Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 182
  • 741
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Яснооо Grinning
Явно трябва предварителния договор да се напише веднага, за да се запази имота.
От какъв зор?
Представи си - подписваш веднага предварителен, даваш 10% капаро. Всичко това на първо виждане на имота, без да си огледала наоколо - блок, вход, документи и подобни. Разделяте се дружелюбно с купувача и той вади исканите документи. А ти /с брокер или без/ започваш да поучваш по-подробно имота. Та при поредното проучване забелязваш напукани основи, течащи общи тръби и липсващ гръмоотвод/примерно/. Това няма как да си го видяла при първия оглед. И даваш назад, започваш да се отказваш, искаш да прекратите договора. Готова ли си да извадиш още пари за да обезщетиш собственика? Все пак ти си бързала с подписването. А стоп-капарото се връща без поблеми, важи за кратък период да не се предлага имота на друг.

Последна редакция: нд, 12 юни 2016, 22:38 от Aisha

# 721
Не знам, ако е така - това със стоп капарото е пълна измишльотина.
Ако се появи някой, който дава да речем 1000/2000 +, при всички положения съм аут ,така ли ?
В този случай, продавача казва ли,че се е появил някой с по-добро предложение ?

П.С. Дева, да не е бил един апартамент в Гоце Делчев  Shocked Тамън мислехме да отидем на оглед и обявата изчезна  Laughing
За кой точно говориш, че и аз гледах една панелка, порутена, дето и искат двойно #Crazy

# 722
  • София
имам един въпрос и не мога да се ориентирам в следната ситуация. Съсобственик съм на земеделска земя с още две страни. Една от тях продава своята идеална част без мое знание. Продавачът в нарушение ли е? И как мога аз да оспоря тази сделка, с която не съм съгласна?
Не е в нарушение, собственикът може да прави каквото си поиска със своята идеална част. Но като е цена е взел значително по-малко ако няхте се разбрали да продавате заедно.

# 723
имам един въпрос и не мога да се ориентирам в следната ситуация. Съсобственик съм на земеделска земя с още две страни. Една от тях продава своята идеална част без мое знание. Продавачът в нарушение ли е? И как мога аз да оспоря тази сделка, с която не съм съгласна?
Не е в нарушение, собственикът може да прави каквото си поиска със своята идеална част. Но като е цена е взел значително по-малко ако няхте се разбрали да продавате заедно.

Не съм убедена, че е така. Май имаше нещо, че при съсобственост ако някой от собствениците иска да продава трябва първо да предложи на другите съсобственици да му изкупят дела на цената, за която има клиент. И ако откажат чак тогава може да продава на когото си е решил, но за тази сума, а не за по-ниска. Абе трябва си консултация с адвокат.

# 724
По казуса със земята , до колкото знам аз, но може и да греша разбира се , другия собственик е длъжен да предложи първо на останалите да купят неговия дял. Ако никой от съсобствениците не пожелае - може да прави каквото си иска. И то предлагането става с нот. заверена покана.

Сандоканчев - гледах един 61кв. стара тухла за 46.500 беше обявен , близо до 29 ДКЦ  newsm78 Много бързо изчезна обявата  Tired

# 725

Не съм убедена, че е така. Май имаше нещо, че при съсобственост ако някой от собствениците иска да продава трябва първо да предложи на другите съсобственици да му изкупят дела на цената, за която има клиент. И ако откажат чак тогава може да продава на когото си е решил, но за тази сума, а не за по-ниска. Абе трябва си консултация с адвокат.

Специално за земеделска земя преди месец продадох такава.Първоначално офертата беше само моята идеална част,не ми се разправяше с отаналите съсобстеници.Нямаше проблем,но като ги информирах всички продадоха ,но цената не беше значипелно по-висока.

# 726

Тази сделка е относително недействителна спрямо Вас. Чл. 33 от Закона за собствеността изрично постановява:
Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия.

