Бързо, хранително, балансирано и икономично хранене - какво да сложим в чинията?

• 55 510
  • 744
  •   1
Отговори
# 660
А пък аз сега пека чушки и ще ги правя с оцет, зехтин, чесън и зелени подправки. Оказа се, че нямам леща и вечерята ще е нещо друго.

За закуска хапнахме сандвичи с вегански кашкавал, вегански салам и домат. ММ каза, че ако не съм му споменала, че продуктите са вегански, щял да си помисли, че яде месо. Наистина много добра имитация.

Обядът ще е под формата на плод някакъв, ядки, нещо подобно.

За вечеря салата и маринованите чушки. Сложила съм на мивката едни лозови листенца да се размразяват и ще направя сармички  Blush

В момента варя и жито по поръчка на ММ.

Не помня дали споменах, но наскоро си купих спагети от царевица и киноа и са много хубави  newsm10

# 661
американски палачинки с кокосово брашно, не точно бананови, но са с банан Wink: http://www.thepetiteprofessional.com/paleo-pumpkin-pancakes/

# 662
Току що опитах за пръв път целина и моркови с фатъчено масло - много ми хареса комбинацията. Та в момента хрупаме целинка и гребем яко фъстъчено масло  Laughing Май отново прекалих с количеството и не знам дали ще успеем да си изядем порциите, но все се страхувам да не остана гладна и съм голяма лакомия  Blush

Пием и смуути от манго, банан и горски плодове

# 663
Галче, въпреки стриктните изпълнения не ми се получиха кълновете нито от соя,нито от червена леща. Моля те,дай ми идея какво да правя, да ги сваря ли,че иначе ще се развалят,ако постоят още във вода. Така ми се искаше да си слагам кълновете в салатите.

# 664
SunSHug не се обезкуражавай, не е в теб причината най-вероятно. Все пак червената леща е обработвана, понякога и топлинно, и на мен не ми покълва. За соята, може да е както при повечето видове боб, да не може кълнът да пробие обвивката. За щастие винаги можеш да ги свариш. И понеже са киснали по-дълго време, няколко минути им стига за варенето. А за покълването, пробвай пак с кафява или зелена леща би трябвало да стане, също нахут и бял боб на мен ми покълват лесно Peace

Моят експеримент с патладжан вчера не беше одобрен от сина ми Rolling Eyes

Днес се чудя дали да сготвя пиле, да не се развали в хладилника, защото по принцип в петък ядем риба Thinking Имате ли интересна идея за пилешки гърди chef

Скрит текст:
Вече съм напълно готова с подаръците. Последното, което ще добавя от хранителна гледна точка са два пакета с конопено семе. Проверих и май не са яли нашите близки такова нещо Mr. Green

# 665
пилешки гърди овкусявам със сол и черен пипер. Отделно забърквам горчица, мед, зехтин, лимонов сок, лук/чесън на прах и с четка намазвам гърдите (или пък ги овалвам). Пека на фурна. От меда залепват, така че или използвам тава за еднократна употреба, или стъклена. Всичко е око, между другото  Laughing

# 666
Мерси Ехи, аз мисля, че открих рецептата за днешната вечеря, че не ми се включва фурната Blush При нас е 32 градуса и се усеща като 40, заради влажността. Ето тази ще използвам: http://batimiti.blogspot.ca/2016/08/blog-post_66.html

Да напиша и останалата част то менюто

закуска - овесени ядки с КМ, кефир, ленено семе и сини боровинки; за мен айс кафе
обяд - замразен микс със зелен, жълт боб и моркови с бекон, картофи на шайби и яйца на тиган, за щерката с патладжана, който не беше одобрен от сина ми и със сурови моркови; за мен 2 сурови моркова
следобед - ледена близалка с плантанов банан, брашно от баобаб и канела
вечерята с пилешките кюфтета и салата с маруля, китайско зеле, краставица, репички, сирене и конопено семе; за мен + още един морков Mr. Green

Последна редакция: пт, 05 авг 2016, 21:01 от Галче

# 667
За днес
закуска къпини
обяд за децата картофени кюфтета на фурна и салата от домати и краставици
вечеря салата от нахут, авокадо, печени чушки и домати
Аз ядох къпините, вечерната салата и две варени яйца
Пилешки гърди правя по една много бърза рецепта, която се харесва на децата - обърквам ги с кисело мляко, черен пипер, джинджифил, куркума и малко зехтин /правила съм с всякакви подправки, понякога махам джинджифила и куркумата и замествам с копър Simple Smile, друг път само черен, червен пипер и сол/. Пека на хартия във фурната. Стават за петнайсет  минути и месото е много крехко.

# 668
Пилешки гърди печем на скарата, престояли в купешки барбекю сос.

При нас вечерята ще бъде таратор и печени кюфтенца от тиквички. Обяда беше - пилешка супа, приготвена в съда за бавно готвене. От пилето остана бялото месо и ще го направя с бял ориз на фурна.

Ехи, аз много обичам с парчета ябълки да бъркам в буркана с фъстъчено масло. Направо ми е като торта.

# 669
 Непокълнатите соя и леща ги сварих и пасирах, после добавих лук, чесън, морков,кимион и тахан и направих веган кюфтенца. За мен са много вкусни, ще видим какво ще кажат останалите.
Ще продължа да търся варианти за соята. Мисля да пробвам да покълна жълт или зелен сух грах.

