Частни училища - информативна тема 12

• 100 182
  • 728
  •   1
Отговори
# 15
Има ли родители на деца в ЕСПА от тук пишещите? Моля, ако има, споделете малко повече инфо?

# 16
  • София
На мен ми се струва, че блузите са от едно и също място Simple Smile.

# 17
И аз не харесвам качеството на Бонита, цените също.

# 18
...Малката е по-своенравна, доста и сече пипето за възрастта, но не поддва така лесно на увещания и уговорки, както голямата. Пиша всичко това, за да ви помоля ако можете да разкажете повече за атмосферата, отношението в различните ЧУ, променят ли често таксите, има ли някакви финансови "изнудвания", налага ли се редовно да се занимаваш с детето допълнително вкъщи и пр.. Най-общо казано, кои училище за какъв тип деца за подходящи, ако може да се определи изобщо. Чух например от познат, че в СС много натискат децата и се опитват да им моделират характера, за да  пасне на групата. Незнам дали е така, но малката ми дъщеря трудно ще се остави да "и променят характера", а голямата може би ще поддаде, но това ще я потисне. А всичко, което искам е стабилна общообразователна подготовка и щастливи деца. Благодаря ви предварително за всяка информация  !

Не знам какво имаш предвид под "не поддава лесно на увещания и уговорки". Това, което съм видяла от опита си до момента в "Света София", е че полагат усилия децата да се чувстват комфортно, в това число ако има конфликти или проблемни ситуации, се взимат мерки и се говори с деца, родители и т.н. Класната на дъщеря ми отделя доста време за разговори с класа по теми, свързани с взаимоотношения, чувства и чисто човешки ценности. Не мисля, че има натиск да се променят характери, но пък ако някой с поведението си пречи на останалите, няма да бъде подминато незабелязано. С други думи, не са оставени на "законите на джунглата". По другите ти въпроси - таксите не се променят чувствително от година на година, скрити такси няма, допълнително занимание вкъщи също не се налага.

# 19
Аз пък не съм фен на униформите и за щастие училището от следващата година не изисква такива. Въпреки че са супер удобно нещо за родителите. Сутрин няма драма от типа - "ама днес искам тази или онази рокля", "лилавата пола с червена блуза" и пр.

Иначе в сегашното училище униформите са безбожно скъпи и никакви стандарти не могат ги оправдаят тези цени. Най-най-най-евтиното нещо е тениска с логото на училището, която излиза около 30 лева. Обикновена памучна тениска с къс ръкав. Исках да взема нова лятна рокля за голямата - 100 лева (в случая за носене около месец и половина). Роклята прилича на униформата на чистачка хотел. Но поне материите и качеството на шевовете са супер.

Поради това в един момент хората са си самоорганизирали секънд хенд продажби с нищожни цени, като всички приходи отиват за благотворителност. И аз смятам да подаря нашите униформи там като приключи учебната година.

# 20
  • София
И аз вече съм на мнение против униформите, въпреки че имаше период, в който ми харесваха. Тоест, идеята и сега си ми харесва, но не ми харесва реализацията, която съм виждала досега (в ДУ все пак, нека отбележа).
Мисля, че ОТ няма униформа, нали така?

# 21
  • София
И аз съм като Бърди - много ми допада идеята, но това, което виждам по дворовете на столичните училища  Sick е много далеч от представите ми. А и като чета и чувам какви цени искат за някакви "парцали"...Та от тази гледна точка се радвам, че в нашето училище няма униформи.

# 22
  • София
Много ми харесват униформите, когато са качествени. С големия ми син съм имала 2 годишен период на качествени униформи и са голямо облекчение. С малкия сега нямаме униформи, но една година в детската имаше и бяха под всякаква критика като качество. Панталонът беше с трудно закопчаващо се копче и от вълнен плат /беше много горещо в детската/, блузите бяха бели тип "лакоста" и се появиха дупчици по тях за има няма два месеца. Същите бели блузи/само че без емблема/ купувах от Бенетон за 30% по-ниска цена?!?.

# 23
  • София
Пропуснах да кажа, че униформените бели блузи бяха 50% памук, а тези от Бенетон - 100%.

# 24
...Малката е по-своенравна, доста и сече пипето за възрастта, но не поддва така лесно на увещания и уговорки, както голямата. Пиша всичко това, за да ви помоля ако можете да разкажете повече за атмосферата, отношението в различните ЧУ, променят ли често таксите, има ли някакви финансови "изнудвания", налага ли се редовно да се занимаваш с детето допълнително вкъщи и пр.. Най-общо казано, кои училище за какъв тип деца за подходящи, ако може да се определи изобщо. Чух например от познат, че в СС много натискат децата и се опитват да им моделират характера, за да  пасне на групата. Незнам дали е така, но малката ми дъщеря трудно ще се остави да "и променят характера", а голямата може би ще поддаде, но това ще я потисне. А всичко, което искам е стабилна общообразователна подготовка и щастливи деца. Благодаря ви предварително за всяка информация  !

Не знам какво имаш предвид под "не поддава лесно на увещания и уговорки". Това, което съм видяла от опита си до момента в "Света София", е че полагат усилия децата да се чувстват комфортно, в това число ако има конфликти или проблемни ситуации, се взимат мерки и се говори с деца, родители и т.н. Класната на дъщеря ми отделя доста време за разговори с класа по теми, свързани с взаимоотношения, чувства и чисто човешки ценности. Не мисля, че има натиск да се променят характери, но пък ако някой с поведението си пречи на останалите, няма да бъде подминато незабелязано. С други думи, не са оставени на "законите на джунглата". По другите ти въпроси - таксите не се променят чувствително от година на година, скрити такси няма, допълнително занимание вкъщи също не се налага.

Благодаря ти за инфото, Dandelion! Нямам много опит с ЧУ и сега събирам мнения от хора, чиито деца с в тези училища. Категорично съм решила да се насочим към ЧУ.

# 25
И аз вече съм на мнение против униформите, въпреки че имаше период, в който ми харесваха. Тоест, идеята и сега си ми харесва, но не ми харесва реализацията, която съм виждала досега (в ДУ все пак, нека отбележа).
Мисля, че ОТ няма униформа, нали така?
Нямат за сега.

# 26
Като чуя униформи и ми става лошо. Много се радвам, че при нас няма.
Всъщност най не ми допадат рокли/поли при момичетата и панталоните с копче. Много неудобни са за деца.

Тази година май има увеличение на таксата в СС.
Не знам миналата или по-миналата пак я увеличаваха.

# 27
Добрый вечер, извините за беспокойство! Хотим с женой поступить в колледж Omega в г. Пловдив. Мы из Кыргызстана. Если Вы там учились или знаете людей учившихся в нем могли бы Вы рассказать о качестве образования в данном заведении? Также на сайте указана возможность обучения в Швейцарии после колледжа и возможность стажировки на Кипре , правда ли это? Благодарю Вас за ответ! Извините за беспокойство

# 28
  • Sofia
За първа стр.: Частно училище "Кралица София на Испания" http://www.ispanskouchilishte.com/
3700 EUR (храна и транспорт допълнително); програма: 40% на испански, 40% на български, 20% на английски.

Мерси за темата!

# 29
  • в страната на чудесата
Петър Берон за 2 и 3 клас таксата е 4000 евро

Един линк, който може да е от полза http://www2.mon.bg/adminmon/schools/ClFillFrame.asp

Общи условия

Активация на акаунт