Берен Саат от Звездите ... до ВВ Кьосем Тема 13

• 104 389
  • 730
  •   1
Отговори
# 180
                         Здравейте, момичета! wavey wavey wavey

Страхотни неща сте публикували, както винаги!

Дива  Hug
Оценявам колко време и усилия влагаш в това да внесеш повече яснота по отношение на „Ekber ve Erşet“ и ти благодаря. Наистина за нас е много трудно да схванем логиката и да разберем смисъла на тези правила, които са съществували в продължение на стотици години. Аз самата вече леко се обърках след цялата информация, която прочетох. Права си, че всеки тълкува системата както му е угодно, а и очевидно тя подлежи на промяна и Кьосем с право се притеснява, че може и друг да внесе промени след нея.

Ваня  Hug
Отново прекрасен пост, благодаря ти. Споделям твоите разсъждения относно Искендер. Независимо от неговия статут, сегашното му решение да се бори за трона е продиктувано в някаква степен от това, че има неща, които не са му известни и оттам той неправилно интерпретира фактите. В голяма степен Искендер е овлядан от емоцията, че намери семейството си, нещо за което е мечтал и се е борил през целия си съзнателен живот. Но рано и ли късно ще си даде сметка, че сърцето на Сафие е  по-студено и от камък и тя вижда в  него само и единствено шехзаде, чрез което отново да се добере до властта. Ще си спомни за дългите 11 години, които прекара в копнеж и самота, докато майка му и сестра му са били на една ръка разстояние от него, но са си мълчали.
Моето усещане е, че сценаристите не знам точно как, но ще запазят логиката на образа и Искендер доброволно  ще се откаже от статута си на шехзаде. Не искам да предполагам как, защото със сигурност няма да позная, но не се съмнявам, че ще го измислят интересно. А кой знае, ако все пак остане жив, може би след години при нови обстоятелства той отново ще прояви претенции за трона.

Дана  Hug
Права си, че ние зрителите виждаме цялата картина, но никой от героите, в частност Искендер не е наясно с всички факти  и обстоятелства и това влияе на постъпките му. Но да внимават сценаристите, защото аз все пак не искам да се разочаровам от постъпките на герой, на който досега съм симпатизирала. Laughing
И аз предполагам, че услугата, която Ахмед преди смъртта си поиска от Зюлфикяр е да инсценира смъртта на Искендер по същата причина. Той, който плати много висока цена като не спази закона и не посегна на живота на брат си Мустафа, не е би посегнал и на живота на Искендер. Човек когото уважава, доверява му се  и на когото сам изтъкна, че е длъжник. Това също би противоречило на логиката но образа, който изградиха досега на Ахмед като хуманен и справеслив владетел. Останаха само няколко епизода до края на сезона и възелът ще се разплете. Не се съмнявам, че ще са го измислили интересно и че пак ще се реве.

Ех, момичета, ако знаете колко бих се радвала и аз, ако двамата ми любими актьори Берен и Енгин се съберат отново в един проект, било то и  като майка и син. Няма роля, която да се опре на Енгин, било тя е и на злодей.

Тио
Това момче Burak Tozkoparan  е млад актьор, който в момента играе в  Paramparça/Счупени парчета или „Твоят мой живот“, както  се излъчва в България. Симпатяга е и може би има потенциал да изиграе отрицателен образ, но нещо не ми се вярва да е той.

Скрит текст:

Те пък все мои любимци искат феновете - и Джансел и Къванч са сред актьорите които най-много харесвам. Чаги не съм го гледала досега, но си спомням, че още преди старта на ВВК пишеха, че щял да играе син на Кьосем. Този на снимка № 5 не ми е познат. Това ще има да го мислим цяло лято.
Иначе си права, Сафие /Хюлия е много красива жена и много талантлива актриса. Вчера четох в руския контакт, че в някакво тв шоу е потвърдена официално информацията, че Хюлия Авшар напуска сериала в 30 епизод, който очевидно ще е края на сезона. Достатъчно време да забърка още много каши и да остави още някой и друг труп след себе си.

Нося и един много оригинален колаж.

В очакване на фрагмана, отивам да се пмъча да разгадая загадката.
Тио Hug

Леле, и фрамгама дайде най-после докато се натуткам.
Дива Hug

# 181
  • AMS

Дъгичка,  Peace Hug давай превода на фрагмана!!!
Момичета,  Hug Hug Hug след малко ще пиша.
Сега само да ви кажа, че ви изчетох с удоволствие  Peace Peace Peace

# 182
Дива, нося го.  Hug

Леле, каква серия ни чака, направо огън.

Фрагмана на руски.

https://vk.com/mahpeyker_sultan?z=video180195074_456239042%2Fdc9 … pl_wall_-95129973

Превода:

- Отсега нататък ти ще бъдеш Султан на седем континента и на всички османските земи.

- Вие допуснахте грешка, Валиде. Не брат ми Осман, а аз трябваше да се възкача на престола. Аз и братята ми платихме за грешката, която ви допуснахте. А сега е ваш ред. Няма да ви позволя да се върнете в двореца!

- Отсега нататък тронът няма да се предава на най-възрастния и най-мъдрия, а от баща на син.

- Султанът дойде при мен. Той поиска становище /фетва/ относно екзекуцията на Шехзаде Мехмед.

- Измяна, това е да обърнеш гръб на Султана и да градиш държава в държавата! Измяна е да причиниш на човек нещо, което си обещал никога да не правиш!

- Най-накрая Кьосем Султан ще получи заслуженто си наказание.

- Шехзаде Мехмед Хазретлери е намерил убежище в Корпуса.

- Надявам се, че той няма да вдигне въстание, Султане.

# 183
Момичета, здравейте Hug

Дъгичка Hug благодаря!

Просто не знам, какво да кажа Shocked Shocked Shocked...явно серията ще покаже развитие в месеци или може би година, защото виждаме шехзаде Йомер, синчето на Осман II и Мелексима. Какво ли се е случило, че Осман да вземе такъв тип решения, противоречащи на заложената до момента линия на поведение?! Thinking
Може би разковничето е в тези думи, изречени с насълзени от гняв и разочарование очи:
Цитат
- Измяна, това е да обърнеш гръб на Султана и да градиш държава в държавата! Измяна е да причиниш на човек нещо, което си обещал никога да не правиш!
Според мен: набъркана е баба Сафие чрез Лала Омер и учителят приписва на Кьосем начина на поведение на Сафие в миналото - държава в държавата, задкулисни уговорки и т.н. и използва старата и изпитана стратегия на плашене. Не ми се ще да се разочаровам от герой на който симпатизирам и ми е харесвал във всяко едно отношение Confused. Мисля, че ще има някакво недоразумение тук и голяма интрига, за да настроят Осман срещу Кьосем. Sick
Интересно, какво ли се е случило в тези месеци след възкачването на Осман на трона? newsm78 Thinking...ще се реве, момичета, както писа Дъгичка Confused.

До скоро, мили дами! bouquet

# 184
  • AMS
Дъгичка, Дана, Ваня@, Тио, Серената,
Дайченце, момичета, Благодаря!!!

Ето ме пак  Grinning
След превода на фрагмана имам чувството,
че ни върнахa в първи клас.
Каквото и да писахме и разбрахме,
за законите и системата за наследяване на трона,
беше до тук. Сега отначало.
За Искендер вече ми се струва, че преекспонираха образа.
По-добре е, да се откаже от претенциите си за престола,
или да замине с тези претенции извън пределите на империята.
Да - "Има закон и права, но има и морал."
Но ако има морал, то той трябва да е вграден в законите.
Именно по законите, който са действали, или по липсата на такива,
съдим за морала тогава.
Много неща, които днес изглеждат неморални,
тогава са били напълно в реда на нещата.
Спомням си, че серията Червеният кафтан ме шашардиса.
Спомних си и това за Ахмед -
Той помилва също и Фахрие, но поръча на Дервиш, друго.
Сега помилва и Искендер, но не знам какво поръча на Зюлфикяр.
И не мисля, че пращайки Искендер в санджак като бейлербей,
не се съобразява със статута му на шехзаде.
Така би трябвало да бъде - шехзадетата, да придобиват опит,
за да може, като им дойде времето да поемат престола,
да са добре подготвени и в същото време да помагат в управлението.
Но, след фрага, вече нищо не е такова , каквото беше.

Колкото до това, кой да изпълнява ролята на големия Мурад IV,
аз искам да е нов и не толкова познат за мен.
От обичайните заподозрени, мога да направя компромис за Чагатай.
Но и скокът във времето напред, трябва да е твърде голям.
Има още хляб в малкия актьор, да порасне през лятото,
защото Мурад  става султан на 11 години и Кьосем е негов регент.
Иначе открих две разлики в картинките -
Зюлфикяр се е завъртял на 180 градуса
и над Мустафа е добавен Пинхан.

# 185
Дива Hug

Това е подарък за теб !  bouquet

Другите 2 разлики са :
Кьосем държи букет жасмин
Сафие държи котката !
Познала си по трудните неща ! Браво на теб !

Дъгичка много благодаря за превода на фрагмана  bouquet Hug bouquet Hug

Последна редакция: вт, 17 май 2016, 00:05 от trendafilka

# 186
Момичета,

Оффф, Тио Hug тъкмо щях да се допълвам за котката, жасмина и Зюл, ама Пинхан го пропуснах ooooh!, но виждам, че Дива е отговорила Hug.

Дива Hug напълно съм съгласна с теб!
Цитат
Да - "Има закон и права, но има и морал."
Но ако има морал, то той трябва да е вграден в законите.
Именно по законите, който са действали, или по липсата на такива,
съдим за морала тогава.
Много неща, които днес изглеждат неморални,
тогава са били напълно в реда на нещата.

Много добре казано! bouquet

За Искендер:
Цитат

Сега ми хрумна нещо по късни доби...няма да стане така, ама аз да си го напиша Crazy Mr. Green: дали пък сега, когато Осман е настроен срещу Кьосем и заплашва Мехмед, Искендер няма да помогне и да се включи в защита на Мехмед.  Thinking newsm78
Наистина сценаристите трябва да решат, какво искат от този образ и да действат, защото там много се протакат нещата и започва да омръзва на зрителя Rolling Eyes...

bouquet bouquet

# 187
Дана ,браво и на теб ! bouquet bouquet bouquet

Момичета,

Оффф, Тио Hug тъкмо щях да се допълвам за котката, жасмина и Зюл, ама Пинхан го пропуснах ooooh!, но виждам, че Дива е отговорила Hug.

За Искендер:
Цитат

Сега ми хрумна нещо по късни доби...няма да стане така, ама аз да си го напиша Crazy Mr. Green: дали пък сега, когато Осман е настроен срещу Кьосем и заплашва Мехмед, Искендер няма да помогне и да се включи в защита на Мехмед.  Thinking newsm78
Наистина сценаристите трябва да решат, какво искат от този образ и да действат, защото там много се протакат нещата и започва да омръзва на зрителя Rolling Eyes...

bouquet bouquet

Дана не смятам Искендер да покровителствува Мехмед.
Интересно коя ще бъде валиде по времето на управлението на Осман? Сафието ,ако стане такава ,тогава наистина Искендер ще стане излишен.
Все си мисля ,че Искендер ще замине за да търси подкрепа извън страната и може би определен период от време няма да се мярка.
За Осман :
Възможно е да се изплаши от това ,
 че Мехмед има подръжката на яничарите /видяхме в предишен епизод/  и това да изтъкне  като причина за измяна ,а от там и последвалото наказание ...  newsm78

Дайченце къде си ? Hug

# 188
  • На изток от рая...
Аз си мисля, че в цялата тази история Мехмед няма да е толкова невинен, т.е. сам ще предизвика наказанието си с някакви интриги и заплахи към султана. Видяхме, че и сега не пропусна да каже на Кьосем, че е сбъркала с избора на султан.

Виж отношението на Осман към Кьосем определено ме подразни. За мен подмяната на закона беше умен ход с цел да запази децата си, защото тя познава достатъчно добре и Осман и Мехмед и мисля, че не се доверява докрай на нито един от двамата. Вярно нещата се объркаха - Халиме се оказа по-глупава и зла, а Мехмед пък издаде брат си. Така Кьосем застраши живота им, но пък и тя го спаси. Отвличането на Дилруба беше поредния й умен ход. Ужас представям си колко е трудно всичко това - мозъкът ти трябва постоянно да работи, да вижда невидимото, да предвижда ходовете на многобрйните ти врагове.

Та колкото и да я обвинява Осман можеше поне да помисли и да не действа под властта на обидата. В това отношение Ахмед беше по-различен. Винаги мислше и премисляше преди да вземе решение за някой от близките си. Мисля, че противопоставянето на Косем ще коства живота на Осман. Не съм сигурна, че тя ще вложи цялата си енергия, за да го спаси, както направи сега.

# 189
Привет, момичета!  Hug

Тио, нямам предложение за ролята на Мурад. Искам изненада. Доверявам се на каста на турците. Много са добри в това отношение.
А иначе, предложенията са екстра.
Намерих разликите, но закъснях за подаръците.  Grinning
Как да не се подмладява Сафие: курорт в кулата, непрекъснати емоции, тя няма време да остарее.

Дана, така е, героите знаят различни неща. Но те не са толкова безпомощни и наивни и освен това, което чуват и виждат, а Искендер на неговата позиция вижда и чува много неща,  могат като нас да правят и логически заключения и да съобразяват кой, по какъв повод и в каква връзка казва нещо. Такава ми се струва ситуацията около наказанието на Искендер. Ако не да възстанови всичко, то мисли в тази посока могат да му се появят. Не може да се очаква Зюлфикяр да каже, че Ахмед е инсценирал спасението му (ако това е така), защото как да каже, че Ахмед е издал заповед за екзекуция и едновременно е организирал спасението.
Искендер подсъзнателно дава превез на чувствата си и това, което чува от Сафие и Хюмашах. Нима не знае  кои са те и като говорят, защо го казват? Искендер е обречен да върви към пълна реализация на своята идентичност на шехзаде, точно заради тези копнежи за връщане в родината, дом и ..., и той знае, че обратно не може да се върне „обикновен“. Тук неговото семейство го очаква като шехзаде. Друго връщане за него няма, те няма да го искат като друг.
За мен са интересни различните логики на мислене за поведението на Искендер.
Сега отговорността на Искендер  е към Зюлфикяр, когото с връщането си поставя в лоша ситуация. И да видим как ще заеме мястото си от обратната страна.   

Дива, благодаря за фрагмана.  Става още по-объркано.
Аз запазвам търпение. Като коментирам предварително, не познавам и даже се обърквам.  Grinning
Мен ако ме питат, аз искам направо епизода. Но никой не ме пита.

Дъгичка, сигурно ще има движение на чувствата. На принципа на махалото Искендер от едната крайност отиде в другата. Доколкото го познаваме като чувствителен и почтен човек,  не знам как ще изпълни намеренията си в новата роля и в новото обкръжение. Дали ще има време и възможност да намери себе си в новото си амплоа.  Лесно е да се каже, че се отказваш от своята невинност. Но дали той няма да изживява сега своите вътрешни борби не с морала на околните, а със своя собствен  досегашен ред? Не отхвърлям като  подсъзнателен  вътрешен мотив  любовта: да се доказва пред Кьосем, да заеме мястото на Ахмед и така най-сетне да и се хареса.

Дива, Дана, но нали точно това ни показват:  сблъсъка на два морала: този на Кьосем и Ахмед (най-общо казано)и другия, на двореца и закона. И трудната промяна на закона към повече човещина. Хората не живеят по морала на закона, те си имат свои правила. Ако съдехме за морала по онова време само от закона, трябва да мислим, че хората са приемали за нормално убийството на братята в което и да е семейство, което не вярвам да е така. Помня и възгласите на одобрение, когато Дервиш съобщи на площада, че Ахмед  е пощадил Мустафа.
Ахмед не помилва Фахрие. Сафие  я попита точно това и тя и отговори, че не е казал нищо.

Сънят на Зюлфикяр.
Сбъдна се първата част, ред е на втората.

# 190
Здравейте Hug

Момичета, благодаря за постовете! bouquet

Серената Hug напълно съм съгласна с теб! Със сигурност ще има някаква причина за действията на Осман, иначе ще настъпи противоречие в изграждането на образа до сега. Но, видяхме, че недоволството на Осман от Кьосем се заражда още от самото начало, след смъртта на Ахмед. Не го одобрявам, но го разбирам: той научаваше едно по едно неща, които усилваха гнева му към Кьосем и най-вече наученото в тъмницата - че новият закон е създаден от нея и печата на Султана е фалшифициран, като е сложен след смъртта му, лично от Кьосем. Така той мисли, че Кьосем първо не му се доверява и не му вярва и второ, иска чрез фалшификация да го ощети. Виждаме, че след качването му на трона, той сменя отново закона и я изпраща в Стария дворец: 1. явно той мисли, че баща му е бил против новия закон (защо иначе, според него, не го е направил приживе?!) и поради тази причина, Кьосем прави фалшификация след смъртта му; 2. вече не вярва на Кьосем и мисли, че тя ще действа срещу него.
В следствие, напрежението се покачва и може би Мехмед ще направи нещо, ще каже нещо, което ще бъде знак за Осман, че се готви заговор срещу него. Виждаме, че вече има и бебе...което е уязвимо в размирна ситуация и така, ще се реши на това действие. Ще видим къде стои във всичко това Кьосем. Дали няма закономерно да се обърне срещу Осман след промяната на закона и да опита да качи Мехмед на трона...ще видим.
По исторически данни:
Скрит текст:
Някои историци твърдят, че детронацията на Осман е дело на Кьосем. Тя е искала да го неутрализира, но не и да го убие. От факта, че е затворен в Еди куле се възползват Халиме, Дилруба и Давуд паша, които искат Мустафа отново да е Султан. Така, Давуд паша изпраща убийци и самият той присъства на екзекуцията. Впоследствие плаща с живота си за това.

Ваня Hug
Цитат
Искендер е обречен да върви към пълна реализация на своята идентичност на шехзаде, точно заради тези копнежи за връщане в родината, дом и ..., и той знае, че обратно не може да се върне „обикновен“. Тук неговото семейство го очаква като шехзаде. Друго връщане за него няма, те няма да го искат като друг.
За мен са интересни различните логики на мислене за поведението на Искендер.
Сега отговорността на Искендер  е към Зюлфикяр, когото с връщането си поставя в лоша ситуация. И да видим как ще заеме мястото си от обратната страна.  
newsm10

Цитат
Лесно е да се каже, че се отказваш от своята невинност. Но дали той няма да изживява сега своите вътрешни борби не с морала на околните, а със своя собствен  досегашен ред? Не отхвърлям като  подсъзнателен  вътрешен мотив  любовта: да се доказва пред Кьосем, да заеме мястото на Ахмед и така най-сетне да и се хареса.
newsm10

Цитат
Ако съдехме за морала по онова време само от закона, трябва да мислим, че хората са приемали за нормално убийството на братята в което и да е семейство, което не вярвам да е така.
Лично според мен, моралът в двореца е съвсем различен от морала на обикновените хора. Законът на Фатих, например, се е считал за необходимо зло само за дворцовата фамилия, не е важал за обикновените хора. Всеки е съжалявал за невинните жертви, но са вярвали, че това е необходимо за цялостта на империята и за благополучието на поданиците. На никой не му се е искало да се въвлича в междуособици и кървави борби между братя, а братята често са били доста на брой. Иначе, в обикновените семейства си е имала строга йерархия и правила, различни от тези в двореца. В обикновения живот първородният син е бил на почит и уважението към старшия е било задължително. При смърт на бащата, най-големият син е вземал всички решения, дори и за майка си. В обикновените семейства повечето братя са значели и повече работна ръка, като снахите са били в услуга на свекървата. Колкото повече братя, толкова по-добре за майката и бащата. Подобно и на нашите традиции по онова време.
Така, че аз виждам големи разлики в това да си поданик на ОИ и това, да си част от висшите кръгове или част от Династията и да спазваш дворцовите правила. Съответно за морала в Двореца съдя от законите, защото те се прилагат и те са отражение на начина на мислене и възприемане на реалността от висшите кръгове. Peace Peace Hug

bouquet bouquet

# 191
Привет Великолепни !  Hug

Слагам много интересна информация за султан Мурад lV :

Скрит текст:
Мурад был провозглашен султаном в 1623 году, после кровавой расправы военщины с султаном Османом II (1622) и сумасшествия султана Мустафы (1623). Таким образом, Мурад IV, 11-летний мальчик, еще не видевший жизни, совершил свой первый торжественный въезд в Стамбул.

Юный султан, опоясанный мечом в мечети Эюба, проследовал в Сераль, где совершил молитву ради того, чтобы его служение в качестве высшего правителя было угодно Аллаху и его народу. Затем, соблюдая обычай восходивших на трон султанов, он проследовал в имперскую казну. Здесь, как гласит запись Эвлии, «не было видно никаких сосудов из золота и, кроме ненужного хлама, обнаружилось лишь шесть мешков монет (30 000 пиастров), сумка с кораллами и сундук с китайским фарфором».

Увидев это, султан Мурад наполнил казну своими слезами и, дважды склонившись в молитве, сказал: «Ин-шаллах („даст Бог“), я заполню эту казну богатством тех, кто их украл, и наполню еще пятьдесят хранилищ в дополнение к этому». Мурад умудрился найти 3040 мешков денег в своей собственной частной казне, которые по его приказу раздали янычарам в течение месяца после его восхождения на трон.

Прошло почти десять лет, прежде чем Мурад стал достаточно взрослым, чтобы лично взять в руки бразды правления. В первые годы своего царствования он был игрушкой дворцовых и гаремных интриг, в которых верховодила его мать — Кесем-султан и ее сподручный, главный евнух султанского гарема Мустафа-ага.

К 1632 году положение в стране и ее столице стало критическим. Бунтовали янычары и другие военные подразделения Стамбула, начались выступления в провинциях империи, многие отряды совершали походы на Стамбул. В самой столице царили бандитизм, грабежи и разбой. Недовольные жители столицы также начинали бунтовать, раздавались требования низложения султана, неспособного навести порядок.

Воспользовавшись смутой, персы вернули себе Багдад и провинцию Эривань. Восстали крымские татары, захватив в плен так много турок, что их рыночная цена упала до стоимости порции бозы — напитка из перебродившего проса. А промышлявшие мародерством казаки совершали набеги на Черноморское побережье, проникая в Босфор и угрожая непосредственно пригородам столицы.

То, в чем государство османов нуждалось при данных обстоятельствах — это власть тирана, чтобы обуздать насилие и заставить уважать власть закона. Именно в такого правителя со временем превратился Мурад IV, за что был назван турецким Нероном. По словам Эвлия Челеби, наблюдательного турецкого писателя и путешественника, пользовавшегося покровительством двора, «Мурад был наиболее кровавым из всех османских султанов».

Никогда еще не было турецкого правителя, считает Эвлия, «столь атлетичного, так хорошо сложенного, столь деспотичного, столь страшного для его врагов или столь возвеличиваемого». Ходило множество легенд о его физической силе. Мурад был настолько сильным стрелком из лука, что мог пустить стрелу дальше пули, выпущенной из ружья, так, что она могла пробить лист металла толщиной в четыре дюйма, столь умелым метателем копья, что мог легко пронзить щит, сделанный из десяти верблюжьих шкур. Он мог метнуть дротик на немыслимое расстояние и однажды таким образом убил ворона, севшего на минарет в миле от него. Как наездник, каждый день демонстрирующий на ипподроме свое умение сидеть в седле, молодой султан мог легко перепрыгнуть на полном скаку с одной лошади на другую.

Хвастаясь силой своих мускулов, он был вызывавшим восхищение борцом «подобно самому пророку Мухаммеду». Эвлия заявляет, что он однажды видел, как султан поднял над головой двух своих дюжих оруженосцев и швырнул их — одного в правую, а другого в левую стороны. Однажды, играючи, он схватил самого Эвлию в качестве своей жертвы. «Он схватил меня, подобно орлу, за пояс, поднял над головой и раскрутил так, как это делают дети, когда крутят что-то над головой». Наконец Мурад со смехом отпустил его и дал в награду 48 золотых монет.

В ближайшем окружении султана появились люди, предлагавшие ему различные рецепты исправления и успокоения общества, суть которых сводилась, как правило, к устранению ненужных, по их мнению, новшеств и возвращению к порядкам, существовавшим при султане Сулеймане Великолепном, время которого тогда прославляли как золотой век Османского государства. Подлинным манифестом таких настроений была знаменитая «Записка» Кочибея, поданная султану в 1631 году.

Возможно, что именно она подтолкнула Мурада к активным действиям и предложила ему выход из положения. В 1632 году недовольные режимом сипахи потребовали выдачи семнадцати чиновников и фаворитов султана, включая великого визиря Хафиза Ахмед-пашу, а также муфтия.

Новый визирь, Реджеб-паша стал убеждать юного султана выполнить требования бунтовщиков. «Лучше голова великого визиря, чем голова султана». Султан, приняв делегацию сипахов и янычар, обратился к ней со страстной речью, умоляя их не ронять достоинства халифата жаждой крови. Но увещевания не помогли. Тогда Хафиз решил принести себя в жертву и направился в сторону своих палачей. Он сопротивлялся им, свалив первого из нападавших, но остальные набросились на него с кинжалами, нанеся 17 ран. После этого янычар отрубил ему голову.

Султан, тронутый до слез мужественным поступком своего друга, заявил толпе: «Если будет воля Аллаха, вас ждет ужасное возмездие, вас, низкие убийцы, не страшащиеся Аллаха и не испытывающие чувства стыда перед пророком». Не приняв его слова всерьез, мятежники добились смещения муфтия и продолжали в открытую обсуждать вопрос о судьбе самого Мурада. Но их ряды были снова расколоты, не только как в прошлом, между янычарами и сипахами, а также между экстремистами и небольшой частью умеренно настроенных, шокированных воцарившимся разбоем.

Мурад, опасаясь, что его может постичь судьба султана Османа, начал проводить политику «убей или будешь убит». Узнав, что подстрекателем восстания был Реджеб-паша, Мурад приказал отрубить предателю голову. Приказание было исполнено, а труп Реджеба выбросили за ворота дворца. Зрелище вызвало ужас у группы мятежных солдат, сопровождавших своего господина.

С последним вздохом Реджеба и началось настоящее правление Мурада IV, свободного теперь от ига визирей и материнской опеки. Власть чиновников была сломлена. Следующим шагом он подчинил себе армию. С этой целью султан созвал на берегу Босфора публичное заседание дивана. В результате янычары и сепахи дали ему клятву на верность. Затем султан встретился с судьями. Они обязались бороться со злоупотреблениями и восстановить законный порядок.

При содействии янычар и поддержке народа было организовано массовое уничтожение вооруженных банд. По приказам султана его люди прочесывали Стамбул, выслеживая предателей и вожаков восстания, казня их на месте мечами или расстреливая из луков и сбрасывая их тела в Босфор. Войска, лишенные своих лидеров и союзников, были запуганы и хранили молчание.

Султану удалось также избавиться от наиболее одиозных фигур в своем окружении, запятнавших себя коррупцией и другими злоупотреблениями. Страшный пожар в Стамбуле (выгорела почти четверть этого огромного города) был объявлен знамением Аллаха, наказывавшего за отступничество от шариата.

При Мураде IV был установлен жесткий контроль над всеми слоями населения.

Строжайшим образом было запрещено употребление спиртных напитков. Запрет на вино, содержавшийся в Коране, священной книге мусульман, — это традиционный запрет, которого придерживались во всех мусульманских обществах. Очевидно, именно поэтому там широко распространился другой тонизирующий напиток — кофе. В Стамбуле он впервые появился в 1555 году. Мурад IV запретил потребление кофе, закрыл все кофейни и питейные заведения, считавшиеся рассадником свободомыслия.

Мурад объявил незаконным курение табака. Нарушители, застигнутые ночью за курением трубки, употреблением кофе или распиванием вина, рисковали быть тут же повешенными или заколотыми. Застав однажды за курением садовника и его жену, Мурад отрубил им ноги и выставил на публичное обозрение, оставив несчастных истекать кровью.

Его чудовищно жестокие поступки стали легендой. Он отрубал головы всем, кто попадал под малейшее подозрение. Один венецианец решил надстроить свой дом дополнительным этажом и был за это повешен, потому что Мурад решил, что иностранец намеревается шпионить за султанским гаремом. Француза, встречавшегося с турецкой девушкой, по приказу Мурада посадили на кол. Султан многие часы проводил, осуществляя свое право на десять невинных душ в день, стреляя из аркебузы по прохожим, оказывавшимся слишком близко от его дворца. Однажды он утопил несколько женщин, повстречавшихся ему на лугу, из-за того, что они слишком громко смеялись.

Он убил одного из своих врачей, заставив того принять сверхдозу опиума. Он пронзил насквозь посыльного, ошибочно сообщившего ему, что султанша родила сына, тогда как на самом деле родилась дочь. Он обезглавил своего ведущего музыканта только за то, что тот исполнял персидскую мелодию и тем самым, по мнению тирана, прославлял врагов его империи. Утверждают, что за пять лет по его приказаниям были загублены 25 000 человек, многие из них приняли смерть от его руки.

Тем не менее тирания Мурада спасла его империю от гибели. Был положен конец всевластию местных тиранов. Его невероятно жестокое правление восстановило порядок. В казармы вернулась дисциплина, в суды — справедливость. Мурад реорганизовал и укрепил армию, вынашивая планы военной реформы. Он провел реформу суда, увеличил доходы империи, лишил сипахов их привилегий в управлении частными фондами и другими правительственными учреждениями. Мурад устранил лазейки для злоупотребления в феодальном землевладении и проявил законодательную инициативу по надлежащей защите крестьянства.

После пяти лет борьбы было подавлено восстание в Малой Азии. Вождь бунтовщиков Абаза был помилован султаном, разделявшим его ненависть к янычарам. После срока службы в качестве губернатора Боснии Абаза был вызван в Стамбул, чтобы служить в качестве их начальника — аги. Он исполнял свои обязанности без чувства жалости.

Но Абаза перестал быть фаворитом из-за интриг его врагов, которые настроили Мурада против губернатора и довели дело до казни.

Весной 1635 года султан начал военную кампанию в Азии. Каждая остановка оборачивалась жестокой резней его чиновников, толпами собиравшихся в тревожной надежде поцеловать стремя султана. После торжественного въезда в Эрзурум в рядах своих янычар и сипахов султан отправился отбивать у персов Эривань. В войсках им поддерживалась строжайшая дисциплина, его военачальники пользовались уважением, а он делил с воинами все тяготы походной жизни. Мурад вдохновлял командиров на подвиги и поощрял воинов подношениями в виде серебра и золота.

После Эривани он направил чиновников подготовить свой победоносный въезд в Стамбул. Султан также дал им секретное поручение задушить двух своих братьев. И снова в самом начале лета 1638 года на холмах Скутари султан Мурад водрузил семибунчуковый имперский штандарт и начал свою вторую и последнюю военную кампанию. По давней традиции, Багдад должен быть захвачен лично сувереном.

Оборона города имела хорошую организацию и велась обученными мушкетерами. Только после 40-дневной осады крепость пала, уступив умелому руководству Мурада. Захват города сопровождался массовой резней как войск, так и населения. Султан приказал перерезать весь гарнизон в количестве тридцати тысяч человек, после чего вернулся домой, чтобы совершить свой второй триумфальный въезд в Стамбул.

На этот раз он надел наряд из персидских лат с наброшенной на плечи леопардовой шкурой, и его сопровождали 22 персидских военачальника, закованных в цепи.

Вскоре с Персией был подписан мир. Багдад отходил к Турции, но Эривань возвращалась персам.

Мурад основательно занялся возрождением военно-морской мощи турецкого флота. Вероятно, он замышлял войну против Венеции. Но болезнь помешала ему воплотить свои грандиозные планы в жизнь.

Когда Мурад понял, что состояние его безнадежно, он решил остаться в истории последним владыкой своей династии. Султан отдал распоряжение казнить своего единственного оставшегося в живых брата Ибрагима, наследника по мужской линии дома Османов. Его жизнь была спасена благодаря вмешательству султанши Валиде. Мурада заверили, что его брат умерщвлен.

В начале 1640 года Мурад IV скончался после продолжавшейся две недели лихорадки в возрасте двадцати восьми лет под соответствующие случаю молитвы в присутствии имама.

Мурад IV остался в истории как фигура противоречивая: сильный правитель, наведший в стране порядок, казалось бы, в безвыходной ситуации, расширивший пределы своей державы, но и оставивший о себе память, связанную с казнями, террором, шпионажем, а потому внушавший и современникам и потомкам мистический ужас.

????????????.....

https://www.facebook.com/csodalatoskosem/videos/1698417037077159/

Последна редакция: вт, 17 май 2016, 19:05 от trendafilka

# 192
Здравейте Hug

Тио Hug благодаря за интересната информация bouquet! Виждам, че в информацията има включени факти, които и аз четох в една английска статия и преведох за темата ни в един от постовете си, защото много ме впечатлиха.
За видеото... newsm78 newsm78...не разпознавам жената в началото, май не е Берен newsm78 newsm78...може би е при смъртта на Осман или Мехмед Confused Sick

В очакване на резюмето bouquet Hug

# 193
# 194
Добра вечер на всички   Hug Hug Hug

Rolling Eyes  Не пропускам всичко сложено от вас в темата   thumbsup  но е по-добре с различното си мнение да не създавам дискомфорт на иначе мислещите  ooooh!  А и фрагмана за епизода този четвъртък съвсем затвърди впечатленията ми за характера на двете шехзадета Осман и Мехмед, че и за Искендер   33uu    

Ваня  Hug   и аз искам изненада  Peace  
.....,  нямам предложение за ролята на Мурад. Искам изненада. Доверявам се на каста на турците. Много са добри в това отношение.

Споделям и напълно казаното на известната като "ловец на звезди" Томрис Гиритлиоглу в това интервю  Peace
 https://www.facebook.com/notes/asi-bulgaria/%D0%B4%D0%B0-%D1%81% … /265686966917955/
Цитат
Айше Арман: Доколко оказва влияние върху сериала това, че в сериала участва звезда?

Томрис: Само с тях не би минал 5 в тотала. Вярвам в нещо, докато правя сериал. Самият проект е звездата. Ако проектът ви не е добър, работете с колкото си искате звезди. От това няма да има никаква полза. Първо е идеята, после сценарият, следва кастингът и разбира се режисьорът.
Rolling Eyes  Интересно ми беше тия дни четенето в и-нет и на публикуваната през 2014г. "История на Османската империя" през погледа на френските османисти Peace

http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Istor_Osman_imperija.pdf
Цитат
Всяка глава е написана от специалист, който е изразил своите идеи и схващания. Значителна част е отредена на създаването на османците, зараждането на държавата им и нейното постепенно разширяване — един доскоро неизследван период. Същото се отнася и за балканските провинции и най-вече за арабските провинции под османска власт. Трябва да отбележим, че у съвременните арабски историци личи определена грижа да се преразгледа този етап от тяхната история. И накрая, обширно е разработена историята на последния период на Османската империя, като е направен опит да се отхвърли чисто западното виждане за него и той да се изследва по-скоро от гледна точка на нейното вътрешно състояние.
Скрит текст:
Цитат
Робер Мантран
Първа глава: Началото: Осман и Орхан
Началото на Османската империя се губи в гъста мъгла. Осман, който дал името
си на династията, излиза на историческата сцена едва по повод битката при Бафеус
(1302 г.), описана от неговия съвременник, историка Пахимер. Знаем, че баща му се е
наричал Ертогрул.
Изненадах се, като прочетох това  Shocked
Цитат
През 1324 г. Орхан, който окончателно щял да изведе от анонимност османската държава, имал вече трима синове, достигнали подходяща за наследяване възраст. Следователно, когато поел властта от Осман, той вече не бил много млад.
По времето на Орхан властта принадлежала не на вожда, а на цялото му семейство.
При смъртта на главата на семейството титлата се поемала от най-способния му член, който не бил непременно син на покойника;
Rolling Eyes  Оказва се, че Кьосем точно това направи като написа предсмъртното желание на Ахмед и предложи на пашите Мустафа за султан, а не някой от синовете му   Naughty  Не случайно в епизодите виждахме много често Кьосем да чете книга  Peace  едва ли е било ... любовен роман  Heart Eyes
И още един цитат за правото на онаследяване на султанския трон във 2 глава след смъртта на Орхан  Peace
Цитат
Орхан умрял през март 1362 г.
Втора глава:
Възходът на османците (1362–1451)
Мурад I (1362–1389)
Турските традиции давали едни и същи права върху престола на всички синове на покойния владетел. Този от тях, който пръв успеел да си осигури контрола над войските и хазната, както и подкрепата на висшите сановници, бил признаван за законен наследник.

Последна редакция: ср, 18 май 2016, 00:35 от dai4e

Общи условия

Активация на акаунт