В момента чета...46

• 83 496
  • 759
  •   1
Отговори
# 195
Скоро не съм чела книга за няколко часа. Снощи започнах Отровни думи и днес не можах да я оставя, докато не я завърша. Тежка е историята. Толкова са крехки децата по време на пубертета, връзката с родителите... Правилно ми е била позната историята в началото. В края авторката казва, че след историята с Наташа Кампуш (от филма, за който ме подсещаше) и още едно момиче,  жертви на насилие, й светва лампичката, че това ще й е основната нишка.
Не знам какво повече да кажа без да е спойлер. Едно тъмно, тягостно усещане има през цялото време. Интересно ми е как продължава живота на хората след всичко това. Много, много трудно със сигурност.

# 196
Успоредно чета електронно "Лолита" на Набоков.  Mr. Green Всеки знае за какво се отнася. Повечето сме гледали и филма с Джеръми Айрънс. т.е. нищо изненадващо не очаквах. Исках просто да видя / усетя как е написана. На този етап (съвсем в началото съм) обаче, напълно изненадващо за мен, я намирам за смешна...  Mr. Green И то не в смисъл тийнейджърски подсмихваща на разни забранени неща, а напълно несериозна и смешна... Ще я почета още малко и може да я зарежа, ако все така върви...  Wink (А толкова много високи оценки има за нея?!?  Rolling Eyes )
О, Петя, дай й шанс, не вярвам накрая да не я оцениш високо. Книгата е сериозна, тъжна и драматична.

# 197
Прочетох "Тайната история" - Дона Тарт. Вече писах, че ако има нещо, срещу което да имам леки възражения, това е обемът. Би могла Дона малко да си озапти логореята, Simple Smile както често я упрекват, но на мен в нито един момент не ми дотежа книгата, нито ми стана досадно. (Нещо, което често ми се случва с толкова дебели тухли.) Някак всичко си беше на мястото - описанията на природата, на времето, литературните откъси; нищо не ми се стори излишно и съшито с бели конци. Много убедителни и пълнокръвни образи, хубав сюжет, страхотен стил. Една от най-добрите книги, които съм чела в последно време. Със сигурност ще се запозная скоро с "Щиглецът" (аз упорито си я наричам "Щурецът" Simple Smile) и с "Малкият приятел".

# 198
  • София
Аз чета "Жената в капан" на Юси Адлер-Улсен. Стотина страници съм минала, но много ми допада. Мисля, че скоро коментирахме точно този автор с лекото чувство за хумор.

# 199
Захванах се с "Одисей" на Джеймс Джойс. Чета я в оригинал и признавам - доста ми е трудно с този "поток на съзнанието".

# 200
Аз имам един неуспешен опит с Джойс и одисеята му. По едно време усетих, че тотално съм изтървала нишката. Зарекла съм се да й дам втори шанс един ден. Сега чета един чудесен, криминален,гръцки трилър, само да имаше начин да не спя...

# 201
  • Дъблин
Аз чета "Жената в капан" на Юси Адлер-Улсен. Стотина страници съм минала, но много ми допада. Мисля, че скоро коментирахме точно този автор с лекото чувство за хумор.
Аз пък я чакам от библиотеката, ама да видим до кога Simple Smile Тази ли е първата от поредицата на Юси?

# 202
  • Пловдив
Започвам тази:

# 203
  • София
Успоредно чета електронно "Лолита" на Набоков.  Mr. Green Всеки знае за какво се отнася. Повечето сме гледали и филма с Джеръми Айрънс. т.е. нищо изненадващо не очаквах. Исках просто да видя / усетя как е написана. На този етап (съвсем в началото съм) обаче, напълно изненадващо за мен, я намирам за смешна...  Mr. Green И то не в смисъл тийнейджърски подсмихваща на разни забранени неща, а напълно несериозна и смешна... Ще я почета още малко и може да я зарежа, ако все така върви...  Wink (А толкова много високи оценки има за нея?!?  Rolling Eyes )
О, Петя, дай й шанс, не вярвам накрая да не я оцениш високо. Книгата е сериозна, тъжна и драматична.

Благодаря, Нина*! Ще те послушам определено! Peace

# 204
  • София
Аз пък я чакам от библиотеката, ама да видим до кога Simple Smile Тази ли е първата от поредицата на Юси?
Да, тази е първата от поредицата за инсп. Мьорк. Аз четох първо "Писмо в бутилка от П.", която е трета, но в интерес на истината има препратки.

# 205
  • Belgium
System Error, колко хубаво се сте спогодили с "Тайната история"  Heart Eyes

Джойс за мен е пълен ужас, изобщо писането в стил "поток на съзнанието" хич не ми допада.

