Да теглим ли ипотечен кредит?

• 64 101
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
Всъщност какво ще стане, ако махнат валутния борд и кредитът е в евро? Не е ли по-добре да е в лева, тогава няма да има сътресения от промяната на валутния курс?

За съжаление, едва ли някой знае, има популярни предположение, но какво и как ще стане-никой не знае. Бордът ще падне, когато приемем еврото за национална валута и тогава националната ни валута(евро) ще е със свободен курс и както се казва-"каквото сабя покаже". Няма индикации бордът да падне просто ей така и да си останем с левова национална валута и с плаващ курс, има мнения че ако левът мине на свободен курс-ще ни разградят за две седмици, но ако и дали...Затова не ги мисли подобни глобални и макро процеси, а гледай "по-надребно".

# 136
Прочетох няколко съвета които съвсем без задни мисли(вярвам в това) ,НО ПОДВЕЖДАХА.
      -Едното беше съвет да се купи с кредит имот, който да се отдава под наем за да се изплаща сам и че това е възможно почти без вложения....нещо в този смисъл.
Като човек с опит категорично заявявам че това е огромна грешка! В момента пазарния наем НЕ ПОКРИВА ИПОТЕКА! Не обзаведен имот се отдава изключително трудно. Може да стои с месеци и дори с години, макар и предлаган на доста по-ниска от обзаведените подобни. Освен вложението в покупка трябва да се има в предвид поне 13 000-15 000лв за ремонт и обзавеждане, защото лесно се отдават само хубавите ремонтирани и обзаведени жилища. Другите просто си стоят.
Много важен момент е възможността да бъдете завлечени или дори ограбени от наемател ,особено ако сте начинаещ в това занимание което в  случай с ипотека  би било фатално.
     -Имаше съвет да се вземе гарсониера вместо двустаен. За комисионните *2 са го казали, но никой не спомена  двойните ремонти ,което вече са наистина много пари.ПОВЕЧЕ ОТ пазарната разлика в момента двустаен/гарсониера .С други думи си е двойно набутване при това с пари които нямат ,а за взели на заем. Т.е +лихви.
     -Друга заблуда прочетох че се сравнява поддръжка на къща с поддръжка на апартамент .Всичко по една къща се плаща 100% от един джоб ,а по един блок се разхвърля по апартаменти.
Канализация, водопровод, покрив, стълби, комин, улуци и каквото изскочи. Ако се прави всяка година по нещо не ''изниква много'' за догодина  НО АКО решиш да ''спестиш'' 5-10г се превръщаш в собственик на руина. Примери такива имам много .Също и често срещана грешка ,при това фатална на много граждани хукнали без квалитетен консултант да купуват къщи. Един  неподдържан покрив ги връща с 15 до 30 хил лв назад. ''Малък'' дефект в канализацията или недостатъчно налягане на водата  или комин с дефект повличат след себе си лавина от разходи, а ако си живял в апартамент дори и не си се сещал за съществуването на подобни проблеми.
 Не мога да дам съвет какво да избере авторката. Само обръщам, внимание  на уж дребни неща, които обаче биха могли да окажат сериозно влияние и да са определящи за крайния резултат.

# 137
Мама Мари имам две собствени къщи и една на съпруга ми и те подкрепям за всяка дума по отношение на къщите. Апартамент до сега под наем не съм давала, много ме е страх от наемателите, но аз всички смтки ги виждам в интернет, дано не ме завлекът.

# 138
Да така е,mamamari,  не е зле и да припомним, че в темата пишат и брокери и банкери, които не знам колко са обективни, но мненията им са една идея подвеждащи. Не на всички, но се забелязва.

# 139
mamamari, съветите, които съм дала са на база положителен резултат от практиката. На теория наистина е рисковано, но реално не е толкова страшно, нужно е само доза съобразителност.
При всички случаи оставането под наем е по-голямо набутване.

Да така е,mamamari,  не е зле и да припомним, че в темата пишат и брокери и банкери, които не знам колко са обективни, но мненията им са една идея подвеждащи. Не на всички, но се забелязва.
по тази логика, ако задам въпрос на доктора от Пирогов в консултациите, той ще ме подведе? Прекалено мнителни сте.
Хората от тези сфери однасят наготово най-оптималните варианти, след като на живо са видели кое работи и кое не. Естествено никой няма да ги следва сляпо, а ще се консултира с близки, имащи представа от материята или сами ще си сметнат кое да, кое не. Въпросът е да имат повече идеи, които да разиграят и изберат най-подходящата от тях.

# 140

-Друга заблуда прочетох че се сравнява поддръжка на къща с поддръжка на апартамент .Всичко по една къща се плаща 100% от един джоб ,а по един блок се разхвърля по апартаменти.
Канализация, водопровод, покрив, стълби, комин, улуци и каквото изскочи. Ако се прави всяка година по нещо не ''изниква много'' за догодина  НО АКО решиш да ''спестиш'' 5-10г се превръщаш в собственик на руина. Примери такива имам много .Също и често срещана грешка ,при това фатална на много граждани хукнали без квалитетен консултант да купуват къщи. Един  неподдържан покрив ги връща с 15 до 30 хил лв назад. ''Малък'' дефект в канализацията или недостатъчно налягане на водата  или комин с дефект повличат след себе си лавина от разходи, а ако си живял в апартамент дори и не си се сещал за съществуването на подобни проблеми.
 Не мога да дам съвет какво да избере авторката. Само обръщам, внимание  на уж дребни неща, които обаче биха могли да окажат сериозно влияние и да са определящи за крайния резултат.

Подкрепям на 100%.
Подчертавам, че сравнявайки поддръжката на къща с апартамент съм имал предвид собствения си опит - построяването на къща, където за всичко е гледано и мислено, а не покупка на къща, което е котка в чувал, колкото и да я хвалят, не знаеш кое как е правено., както и покупката по същото време на апартамент в затворен комплекс, уж по-по-най, но все има нещо за правене.
И да, разпределя се, но при нас са две шестетажни блокчета в общ парцел с подземни гаражи, и са 26 апартамента, нали се сещате колко квадрата са покривите на двата блока и колко са подземните гаражи и как въобще няма проблеми... Под 2 бона годишно за ремонти не сме падали, честно, отделно вноска на месец за портиери, охрана, озеленяване....
Е, нямам такива филми на къщата.
Говоря за собствен опит, при други е вероятно друго....

# 141

Е, кажи му банкер и не го обиждай повече, нали.... За брокер изобщо няма да казвам, там нещата са ясни...
Имаше една книжка за Ник Лийсън - "Дилърът измамник"се казваше, за оня, дето срина Беарингс банк преди години в Ситито....

Млъкваме, бъдете обективни и неподведени!

# 142
StefanB Ще се съглася с Вас само ако въпросната къща е без дефекти и чисто нова и то за период не по-голям от 2г при положение че има пълна застраховка.
За-по-''стари '' НЕ споделяме едно мнение.
Не се сърди Ч.,говорим за млади и зелени до степен да питат във форум какво да правят.
Аз като човек с много опит и поглед върху много неща при свития  в момента като предлагане пазар  такова нещо категорично отчитам за прекалено рисковано ,скъпо и с много'' подводни камъни '',а като се има в предвид че говорим за хора без опит със сигурност е обречено на провал.

# 143
StefanB,ного грешите Peace поставянето на хората под един знаменател вреди, човек трябва да умее да извлече полезното от всяко мнение и да отсее плявата. Конкретно по този въпрос сметките са толкова прости, че всеки може да си ги направи и да сравни крайния резултат, така че в този случай няма как да се сбърка.  

За къщата, да къщата е за богати хора със свободно време и най-вече желание. Иначе се превръща в бреме. Човек, който е на твърдо работно време от 8 до 18 ч., като си сметне пътя до работата в големия град, нищо не му остава. А пък ако има и командировки, извънредна работа събота/неделя - съвсем.

