Берен Саат от Звездите ... до ВВ Кьосем Тема 13

• 103 995
  • 730
  •   1
Отговори
# 315
Привет на всички!  Hug

Серената, Дана, Тио, Дива, благодаря за интересните постове!
Дъгичка, благодаря за поста и песента! Защо си скрила другите преводи?
Момичета, чета ви с голям интерес и попълвам пропуснатото.
И в моята глава има  заблудени птици, но пък ми е много интересно  Grinning.

Сред различните преводи на заглавието аз си избрах „Пламъкът на пръстена и мечовете“.
(Голям майтап е това с избора, защото се водя не от езика, а от това, което виждам на екрана.)

Пламъкът на мечовете е това, което „запалва“ мъжете. Първата искра даде обаче Сафие: задачата на Сюлейман ага на фронта. Това трябваше да е началото за възкачването на Искендер на трона. После постепенно този пламък се разрасна и стана неуправляем – гори цял Истанбул. Скрит в тълпата и направляващ чрез свои хора неуправляемото, победният финал на този огън ще е за Давуд. Кьосем беше единствената, която чрез влияние и авторитет и в съдействие с определени хора, се опитваше да ограничи пожара и да го държи далече от двореца и от самия Осман.

Пламъкът на пръстена. Тук става дума за жените и как те „запалени“ по пътя към властта могат също да изгорят. Смъртта на Сафие Султан е последната сцена, в която Кьосем и Сафие са  една срещу друга: две жени, носителки на две различни концепции за жената, за жената в двореца, за жената и властта. Сега е моментът да си припомним всичко, което дотук знаем за Сафие, което е много. Но поне сцените по време на „най-дългата нощ“, когато в тъмницата ставаше дума за пръстена на Хюрем, който сега е в центъра на вниманието.

Какво разбираме за Сафие от смъртта, която си избра, и начина, по който се случи?
За Сафие смисълът на живота е да бъде Валиде. Уби сина си, остави страдащата си дъщеря с едно „хубавата ми дъщеря“ и дойде в двореца, за да умре в покоите на Валиде. Да бъде институционална майка - Валиде, за нея е по-важно от това да бъде просто майка. Двата последни спомена от нейния живот на път за покоите също не са свързани с децата, а с властта, която дава лично на нея централна позиция (празнуването на възкачването на трона на Ахмед  в харема; Сафие с котката Елизабет) и разкошния живот (събуждането на една кралица в покоите на Валиде).

„Ние, султанката на всички султанки, Сафие Султан...“
В монолог Сафие излага най-важното за себе си: имала е великолепен живот; не съжалява за нищо; всичко е правила за бъдещето на династията, затова искала да сложи на трона Искендер;.заедно със сина и, Кьосем е убила и надеждата и.

С леко изразени мимики Кьосем реагира на местата, на които всеки от нас, според това какво е разбрал, трябва сам да си даде отговор. Видели сме отговора на Кьосем в същите тези Валиде покои (кадърът долу): за нея  „у дома“ е, където майката е с децата си;  това за нея е великолепен живот; това е  династията и това е нейното бъдеще. Жасминът на масичката показва връзката на естествения живот на човека с живота му във властта. В 29 еп. виждаме последователното продължение на точно тази линия: султанът, шехзадетата и султаншите са преди всичко деца и те са смисълът на живота. Техният живот е над всичко.

И така, стигаме до последното желание на Сафие: да предаде пръстена на Хюрем на Кьосем, на султанша, която го заслужава:
„Отсега нататък той е твой!“
Сафие подава пръстена на Кьосем, за който по-рано и беше казала, че може да го вземе  само заедно с пръста и,
но сега ръката и остава във въздуха; със смъртта и пръстенът пада на пода.
Кьосем не протегна ръка и не пое пръстена; виждаме я замислена по-късно в нейните покои да го върти в ръцете си.

Между двете сцени остава един важен момент:
Виждаме падналият от ръката на Сафие пръстен  върху килима в покоите на Валиде. Камерата ни показва еднаквия начин, по който изглеждат пръстенът от твърди и вечни материали върху килима, от една страна, и шарката „листо“ от украсата на килима, от друга. Паралелът е между живо – неживо;  тленно – вечно; човешко – грандиозно. В този момент започва изнасянето на ковчега на Сафие и зазвучава песента „Някой ден“, в която основната тема са значенията от лявата страна на съпоставките: живо – тленно – човешко. Във всяка велика султанка има една обикновена жена. Дори и в битките си тя да е забравила това, смъртта и го напомня. Процесията преминава през харема и жените, стоящи от двете страни на мозайката с растителни мотиви. За всички тях се отнася, че властта е безсмислена и пламъкът на пръстена изгаря душата, ако жената забрави човешката си същност и това,  че:

„Някой ден всяка душа се разделя с тялото си.
Някой ден всяко дърво се скършва и пада...“

Моето тълкуване на този момент е: на пода в покоите на Валиде виждаме символно като пръстен и листо различните виждания на двете султанки за човешко щастие и за смисъла на властта. Докато за Кьосем човешкото измерение е водещо, а властта реализира човека, за Сафие властта е самоцел, при която човешкото е напълно подчинено, изчезнало е. Това ги прави две съвсем различни жени във властта, създава пропаст между тях; между тях има прекъсване, което изразява най-добре падналият на земята при предаването пръстен.

Даването на пръстена за кого е важно:
за Кьосем, която поемайки го, трябва да се почувства „достойна“  за него?
или за даващата го Сафие?
Сега виждаме, че Кьосем не го взе. Очевидно за нея в този момент той не е важен и не е желан.
Замислена го държи в ръцете си. Ще видим какво ще направи с него нататък.

Според мен предаването на пръстена е важно за Сафие. С този пръстен тя има минало; чрез него Сафие се нарежда в поредицата на Хюрем и Нурбану. Те са нейн идеал, символ на могъщество и величие. Но с предаването му Сафие иска да си осигури и бъдеще. Без да разбира Кьосем или може би разбирайки я, но не можеща да промени нищо от собствения си живот и вижданията си, Сафие разбира, че бъдещето принадлежи на Кьосем. Това е жест – молба за място и непрекъсване на връзката между жените, които според времето, в което живеят, и мъжете от съответното време, търсят своето място в управлението. В ръцете на Кьосем е тази връзка между поколенията велики жени. Сега Кьосем вижда само голямата разлика между себе си и Сафие. Но ще видим какво ще донесе бъдещето и как Кьосем ще мисли нататък. Когато Сафие „ще потъне“ във времете, а Кьосем преживее по-дълго време сама във властта.  Дали ще сложи пръстена на ръката си и така сама ще се признае като част от тази верига жени във времето? Дали и в бъдеще ще имат по-голяма тежест  разликите или ще надделее общото между нея и тях?

Пораженията от начина, по който майките разбират властта и династията, виждаме в дъщерите, родени в династията. В 29 еп. Дилруба не може да бъде разбрана от нормалния човешки разум. Млада жена, която още не е родила собствено дете, убива бебе, готова е да убие още много деца. Хюмашах, която показва потенциал за любов и отношение към децата, при най-малката възможност се отклонява и остава в обсега на отровното влияние на своята Валиде и затова никога няма да е щастлива, както не бяха щастливи и другите деца на Сафие. Хюмашах за пореден път се намества – след Ахмед, който преди смъртта си и обърна гръб, сега до сина му, опитвайки се отново да изгони по-далече майката на шехзадетата, истинската стопанка на двореца, и да заеме нейното място. Всичко, което говори на Осман, са заблуди, истината за които тя знае, а най-голямата е, че той няма да разбере как беше предвиден да падне жертва за трона на Искендер. Големи думи: „Династията...моят дворец е моят дом“, но какво направи за него, освен да заблуждава Осман и скривайки истини да го води до грешни решения? Преследва единствено своята малка цел: да освободи мястото на Кьосем за себе си. Безпринципен интерес към силния на деня султан, за да има власт и за нея. Вместо човешко щастие с обичащ я мъж и брат.

Жените от династията, виждам ги и като жертви, и като опасни вредителки.

И още някои впечатления от еп.:

Хареса ми сарказма, с който ни показаха новия Мустафа. Той сякаш се е издигнал над всичко, което му причиниха; съдейства на желаещите да го поставят на трона; след толкова опити разбира веднага намеренията им, и според мен - им се надсмива. Новата му щастлива лудост сякаш го е спасила от лудостта на останалите.

Определението на Халил паша за Осман ми дава обяснение за цялото му поведение.  Така ми се струва, че го разбирам и аз:
„Заради абсолютната власт ще унищожи всички ни!“

Последна редакция: пн, 06 юни 2016, 15:11 от vanja@

# 316
Привет великолепни момичета ! Ваня  Hug , Серената  Hug , Дива  Hug  Дана  Hug
Благодаря за прекрасните постове !  bouquet bouquet bouquet bouquet

Вече официално има информация за това ,че първи сезон свършва с 30 епизод тази седмица на 9.06. ... Лично на мен сериала ще ми липсва ,но пък ще очаквам с нетърпение 2ри сезон .

Едно интересно съпоставяне " Лукреция Борджия"-стил на  Сафие султан и Косем ."Пръстенът "

# 317
Здравейте Hug

Ваня Hug newsm10 smile3501

Тио Hug

Още съм под влияние на епизода и съм Shocked...ще се включа по-нататък.

Очаквам фрагмана! Wink
 bouquet

# 318
Привет, момичета! wavey wavey

Благодаря от сърце за споделеното за епизода!

Ето го най-после фрагмана за 30 епизод – финала на сезона.

http://www.startv.com.tr/dizi/muhtesem-yuzyil-kosem/fragmanlar/s … 30-bolum-fragmani

Последна редакция: пн, 06 юни 2016, 21:49 от * Дъга

# 319
  • AMS
Фрагман
ВВ Кьосем
еп. 30
финал на сезона

превод

Последна редакция: пн, 06 юни 2016, 22:20 от *** Diva ***

# 320
Дъгичка  Hug  Дива  ooooh!   ...за фрагмана  bouquet

"Пръстенът"  ... Хюрем ,Нурбану ,Сафийе ,Кьосем !

Страхотен фрагман !

# 321
Здравейте Hug

Направи ми впечатление разговорът между Зюлфикяр и Осман по повод на еничарските корпуси. По времето на Зюлфикяр, еничарите са вземани като деца - кръвен данък и са нямали право да създават семейства. Наброявали са 20 000 души. Сега повечето еничари са деца, давани в корпусите от родителите им и са мюсюлмани по рождение, наброяват 40-50 000 и най-важното, което Зюлфикяр каза: не ходят на походи; не влизат в битки; не са хващали оръжие; създават семейства и се занимават с търговия...и още по-лошо...с други неща (интриги, заговори и т.н.).
Точно това пише и в историческите данни. Тогава еничарите са искали пари, спокойствие - да си ходят по кафенетата, да се занимават със странични дейности и възможно най-малко работа по същество - завземане на територии и походи. За това идеята на Осман се възприема от историците като правилна, но рискована и зле изпълнена. Peace

Лек ден и до скоро! bouquet

# 322
 Hug Peace

30 последен епизод за първи сезон ще бъде излъчен този четвъртък.
В него ще се разделим с 5 герои ,Осман , Халиме,Дилруба, Давуд паша и Зюлфикяр.

Торта по случай завършването на 1ви сезон:

Скрит текст:
30 episode will be the last one of the first season.
In the next episode will go out off the series 5 main characters like: Taner dies (Young Osman), Aslihan robust (me) the sultan, mete horozoğlu (Zulfiqar) story, Black Wind (Dilruba, Mustafa Sultan) Üstündağ (David Pasha).

Последна редакция: вт, 07 юни 2016, 22:05 от trendafilka

# 323
Момичета Hug

Има ли информация, защо нямаше "сбогуване" със зрителите от страна на Берк Дж. в ролята му на Искендер? Thinking Странно е, че няма и снимки зад кадър. newsm78

Тио Hug

# 324
Привет, момичета!  Hug
Моите привети са напълно безобидни  Grinning.
Аз се чувствам точно като тази карета: още съм в сериала, но и вече започнах да излизам от него.
Не знам, но при мен със сериалите винаги има такъв момент на умора и пренасищане и желание да „забравя“ за известно време какво съм гледала, да го видя по-отдалече...
Чакам обаче с нетърпение финалния епизод.  Вече знаем какво, сега да го видим как ще се случи.
Мен най-много ме вълнува дали ще видим втория сезон.
До утре вечер!

# 325
Привет, момичета! wavey wavey wavey

Дива Hug Тио  Hug Ванче  Hug

Кратко съдържание на 30 епизод

Младият Осман се отправя към смъртта

Султан Осман ще бъде свален от трона с невиждан до този момент преврат. Осман научава, че метежниците приближават главните покои и бяга от двореца като търси подкрепа от еничарите, които са на страната на Кьосем. Кьосем започва да се притеснява, когато научава, че Осман е свален от трона и с тревога се отправя при поддръжниците си от корпуса. Сред целия този хаос и огромна суматоха, пред очите на всички майка и син отново се събират и решават да загърбят всичко преживяно и да си простят.
Дилруба тайно от Халиме произнася смъртна присъда на децата на Кьосем.
Зюлфикяр отива в еничарския корпус, за да се опита да спре бунта, но става така, че намира смъртта си на мястото, на което е посветил целия си живот. Хората от 65 еничарски корпус, които стават причина за възниквалия бунт предателски ще го убият.
Когато разберат къде се намира Осман, еничарите веднага обсаждат мястото.  Той бива насила отведен в еничарския корпус. Докато го отвеждат, той бива подложен на унижение и клевети.
Халиме, която държи децата на Кьосем на тайно място ще продължава да заплашва Кьосем. Ако тя не се съгласи Мустафа да бъде възкачен на трона, шехзадетата й ще бъдат убити.
Виждайки каква жестокост е проявена към Осман, за да спаси живота му, Кьосем приема условието на Халиме и обявява Мустафа за султан. Той сяда на трона, но въпреки това Давуд Паша праща палачите да убият Осман.
Еничарите се обявяват против решението султан Осман да бъде убит. Така Давуд разбира, че планът му няма да успее и Осман няма как да бъде убит докато е в корпуса и съставя хитър план, за да го изведе оттам и да го отведе в тъмницата Едикуле.Там Султан Осман ще бъде екзекутиран по страшен начин от Давуд Паша и Килиндир Ага и жестокостта, проявена към него ще бъде помнена стотици години като черно петно.
Кьосем, която все още не е преживяла мъката по детето си се кълне, че ще отмъсти. Тези, които са станали причина за смъртта на Султан Осман, ще заплатят за това с живота си. По жесток начин тя убива предателите.
Когато раните им започват да зарастват,  Шехзаде Мурад и Кьосем се изправят пред народа. Започва нова епоха, а бъдещето ще е под знака на Султан Мурад!

Снимки от 30 епизод в този албум:

https://vk.com/album-78481828_232591304

Съкровеното ми желание Кьосем и Осман да се видят и да си простят ще се сбъдне.
Въпреки всичко, което стори, Кьосем като истинска майка до последно ще защитава сина си. Адмирации!

# 326
Привет Великолепни !  Hug

Дъгичка за резюмето  bouquet

Ваня и аз съм като тази карета ...чакам си серияа утре !  Crossing Arms bouquet

Дана  Hug

Една статия за Кьосем .Някой историци предполагат ,че Кьосем е българка .

http://www.desant.net/show-news/32936/

И нещо топло-топло от мен ...  Wink

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 15:57 от trendafilka

# 327
  • София
Дилруба е ..... Sick Моите адмирации за актрисата,която изпълнява нейната роля.Аз я гледах и в Север-Юг,където хич не ми допадаше,даже заради нея не го гледах сериала,много смотана ми беше.Но сега ролята й пасва като ръкавица-явно й се удава да играе злодейка,това е!Страхотна роля,най-запомнящата се ЗЛА султанка...

# 328
  • AMS

Привет, момичета!!!
Ваня@, Дъгичака, Серената,
Дана, НиК, Тио,

благодаря ви за написаното!!!

Докато чакам страданието, гневът и силата на Кьосем,
в последния за сезона епизод,
превъртам листа с въпросите и търся "учебник".
Провокира ме споделеното от Тио и
потърсих инфо за владетелите по времето на Кьосем.
Във Франция настъпва династията на Бурбоните /Анри IV, Луи III, Луи XIV/
В Англия династията на Тюдорите /Елизабет I/ си отива
и идват Стюардите /Джеймс I, Чарлз I/.
В Русия, след междуцарствието, идват Романови /Михаил I, Александър I/.

Хотинската битка, за която ставаше дума в еп. 29,
е още една повратна точка за управлението на Осман.
Поради многото жертви, турската страна се съгласява на преговори за мир.
Победата е за поляците.
От там идват негодуванията и бунтовете на еничарите /армията/
срещу пашите  /командването/  и Осман,
който иска да продължи войната и да завладее Виена.
Тази "победа", както той я възприема, е най-главната причина
за въстанието в Истанбул на 65-ти отряд на еничарите.
Като се прибавят и вътрешните интриги, това коства живота му.

Има още много да чета и да правя сравнения.
Наистина трябва пауза и по-дълго време да се ровя тук-там,
за да си сглобя пъзела.
Радвам се, че сценарият ме кара да търся и да чета,
а не да зяпам само картинки, да чакам, кога ще е целувката,
има ли химия, физика и да се ядосвам как са развалили образа,
на някой любим артист, или са го излъскали на друг.
Колкото до това дали ще има втори сезон, няма никакво съмнение.
Има го официално обявено от TIMS - Мурад IV идва, а с него и Кьосем.
Според мен и Берен ще остане за още 30-тина серии.
Смятам, че с играта си и кулминационните сцени, даде заявка за това.
Не виждам, кой може да я надскочи от тук нататък в тази роля!!!
Това важи и за целия каст.
Не мога да си представя други в ролите на  
Сафие, Хандан, Халиме, Дилруба, Фахрие, Хюмашах, Дажанет, Менекше, Гьолге, ...
Ахмед, Искендер, Мехмед Гирай, Зюлфикяр, Дервиш, БюлБюл, Хаджи ага,
Мустафа, Осман, Мехмед, ...
Ще се сетя и за другите ... пашите, мюфтиите и ...
Но най-голямо удоволствие ми доставиха всичките деца, та и бебетата!!!
Страхотни артисти са!!!
Май се отплеснах, а!?

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 17:52 от *** Diva ***

# 329
  • София
Дива,как забравих за децата-наистина са страхотни и те!Особено Мурад ми е любимец още от началото как смело се застъпваше за братчетата си.Погледът му е убиец,личи си,че ще стане страховит като порасне.Детето играе невероятно

Само Берен виждах в ролята на Кьосем аз,още като обявиха,че ще има такъв сериал,не си представях друга актриса!Вярно е , че нещо не ми се хареса в началото,особено любовните сцени с Ахмед не се получиха,но след неговата смърт, тя се развихри!Браво,Берен!

Общи условия

Активация на акаунт