Изпробвах и рецептата на Галчето, но нямах киноа и използвах амарат. Само, че заради другия състав на амарата добавих тахан, вместо зехтин. А после  половината мъфинчета(понеже ги сложих в такива формички ги наричам така) след като ги изпекох ги намазах с домашен мед.
Станаха супер!
Снощи с едно мъфинче и малко салата се наядох доволно.

За днес закуската беше филийка от домашен хляб намазаха с лешников и фъстъчен тахан
Обяд сирене по шопски (дело на брат ми)
Вечеря печен лефер от ММ, салата от айсберг,краставици с дресинг от маслинена паста. Аз може би ще си хапна от моите кюфтенца, че риба много не ми се яде в тези жеги.

Галче
Скрит текст:
Кога пътувате за БГ. Тук опрелено няма по магазиините такива формички за ледени близалки, определено ще останат доволни. Не съм се сетила да потърся он-лайн дали няма да намеря от формичките.

# 670
За днес
закуска - праскови
обяд - за децата направих  пълнозърнести спагети /Галчето ме подсети, че скоро не съм правила/ и домашен доматен сос
вечеря - домашно пиле със зеленчуци /моркови, тиквички, патладжани, домати/ За мен закуската и вечерята  /към вечерята стабилно парче кашкавал от любимия ми/, по обяд ядох и диня
*SunS***  , тези кюфтенца звучат много вкусно. Предполагам, че ще станат и без соя, че не е типична за нашето меню.
Аз бях останала с впечатление, че имам киноа вкъщи, но явно сме я свършили. Преди малко се бях наканила да правя хляба.

# 671
Аманда, кюфтенцата наистина са много вкусни. Разбира се,че стават и от други продукти. Аз съм правила и с нахут и с боб. Трябва да си намеря веганския тефтер за повече идеи. Соята е включвам в менюто си,заради високия % протеини.

# 672
Suns, за соята щях да ти пиша, че както е само накисната можеш да я опечеш на тиган и да я ползваш за каквото си искаш: салати, вместо боб, даже не знам дали и на брашно няма да стане. Аз леща и нахут съм правила така и станаха малко твърди и хрупкави Peace

Аманда, хлебчето съм почти сигурна, че ще стане и с други накиснати зърнени, аз още не съм имала възможност да експериментирам Blush, но щом с нахут и амарант става Thinking

Менюто

закуска - цвеклова голяма палачинка със сос от сусамов тахан, рожков и кефир с ледени близалки от вчерашните и от кокосово мляко и малини; децата искаха различни. ММ си сложи някакви замразени плодове, но не съм го видяла какви. Аз бях на айс-кафе
обяд - ориз с пилешки гърди и спанак. Експеримент беше, но добре се получи. Използвах замразен спанак, размразих го на горещ тиган, премих басмати ориз и го сложих до полуготовност. Междувременно намазах пилешките гърди с кисело мляко, сол и джинджифил и като набъбна ориза, добавих още една чаша вода, намалих на слабо котлона, сложих пил. гърди и ги оставих до готовност. Мислех после да ги пусна на горен реотан само да се позапекат, но от ангажименти се върнахме вкъщи чак в 13.30ч и народът беше гладен и не му се чакаше. Така че само поръсих с черен пипер и сусамово семе преди сервиране Mr. Green
следобед - близалки от сутрешните за децата; за мен една ябълка, че цял следобед не бях пила вода
вечеря - говежди дроб на грил с останалия ориз от обяд и салата от маруля, китайско зеле, червено зеле, бяло зеле, репички и домати със сирене и конопено семе. За мен + морков

# 673
Днес закуска - грозде
обядвахме на пикник в планината - домати, краставици, сирене и пълнозърнест хляб за децата
вечеря леща и хлябът на Галчето /стана страхотен, благодаря Heart Eyes/ Направих го от киноа, амарант и овесени ядки. Нямах време да киснат достатъчно дълго, защото днес купих първите две съставки, но е чуден. Както винаги обаче, всичко здравословно се харесва само на мен и на големия ми син. И като гледам темповете, с които го хапва голямото, може и да няма за няколко дни Laughing Малкият ми син и ММ отказват дори да опитат. Фураж не обичали ....Пекох го като на крекери, поръсен с риган
Исках и кюфета от леща да направя, но като ги попитах как да я сготвя - варена или на кюфтета, веднага заложиха на сигурното и пробваното.....
пилешките гърди със спанак и ориз според мен са били много вкусни

# 674
Аз днес за пръв път от много време не трябваше да мисля какво ще се яде. Бяхме на гости на една моя приятелка казахстанка и приготвяхме заедно Манты - казахстански пирожки бих ги нарекла. Прави се тесто от 1 яйце, вода и брашно и се разточва на тънки кръгчета. Плънката е от телешко и лук с черен пипер и сол. Готвят се на пара и се гарнират със заквасена сметана. Слагам снимка да добиете предтстава, само че нашите бяха още по-хубави  Simple Smile Наистина много си падам по такива неща.

Един друг приятел от компанията пък прави някакво узбекистанско ястие, което не беше нищо специално като приготвяне, но има много интересен вкус. В тава се слагат картофи, пилешки бутчета, патладжан на колелца, домат на колелца, лук на шайби и лимон на колелца. Завива се във фолио и се пече. Лимонът придаваше много хубав аромат. Трябва да го пробвам. Та това ядох днес. Много съм доволна, че беше различно от нещата, които аз приготвям, че малко ми омръзна да паса салата всяка вечер.

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт