Да теглим ли ипотечен кредит?

• 64 107
  • 742
  •   1
Отговори
# 150
  • София

За къщата, да къщата е за богати хора със свободно време и най-вече желание. Иначе се превръща в бреме.
Не дееее, направо ми опря пистолета в слепоочието. Joy Joy
Нито имам бол свободно време, нито съм много богат, кво сега, да я хвърля къщата.. Mr. Green На всичко отгоре не е нова. Laughing

Доста агенции работят на 2.5% за 1-ва сделка, и на 2 за втора. А ако работят само с един брокер може да им направи отстъпка и да са на 2% и в двата случая, т.е. ще платят 4 % общо.

Анджък, аз затова онзи ден споменах, ама всички са се хванали за тия 3% и 30 години. Mr. Green  Но не помня и не бях сигурен. Днес по стечение на обстоятелствата погледнах едни неща и се сетих та проверих и за комисионната. под 2% е, по-скоро към 1,5, но е отбелязана е сумата, не съм го обръщал в проценти. Simple Smile Е,  допускам, че е и заради по-големичката сума. Но това не е спешна работа, може авторката да проверява, да пита, да ходи, да се консултира, да умува, да пробва и току-виж изскочило нейното зайче от някоя трънка. Grinning

Последна редакция: пн, 09 май 2016, 15:26 от Не се сърди, човече

# 151
  • София
Комисионната от 3% не се ли поделя между двете страни на сделката?

# 152
Мои близки взеха двустаен преустроен на тристаен в Западен парк миналата седмица с кредит от Societe Generale. За 20 години, с месечна вноска 890 лева. Лихвата им е 5,9%. Досега бяха под наем за 350 евро.

# 153
Тия гадове от Сосиетето още цакат с високи лихви  Rolling Eyes

# 154
Мойта лихва е 4,4 и 4,9 %.

# 155
Да, и аз така гледам, че се въртят напоследък, около 5. Rolling Eyes

# 156
Да, и аз така гледам, че се въртят напоследък, около 5. Rolling Eyes

И над 5, около 5 ако е е добре  Simple Smile
в нашата фирма точно Сосиете дават кредити с преференции Mr. Green за служителите при нас

# 157
Прочетох няколко съвета които съвсем без задни мисли(вярвам в това) ,НО ПОДВЕЖДАХА.
      -Едното беше съвет да се купи с кредит имот, който да се отдава под наем за да се изплаща сам и че това е възможно почти без вложения....нещо в този смисъл.
Като човек с опит категорично заявявам че това е огромна грешка! В момента пазарния наем НЕ ПОКРИВА ИПОТЕКА! Не обзаведен имот се отдава изключително трудно. Може да стои с месеци и дори с години, макар и предлаган на доста по-ниска от обзаведените подобни. Освен вложението в покупка трябва да се има в предвид поне 13 000-15 000лв за ремонт и обзавеждане, защото лесно се отдават само хубавите ремонтирани и обзаведени жилища. Другите просто си стоят.
Много важен момент е възможността да бъдете завлечени или дори ограбени от наемател ,особено ако сте начинаещ в това занимание което в  случай с ипотека  би било фатално.

Явно всеки е с опита си. Моят показва, че необзаведен малък до среден (1-3 стаен) апартамент в София на добро място (с инфраструктура и отлични транспортни връзки) в приличен вид се отдава почти веднага под наем. Под "необзаведен" все пак визирам оборудвана баня, наличие на кухненски шкафове и някакъв гардероб, евентуално. Минус-  по-ниският наем. Плюс- задържане на наематели за по-дълго време (който се мести със собствени мебели не е толкова мобилен); по-малък риск от евентуални загуби при некоректни наематели.
Съгласна съм, че не могат да разчитат наемът да изплати ипотеката изцяло. Особено при малко първоначални средства. Още повече, че идеята е все пак да ползват имота лично. Предложено им беше да се върнат на село по-скоро, за да удовлетворят желанието си за живот извън София, докато на авторката не й се налага да пътува, като същевременно се изтъкна и финансовия бонус. Освен това тази възможност би трябвало да им  вдъхва сигурност за случаите на евентуална загуба на доход. Естествено е, че трябва да преценят какво могат да си позволят да плащат над сегашния им наем при очакваното повишаване на разходите и свиване на доходите с оглед появата на дете/деца. Но пък да живеят цял живот под наем или при мама...
Дали сега е моментът за такава стъпка? Ако наистина е вярно, че лихвите са паднали, а жилищата започват да поскъпват, може би "да". Във всеки случай ще им е по-лесно да започнат, докато още са двама с 2 заплати.  Интересно ми е каква лихва (променлива или фиксирана) е препоръчителна в сегашната ситуация.

# 158
Нашата в Райфайзен в 4.25% (със застраховка за наша сметка), обаче уцелихме някакво инцидентно предложение, усетиха се и сега от време на време се опитват да ни предложат да предоговорим на "супер добри" условия, но докато е доброволно ще отказваме  Mr. Green

Комисионната от 3% не се ли поделя между двете страни на сделката?
Всяка страна се договаря за това какво дължи за услугата. Няма правила.

# 159
Имаше и идея, че връщането на село ще ни помогне да спестим.Като обаче си направихме груба сметка, разходите ни няма да се свият, особено ако пътуваме и двамата, ще отиват повече от 300 лева или същата сума, която даваме сега за наем, а пътят и загубеното време ще са в пътни повече.
Именно, защото сме млади, с малко опит и малък трудов стаж, ми е трудно да се реша на тази важна стъпка.
Предпочитам при мама обаче, пред переспективата-наем.
Но от работата си в момента няма да се откажа в никой случай. Simple Smileтоест да я заменя с переспективата 350 -400 лева на село,няма как да се стане засега.

# 160
И ние навремето с ипотечен кредит взехме апартамента. Годините си вървят, вноските са като вноска за наем, всеки месец се плаща редовно. Тук пишеше, ако някой остане без работа - да не би хазяи да търпят хора, които бавят наема... Нещо не ми се вярва да са толкова бели и добри. Ако имате възможност, теглете и влагайте в него, всеки случай е по-добре от наем. Всичко е въпрос на психологична нагласа. Аз много трудно свикнах с идеята за кредита, а мъжът ми никога не е имал заеми преди това. Аз бях по-навита, той беше по-дистанциран. Когато отидохме да подписваме документите аз направо истерясах, треперех цялата, не можех да се подпиша от притеснение. Той за разлика от мен беше много спокоен. Говорихме, обясняваше ми как всичко ще е наред. Не сме се лишавали от почивка дори, но е имало и критични моменти. Когато свикнах, вече бяхме към края му. А за спестяванията - не се лъжа аз на това. От както го изплатихме уж пестим, но не се получава. Почивки, екскурзии, повече ненужни неща съм започнала да купувам, и общо взето парите потъват. Те така да се каже, нашите прищявки задоволяват, но факт е че ако чакаш да спестиш след 10 години, почти съм сигурна, че няма да се получи така. Хубаво е да си осигуряваме това от което имаме нужда СЕГА, когато можем да му се насладим, да му се радваме, да ни осигури комфорт.
Успех и да вземете най-правилното за вас решение  Simple Smile

# 161
Мои близки взеха двустаен преустроен на тристаен в Западен парк миналата седмица с кредит от Societe Generale. За 20 години, с месечна вноска 890 лева. Лихвата им е 5,9%. Досега бяха под наем за 350 евро.

Това е супер кофти договор за жилищен кредит  Confused. Твоите близки са се прецакали яко. Аз също подписвам сега със Сосиете и моите условия са коренно различни, нищо общо с гореописаното. Но аз съм на мнение, че в банка се ходи като предварително се подковеш Simple Smile. Взимаш 2-3 оферти от други банки, които да са по-добри и отиваш. В момента моята лихва ще е 4,45%, за 20 год., мес.вноска - 650 лв.

Никой не може да ме убеди, че Сосиете дават лоши условия! Явно зависи с кого си говориш и как водиш преговори  Peace!

# 162
Не знам дали всичко е въпрос на психологична нагласа, но няма място за сравнение на наем от 300 лв. със заем от 350 евро.

# 163
Не знам дали всичко е въпрос на психологична нагласа, но няма място за сравнение на наем от 300 лв. със заем от 350 евро.
Определено няма сравнение.
Но тук говорим за разлика от 45 евро.

# 164
Една приятелка например предпочита да живее под наем. Каза, че така им е по-изгодно, че няма да прави ремонти, няма поддръжка, ако не й харесат съседите ще се махне на друго място, ако й омръзне на това място, ще търси нова квартира и въобще изтъкна ми толкова плюсове, че са под наем, че в един момент като я слушах, се замислих, че има право. Само като стигнах до момента с това, че детето ще порасне, а в един момент ще е на пенсия,  и не си го представих как ще се плаща този наем, и тя ми каза, че ще ходи на село и в този случай ама въобще не й е нужен апартамент в Сф.

Общи условия

Активация на акаунт