Да теглим ли ипотечен кредит?

• 64 097
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
Аз си харесвам голямия град, не ми е минавало през акъла да отида на село, но и нямам село.
Така че реално не съм стояла пред дилемата на авторката и съвсем естествен ход на нещата за нас, след като забременях, беше да изтеглим ипотечен кредит и да се сдобием с апартамент.  Simple Smile

# 121
Също и наема който плащат в момента не е висок, така че могат да си позволят да изчакат.
В момента разликата м/у наема и кредита им е по-малко от 100 лв. Всяко изчакване ще води до нарастване на тази разлика. Ако са в сфера, в която има надежда заплатите да растат могат да чакат, но иначе ако изчакат още малко вече няма да им е възможно да купят 2-ст. Всъщност и сега е трудно, но все още има надежда за някои райони.
Проблемът е, че не се събрали 20-те % самоучастие. Така че нямат избор, ще чакат докато ги съберат.

Сетих се за друг вариант. Тези спестени пари сега стигат ли за 20% за кредит за 1-ст.? Ако да, вземете, дали ще живеете в него или ще го дадете под наем и ще пътувате няма значение, но ще сте го взели. А когато, живот и здраве станете трима, можете да го продадете и да вземете по-голям. Предвид това, че малките жилища са по-скъпи на квадрат няма да се учудя, ако ви излезе по-изгодно и се наложи да добавите съвсем малко. Но така ще сте защитени от движението на цените. А за момента дори да останете да живеете в София можете да си го направите на хол с бокс + спалня и за двама ще ви е достатъчно Peace

# 122
Не съм фен на кредитите и съм успяла да ги избягвам, благодарение на осигурен "старт" от родителите ми. Но, пари за наем за мен са пари хвърлени на вятъра. Щом сега не живеете при родителите ти, изглежда този вариант не ви устройва ката трайно решение. Присъединявам се към групата на тези, които те посъветваха да купиш, да дадеш под наем (без особени вложения- дават се под наем и необзаведени жилища) и да изкараш майчинството си при родителите ти (и там без генерални ремонти). Ако този вариант ви устройва и за след това- продължавате така. Ако не- връщате се в собственото си жилище. Бих теглила кредит за срок, който ми позволява разумни месечни вноски плюс опция за предварително изплащане. И бих търсила жилище, което няма да губи от стойността си с времето, а напротив. В тази връзка- жилище извън София ми се вижда неразумно (а и опцията "извън София съм и пътувам" вече е налична). Бих заложила на това да е сравнително близо до трасето на метрото (може и на бъдещите му лъчове) и не бих се ограничила само в рамките на  сегашния си квартал. Важно е да удовлетворява бъдещите нужди на семейството ти- напр. има значение дали една от двете желани стаи е преходна. Въобще не бих се тормозила с въпроса "Какво става, ако децата не искат да са в София, когато пораснат, а ние сме на село?". Ще можете да "подсилите" пенсиите си с наема или след продажба. Или да им помогнете на тях с поставянето на началото, продавайки.

# 123

Сетих се за друг вариант. Тези спестени пари сега стигат ли за 20% за кредит за 1-ст.? Ако да, вземете, дали ще живеете в него или ще го дадете под наем и ще пътувате няма значение, но ще сте го взели. А когато, живот и здраве станете трима, можете да го продадете и да вземете по-голям. Предвид това, че малките жилища са по-скъпи на квадрат няма да се учудя, ако ви излезе по-изгодно и се наложи да добавите съвсем малко. Но така ще сте защитени от движението на цените. А за момента дори да останете да живеете в София можете да си го направите на хол с бокс + спалня и за двама ще ви е достатъчно Peace

To това хубаво, ама сега ще платят 3% на брокер, после пак ще платят 3% на брокер, два пъти ще плащат нотариални такси и ей ги къде се издухали десетина процента. Продажбата с последваща покупка си е свързана със загуби. Да не говорим, че едностайни се търсят все по-малко.

# 124
Отделно продажбата на въпросния едностаен ще се обложи с данък, ако не са минали 3 години от покупката.

# 125
Отделно продажбата на въпросния едностаен ще се обложи с данък, ако не са минали 3 години от покупката.

С данък ще се обложи само разликата в цените. И това е нещо, разбира се, но най-вероятно ще е по-малък разход.

# 126
Искам да ви благодаря за досегашните мнения.След като приключа работа ще седна да прочета по-основно.
Да,знам,че двустайно е малко,но просто няма шанс за по-голямо.
Jade,трудно ми е да реша наистина.Само,че снощи седнахме и направихме разчет-ще е най/неизгодно да отидем на село.Така излезе.Просто минусите са много.

# 127
Аз живея в къща извън София и повярвай ми съвсем малка къща е колкото два апартамента в София. Отделно поддръжката на къщата е много скъпа, по апартаментите си за сега освен интериорен ремонт друго не съм инвестирала.

Това че поддръжката на къща е много скъпа е мит. Да, по-скъпа е от такава на панелка, където се събира по 1.62 на месец на апартамент за чистачка. Но новите сгради повечето са с професионален домоуправилтел и стрижат яко... В момента например за апартамента плащаме повече за поддръжка, отколкото ни излиза къщата.
Да не говорим, че тока на къщата ни е по-евтин, отоплението също - с пелетен котел, водата също... Но е условно, разбира се, зависи конкретно как какво и къде си построил.
Но като цяло да се каже, че поддръжката на къща е по-скъпа от такава на апартамент - е, не е така. Да построиш къща 200 квадрата е по-скъпо в пъти понякога и пак с уговорки, от апартамент 200 квадрата, но ако я построиш както се прави с измислени системи, отопление, солари камина и т.н., после за каква поддръжка точно говорим? Да, данъкът е в пъти по-висок - ако това се брои в поддръжката, съгласен. Е, и градина ако поддържаш или по-скоро ако плащаш да ти я поддържат, тогава да, под 200 лв няма да паднеш за градинари. Но може и сам, ако ти се занимава.
Изобщо, може и 2 и 200 при къщата. В комплекс с нови апартаменти няма как 2, подписваш за поддръжка и си плащаш таксата под 80-100 трудно, зависи от квадратите...

# 128
...Да не говорим, че едностайни се търсят все по-малко.
За първи път го чувам, нямам такива наблюдения, тези най-бързо изчезват от пазара, и за наем, и за продажба.

To това хубаво, ама сега ще платят 3% на брокер, после пак ще платят 3% на брокер, два пъти ще плащат нотариални такси и ей ги къде се издухали десетина процента. Продажбата с последваща покупка си е свързана със загуби. Да не говорим, че едностайни се търсят все по-малко.
Доста агенции работят на 2.5% за 1-ва сделка, и на 2 за втора. А ако работят само с един брокер може да им направи отстъпка и да са на 2% и в двата случая, т.е. ще платят 4 % общо.
При 1-ст. в момента ще е към 700 е. След 5 г. със сигурност ще може да го продаде със 700 отгоре  Simple Smile
Това съвсем на теория, има всякакви варианти, включително другата страна да поеме Нотариалните такси, може да купи от собственик, сторител без % и т.н.

Относно това с колко ще са назад - ами сметнете за 3-5 г. наемът им. И той няма да стои все на 300 лв. Това не са ли пари назад?

С данък ще се обложи само разликата в цените. И това е нещо, разбира се, но най-вероятно ще е по-малък разход.
Имено. И да ви кажа от толкова имоти, минали пред очите ми не съм видяла един да е платил данък, но да не влизаме в подробности  Mr. Green

# 129
Къщата ни е стоена 1975 г. Сменили сме всичко. Къщи като нашата без нищо да е подменяно от момента на стоежа до днес започват от 120 000 евро. Наскоро си купих апартамент чист нов 45 000 евро. Ако си богат да къща, ако си беден апартамент. За децата и пътуването до София ферман мога да напиша. Двора ни е два декара. Поддържа го мъжа ми, ако остана сама или остарея няма да мога да го правя, ако не си коси и полива една седмица става змиярник. Мъжът ми не е кариерист, градината за него е удоволствие, аз обаче съм разбита след работа и време за двора нямам. Всеки си преценява според интересите си.

# 130

Това че поддръжката на къща е много скъпа е мит. Да, по-скъпа е от такава на панелка, където се събира по 1.62 на месец на апартамент за чистачка.

Че вие и такива ли допълнителни разходи имате Laughing. Ние сме разминаваме само с асансьор и стълби, а ако си и на нисък етаж без асансьор-песен!

# 131
Няма ли ипотечни кредити в лева? Всъщност какво ще стане, ако махнат валутния борд и кредитът е в евро? Не е ли по-добре да е в лева, тогава няма да има сътресения от промяната на валутния курс?

# 132
Ще се включа като човек, избрал да купи двустаен с двойно кредитиране (потребителски + ипотечен).
 - Бяхме на нисък наем в гарсониера на приятел в центъра и в момента, в който купихме, бяхме успели да съберем пари за капарото (10%) и разходите по сделката (нотариални и банкови такси, местен данък, бяхме без брокер), останалите 90% от цената са заемни средства;
 - Наложи се да теглим потребителски, защото търсихме завършен, оборудван и обзаведен апартамент, а това не влиза в оценката, банката не отпуска ипотечен върху мебели и оборудване;
 - Сметнахме вноските по потребителския и ипотечния да са до 30% от доходите ни, за да не ни идва нанагорно и изтеглихме за максимално дълъг срок с идеята при налични средства да погасяваме от главницата (нямаме такси/лихви при предсрочно погасяване). Изтеглихме в лева, защото си получаваме заплатите в левове;
 - Избрахме жилище без недостатъци в етаж, изложение, разположение и т.н., за да осигурим сравнително бърза ликвидност с по-малка финансова загуба, ако се наложи да го продадем;
 - Ако ще теглите общ кредит и ще декларирате доходите на двама ви, може би е добре да не си видимо бременна - някои банки избягват бременни длъжници, защото не могат да учредят запор върху средствата, отпускани като обезщетение. Може, разбира се, и да няма никакъв проблем;
 - Нямахме планове за деца, но забременях малко след покупката и се наслушах на чуденки от разни познати как ще се оправим с бебе в 60 квадрата двустаен с 2 големи стаи (около 30 и 20 квадрата), който няма отделна стая за бебето. Семейството, което е обитавало имота, също са си гледали детенцето в него, преди да се преместят в чужбина, та откраднахме ноу хау-то им за удобно преустройство Laughing Но иначе аз съм живяла в една преградена стая с родителите си и брат ми до 12тата си година, преди те да успеят да си купят самостоятелно жилище. В студентски сме живели като катун. Живяла съм в преустроен гараж. Преди да купим живеехме в 40 квадрата с ММ и кучето, но на практика обитавахме само спалньо-хола от около 16 квадрата, защото другото беше кухня с големината на другата стая, баня, антре с вграден гардероб, отделен коридор, килер. Та и за бебето място ще се намери, смятам, по нашите стандарти то направо ще се шири! Laughing Така че удобен за преустройство двустаен ще ти свърши работа с едно дете без проблем, според мен, всеки се разполага според чергата си. Peace

Накрая да допълня, нищо не може да се сравни с усещането да имаш собствен дом. Никога не бих живяла с родители, макар и на отделен етаж, освен при форсмажорни обстоятелства. Майка ми, живяла 13 години със свекъри, от малка ми набиваше в главата, че всяко поколение трябва да живее в отделно домакинство.

# 133
Няма ли ипотечни кредити в лева? Всъщност какво ще стане, ако махнат валутния борд и кредитът е в евро? Не е ли по-добре да е в лева, тогава няма да има сътресения от промяната на валутния курс?

Естествено, че има в лева. И ако получавате заплата в лева е препоръчително да вземете левов, защото няма да имате разходи по превалутиране....
Ако падне борда и се развърже курса и кредитът Ви е евров банката ще чака да й внесете дължимата вноска в евро и ще си го купувате на пазара, само че по 2-3 или повече лева за евро...
Сътресението от падането на борда ще усетите относително еднакво (игнорирам спекулативното движение на евро/лев ако се случи това), и в левов и в евров кредит, ако в евровия ще е през курса, в левовия през лихвения диференциал, защото негативните лихви на еврото няма да се транспонират върху лева, както е сега... Тоест ще има инфлация и по-високи лихвени проценти.

И имотите вероятно първо ще се покачат, заради явлението сейф хевън а после ще паднат, тъй като вероятно няма да има адекватно платежоспособно търсене....
Гледахме го тоя филм 96 не помните ли?

# 134
Има, те ще теглят в лева.
Иначе за борда - не вярвам да падне.

Общи условия

Активация на акаунт