като палачинки, като ги обръщах се разкъсваха и нямаха хубав вид. Направих точно 3 преди да ми падне пердето  Joy

# 632
Ехи, нали и аз се оплаквах от ММ за киноато, та много добре те разбирам. Обаче на хляб киноато много добре се приема от цялото семейство. Аз накисвам 1 чаша киноа за няколко часа, обикновено цяла нощ или цял ден. После за няколко минути смесвам 2 с.л. чия с 4 с.л. вода и смесвам всичко това в кухн. робот с 4 с.л. зехтин и още 4 с.л. вода с 1/4 ч.л. сол и 1/4 ч.л. сода с малко лимонов сок, заради содата. Завъртам няколко минути в кухн робот и после в силиконови формички, но може и в обикновени с кухн. хартия за 30-40 мин в предварително загрята фурна на 325F. Ако не му хареса така, въпреки че има точно вкус на хляб от тези пълнозърнестите, не пухкавите белите, препичаш на грил и става като крекери.

Аз бананови палачинки не съм правила, но като съм правила със сладък картоф, те нали също са доста захарни, установих, че тиганът трябва да е на доста слабо, да се пържат дълго време и евентуално ако ползваш мазнина, повече мазнина да не залепват Peace

Иначе по принцип почне ли да ми загаря тигана и прехвърлям материала на хартия за печене и пускам горния реотан hahaha

# 633
Галче, този хляб е само от киноа... аз си мислех, че киноата е добавка към някакво брашно.
Ехи, само от мента миналото лято правех. Сварявам си и като изстине, добавям лимони. Но предполагам, че и със зелен чай ще е супер.
На банановите палачинки слагам малко кокосови стърготини или овесени ядки, като е добре предварително да покиснат в яйцата. Бананът да е намачкан с вилица, а не блендиран. И да са по-малки като диаметър, защото иначе се разпадат при обръщане. Според мен и голямото дете стават страхотни, малкото и баща му смятат, че класическите са в пъти по-хубави.

# 634
Аманда, мен точно с това ме спечели този хляб, че няма брашно Hug Сега имам в хладилника 1 хлебче от нахут и едно от киноа и за 2 хранения съм си решила зърнените Peace

Днес за закуска менюто е стандартното съботно неделно
За обяд - картофите запечени с зеленчуков микс и нахут с бекон и кашкавал и останалите кюфтета от вчера.
За вечеря - не знам дали ще е барбекю, ако не е ще е пиле с ориз и спанак
За обяд с моркови, за вечеря със зелена салата и домати

# 635
Здравейте, момичета! Благодаря ви за съветите относно проблемите около моето дете. Тези проблеми ми докараха емоционално хранене. Един ден ям всичко възможно, което видя, разбира се домашно и полезно, но безразборно, а на другия ден нищо не хапвам от вина.
Установих, че за да храня детето си както трябва и с каквото трябва е необходимо по цял ден да сме си вкъщи, а ние сме по цял ден навън, на всичкото отгоре живеем до Морската градина, а там изкушения дебна отвсякъде.
Днес например не пожела да закуси КМ с овесени ядки, малини и стафиди.
Излязохме навън, бях й взела 3 кайсии. Пожела да яде и изяде една, докато не видя фризер със сладолед, залепи се за там и се започна мрънкане и тръшкане, докато отида до там, баща й вече беше купил. После на площадката  се заигра с едно дете и майката идва, и носи пакет с мини-кроасани. Нашата изяде 3. Това  беше закуската и обяда.
Чувствам се ужасно безсилна и виновна.

Вечерята ни ще е картофи-соте със салата, ако не се провали и тя, разбира се.

# 636
Снощи - дюнер  Mr. Green Mr. Green

# 637
SunS Hug, не забравяй, че ти определяш правилата. Ако искаш да закуси вкъщи, кажи й че правилото е, когато закусиш, тогава ще излезем. Ако сте навън, ще ядем като се приберем. На тръшкането пълен игнор. Казваш й, тук съм и съм готова да говоря с теб, когато и ти си готова да говориш с мен. Когато ревеш, крещиш и се тръшкаш, не мога да те разбера. Ще говорим ли? И заставаш близо до нея, но без да й обръщаш внимание и да й говориш.
И последно, ако нищо не проработи, и този период ще мине, не се притеснявай, не случайно му казват трудните 2 Crazy

Ние ще ядем ребърца на барбекю за вечеря Party Най-сетне дойде и моя час  hahaha

# 638
Аз днес казах на ММ че ми се ядат тиквички на барбекю и скариди и бях отрязана моментално  Joy Не му се палело барбекю днес  #2gunfire

Вчера търсих тофу в магазина до нас, но нямаше. Направих си спагети от киноа и царевица и много ми харесаха. Сосът направих от смлени домати от буркан, царевичка и малко маслини. Сложих босилек, сол и черен пипер, сгъстих и изсипах върху спагетите, настъргах си и едно варено яйце отгоре да наподобява сирене  Laughing Много ми харесаха, очаквах да си увеличат обема като обикновени спагети но, уви, останаха малко и честно казано не ми стигнаха  Blush

Трябва да пробвам хлябът от киноа, но няма да казвам на ММ, че има киноа. А да видим ще мине ли номерът  Thinking

В момента варя жито, много ни се е дояло. Обожавам го с лимонена кора, орехи и биксвитки (1-2 и то невинаги слагам).

Животът без млечни продукти ми се отразява добре. Ни една нова пъпка не е избила, но за сметка на това от старите имам доста тъмни петна, с които имам да се боря. Не знам дали това се дължи на спирането на млечните или е следствие на ПМС (по-вероятно), но мисля да продължа в същия дух.

Amanda, не знам дали бих се наела да правя пак бананови палачинки. Гледах клипчета, как на хората им се получават, а моите не?! Мислех си да сложа малко брашно и мляко и да забъркам уж нормалните палачинки, но така се ядосах, че завих купата във фолио и я метнах в хладилника да охладим взаимно страстите  Laughing

# 639
***SunS**, не се самообвинявай, че така става още по-зле.  Аз много съвети не мога да давам, че и при нас положението  при малкото дете с яденето на храна, която не одобрявам, не е никак розово. Стигам до там, че казвам нещо от сорта - добре, може сладолед, ама първо да си закусиш, обядваш и г.н Той в никакъв случай обаче не е злояд, харесва и полезна храна , но с боклуците не мога да се преборя. Докато с брат му изобщо не съм имала такъв проблем, обяснявах и разбираше. Не се сеща да иска такива неща, а и даже се кара на малкото.
Днес бях дежурна на работа, а работа почти нямаше и от скука ядох много
кисело мляко за закуска, саздърма около 150 грама за обяд и няколко чери домати, вечерях зелен боб с две фили хляб... /трябва да си направя от този на Галчето, че бобовите ги обичам с хляб/
децата са яли днес диня, таратор и лозови сарми с ориз.
Ехи, нещо си объркала в пропорциите вероятно. На мен ми харесват и само с яйца и кокосови стърготини, а банан за плънка. Но винаги човек може да си изяде съставките поотделно Laughing

# 640
Най-накрая си намерих тофу! Това си купих от веганския щанд

Скрит текст:

Не съм веган, но в търсене на тофуто видях това "саламче" и искам да ви споделя, че съм потресена! На вкус е като салам, не бих разбрала, че ям нещо друго. С тофуто още умувам какво да правя, но саламът ще свърши много бързо  Laughing

# 641
Един познат ми разказваше как известно време трябвало да ходи по работа в някакви колбасарски цехове, като е прекарвал по повече от месец във всеки. За негово учудване, салами излизали, но месо не влизало в цеховете /с изключение на една от фирмите/ Влизали някакви големи бели блокове със смес, към която се добавяли различни неща, за да се получи краен резултат еди какъв си салам....Аз затова вече почти не купувам нищо, само филе от бут, за да виждам, че има месо и пражка шунка. Вчера направих изключение със саздърмата, но много ми се беше прияла.
За пореден път установявам, че бобовите ми действат много добре, направо като метла изчистват всичко от червата. Трябва да ги консумирам поне два пъти седмично. Имам един проблем с червата, издават звуци от  година и половина - къркорене ли е, що ли е , и непрекъснато изпадам в разни филми, че нещо страшно се случва, макар да не правя изследвания докрай, за да разбера наистина ли е така. И съм в търсене на най-безопасната диета- от месо тези шумове се успокояват, но пък, ако е нещо неприятно, не знам дали диета приоритетно със зеленчуци и плодове, няма да е по-подходяща...