Приключих биографията на Лита Форд - 2 звезди с "от мен да мине".

Към края съм и на "Как се раждат добрите идеи" - как може да се пише толкова убийствено скучно не знам. Тия дни съм пълен литературен мазхоист.

Мисля да си дам няколко дни почивка от четенето, да изтрезнея.

# 206
  • Пловдив
Една интересна статия от сп. Мениджър:

"Има книги, които ви грабват от първата страница, и не можете да ги оставите преди да сте ги прочели от корица до корица. Историята ви се струва толкова интересна, че започвате да четете все по-бързо, за да узнаете края й. Представяме ви осем от най-добрите романи, които са по-вълнуващи и от най-хитовите сериали. Насладете им се!
„Кървав меридиан или червен сумрак на запад“ от Кормак Маккарти
Реалистичните превъплъщения на героите на книгата са вързани в един сложен заговор. Талантът на разказвача води читателя стъпка по стъпка през една история, която наистина ще ви накара да се замислите. Авторът не се страхува да постави трудни житейски въпроси за живота и смъртта и жестокостта, присъща на човешката природа.
“Махалото на Фуко” от Умберто Еко
Романът разказва историята на трима приятели, Белбо, Диоталеви и Казобон, които работят за издателска компания. Прочитайки голямо количество ръкописи, посветени на различни теории на конспирацията, те решават да измислят своя собствена, ей така, за забавление. Но нещата взимат неочакван обрат за тях.
“Тайната история” от Дона Тарт
Историята се развива в малък колеж във Върмонт, САЩ. Нейните главни герои са пет жизнерадостни студента, четири момчета и едно момиче, които трябва да се справят с последиците от убийство по непредпазливост. Години по-късно, опитвайки се да разбере какво се е случило, главният герой си припомня студентските години и взаимоотношенията с неговите състуденти. Този вълнуващ психологически трилър няма да ви остави безразлични.
“Невероятните приключения на Кавалиър и Клей” от Майкъл Шейбон
Сюжетът на този роман се върти около две еврейски момчета, които стават известни, създавайки комикс със супергерои по време на Втората световна война. С чувство за хумор и младежки ентусиазъм, те се опитват да се борят срещу нацистките сили и да поддържат духа на всички около тях.
“Поправките” от Джонатан Франзен
Издадена през 2001 г., тази книга прави Джонатан Франзен известен по целия свят, поставяйки го на едно ниво с титаните на американската литература. Семейство Ламбърт не се различава от всяко друго семейство: те обичат и мразят, глезят се един друг и водят приятен живот, но най-важното, никой не може да им попречи да се съберат за коледната вечеря.
“Скипи умира” от Пол Мъри
Защо Скипи, 14-годишен студент в Сийбрук колдиж (престижен католически интернат), бива намерен мъртъв на пода на местното кафене? Романът започва с мъчителни сцени за смъртта Скипи, а след това тръгва да разплита нишката как и защо се е стигнало до този край - и по-важното, какво ще се случи след това. Вълнуващи преплетени сюжетни линии правят тази книга задължително четиво за всеки фен на сложните драми.
“Канада” от Ричард Форд
Дел и Бербър са двама 15-годишни тийнейджъри, чиито нормален живот се променя завинаги, след като родителите им, почтителни и скромни хора, решават да ограбят банка. ”Канада” провокира читателя със своите големи идеи, красиви описания, иронични диалози и деликатни психологически изследвания.
“Шантарам” от Грегъри Дейвид Робъртс
Главният герой бяга от строго охраняван австралийски затвор и се отправя към Бомбай, Индия: град на свободата и безграничните възможности. Това е мястото, където този хипнотизиращ роман за любовта и прошката, лоялността и честта, започва и свършва. Книгата е включена във всеки списък с бестселъри и печели възторжени отзиви и сравнения с произведенията на най-добрите писатели на модерната епоха, включително Мелвил и Хемингуей."

# 207
Чета "Майсторът на ковчези" сборник с 19 разказа за призраци от известни автори. Някои от имената са: Дикенс, Пушкин, Марк Твен, Томас Харди, Брам Стокър и Конан Дойл.
Прочела съм четири разказа до момента.

Преди това прочетох "Ангелите на гнева" на Джон Конъли. Добър роман, типичен за автора.

# 208
Довечера замислям и аз да започна "Тайната история" на Д.Тарт.

# 209
Прочетох "Подземието на смъртта" на Емилио Салгари и останах много разочарована. Това е най-слабата книга която съм чела от този автор.

Започнах:
и засега е много интересна.

Общи условия

Активация на акаунт