Частни училища - информативна тема 12

• 99 899
  • 728
  •   1
Отговори
# 480
ако може, би ли споделил защо съпругата ти не е избрала училището?

Не е само храната, а най-вече работното време на ФЛ. За работещи родители е невъзможно - свършват в 15 или 15,30 часа, а в сряда - в 11,30 и на всеки 2 месеца имат по 2 седмици ваканция. За дете в градинска възраст няма кой да го гледа тези 2 седмици, няколко пъти в годината и няма кой да го взема в 15 часа. Трябва или единият родител да не работи, или да е на свободна професия и да няма работно време, или да се наеме гледачка и нейната такса плюс таксата на ФЛ трябва и човек да е много богат.

Освен това тя смята, че поне за България немският е много по-перспективен от френския по отношение реализация /не говорим за английския, който е задължителен и без него е немислимо/.

# 481
Честит празник!

Коментирахме учебните системи по английски и писах, че нашите второкласници минаха тази година 2 учебника - Kid's Box 3 и 4 (Cambridge university press). Сега видях по какво още учат: "Fun for movers" (Cambridge university press) и New grammar time 2 (Pearson).

Последна редакция: ср, 25 май 2016, 14:49 от Анонимен

# 482
Честит празник на всички! bouquet

# 483
Татко Мецан, благодаря за споделеното. общо взето и нас организацията на учебния процес ни спря да я запишем в детската градина. проблемът с учебното време се преодолява с допълнително записване на занималня или на спорт/дейности, като детето може да остане в училището до 1830 мисля (нас ни интересуваше по-ранен час на взимане - около 1630). но остана проблемът с графика 7/2 седмици+лятна ваканция, т.к. детето ни не се адаптира лесно и търсенето на целогодишно работеща частна дг за през това време не ни беше вариант. принципно съм против детегледачка при дете след 3-тата година, та и това отпадна.
мисля, че ще успеем да се организираме за училището, защото вече е по-голяма и по-гъвкава откъм оставане на допълнителни занимания или взимане от други хора. сега пък ни стои проблемът с разстоянието, живеем в другия край на града и пътуването в час пик ни отнема около час.

# 484
То има транспорт, но за училището вече трябва да знае прилично френски език. Вашата е двуезична и не й е проблем, /ако съпругът ти е французин, не знам що не се изнесете за Франция, на мен ако жена ми беше французойка веднага щях да се преселя там/, но при нас вариантът беше единствено от 3-годишна възраст, за да научи езика, тъй като ние не го говорим /е, аз знам малко, колкото да си изпрося боя hahaha/
Допълнителното оставане се плаща и помня, че бях смятал общо всичко - да остава допълнително до към 18 часа, транспорта, храната и всичко излизаше към 15 бона годишно.
Макар че то с това непрестанно вдигане на таксите в другите училища да не се окаже накрая, че става горе-долу едно и също #Crazy

# 485
според мен таксите са съизмерими с тези в частните училища в софия, даже спрямо някои са по-ниски. за следващата година нямат промяна в таксите спрямо тази учебна година. надявам се да не са привърженици на рязкото вдигане на такси, защото трудно бихме понесли увеличения като в “св. георги“.
Скрит текст:
съпругът ми е от белгия, чак пък да се втурна към брюксел с моя френски на ниво “учих руски в кварталното училище в началото на 80-те“  Laughing

# 486
Абе как да ти кажа, не са съизмерими, особено ако плащаш допълнителните часове, за да стои детето до 17,30-18 часа. Аз го смятах точно миналата година, ми 15 бона го изкарах, а примерно дори и с увеличението "Света София" е 5000 евро с транспорта, тоест 10 бона, тоест 2/3.
Ние например като го посветихме детето на немския, също за около 75% от таксата на ФЛ имаме 5 хранения на ден, работно време от 7,30 до 19 часа всеки работен ден, то ако сметнеш на часове, и това, че храната ни влиза в таксата, направо излиза 2 пъти по-евтино. Но си ми остана дерта, защото изключително много харесвам френския език и никак не харесвам немския, но не е правилно личните си предпочитания да ги прехвърляме на децата все пак. И все пак като училище, концепция и дух ФЛ е нещо впечатляващо и международно доказано, докато примерно Дойче шуле е едно най-обикновено немско училище.

Скрит текст:
Аз ако бях на тебе, щях да карам половинката само на френски да ми говори, толкова красиво звучи този език и все щях да го науча така. А белгийските певци направо ги обожавам, като почнеш от Салваторе Адамо и свършиш с Лара Фабиан, също и белгийските писатели, като Сименон, а белгийската бира и картофки са върховни, а също и шоколадът им. Как ти завиждам само ако знаеешшш:oops:Embarassed

Последна редакция: ср, 25 май 2016, 22:12 от Татко Мецан

# 487
Скрит текст:
Мецане, леле как се облизваш, да беше се омъжил и ти за белгиец...
Биричка, картофки, шоколадец, френски...

# 488
Скрит текст:
А не, имах предвид, че щеше да е супер жена ми да си е същия човек, но да беше белгийка:) Не бих сменил резбата дори и заради Белгия и френския език. И на теб също ти завиждам, задето знаеш френски. За материални неща не завиждам на никого, но за езика наистина ти завиждам Embarassed

# 489
  • София
Има ли някое друго частно училище, в което се преподава допълнително френски език от 1-ви до 7-ми клас (и таксата да е в порядъка до 4500 евро/годишно, без транспортната такса)?

Последна редакция: чт, 26 май 2016, 16:27 от Ashia

# 490
Ashia, за съжаление не открихме чу с френски като основен чужд език от пук. обикновено го третират като втори чужд език, в допълнение към немски или английски. затова и се насочихме към лицея.

# 491
  • София
Ashia, за съжаление не открихме чу с френски като основен чужд език от пук. обикновено го третират като втори чужд език, в допълнение към немски или английски. затова и се насочихме към лицея.

Това е жалко, тъй като ми се иска децата да учат френски сериозно от първи клас в училище. Вкъщи никой не е френско-говорящ, но залитам натам, подобно на Татко Мецан.

Имам приятелка, чиито две деца учат във ФЛ и е изключително доволна. Тя не работи и е с децата през ваканциите. Таткото е чужденец и е възможно някой ден да се преместят да живеят във френскоезична държава.

# 492
Има държавно училище с много френски от 1 клас, 17-то СОУ; обаче за него има кофти отзиви, а пък от друга страна има в ютюб клип с представянето на първокласници на деня на франкофонията, впечатляващо си казват репликите и стиховете, като не е ясно доколко разбират де. Но темата не е за държавните училища, а частно с френски освен ФЛ не ми е известно да има, а съм търсил. Също така и градина нямаше друга освен на ФЛ, а някъде от около година и половина-две има една частна градина "Les petit princes", но не съм срещал никакви отзиви за нея.

Таткото е чужденец и е възможно някой ден да се преместят да живеят във френскоезична държава.
Е то това е ключовото, защото при родители българи, не говорещи френски и при липса на връзки с френскоезична държава нещата са други, даваш детето в система, нямаща нищо общо с българското образование и това може да се окаже в даден момент доста неудобно. С Дойче шуле е същата работа. Позитивът е ученето изцяло на чужд език, но и негативи има - преместването в българско училище ще е адски трудно.

# 493
  • София - Рим и обратно
Имаме две познати дечица в 17-то. Бъкел френски не знаят и двете (6 клас са), но може и до дете да си е.
Мецане, твоето и вечеря ли в училище??

# 494
  • София
Скрит текст:
Има държавно училище с много френски от 1 клас, 17-то СОУ; обаче за него има кофти отзиви, а пък от друга страна има в ютюб клип с представянето на първокласници на деня на франкофонията, впечатляващо си казват репликите и стиховете, като не е ясно доколко разбират де. Но темата не е за държавните училища, а частно с френски освен ФЛ не ми е известно да има, а съм търсил. Също така и градина нямаше друга освен на ФЛ, а някъде от около година и половина-две има една частна градина "Les petit princes", но не съм срещал никакви отзиви за нея.

Таткото е чужденец и е възможно някой ден да се преместят да живеят във френскоезична държава.
Е то това е ключовото, защото при родители българи, не говорещи френски и при липса на връзки с френскоезична държава нещата са други, даваш детето в система, нямаща нищо общо с българското образование и това може да се окаже в даден момент доста неудобно. С Дойче шуле е същата работа.
Позитивът е ученето изцяло на чужд език, но и негативи има - преместването в българско училище ще е адски трудно.

Мислих по този въпрос, но аз не бих ги местила в друго училище в България; по-скоро бих ги насърчила да кандидатстват в университет във Франция, Швейцария и т.н. - по-натам, да сме живи и здрави.

Общи условия

Активация на акаунт