Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 261
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
За мен най-добрият вариант е да си намериш доверен брокер, да си договориш отстъпка в комисионната, огледи, ключ и прочее. Една обява, твоята цена, твоите условия.
Тц, Брокер не е нужен.
Въпрос - когато предлагате автомобила си примерно за продан, дали търсите брокер???

Просто потенциалния купувач трябва да може да се ориентира в предложенията.
Лично негов проблем е дали ще търси брокер или ще търси личен контакт.
При съмнения, вместо брокер се ползва оторизиран и запознат със законите човек.

Успех на търсещите и предлагащите

# 106

Тц, Брокер не е нужен.
Въпрос - когато предлагате автомобила си примерно за продан, дали търсите брокер???

Аха. Значи в цял свят хората да си продадат имотите, ползват услуги на т нар. realtor, в България ние сме специалисти по всичко, не ни трябват брокери. Яко.

Нелепо е сравнението продавам кола, и продавам къща...

# 107
Днес една приятелка ми сподели интересна практика. Тя живее в Лозенец и сутринта на вратата и се звъняло. Брокер от агенция за недвижими имоти питал дали си продават апартамента. Тя го изгонила и му казала не, а брокерът продължил да чука по вратите на съседите. Защо го правят това? Толкова ли нямат работа или са започнали да слагат обяви на апартаменти, които даже не се продават? Аз имам такива съмнения, защото има доста брокери, на които звъня за оглед и те ми казват- ще ви се обадя и не връщат обаждане. Досега мислех, че са просто некомпетентни, но може и да продават имоти, които не са за продан всъщност  Shocked

# 108
  • София, Bulgaria
Има такава практика за намиране на имоти, казва се "чукане на врати" не е измислена в България, тръгва от Америка преди повече от 40г.  после и в Европа, но най-популярна е в Америка и Канада. Това е инструмент за генериране, може и да е странно, но дава резултат, защото от 100 врати излизат 2-3 имота или в самия блок или някой познава някой, който продава. Ииии... не е най-приятното нещо на света да звъниш по вратите на хората, някъде ще ти тръшната врата, някъде ще те навикат/ може и бои да изядеш/, но може и да получиш информация за имот, който се продава. От тук на татък зависи от брокера, как ще се представи и каква полза ще види продавачът в него и дали ще реши да му повери имота си за продажба.
Има и други инструменти за намиране на продавачи, но този е най-неприятен за изпълнение. Едно е сигурно, че го правят агенти, който не, че нямат работа, напротив най-вероятно  са много продуктивни и то е защото  си ТЪРСЯТ бизнес активно, а не стоят и чакат продавачът да си пусне обявата в интернет и да я "налазят" без да питат дори.

# 109
A може и да имат готов клиент, който търси имот точно в този район по някаква причина. Респективно те преравят пазара за да открият предложения, които още не са активно маркетирани. Не изглежда глупаво или безсмислено, но  че е досадно няма съмнение.

# 110
Подкрепям горния пост. Пускането на обява по много агенции води до мултиплициране на всевъзможни цени. Което е във вреда на продавача. Освен това преглеждащите нета остават с впечатление, че в района има голямо предлагане (агенциите лъжат за етаж и прочее и все едно са различни жилища), което настройва купувачът да се пазари, защото има голямо предлагане наоколо и все ще намери нещо. За мен най-добрият вариант е да си намериш доверен брокер, да си договориш отстъпка в комисионната, огледи, ключ и прочее. Една обява, твоята цена, твоите условия.

Мислете с главите си, преди да оставите ключ от жилището си на човек, на когото нямате 100 % доверие !!! При наличие на ключ е доста лесно да стане имотна измама. Проверете в нета колко нотариуси се занимават с фалшиви документи!!!
Ключ се оставя само на приятел, когото познаваш поне 10 години. Ако имате подобен, който е брокер, може.
В противен случай: НЕ оставяйте ключ на брокер!!! Рискът е изключително голям!!!

# 111
  • София
Ние оставихме ключ на брокерката, когато продавахме жилище в друг град. Просто нямахме избор.

Вчера дойде поредното семейство на оглед при нас. Дори и да не стане нищо, за мен е важно, че хората определено проявиха интерес и ми зададоха много въпроси. И не мога да си обясня защо брокерката ни води хора, които идват само заради разходката. Едните искали по-хубав квартал, защото разполагали с голяма сума. Другите искали катакомба, за да си я отремонтират, понеже са майстори. Ми хубаво, ама защо ми ги водиш тогава?!

# 112
-"чукане на врати"
- лепени на бележки и обяви от типа "купувам 1-2-3- стаен в района" по входове, спирки, навсякъде.
- разпитване на хора пред блоковете
- поддържане на голяма база данни с телефонни номера, имена на хора, които в миналото(2-3-5 години) са купували, продавали или наемали жилища, на които им се звъни за да се разпитат дали не продават.

Един вид директен маркетинг, директни продажби. По-скоро се възприема за "неприятен"  похват и от двете страни, но изключително ефективен за страната, която го прилага.

П.П. Преди време, по неведоми пътища имах досег до директните продажби на карти за театър. Обикаляш цял ден офиси, магазини, институции, де що видиш врата. По-едно време питам "ментора ми"- Не ти ли е неприятно че се правиш на шут, смущаваш хората и обикаляш по улиците? А той отговори- Неудобно ми е, знам че е мизерия всичко, което правя, но знаеш ли че си докарвам повече пари отколкото тези чиновници и служители пред които се излагам и дразня?  Simple SmileВ името на цар Долар хората правят много неща, които за околните изглеждат отчаяни или неприемливи  Laughing

Последна редакция: чт, 19 май 2016, 09:35 от potrebitel7777

# 113
Днес една приятелка ми сподели интересна практика. Тя живее в Лозенец и сутринта на вратата и се звъняло. Брокер от агенция за недвижими имоти питал дали си продават апартамента. Тя го изгонила и му казала не, а брокерът продължил да чука по вратите на съседите. Защо го правят това? Толкова ли нямат работа или са започнали да слагат обяви на апартаменти, които даже не се продават? Аз имам такива съмнения, защото има доста брокери, на които звъня за оглед и те ми казват- ще ви се обадя и не връщат обаждане. Досега мислех, че са просто некомпетентни, но може и да продават имоти, които не са за продан всъщност  Shocked
Имат какви ли не подходи. Преди време при нас (2-3 години след акт 16) от една агенция, минаваха по етажите и закачаха едни табелки на бравата, като в хотелите "моля не ме безпокойте", със подробна информация от рода на: ако искате да продадете, отдадете имота, ала бала, ние сме вашия професионален партньор, ала, бала, номер, и мейл, адреси...Много се дразнех, защото така крадци могат да видят, че някой примерно го няма в момента. От тогава заключваме вратите на етажите, и не могат да влизат външни хора.

# 114
И мен много ме дразнят такива подходи и защо ли се съмнявам, че дават резултат. Когато идват разни нахалитети в офиса да предлагат билети или карти за театър или опера, въпреки, че много обичам да ходя на театър и опера, винаги ги гоня и колегите също ги гонят. Ние си имаме работа, пушат ни главите, те седнали да ми обясняват неща, които в момента не ме интересуват.
Когато купувахме, бях разлепил сигурно 100 обяви в карето, което ме интересуваше, че купувам имот в това каре и познайте какво стана - никой не се обади, ама никой, абсолютно никой. Минаха вече 6 години оттогава, телефонният номер ми е същия, никой ни ми е звънял. В крайна сметка не намерихме във въпросното каре, включително и с помощта на брокери.

Много мразя цигански работи, затова никак не обичам да ходя на почивка в Турция, тъй като изключително много мразя да се пазаря и най-ненавиждам да ми казват по-висока цена и да очакват да се пазаря като циганин, за да смъкна. Има хора, на които им харесва, аз го ненавиждам това. Чукането на врати е бир парче ей такъв джипси пиниз.

А Лъки, на теб съм ти обиден, не съм пък очаквал от теб да влезеш в тона на някаква кокошка, която ми даде разни квалификации, които подхождат само за нея и да й кажеш да ми подминава постовете.

# 115
А Лъки, на теб съм ти обиден, не съм пък очаквал от теб да влезеш в тона на някаква кокошка, която ми даде разни квалификации, които подхождат само за нея и да й кажеш да ми подминава постовете.
Ти пък. Аз гледам да намалим спама. Blush
А твоите постове трудно се подминават. Laughing Аз винаги чета, особено когато натриваш носа на някой нов, дръзнал да се обяснява в непозната област. hahaha

# 116
Чукането на врати е с цел "да ти просветне" идеята ...

# 117

hahaha hahaha hahaha

# 118
Това чукане сигурно е причината някои продавачи да повярват, че дома им е безценен, и  ще се продаде на цена с 20% над пазарната стойност.

# 119
Подкрепям горния пост. Пускането на обява по много агенции води до мултиплициране на всевъзможни цени. Което е във вреда на продавача. Освен това преглеждащите нета остават с впечатление, че в района има голямо предлагане (агенциите лъжат за етаж и прочее и все едно са различни жилища), което настройва купувачът да се пазари, защото има голямо предлагане наоколо и все ще намери нещо. За мен най-добрият вариант е да си намериш доверен брокер, да си договориш отстъпка в комисионната, огледи, ключ и прочее. Една обява, твоята цена, твоите условия.

Преглеждайки днешните обяви попаднах на следната обява на имот който няма нищо общо с реалността и то предлаган от една от големите агенции: http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b146365767196066 … k=28gw3l&f1=2. Само да отбележа за хората, които не са запознати с квартала:

- ЕПК в Младост 1А няма и ощеповече от 1975;
- апартамента се намира на последната спирка на тролейбус 8 / колелото на тролейбуса се намира на се намира до Окръжна болница на няколко километра от Младост 1А /;
Ако това са професионалисти и то големите агенции просто не мога да си представя какво се случва в по-малките

Общи условия

Активация на акаунт