Ники и Кати

Давуд организира и участва в убийството на Осман и Кьосем му отмъщава. Еничарите, затворили Осман не са искали смъртта му, но Давуд се възползва от това, че е затворен и по заповед на Халиме Султан нарежда убийството на Осман. Впоследствие й носи отрязаното ухо и нос на Осман за доказателство
. Еничарите и Кьосем отмъщават за това убийство. Давуд е жестоки убит.Искендер най-вероятно ще загине в борба за трона, както е по исторически данни.

Ваня

Има голяма логика в разсъжденията ти по въпроса, шехзаде ли е вече Искендер или не.
Наистина спорна ситуация....и според мен този въпрос не може да бъде едностранен, защото има и емоционална страна. Аз лично за себе си съм почти убедена, че ако Искендер беше чул за смъртта на Ахмед и за това, че на трона е вече Осман (според традицията досега на пряко наследяване: баща-син), той щеше да се качи на кораба. Но, новите факти, сменената ситуация за наследяване в допълнение на факта, че той жадува за семейството си и за Родината си доведоха до това негово решени да остане и да се бори за трона. Прототипът на Искендер, Яхия се бори за трона, въпреки че е отгледан в християнския свят и е християнин. Явно това, че е получил заповед за екзекуция и че по този начин статутът му на шехзаде губи своето значение, няма такова влияние и не се възприема по този начин по онова време. Роденото шехзаде си остава шехзаде, защото за онова време синята/благородническа кръв е имала основно значение...много по-голямо от юридическата обосновка и трактовка на нещата. Още нещо: това, че шехзадето по един ли друг начин е избегнало смъртта може да се отдаде на съдбата, на Аллах или на провидението. За тогавашните хора това е от голямо значение - следователно Всевишният, позволявайки да бъде спасен и пазейки го, не позволява да му се отнеме статута на шехзаде и му показва, че именно това му е съдбата. Не случайно тогава са вярвали и на знамения, символи, магии, заклинания, муски и талисмани.
В допълнение: историята познава много случаи на изгонени, изгубени и спасени принцове, получили смъртна присъда от тогавашните владетели, но впоследствие претендирали за трон и власт.
Лично за мен: за онова време, за онзи начин на мислене - Искендер е шехзаде и си остава такъв и има право на борба за трона. Твоите разсъждения са абсолютно правилни и верни
и съм съгласна с тях, но за разглеждане на въпроса в днешен момент, а не за тогавашното време. За мен много важен е смисълът на изградения образ. Сценарият за Искендер - екзекутиран или заминал си по живо, по здраво да си живее надалеч, би изпразнил от съдържание образа. Образът ще олекне
, защото заложените черти в него ще бъдат размити. Лично за мен този образ би бил изличен и банален, ако тъпче на едно място - вярност, преданост до края, без реализиране на другите заложени неща - желанието да бъде близо до семейството си, желанието да живее на родната земя (а не да бъде там, където никога не се е чувствал част от род, семейство и родина), както и блузката, като символ на статута на шехзаде.Лично аз бих предпочела Искендер да помага на Кьосем и на синовете й, при едно друго развитие на събитията (това най-много би отговорило на заложеното до сега)
, но за съжаление няма да стане така - сценаристите решиха да го противопоставят и той ще загине в борба за трона, изправяйки се срещу Кьосем и Зюлфикяр...ами интрига трябва да има
.

Серената

Мили момичета, до скоро!

П.П. Допълвам се
Докато четох за наследяването на трона в ОИ, попаднах на много интересна информация относно закона на Фатих, братоубийствата и т.н. Трябва да намеря статията и за по-лесно ползване, ще преведа интересните моменти.

. Само като си помисля и ми става тъжно. Според мен първо ще се разделим с Искендер, ясно е че ще се изправи пред Зюлфикяр. После ще преживеем жестоката смърт на Осман и предполагам и смъртта на Мехмед преди това.