Последна редакция: пн, 01 авг 2016, 17:55 от Аmanda

# 642
Amanda, най-добре е да те види добът специалист. Има храни, които дразнят стомаха, включително някои видове плодове и зеленчуци. Подсети ме покрай темата за бобовите да метна една леща, само да изядем динята, че пак няма място  Laughing

Това за саламите напълно го вярвам и все повтарям на ММ да спре да купува, да не говорим, че не са и вкусни. Като си бяхме в България харесвах, от Лидл бях вземала един салам, още го помня. Но тук повечето са  Sick

Снощи направих една пробна доза тофу на тиган. Овкусих скромно със сол и босилек, после поръсих хубаво с нишесте и в малко зехтин стана много добре. В нас обаче беше голяма димилка, не знам ММ как не ме е изгонил още  loveuuu

# 643
И ние тук не ядем салами, така и не мога да им свикна  на тукашните подправки Blush От овкусените меса само свински наденички непикантни мога да ям.
Ако се наложи да правя сандвичи на ММ за работа, вземаме една говежда шунка и това е Peace

Ехи, радвам се, че ти се е получило добре тофуто.

Аз да се похваля, че много добре ни се получиха ребърцата вчера, за първи път ги готвихме на грил. ММ за разлика от на Ехи, може и всеки ден да пали барбекюто, но аз се дърпам Rolling Eyes
Използвах триковете от този линк https://fr.pinterest.com/pin/207869339027257448/, за махане на ципата /никога досега не съм го правила/ още по-малко пък с кухн. хартия, но горещо препоръчвам.

Аз си купих от начупения овес да пробвам за хлебчето, но не знам кога ще направя, защото купихме и царевица на кочан и тя е с приоритет Mr. Green

За днес

закуска - овесени ядки с КМ, кефир и култивирани сини боровинки с начупен купен ядков бар
обяд - ребърцата с пюре от картофи, грах, зелен боб, моркови, царевица и нахут; за щерката с хляба от нахут, защото имат и деца алергични към грах на лагера със сурови моркови
вечеря - ребърца с царевица и задушено броколи с доматен сос; салата от маруля, напа зеле, чушка, сирене, конопено семе и поници от броколи Mr. Green

# 644
Тофуто ми е много любимо, дори го добавям на салата вместо сирене. Особено много ми е вкусно печено, но предварително мариновано в соев сос,зехтин, лим.сок и стрит чесън. Мога само това да ям + малко салатка. За съжаление, не мога да си позволя често да купувам истинско тофу със 100% съдържамие на протеини. Кг му е 13лв, толкова, колкото е кашкавалът ( а него поне го ядат и детето и ММ). Затова си купувам едно по-евтино тофу с П равни на В.

Вече новата редовна закуска за детето (аз пак продължавам с моите си проблеми) ще е някакъв крем( трябва да потърся рецепти), за да мога да й слагам сиропа за 'акането', че иначе не иска да го пие.
За днес правих крем от авокадо,натурално какао, мед и няколко капки сок от портокал. Номерът мина успешно.
За обяд пожела филия с мед, вместо ризото със зеленчуци, което майка ми й направи и донесе. Поне след това хапна доста диня.
Вечерята ще е печен джолан със печени картофи, тиквички и моркови за ММ и детето. Аз ще хапна само от картофите.
Решила съм да пробвам един експеримент и всеки ден да ям по само един продукт, за да си преодолея лакомията и да не ям безразборно.Така че за днес само картофки.

Относно хляба на Галчето, много добра идея. Ние също си правим хляб в хлебопекарната. Аз смилам обикновено лимец, ръж, спелта и до там ми се изчерпва фантазията.

Искам да си покълна соя. Малко помощ...

Общи условия

Активация на акаунт