Възрастните и технологиите

• 3 686
  • 20
  •   1
Отговори
  • Nice
Мами помогнете, решила съм да подарявам таблет на баба ми и дядо ми. Те сами изявяват желание да имат.Купух им съвсем обикновен таблет андроид.
Със свикването някак ще се оправим, но искам да ви попитам вашите родители използват ли компютри/таблети/смартфони? Бързо ли свикнаха?
Най-вече ме интересува дали имат предпочитания за приложения. И според вас какво е нужно да имат под ръка? Със сигурност ще им сложа скайп, някой браузът, но какви други български приложения може да ме посъветвате? Наприер онлайн вестници, сисания? Двамата се интересуват от агронимия, цветарство, баба ми от рецепти и готвене, дядо ми от география и история  Simple Smile Чудя се за някое приложение със снимки да различни места или с интересни факти. 
Мъка ми е като се сетя с телефоните какво им беше в началото. Горките, трудно свикнаха, а сега ще им връча нещо което дори няма копчета  Laughing ще има подробно обучение, но според мен ако не им е интересно няма да го ползват. За това искам да им инталирам по-интересни приложения току виж заобичали технологиите Praynig , пък и те сами искат  да разцъкват милите  Laughing Laughing

# 1
  • Mediterraneo
Колко са възрастни? Майка и татко са на по 60 години, зрението им вече отслабна доста. Майка ми е със смартфон, не й трябва таблет. Татко е с обикновена Нокия с фенерче  Laughing Имат лаптоп, майка ми е доста в час и с ФБ, и филми си сваля, докато баща ми играе само табла и понякога чете новини в нета.
Приложения не се сещам, освен тези за комуникация.

# 2
  • Nice
Нашите са по-възрастни, на 70 и на 75.
Виждат добре, за близко слагат очила де, но не се оплакват. На телефоните успяват да видят и малките детайли.
Тарталета, даде ми идея да им сваля някои интересни научнопопулярни филми, много обичат National Geographic. А ако успеят да се справят с youtube ще са много щастливи. Може би, това ще им е по-забавно от приложенията.

# 3
  • София
А защо не им вземеш от някъде евтин лаптоп. Все пак ще има копчета, ще е по-лесно.
Може би пръстите им вече не са много подвижни и трудно ще оцелват иконките.

# 4
  • Nice
Не намерих евтин който да пасва на бюджета който можех да отделя  Confused Cry Аз специлано ги питах защото и аз мисля, че по-добре е да имат лаптоп, но пък те изявиха желание за таблет. Например опитвах малко да ги науча на моя лаптоп, но не успяват да боравят с тъчпада, и не могат да докарат стрелката на мишката там където трябва, а  толкова се упражнявахме (някак си нямат усет, дори и след много опити не се получи). С таблета поне натискат с пръст върху иконата и я отварят. По-добре им се получава и схванаха по-бързо движението (че не е нужно да натискат с все сила, а просто да докоснат).

# 5
  • Mediterraneo
С тъчпад и аз не мога да работя, винаги съм с допълнителна мишка.

# 6
  • Nice
Ще ги пробвам с мишка да видя как са. Макар, че те искат да си го разнасят с тях и с тъчпада все трябва да свикнат малко поне.
Вижда им се зор на горките, ама има и възрастни които се справят отлично, с повече усилия все си мисля, че ще не научат  newsm78

# 7
  • София
Моят баща е на 60 и чудесно се справя с всякакви технологии, има по-хубав телефон от моя, лаптоп, десктоп, ползва айпад много преди аз да ползвам таблет.
Обаче с баба и дядо е зор. Искат, интересно им е, но не се получава. Имат компютър от 6-7 години, стои като паметник, доколкото виждам. Имат хубав, голям таблет от няколко месеца, но не забелязвам да го ползват и него. А питат, интересуват се, но не става. Дядо също много се вълнува от география, картите винаги са му били страст и си мислех, че гугъл мапс ще е право в десетката за него, но уви, но рови. Когато сме заедно много сме се "разхождали" по света, но сам май хич и не отваря. Не мога да помогна с приложения, просто някак ударихме на камък там, явно вече не им се хвърлят усилия в ученото на нови неща. На по 81 са.

# 8
  • Nice
Благодаря terpsyhora, за google map не се бях сетила. Дори сега има едно ново приложение с кото може да се въртиш на 360°.  Може би ще му е интересно.

# 9
Бях дала на майка  ми моя таблет, защото така или иначе си имам два смартфона и ми е напълно излишен.
На втория ден го захвърли, главно заради това, че първо-не може да го постави удобно за четене и за писане и второ-липсатан на нормална клавиатура е доста изнервяща.
Аз като сравнително млад човек се дразня, че не мога да пиша бързо и удобно, както с лаптопа, какво остава за възрастен човек.
Накрая й купих нетбук, 10 инча.  Направо се роди с тоя нетбук, постоянно удря по кланвиатурата и си пише с приятели и роднини. Нейната страст е да пише коментари по форуми, на политически и соиални теми и сега е много доволна, че има нормална клавиатура Laughing

# 10
Майка ми е на над 70 години.
Телефоните ги ползва като телефони - разговори и sms-и.
С тъч скрийн и таблет няма да и е толкова удобно, напротив - вероятно няма да го ползва активно.

Ползва обаче ежедневно и активно лаптоп, който и подарихме преди години - за мейл, скайп, за информация - търси и намира каквото и е нужно, чете новини, гледа филми.

# 11
Със сигурност ще им сложа скайп, някой браузът, но какви други български приложения може да ме посъветвате?

Освен тези, за които сама си се сетила, мога да предложа още приложения за времето, медии, някои по-големи вериги хипермаркети (не знам има ли такива там, където живеят баба ти и дядо ти, но за тукашните пенсионери са голяма страст и развлечение  Laughing), има и различни здравни приложения – за измерване на пулс, за следене на кръвното и др. подобни, но не знам дали работят на таблет.

# 12
  • Nice
Супер, за прогнозата и магазините не се бях сетила,ще потърся.
Иначе ако съвсем не се оправят с тъчскрийна ще поръчам и клавитура с USB.
Благодаря ви, споделяйте още ако имате идеи.  Hug

# 13
Майка се научи да използва компютър, защото бях инсталирала игра на белот. Показах и как да търси информация в Google, но така и не се запали интерес към новите технологии. Татко използва смартфона само като телефон, а мама предпочита обикновен мобилен, защото е свикнала на такъв. Може да им покажеш сайтове, които да са интересни за тях. За мен интересни са абв поща, бг мама, сайтове за деца, игри, скайп, сайтове за изучаване на английски език, а за един наш възрастен приятел са много интересни сайтове за новини и бг православие.

# 14
  • Mediterraneo
... има по-хубав телефон от моя, лаптоп, десктоп, ползва айпад много преди аз да ползвам таблет.
...

Айфон, айпад, айпод, айше...

Какво е десктоп и аз ли съм изостанала с материята? Откога е отделно устройство, което да се споменава с останалите?

Общи условия

Активация на акаунт