Не се сърди Ч.,говорим за млади и зелени до степен да питат във форум какво да правят.
Все някога ще трябва да пораснат. Затова най-разумно е да започнат с най-малкото. Особено сега, когато още нямат дете, по-лесно е да станат, дори ако паднат, че после нещата стават по-сериозни  Laughing
Стартиране с вноска равна на наема (ако вземат 1-ст.) е добра тренировка, а могат успоредно да спестяват. Иначе пак ще дават 300 лв. и ще спестяват, но тези 300 лв. няма да имат никаква възвращаемост.

# 144

Е, кажи му банкер и не го обиждай повече, нали.... За брокер изобщо няма да казвам, там нещата са ясни...

Е, нали се сещаш че по нашите земи(а и не само де) не се гледа с добро око на лихварството, а тези дейности са точно това. Производство-добре, разни услуги-добре, ама лихварство...буди асоциации с чорбаджийство, измама, тарикатлък, соросоиди, евреи....

# 145
По схемата на НСЧ аз спестих до половината от сегашното ми жилище. Първо малък под наем, докато се изплати, после + малко спестявания към по голям.

# 146
Цитат

събирам мнения, и препоръки, не питам хората да ми дадът готово решение, не разчитам тук във форума да ми вземат решението или да ми кажат какво да правя-много моля да не се бърка това  Simple Smile Wink

питам именно,защото нямам опит-лошо ли ? да се поуча от вас-по-опитните.
много хора рискуват,защо да е обречено на провал?
Пък в крайна сметка под наем ли да стоя цял живот?
Наем за близките 20 години като алтернатива е напълно изключена,особено с дете и с риска всеки момента да ме изгонят, както при Не се сърди човече е станало.Ми предпочитам да пътувам.

# 147

Е, нали се сещаш че по нашите земи(а и не само де) не се гледа с добро око на лихварството, а тези дейности са точно това. Производство-добре, разни услуги-добре, ама лихварство...буди асоциации с чорбаджийство, измама, тарикатлък, соросоиди, евреи....

Последно да вметна производство без банки и кредити (лихвари или евреи или както искате ги наречете) не знам някой да е измислил и няма как да стане. А че банките се оливат напоследък, това е факт, но кой не е минал през това на някакъв етап на икономическото развитие при всеки икономически цикъл, впрочем... - дали търговците или производителите не изпадат в подобни уклони. И не е ли пазарът този, който ги връща в правия път, което и тук ще стане, ако му разрешат де, че сме специфични... Все братовчеди и все някой някому е настъпил опашката....

Мамамари, живея в къща от 2010, тогава беше новопостроена. Нищо досега не ми е направило проблем, нищо, наистина. Значи да чакам тепърва голямата поддръжка, как изведнъж всичко ще падне.... Нека сме реалисти. Добре направените неща карат доста. Ще видим, но засега поне, да не ме чуе дяволът, нямам проблеми, вече 6-та година. То повечето гаранционни срокове в строителството са 5 години, само покривите стигат 30 (брамак) но не е реално. Ще видим, да чукам на дърво.

# 148
Точно от страх да не ни изгонят с малко бебе купихме и ние. Някой беше писал за бременните и банките - на мен също не ми личеше като взехме кредита, но после съм ходила с бебето и моята агентка като ме поздрави, беше казала: "Ама ние въобще не сме разбрали, че си бременна", а аз нали съм си искрена, и казах "Ми да, мислехме, че няма да дадете кредит, ако знаете  Mr. Green" И тя - "О, няма проблеми по принцип, за майките с по-високи доходи, те обикновено веднага се връщат на работя и нямат проблеми с вноските". А моят доход тогава не ми се е вписвал във вижданията за висок  Rolling Eyes, но наистина се върнах веднага.

И аз си мислех, че ще можем да вземем само 55-60 квадрата, но пък изкарахме късмет, взехме 90, че и мебелиран, не е имал нужда от ремонт. Оглеждай обявите, никога не се знае от къде ще изскочи зайче  Simple Smile Hug

# 149
Аз бях бая бременна, но никой нищо не каза  Mr. Green стана готов за нанасяне, когато вече бях влязла в 9-ти месец, умирах от страх да не родя преди това.

Общи условия

Активация на акаунт