# 727
Явно стоп капарото е нещо различно навсякъде. На мен брокера ми каза, че оставям 1000лв стоп капаро за преговори и ако стигнем до споразумение и се откажа ги губя, но ако продавача се откаже нищо не ми дължи  Rolling Eyes
И на мен ми изкочи един апартамент и тъкмо се зарадвах, но се оказа, че не отговаря на един от критериите ми, намира се на главна улица и май хола гледа към нея, а кухнята и спалнята са от вътрешната страна на блока.  Sad

# 728
  • Beyond the stars
Явно стоп капарото е нещо различно навсякъде. На мен брокера ми каза, че оставям 1000лв стоп капаро за преговори и ако стигнем до споразумение и се откажа ги губя, но ако продавача се откаже нищо не ми дължи  Rolling Eyes

Това според мен няма как да е така  Peace По тази логика продавачът може да се отказва с всеки купувач .. Винаги неизправната страна дължи- няма как ти да губиш, а продавачът -не  Peace

# 729

Това според мен няма как да е така  Peace По тази логика продавачът може да се отказва с всеки купувач .. Винаги неизправната страна дължи- няма как ти да губиш, а продавачът -не  Peace

Точно! Важи и за двете страни. Не знам какъв е тоя брокер, който го е казал, но доста се е объркал.

# 730
В този случай мога да си направя извод относно компетентността на брокера Rolling Eyes

# 731

Тази сделка е относително недействителна спрямо Вас. Чл. 33 от Закона за собствеността изрично постановява:
Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия.

Без да се сърдите, но давате съвети на база недостатъчна информация.
1. Не е ясно каква е сделката - може да НЕ е продажба. Най-масово се прави замяна или дарение. В този случай останалите съсобственици нямат думата.
2. Не е ясно кой е купувачът - може да е третият съсобственик.
3. Не е ясно какво оспорване на сделката иска rihan:
 - дали иска да купи този дял - както са писали това е възможно при определени условия
- или иска само да развали сделката без да купува - такава защита е невъзможна.

# 732
Благодаря на всички съвети и мнения. разбрах, че трябва да прибегна до услугите на адвокат, защото сам човек едва ли ще постигне нещо.

# 733
  • Варна
Предстои ни закупуване на апартамент и в момента сме се спрели на две много сходни жилища - едното е на последен етаж с хубава панорама, а другото е на среден етаж в затворен комплекс. От доста време следя темата и затова се осмелявам да се допитам до мнението ви. Кой вариант, според вас, е по-изгоден в дългосрочен план? тоест планираме да живеем там със семейството ми, но има вероятност след няколко години да се местим в друг град и съответно да продадем евентуално апартамента или да го отдаваме под наем. От такава гледна точка кой апартамент би бил по-желан от потенциалните купувачи/наематели? Според мен затвореният комплекс е по-нежелан вариант заради задължителните месечни такси за поддръжка, но мъжът ми не мисли така. Вашето мнение?  newsm78

# 734
  • София
Предстои ни закупуване на апартамент и в момента сме се спрели на две много сходни жилища - едното е на последен етаж с хубава панорама, а другото е на среден етаж в затворен комплекс. От доста време следя темата и затова се осмелявам да се допитам до мнението ви. Кой вариант, според вас, е по-изгоден в дългосрочен план? тоест планираме да живеем там със семейството ми, но има вероятност след няколко години да се местим в друг град и съответно да продадем евентуално апартамента или да го отдаваме под наем. От такава гледна точка кой апартамент би бил по-желан от потенциалните купувачи/наематели? Според мен затвореният комплекс е по-нежелан вариант заради задължителните месечни такси за поддръжка, но мъжът ми не мисли така. Вашето мнение?  newsm78
Здравейте!
Работя във фирма за недвижими имоти от много години, в София. Тъй като не става ясно за кой град говорите, мисля, че ще е по-трудно да дам съвет. Но ако касае София, и става дума за по-хубавите квартали, моят съвет би бил затворен комплекс. С добри довършителни работи и хубаво обзавеждане, ако е от южните квартали например, по-лесно би могъл да се даде и на чужденци.
Последен етаж е хубаво, но носи по-голям риск от течове от покрива. Иначе има хора, които търсят приоритетно такъв етаж. И все пак, затвореният комплекс върви с поддържани общи части, охрана, които предимства все повече се ценят (пак казвам, говоря от позицията на пазара в столицата).
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт