Страхотни неща сте публикували, както винаги!
Дива

Оценявам колко време и усилия влагаш в това да внесеш повече яснота по отношение на „Ekber ve Erşet“ и ти благодаря. Наистина за нас е много трудно да схванем логиката и да разберем смисъла на тези правила, които са съществували в продължение на стотици години. Аз самата вече леко се обърках след цялата информация, която прочетох. Права си, че всеки тълкува системата както му е угодно, а и очевидно тя подлежи на промяна и Кьосем с право се притеснява, че може и друг да внесе промени след нея.
Ваня

Отново прекрасен пост, благодаря ти. Споделям твоите разсъждения относно Искендер. Независимо от неговия статут, сегашното му решение да се бори за трона е продиктувано в някаква степен от това, че има неща, които не са му известни и оттам той неправилно интерпретира фактите. В голяма степен Искендер е овлядан от емоцията, че намери семейството си, нещо за което е мечтал и се е борил през целия си съзнателен живот. Но рано и ли късно ще си даде сметка, че сърцето на Сафие е по-студено и от камък и тя вижда в него само и единствено шехзаде, чрез което отново да се добере до властта. Ще си спомни за дългите 11 години, които прекара в копнеж и самота, докато майка му и сестра му са били на една ръка разстояние от него, но са си мълчали.
Моето усещане е, че сценаристите не знам точно как, но ще запазят логиката на образа и Искендер доброволно ще се откаже от статута си на шехзаде. Не искам да предполагам как, защото със сигурност няма да позная, но не се съмнявам, че ще го измислят интересно. А кой знае, ако все пак остане жив, може би след години при нови обстоятелства той отново ще прояви претенции за трона.
Дана

Права си, че ние зрителите виждаме цялата картина, но никой от героите, в частност Искендер не е наясно с всички факти и обстоятелства и това влияе на постъпките му. Но да внимават сценаристите, защото аз все пак не искам да се разочаровам от постъпките на герой, на който досега съм симпатизирала.
И аз предполагам, че услугата, която Ахмед преди смъртта си поиска от Зюлфикяр е да инсценира смъртта на Искендер по същата причина. Той, който плати много висока цена като не спази закона и не посегна на живота на брат си Мустафа, не е би посегнал и на живота на Искендер. Човек когото уважава, доверява му се и на когото сам изтъкна, че е длъжник. Това също би противоречило на логиката но образа, който изградиха досега на Ахмед като хуманен и справеслив владетел. Останаха само няколко епизода до края на сезона и възелът ще се разплете. Не се съмнявам, че ще са го измислили интересно и че пак ще се реве.
Ех, момичета, ако знаете колко бих се радвала и аз, ако двамата ми любими актьори Берен и Енгин се съберат отново в един проект, било то и като майка и син. Няма роля, която да се опре на Енгин, било тя е и на злодей.
Тио
Това момче Burak Tozkoparan е млад актьор, който в момента играе в Paramparça/Счупени парчета или „Твоят мой живот“, както се излъчва в България. Симпатяга е и може би има потенциал да изиграе отрицателен образ, но нещо не ми се вярва да е той.
Те пък все мои любимци искат феновете - и Джансел и Къванч са сред актьорите които най-много харесвам. Чаги не съм го гледала досега, но си спомням, че още преди старта на ВВК пишеха, че щял да играе син на Кьосем. Този на снимка № 5 не ми е познат. Това ще има да го мислим цяло лято.
Иначе си права, Сафие /Хюлия е много красива жена и много талантлива актриса. Вчера четох в руския контакт, че в някакво тв шоу е потвърдена официално информацията, че Хюлия Авшар напуска сериала в 30 епизод, който очевидно ще е края на сезона. Достатъчно време да забърка още много каши и да остави още някой и друг труп след себе си.
Нося и един много оригинален колаж.
В очакване на фрагмана, отивам да се пмъча да разгадая загадката.
Тио

Леле, и фрамгама дайде най-после докато се натуткам.
Дива

, но виждам, че Дива е отговорила

Не пропускам всичко сложено от вас в темата
Не случайно в епизодите виждахме много често Кьосем да чете книга