Берен Саат от Звездите ... до ВВ Кьосем Тема 13

• 104 424
  • 730
  •   1
Отговори
# 105
  • AMS

Необходимо е да се отнеме живота на всеки един,
от претендентите за трона, освен на един.
Такива са нашите правила.
Пред всяко шехзаде има два пътя:
Или тронът, или смъртта.
Всяко шехзаде расте страхувайки се, че при него ще дойдат палачите.
Всеки един от тях се страхува от смъртта.
Ето защо враждуват помежду си родни братя и между тях се поражда ненавист.
Кой като бебе, кой като малко дете, кой като юноша,
среща смъртта, която витае около трона.
И отиват на втори план зейналата съвест и ранените сърца,
а душите не могат да намерят покой.
Нима безспорната власт на един Султан,
трябва да минава през сърцераздирателния плач на майките.
Горещите стенания на майките,
които не са се наситили на  прегръдките на синовете си
и трябва да се простят с тях.
Тази загуба, последният поглед на любимите очи, последната прегръдка,
нищо на света не може да ги замени.

Аз съм Кьосем и това е моята заповед.
Настъпи ново време.
Законът, който действа вече столетия, отсега нататък ще бъде отменен.
От днес нататък, страхът ще бъде заменен със спокойствие,
ненавистта с любов, а мъката с благополучие.
Повече няма да бъдат изнасяни от този дворец трупове на млади шехзадета.
Вече никога няма да се чува сърцераздирателния плач на майките.

Аз съм Кьосем и такава е моята заповед.
Ще спра този поток от кръв, ще спра убийствата между братя,
ще открия нов път, ще наложа нови правила.
Ще го направя, ще променя съдбата.
Моята воля е такава.
Аз ще спазя обещанието, което дадох на покойния Султан Ахмед.
Ще пазя нашите шехзадета , султанките и тази велика Империя.

Аз съм Кьосем, нека всички ме чуят и да знаят,
че аз се омъжих не само за Султана, а и за тази Империя.

Тио, Дъгичка, благодаря ви!!!

# 106
  • на кой му пука, майна
* Дъга, благодаря за превода  bouquet bouquet bouquet

# 107
Здравейте, момичета!  Hug
Дъгичка, много труд си вложила в превода, но наистина е различно да се прочетат диалозите  на български. Благодаря!
Сега ще видиш, султанките за сравнение са вече три.  Grinning
Дива, великолепна публикация на монолога на Кьосем. Благодаря!
Тио, без теб би било  много сериозно и направо скучно.
Менекше с ухото получи харема, но той сега се оказа ненужен. Няма клюка за нея.  Grinning .

Дива, Тио, освен другото интересно като информация и коментари във вашите постове, от тях отново ме обхванаха съмненията за законите. Не знам какво ми е ясно. Слагам си размислите по този въпрос в скоби, за да не объркам някого с тях.
(От това, което се случва в сериала, разбирам, че в  Ekber ve erşed става дума за промяна на наследяването. Разширява се кръгът на възможните наследници: от преките на един султан – неговите синове, към такива от султанското семейство (освен Осман, Мехмед... се включва  и братът Мустафа). Това се изтъква и на церемонията по възкачването на Мустафа на трона. Кьосем го използва към конкретната ситуация, в която се оказва след смъртта на Ахмед,  и така спасява засега синовете си. Но този закон не отменя другия за братоубийството. Ако законът беше отменен,  тя щеше да посочи веднага Осман; ясно е, че Мустафа не е „най-умният“. А и нали Мурад по него убива братята си?
Според мен новият  закон действа – не знам точно по какъв начин, в посока на намаляване на братоубийствата, но доколкото знам, не ги спира.
В монолога на Кьосем са изразени нейните намерения да спре братоубийствата, но какво от тези намерения ще се реализира е друг въпрос и предстои да видим.  С възкачването на Мустафа на трона се дава един много силен пример за спасен от братоубийството, въздигнат и до  султан. Нарушава се традицията и това променя начина на мислене на хората. Дава на тези в двореца и на обществото навън друга гледна точка за шехзадетата, които са и деца и техният живот е ценност. Аз в това виждам ефекта от закона.)

За мен в 25 еп. беше интересно докато гледам, да правя сравнение между трите султанки: Кьосем, Халиме и Сафие. Със смъртта на Ахмед те се оказват в еднакво положение, а също и трите се борят за власт. Справедливо е мярката да е една и съща, затова сега ще ги „измеря“ по два показателя: жената майка в тях и отношение към династията. И трите са и майки, и султанки, затова тези показатели са правомерни за всяка от тях. А и в този епизод основната тема е защита на децата и детския живот, който майките създават и за който би трябвало да са отговорни.

Кьосем Султан:

Решава конкретната ситуация чрез приемственост от миналото и с визия за бъдещето. Чухме я в третия по ред монолог на Кьосем.
Новият закон е общо дело на Ахмед и Кьосем. Тя сложи печата с ръката на мъртвия Ахмед,  в закона са вложени общите техни идеи и така изпълни поръчаното от Ахмед: грижа за живота на всички шехзадета, спасени като деца и като резерви за династията. 
Новият закон временно отклонява напрежението към управлението на Мустафа, което няма да е дълго: той е най-големият, но не е най-умният. Мустафа беше спасен от Ахмед, а Кьосем го постави на трона.
Кьосем не може да се довери на Осман. Той е твърде млад,  под влияние е на Сафие, от което тя очаква да бере плодове. Ако го беше направила, Кьосем би рискувала в един момент живота на всички шехзадета. (Сафие: Ще изгуби наведнъж и четирите си шехзадета.) Не издига на трона Мехмед, защото е майка на всички свои деца, знае правото на Осман. А и двамата са в постоянен конфликт, който би имал непредсказуеми последици. Най-лесно за Кьосем би било да издигне един от двамата и да стане Валиде – сладката мечта на всяка друга султанки, и да рискува живота на останалите шехзадета. Но тя се отказва от Валиде, поема риск, обмислен доколкото е възможно. Виждаме широкото поле на нейните действия: харема, държавните органи, военизираните сили, народът на площада.
Виждаме също, че Осман и Мехмед чуват гласа на баща си:  да не се карат и да не вдигат ръка един на друг; това ги спря да се бият. Това е добре и е някаква надежда за действията на бъдещия султан. Но Мурад е малък, той няма да помни такива думи от баща си.
Кьосем започва новия период в живота си вярна на момичето от Кефалония, на династията, с която Ахмед я свърза и и показа като най-висока отговорност още в началото, и вярна на духа на тяхната връзка с Ахмед. Човешкото отношение към децата в двореца, който тя нарича свой дом, са нейна основна характеристика.
Като знаци за това в 25 еп. виждаме: короната с жасмин, обеците с жасмин, пръстена на майка и.

Халиме Султан Хазретлери:

Нито за миг не се замисли, че синът и е болен и не отговаря на това да е най-умен, как ще изглежда в очите на другите, какво ще чувства той. Мустафа се страхува от брат си, но той помни и защо. По време на цялото управление на Ахмед  Халиме не можа да се възползва от човещината на Ахмед и ог желанието си за власт разболя сина си. Сега пропуска, от нея не се и очаква друго, да се възползва от курса на Кьосем и да я подкрепи чрез управлението на Мустафа да утвърдят заедно идеята против братоубийството, започнала със спасяването на сина и от Ахмед. Така щеше да покаже, че е научила нещо от историята дотук, а използването на Мустафа за султан щеше да има някакво добро оправдание. Но Халиме не е на такава висота да види ползата за общото и се втурна към личната изгода от предложението на Кьосем. Двете с Дилруба едва дочакаха края на церемонията и изсъскаха от висотата на положението си. Ако Халиме беше добра майка, тя изобщо трябваше да откаже предложението на Кьосем. Но тук нещата са съвсем други: желанието за власт е утроено, а действията бързи и крайни: шехзадетата затворени, Кьосем и момичетата – в Стария дворец, смъртните присъди чакат. Лицемерие, отмятане от договорености, жалко големеене, слаба, по-точно удобна  памет и много жестокост. Виждаме сцени с тези герои в конюшнята, може би като подсказка за животинското, в смисъл примитивно и първично, в човека.
Без да обиждам животните.
Халиме е много далече от картината от Кефалония. Тя тормози и се възползва от собствения си син, как да очакваме грижа за останалите деца. Та тя искаше да убие Осман още преди да е роден. За династията тя не е чувала, готова е заради егоизма си да убие нейните продължители, когато няма и не може да се очаква наследник от самия Мустафа. Халиме се води от много ниски и лични мотиви на реваншизъм и криво разбран блясък в очите на по-нископоставени. Поле на действие: харемът и семейното гнездо. 
„Шегите“ с  Мустафа в неговия обърнат и объркан свят може да са и напълно сериозни. Масата, която има нужда от разходка и чист въздух, не е ли същото като едно дете, затворено в клетка, или един болен човек, превърнати в предмет? А Халиме дали наистина не е за затваряне?

Сафие Султан:

Мащабна, неотказваща се, излизаща от всяко положение. Двете с Кьосем си приличат много. Двете ни показаха в много кадри една срещу друга, а сега видяхме как в Стария дворец се разминават: Кьосем седна на мястото на Сафие.
Двата от следените критерии са всъщност основната и голямата от много други разлики между тях. На желанието за лична власт на Сафие са подчинени животът, здравето и щастието на всички деца,  собствени и на династията. Съсипва усилията на Кьосем да бъде майка и на Осман, чиято майка уби самата Сафие. Убива или е готова да убие, трови, използва деца и всеки, изпречил се на пътя и. На гроба на сина си вместо молитва кълне внука си, който е отровила, тъй като преди това не е успяла да го убие. Виждам, че проявява майчини чувства, но не ме трогва. Мъчно ми е по-скоро за децата, към които са насочени тези чувства. Династията е нищо, важна е Сафие. Няма дори как да бъде сравнявана с картината от Кефалония.

В сцената в Стария дворец има важен детайл. Преди да напусне покоите на Валиде в двореца, от Кьосем поискаха да върне обеците, също както на Сафие в този момент бяха поискали да върне пръстена. Ако погледнем пръстена и обеците, те имат едно нещо общо: зеления камък в подобна форма. Разликата е в следните неща: пръстенът е подарък на Хюрем от Сюлейман, преминаващ по-нататък през поколенията жени султанки. Докато обеците са лично подарени на Кьосем от Ахмед и в тях зеленият камък, знакът на свежото, живото в природата и всичко, което създава живот - а това е и жената, е заобиколен от жасмини. Двете символни бижута изразяват разликата между Кьосем и поколенията жени в управлението преди нея, на които е зададена друга идеология и начин на мислене, които са ги отдалечили от естественото човешко поведение. Кьосем се бори за запазване на детския живот на своите и чуждите деца. Това е нейната „програма“ от портрета, която тя продължава да следва.

Скрит текст:

Финалът:

Такава стрела, летяща право към сърцето на Кьосем, не може да бъде спряна по друг,  освен свръхестествен начин: от Ахмед.
Ахмед пази Кьосем от отвъдното, вече видяхме, че и дава кураж и съвети чрез съня, това е и знак за неговото одобрение за действията и.
Но дали събраните в този момент на площада са случайни?
Зюлфикяр и Искендер седят по същия начин на мястото, където разговаряха Зюлфикяр и Ахмед, когато Ахмед му каза, че има план за Искендер. Тук е и Мехмед Гирай, който си предложи помощта на Кьосем, но на Искендер говореше за съвместни действия.
Пред Искендер Зюлфикяр замълча дали това е заповед на Ахмед. Искендер от своя страна изрази съгласие да напусне Истанбул и да не се връща повече. Зюлфикяр очаква от него да създаде някъде другаде семейство, да има деца и свой живот. Не мога да допусна, че Ахмед е издал заповед за убийството на един предан човек. Само защото е шехзаде? Та нали той си създаде най-големия проблем, но спаси живота на Мустафа. Такова решение излиза от образа на Ахмед. „Смъртта“ на Искендер свърши своето, тази, която искаше да го използва, знае, че е мъртъв. Да отиде да живее на друго място и да създаде семейство там, напълно удовлетворява и отстраняването на Искендер заради любовните му чувства към Кьосем. От това, което чух в този епизод си затвърдих мисленето, че планът за Искендер е на Ахмед.   
Но каквото и да се случи с Кьосем, суматохата, когато стрелата я достигне, ще събере всички, намираще се по това време наоколо. А това вече не е по плана.

# 108
  • AMS

Привет!!!
Ваня@,  Peace благодаря за поста!!!
Ще го чета пак и ще мисля още.
Особено за закона.
На първо четене, съм съгласна за Кьосем, за Халиме,
за Сафие, за финала, за Ахмед, Зюлфикяр и Искендер, ...
Не съм съгласна, че Кьосем и Сафие "си приличат много".
Изобщо не си приличат.
Кьосем зае мястото ѝ в Ески сарай, само физически,
а не поради държавна измяна, каквато извърши Сафие!!!
За сега спирам, защото
искам да сложа новината >>>

Берен Саат е била водеща на празника
и връчването на наградите, по случай 
92-та годишнина на вестник Джумхюриет / Република.

Скрит текст:
Награды Юнуса Нади, раздаваемые газетой "Джумхуриет" с 1946 года, достигли владельцев на вечере,
организованном домом культуры имени Шишли Назима Хикмета.
На вечере, где также праздновалось 92-ая годовщина этой газеты, присутствовали некоторые депутаты
Республиканской народной партии Турции и многие приглашенные.
Ведущей вечера была Берен Саат.

Скрит текст:

Джан Дюндар беше арестуван на 26 ноември 2015 г. по обвинение в шпионаж

Неизвестен се опита да застреля турския журналист, който е главен редактор на опозиционния вестник „Джумхуриет“ Джан Дюндар, пред съда в Истанбул, съобщи Reuters, цитирайки очевидец.

Нападението е било извършено преди заседанието, на което съдът трябваше да излезе с решение по случая на Дюндар.
Очевидец съобщи, че нападателят е стрелял най-малко три пъти. Дюндар не е наранен, но друг репортер, който отразявал процеса, е пострадал.
Джан Дюндар и Ердем Гюл бяха арестувани на 26 ноември 2015 г. по обвинение в шпионаж. Прокуратурата в Истанбул поиска доживотен затвор за тях. Въпреки това, Конституционният съд на Турция постанови в края на февруари, че арестуването на журналисти е нарушение на техните права, а след това Дюндар и Гюл бяха освободен в очакване на съдебно решение.

# 109
Здравейте, момичета! wavey wavey wavey

Дива Hug
Благодаря ти, че онагледи така красиво с гифчета страхотния монолог на Кьосем.

Ваня Hug
Както винаги страхотен анализ. Султанките са направо като от различни планети.

Още малко цитати от 25 епизод:

— Това е моята последна нощ. Утре, когато Осман се възкачи на престола, той ще изпрати палачите при мен, нали?
— Мехмет, недей да се страхуваш. Отсега нататък вече няма да има кръвопролитие между братя. Вече нито един султан няма да докосне братята си.
— Как може да вярвате на Осман и да сте толкова спокойна, Валиде? Не вие сте го родили. Ако желаете доброто на мен и на братята ми, трябва аз да заема престола.
— Синко, имай ми доверие. Никой няма да пострада. Нима бих позволила това?

— Никога повече няма да го видя. Повече няма да седнем на една маса. Няма да отидем заедно на лов, няма да яздим заедно. Той повече няма да ме нарече „синко“, няма да ме прегърне.
—  Аз също се разделих със семейсството си. С мама, с татко - и двамата умряха. Тогава много дни не можех да спя, плачех и мислех, че никога повече няма да мога да се усмихна. Докато ти... докато ти не хвана ръката ми. С твоето появяване раните ми зараснаха. С теб си отиде и моя траур. Позволи ми сега аз да хвана твоята ръка. Позволи ми да бъда до теб.

Запомни: Ти си по-храбра, отколкото подозираш. По-силна, отколкото ти се струва и по-умна, отколкото си мислиш. Запомни нещо: Аз винаги ще бъда до теб, дори тогава, когато вече няма да ме има.

—Дългоочакваният момент настъпи. Добре дошла в Ески Сарай, Кьосем! Очевидно гордостта ти те е ослепила. Толкова ли си наивна, че да сключиш сделка с Халиме? Сключила си сделка с дявола. Сама изкопа ямата, в която падна.
— Няма да прекарам много време в тази яма. Ще се върна там, където ми е мястото – в своя дворец.
— И аз мислех така в първия ден, в който попаднах тук. Казвах, че ще се върна, но минаха години, дълги години...
— Не се сравнявайте с мен. Мен не са ме отпратили тук, защото съм предала Династията, а точно напротив, защото се опитах да защитя Династията.
— Ти не успя, Кьосем. Не можа да защитиш своите шехзадета. Животът им е в опасност и зависи само от думите, които ще излязат от устата на Халиме. Казват, че човек не умира без да преживее болките, които е причинил. Ти два пъти ме накара да преживея смъртта на децата си. Сега е твой ред. И ти ще разбереш какво е да преживееш смъртта на децата си.

— Аги ! Паши ! Аз никого няма да убивам! Никого няма да докосна! Не ме убивайте! Не ме убивайте ! Не ме убивайте!

— Валиде, сигурна ли сте, че моят брат Султана е мъртъв? Да не би това пак да е капан?
—  Не, не е капан.
— Преди много години вие ми казахте същото и се опитахте да ме качите на трона. Заради това брат ми Султана ме затвори в кафеза.

Значение на имената на някои от султанките:

Хандан – радостна, усмихната, весела
Халиме – мека, добра, невинна
ХюмаШах – щастлива жена
Кьосем – най-любимата

И още едно сравнение:

# 110
  • AMS
Дъгичка,  Hug благодаря за преводите!!!
Сън не ме лови  Rolling Eyes
Търсих информация за Ekber ve Erşet,
но още не са я написали.
А, още по-малко превели.
Намерих един текст на турски от wiki

Yeni Veraset Sistemi

Скрит текст:
I. Ahmed saltanatında hanedan veraset sistemini değiştirip kardeş katli kanununu kaldırmıştır.[7] Yerine ailenin aklı başındaki en büyük üyesi padişah olur sistemini (Ekber ve Erşet sistemi) getirmiştir. Bu yeni kanunun şehzadeler arasındaki rekabetin ve taht kavgalarının taht için gerçekleştirilen kardeş katlinin önlenmesi açısından Osmanlı tarihinde çok büyük önemi vardır.

Ekber ve Erşet Sistemi

Скрит текст:
I. Murad döneminde Şehzade İbrahim ve Halil'in boğdurtulmasıyla başlayıp Fatih Sultan Mehmet (II. Mehmed) döneminde kanunlaşan kardeş katli kanununu kaldırmıştır. Yerine Ekber ve Erşet (ailenin aklı başında olan en büyük üyesi) sistemini getirmiştir. Böylece oğullarından üçü padişah olmuştur. Bunlar sırası ile Genç Osman, IV. Murad ve İbrahim'dir. Ayrıca kardeşi Mustafa'yı da önceki padişahlar gibi öldürtmemiş, yaşamasına izin vermiştir. Nitekim kardeşi Mustafa da padişah olmuştur. Bu yeni kanun, kardeş katlini önlemesi açısından Osmanlı tarihinde büyük bir öneme sahiptir.

Та, понеже не мога да си преведа,
се впускам в разсъждения и съчинения Rolling Eyes

Ekber ve Erşet не е закон, а система.

Законът за унаследяването на трона е от Мехмед II / Фатих.
Логично е било тронът, да се онаследява от най-възрастния.
Фатих е бил султан на два пъти през живота си.
В началото за 2 години и после за 30.
Като при първото качване на трона, баща му е бил още жив.
Второто е след като умира бащата.

Поради непрекъснатите борби за сваляне на този, който е на власт,
се появява системата Ekber ve Erşet, която довежда до братоубийствата,
до унищожаване на всякакви други претенденти за престола, освен един.

Ахмед I премахва точно тази система, като не убива брат си Мустафа.
Ахмед I  "посочва", кой ще бъде неговия наследник приживе.
И всички след него, дори и да са убили братята си,
вече не е било по тази система.
В деня на възкачването на трона на новия султан,
няма да се убиват всички шехзадета
и няма да се изнасят ковчезите,
с каквито кадри започна сериала.

Прилагането на отмяната на системата Ekber ve Erşet,
се падна на Кьосем.

Не е лесно, да се отмени, съществувалата векове традиция.
За това беше забавено оповестяването на смъртта  на Ахмед и
и подпечатването на фермана, за наследяване на трона
от най-възрастния.

Скрит текст:

# 111
 wavey  Привет на всички   wavey
Тио  Hug   Peace  bouquet
Относно закона  Ekber ve erşed  това е промята която направи Ахмед -1 ,относно Мустафа ,но не успя да я узакони поради обективни причини.
Rolling Eyes В първия сериал ВВ за Сюлейман съдбата беше благосклонна, защото не му се наложи да прилага Ekber ve erşed като останалия единствен жив шехзаде за султанския трон   newsm78  Питам се обаче дали той не е първият султан, който пък стана убиец на собствените си деца Мустафа и Баязид от страх да не бъде детрониран преживе   Naughty   Спомням си само, че неговия баща беше направил неуспешен опит с "отровен кафтан" да го убие по същата причина и Сюлейман знаеше за това  Thinking  А Сюлейман е записан в историята и като Кануни /Законотворец/ ...  Crossing Arms
Ваня   Hug  Peace bouquet
Новият закон е общо дело на Ахмед и Кьосем. Тя сложи печата с ръката на мъртвия Ахмед,  в закона са вложени общите техни идеи и така изпълни поръчаното от Ахмед: грижа за живота на всички шехзадета, спасени като деца и като резерви за династията.  
Новият закон временно отклонява напрежението към управлението на Мустафа, което няма да е дълго: той е най-големият, но не е най-умният. Мустафа беше спасен от Ахмед, а Кьосем го постави на трона.
Кьосем не може да се довери на Осман. Той е твърде млад,  под влияние е на Сафие, от което тя очаква да бере плодове. Ако го беше направила, Кьосем би рискувала в един момент живота на всички шехзадета. (Сафие: Ще изгуби наведнъж и четирите си шехзадета.) Не издига на трона Мехмед, защото е майка на всички свои деца, знае правото на Осман. А и двамата са в постоянен конфликт, който би имал непредсказуеми последици. Най-лесно за Кьосем би било да издигне един от двамата и да стане Валиде – сладката мечта на всяка друга султанки, и да рискува живота на останалите шехзадета. Но тя се отказва от Валиде, поема риск, обмислен доколкото е възможно. Виждаме широкото поле на нейните действия: харема, държавните органи, военизираните сили, народът на площада.
Виждаме също, че Осман и Мехмед чуват гласа на баща си:  да не се карат и да не вдигат ръка един на друг; това ги спря да се бият. Това е добре и е някаква надежда за действията на бъдещия султан. Но Мурад е малък, той няма да помни такива думи от баща си.

Rolling Eyes  За мен това е и най-великолепното в сериала за султан Ахмед и Кьосем "ВВ Кьосем" и добро режисьорско представяне откъм кастинг и игра на младите актьори в ролите на Осман и Мехмед  Peace От коментариите и в РФ след този епизод вече чета и по-положителните мнения за Мехмед. И Осман/1604г./, и Мехмед/1605г./ са по на 13 години (на възрастта на нашите 6-токласници)  и не се знае на колко години е бил Мехмед, когато е разбрал за братоубийствения закон. Впечатленията ми са, че Осман не се е радвал само на по-ласкавото внимание на Кьосем, а и "уроците" на учителя Лала Омер едва ли са останали невидяни и неразбрани от Мехмед. Според мен Мехмед е много по-умен, по-разсъдителен и по-чувствителен от Осман, осъзнал на какво е обречен той и братчетата му след смъртта на баща им.

Много късно Кьосем си обясни душевното състояние на Мехмед и че тази "ревност" е породена от отказа да приеме както и Ахмед този "кървав закон" и като глупак да чака смирено екзекуциите.
Дъгичка  Hug  много ти благодаря за превода на тези цитата със снимки  Peace bouquet
Цитат
— Това е моята последна нощ. Утре, когато Осман се възкачи на престола, той ще изпрати палачите при мен, нали?
— Мехмет, недей да се страхуваш. Отсега нататък вече няма да има кръвопролитие между братя. Вече нито един султан няма да докосне братята си.
— Как може да вярвате на Осман и да сте толкова спокойна, Валиде? Не вие сте го родили. Ако желаете доброто на мен и на братята ми, трябва аз да заема престола.
— Синко, имай ми доверие. Никой няма да пострада. Нима бих позволила това?

Rolling Eyes  И след като го "поуспокои" Кьосем според мен допусна и следваща грешка, като уреди с помощта на Зюлфикяр извеждането от двореца и укриването на безопасно място само на Осман  Naughty  Трябваше да го направи и за двамата  Crossing Arms

Дива   Hug Peace bouquet
Търсих информация за Ekber ve Erşet,
..............................
Поради непрекъснатите борби за сваляне на този, който е на власт,
се появява системата Ekber ve Erşet, която довежда до братоубийствата,
до унищожаване на всякакви други претенденти за престола, освен един.

Ахмед I премахва точно тази система, като не убива брат си Мустафа.
Ахмед I  "посочва", кой ще бъде неговия наследник приживе.

Прилагането на отмяната на системата Ekber ve Erşet,
се падна на Кьосем.

Не е лесно, да се отмени, съществувалата векове традиция.  

Rolling Eyes   Ахмед наистина още на церемонията по заемане на султанския трон обяви , че ще остави брат си Мустафа жив   Peace  но след това прояви колебливост и втория път реално Кьосем му помогна да удържи отмяната на Ekber ve Erşet, ако и да беше "божествената" поява на гълъба.
 Thinking  Мисля си, че и една от основните причини Кьосем като свидетел точно на тази "колебливост"пое риска да напише "решението" на Ахмед  и спешно събрала пашите, поради влошаване на здравословното му състояние изказа своето мнение за наследник на султанския трон да бъде Мустафа, а не Осман. Никой от тях все още не знаеше за увредената психика на Мустафа и не намериха причина да се противопоставят. Дори Зюлфикяр научи за това лично от нея и изказа притеснения, но не отказа помощта си.
 Naughty  Не ми се коментират нито Сафие, нито Хюмашах. Но големи притеснения имам, че нито Кьосем, нито Зюлфикяр знаят на кого е човек учителя на Осман Лала Омер, а и какво "буре с барут" е Джанет в момента, на която мозъка не работи, когато е в период на "романтични" срещи с мъж. Както се казва : "Господи пази ме от приятелите ми, от враговете си сам ще се пазя!"   Praynig Praynig Praynig

Приятен ден  Hug Hug Hug

Последна редакция: пн, 09 май 2016, 14:10 от dai4e

# 112
  • AMS

Привет в очакване на фрагмана!!!

Дайченце,  Hug Peace  bouquet  благодаря за поста!!!
Не мога да отговоря  за Сюлейман "дали той не е първият султан,
който пък стана убиец на собствените си деца..."
Но според историята, Махмед II / Фатих е 7-ми,
а Сюлейман е 10-ти по ред.
Исках да добавя и това, че законодателството по онова време,
се е базирало най-вече на религията и традициите.
Имам да търся и да чета още за т.нар. Женски султанат,
за разликата между Валиде и регентство, и ...

А сега нещо любопитно >>>
Има заснети, но непоказани сцени от първите епизоди >>>  

Скрит текст:

И днес рожден ден има Берк Джанкат >>>

# 113
Ваня,Дъгичка ,Дайченце,Дива ,Дана ,Серената Hug

Благодаря за всички постове  Hug

Ваня за прекрасния пост  bouquet

Дъгичка за преводите и кадрите под тях  bouquet

Дайче   bouquet  относно Мехмед след последния епизод ще се окаже че принца е имал основание да се страхува.
Относно закона на Фатих.Фатих е имал 4 сина -Мустафа,Баязид,Джем и Коркут.
Любемец на султана е бил Джем син на любимата му Чичек хатун.
Има много оскъдна информация за това какво се е случило с Мустафа и Коркут .Султан Мехмед е искал да остави трона на Джем и е написал писмо ,което е изпратил до саннджака в Коня ,където по онова време се е намирал Джем.Вестоносеца е бил хванат и убит ,а Джем научава след 4 дни за смъртта на баща си.
Султан става Баязид .Джем избягва в Родос ,а по-късно е изпратен като пленник при папа Иноцент 8.
ОИ е трябвало да плаща голяма сума пари /500 000 златни/,за да бъде държан там.По-късно  му е обещана свобода и изселване във Франция ,но по пътя е бил отровен.
Във ВВ ни показаха в един от епизодите бягството на Джем със семейството от Родос /разбира се недостоверно/.
Селим 1 син на Баязид пръв е посегнал на баща си и се е опитал да отрови сина си Сюлейман с изпращането на отровен кафтан с какъвто  убива и Баязид.
Сюлейман убива Мустафа ,но причината е била любовта на еничарите и подкрепата им към младия принц,а след това и Баязид /за измяна /
След него е ясно какво става ... видяхме в този сериал.

Синовете на Ахмед 1

Осман 2 -убит от Давуд паша по нареждане на Халиме султан./3.2.1604-20.05.1622 г/
Мехмед удушен от Осман-2 /8.3.1605-12.04.1621г/
Мурад -4  става султан /27.7.1612-8.2.1640
Касим /1614-1638/удушен от Мурад 4
Сюлейман/1615-37.7.1635г/ удушен от Мурад 4

Ибрахим -затворен в "кафез" -става султан

По-големите братя на Мурат -принц Орхан и принц Селим умират от естествена смърт като малки.

Тъй че каквото и да се е опитала да направи Кьосем ,смъртните наказания между братята не са спрели.
Относно Лала Омер и връзката му със Сафие сигурно ще ни представят отново опит за преврат и надеждата на Сафие да застане до Орхан като валиде.Няма да се изненадам ако във филма за смъртта на Мехмед ще има връзка именно Сафие & Лала Омер.

# 114
Привет, момичета!  Hug
Благодаря за постовете и инфото!  Дъгичка, Дива, Дайче, Тио!

Честит рожден ден на Берк! Да е жив и здрав и да каже на Искендер да внимава!

Тио, Дива, благодаря за постовете за новия закон.  С малкото информация, с която разполагаме, и аз не мога да се успокоя, докато не стигна до нещо, което  мен да ме удовлетворява и да чувствам, че ми е ясно. (То може и да не е така.)
След поста на Тио и нощните  терзания на Дива  имам нови дневни прозрения  Grinning, които ще споделя.

Сега разбирам, че убийствата на братя  след приемането на  Ekber ve erşed  са „обикновени“ убийства, а не такива по  закона  Фатих.
И още  това, че отпадането на братоубийството не е нужно да бъде изрично отменяно в  новия закон.
Отпадането на братоубийството е следствие от него. То идва от разширяването на  кръга на наследниците.
Такива  вече са не само децата на предишния султан, а мъжете  от кръга на семейството.

Напр., когато на трона седне Осман, той не може да убие Мехмед и другите си братя, защото, дори  когато Осман има деца, те винаги ще са по-малки от който и да е негов брат.  Да убие Мехмед или който и да от братята си, сега това вече означава да убие шехзаде (каквито по  старата система  щяха да са само синовете на Осман). Теоретично така на трона ще се изредят първо братята и едва след тях ще започнат техните синове.  Когато  отговарят на условието за възраст и способности.
И могат да продължат да  се убиват, но това вече ще са „обикновени“ убийства.

Дива, според мен, ако Кьосем и Сафие не си и приличат, освен да се различават, не биха могли да са антагонисти . А те определено са такива: многото сцени, в които стоят една срещу друга, така също и в постера.  Трябва да има  общо между тях, за да бъдат съпоставими.
Много ми харесва ненатрапчивия, но достатъчно разпознаваем паралел, който правят за двете султанки  с кралица Елизабет.
Ако в началото на сезона се правеше алюзия за Сафие с кралицата: желание за власт и след „мандата“,начин на живот, претенции,
по време на сезона ни оставиха да ги наблюдаваме и оценяваме,
а в края чрез думите на Кьосем от монолога за брак с династията сравнението  с Елизабет I е отнесено към Кьосем.
(От цитата в поста на Дъгичка: Елизабет  е омъжена за държавата, а Кьосем за династията).
Съвсем ясно е, че  приликите на Сафие с кралицата са външни, докато тези на Кьосем са вътрешни и по същество.
Докато Сафие иска да е кралица  Елизабет, но не е разбрала същността и вижда във властта само себе си,
Кьосем е като кралица Елизабет. предана на династията и държавата. 

# 115
  • AMS
Фрагман
ВВ Кьосем
еп. 26

# 116
Здравейте, момичета! wavey wavey wavey

Дива  Hug  Дайче Hug Тио Hug Ванче Hug Hug

Благодаря за всичко, което сте споделили!

Ето фрагмана за 26 епизод на руски

https://vk.com/feed?z=video180195074_456239039%2F0c0bc6908717923 … _-95129973_335566

Бърз превод на репликите от фрагмана:

Осман: Тронът е мое право! Мое! А всички вие ще заплатите за стореното!

Кьосем: Нека всички да узнаят, че на трона седи малоумен султан. А по-нататък всичко е ясно. В деня на коронацията, на трона ще се възкачи моят Осман.

......  Воините отвън чакат известия. Да пуснете Шехзаде Осман е най-правилното решение.

Зюлфикяр: Никой няма да посмее да стори нещо на вас и на шехзадетата! Ние няма да позволим! Платете за стореното!

Воините: Няма да позволим!

Халиме: Кьосем Султан. Искам да се избавя от нея!

Сафие: Ще оставим Халиме да се оправи с шехзадетата, а ние ще се заемем с лудия Султан Мустафа. Започва епохата на Искендер.

Халиме: Кьосем!

Халиме: Трябва да се избавим от шехзадетата още тази вечер.

Давут Паша: Нима ще рискувате живота на Дилруба?

Халиме: Нямаме друг изход!

Сафие: Утре рано сутринта Ески Сарай ще се събуди разтърсен от риданията на Кьосем!

Кьосем: Онази змия Халиме ще убие децата ми! Отворете тази врата!

Последна редакция: пн, 09 май 2016, 21:30 от * Дъга

# 117
  • AMS
Тио,  Hug Ваня@,  Hug Дъгичка,  Hug благодаря за постовете!!!
Колкото повече нищим тази система,
традиция, неписан закон ... Ekber ve Erşet,  
толкова по-мъгляво ми става.
Не мога да се успокоя, докато не намеря за себе си обяснение.
В моите нощни терзания съм изпуснала нещо много важно.

По правило престолонаследникът е най-възрастният, жив,
низходящ законен наследник - дете, внук и т.н. - на живия монарх.
Когато такива низходящи наследници на монарха липсват,
престолонаследник става най-близкият и най-възрастен роднина
по съребрена линия на монарха - брат, племенник, братовчед и т.н.

Ваня@,  Peace поради това, няма как дори
"теоретично на трона", да се "изредят първо братята
и едва след тях" да "започнат  синовете".
Но пак казвам, че нашият случай е по-особен,
тъй като със системата Ekber ve Erşet,
този закон за наследяването на трона
е бил нарушен на практика.

Иначе, за Сафие и Кьосем си абсолютно права  Peace
Аз подпалих, може би, защото в тази сцена между двете, в стария дворец,
се видя най-голямата разлика между тях - отношението към династията.

Цитат
"Тъй че каквото и да се е опитала да направи Кьосем,
смъртните наказания между братята не са спрели."
Тио,  Peace според мен Кьосем направи това,
че в деня, на възкачването на престола на новия султан,
да няма убийства на шехзадета и да не се изнасят ковчезите.
Тази система Ekber ve Erşet, вече не действа.
Да, не е спряла всички убийства, но в деня на коронацията
има само един ковчег - този на починалия монарх,
а не още 5 ... 19  ...
Сафие очакваше, че Кьосем ще загуби всичките 4-ри шехзадета,
като си мислеше, че на трона ще седне Осман
и то именно в този момент на коронацията.  
От новия фрагман се вижда,
че шехзадетата са в голяма опасност,
но все още са живи.

Последна редакция: пн, 09 май 2016, 23:04 от *** Diva ***

# 118
Дива, Дъгичка, благодаря за фрагмана и превода!  Hug
Кадърът с шехзадетата, три от тях бъдещи султани, е много хубав.

Дива, помощ от другарче с едно наум.  Grinning
Това, което преди си изпуснала и публикуваш в последния си пост, е старият ред на наследяване.
Той е вертикален: от покойния султан надолу.
Ekber ve Erşet  въвежда нов ред.
Той е съчетание от вертикален: от покойния султан надолу (синовете му)  и хоризонтален: в рамките на семейството на покойния султан (братята).
Всички мъже в този ред са с права, на трона сяда най-големият и най-способният.
Ако отчитаме от Ахмед: надолу – Осман, Мехмед... и встрани: Мустафа.
Затова Зюлфикяр попита Кьосем кого има предвид: Осман или Мустафа.
От това съчетание се получава ефекта за защита на шехзадетата.
Когато дойде ред на Осман, шехзадетата ще бъдат неговите деца и всичките му братя.

# 119
Дива ,Дъгичка ,Ваня ,Дайче Hug

Благодаря за фрагмана ,новите снимки ,превода и дискусията bouquet
Ваня ,относно закона точно това имах предвид.  Peace

Завещавам:
На Сафие с котето в ръце ,
отворено сърце в "Девическата кула"!
На Кьосем жасминова градина ,
гевреци на народа да раздава до Амина !
На Халиме с метлата,
рибата в Босфора да плаши
заедно със своите ортаци !  Joy