Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 135 244
  • 796
  •   1
Отговори
# 150
  • Перник
...
Рустик блоковете са супер, нали за русенските говориш? Ползвах ги за ограда към съседа,  стана чудесно , изляха само основата и колони и между тях блоковете, няма нужда от мазане после, а и е много здраво, отгоре сложихме циментови шапки... Малко трудно се режат , обаче.

Не са русенски нашите - имаме си производител в съседното село http://www.reliks-vibro.com/reliks.php?l0=3&l1=13&l2=47& … 3=0&show=2510 Има ги и в София. И нашите зидове са с циментови шапки, и тях купихме от същия производител. Не знам как се режат блоковете, но са много тежки - 40 кг. е един  Shocked Въпреки това двама работници за 2 дни направиха чудеса у нас. Моят мъж, понеже се вманиачи на тема дренажи и хидроизолации, сложи на гърба на зидовете мембрана - да бягала водата  ooooh!

Трябва да снимам зидовете, да ви ги покажа.

За дървата - и ние купуваме метровки. До носенето към камината всички операции ги прави мъжът ми със съдействието на приятели или наети работници. Носене и палене - тук съм аз. Признал ме е за огняр - 2 цепеници и  1 брой на "Капитал" и камината бумка, а не като него - вестник, дребни подпалки, по-едри подпалки, дърва... За UPS-а и спирането на тока - след като на 2 пъти за малко да се взривим, сега сме двойно подсигурени - и голям акумулатор има след UPS-а. Миналата зима  след една буря се случи да нямаме ток около 12 часа - системата издържа.

За цените - и ние ще я докараме до споменаваните до тук цифри, без изгъзици и лукс в обзавеждането и при положение, че твърдо ще запазим някои от наличните мебели, като 2 50-60-годишни маси например, които са в идеално състояние. Да, и ние строихме с фирми.  Peace

# 151
  • Русе
Светле, ще помоля наистина когато имаш възможност за снимка на подпорните стени. Имаме да правим към съседа, те не идват, ще ги правим за наша сметка, отгоре продължаваме с ажурна ограда (нямаме право на друга). Вместо да правим кофраж, бетон, евентуално да използваме такива, макар че няма да се виждат откъм нас, ние сме от високата стена.
Ние сме на камина с водна риза. Купуваме нарязани дърва, по възможност ненацепени. Редим ги точно под прозореца до камината. Тук се вижда отляво. Само отварям прозореца и взимам отвън, никаква хамалогия. Камината е голяма, събира много дърва, пъхаме и затваряме, издържа по 12 часа, ако не слагам (не загасва). Буквално слагаме, ако имаме хубави големи дърва, по 3-4 пъти на ден мах.

# 152
По отношение на оградата, само часта с колите ще бъде масив, с навес.
Имаме бетонен пояс, с бетонни колони вече изграден, мислехме да я пълним там с итонг, после замазка и облицовка с камъни. Останалата част ще е ажурна, обожавам кованото желязо и не съм фен на дуварите принципно.
Оградата ще бъде това + врати от ковано желязо, а бетония пояс ще го облечем с камъни.

Ето тази любов не я виждам по едни 15 бона, ама страшно я обичам и ще я имам даже и след време.

# 153
Меги уникална кухня , страшно ми хареса Party

А какво е станало Светле, че сте щели да се взривите? Ние сложихме UPS заради помпата на слънчевия панел, понеже тя няма спирка, че като остане без ток да не идват да ми обезвъздушават с-мата, после закачиха към него и помпата на газовия котел, но той може да се спре и ръчно

Тука правят някяква голяма смяна на цялата ел мрежа и ни спират тока чат - пат, но си държи, то не че помпата иска много ток де ...

Забравих да си покажа любовта

# 154
Чуби, както панелите ката и парното са затворени системи (парно може и отворена, на гравитачен принцип, с преливник на покрива, но вече такива не се правят)
Бидейки такива системи, в тях, независимо от различните специфични елементи, има няколко основни, между които помпа, изпускателни вентили и  разширителен съд. Последният представлява едно кръгло нещо като газова бутилка в което има гума. Според обема на инсталацията е и големината му. Ролята му е да обира временни повишения на налягането, но всичко е с граница. Обикновено за парно е около 10 атм, работното налягане е за газов или пелетен котел 1.5-2, за твърдо гориво - или камина  около 1 атм
Сега, представи си, че тока спре и помпата, която осигурява охлаждането, съответно също. Тогава ризата покрай котела/камината започва да се загрява защото вътре гори огъня. Ако котела е пелетен, огънят също ще изгасне, защото подаването на пелети ще спре- то е чрез електрически шнек също, но огънят в камината, ако някй не го загаси, няма как да спре сам, той си гори.. Аналогично слънцето пече панелите и там флуида се нагрява, а помпата е спряла ...И налягането в затворената система се покачва. Разширителният съд поема до едно време, след което започват да избиват т.нар. баланс вентили - освобождават налягането. Тка че, при добре сметната инсталация и наличие на защити не би следвало да има проблем, освен много пара , уплах и евентуално разкривяване на ризата на камината или скапване на котела, защото остава без бода, а не се гаси лесно, особено ако са въглища и ако пък не си там за да вземеш мерки.
При панелите е подобно, но при тях избива флуида (антифриза) през вентилите и като изстине засмуква въздух. Но не е сравнимо като поражения евентуални с парна инсталация, две думи няма...

Затова се слагат ЮПС-и и затова се връзват и акумулатори към тях, за да издържа резервното захранване поне 6 часа.
Абе огънят си е огън... Шега не бива...И компромиси също.

# 155
  • Русе
Chuby, чак пък уникална, не бих казала, но много си я харесвам и много ми е удобна и голяма.
И ние имаме УПС и акумулатор за камината, все още не сме сложили слънчеви панели (тръбите са прокарани още при строежа), но и тази година не остана време.
Ние за ограда ще си оставим мрежата, защото всичко сме опасали с жив плет, който порасна много хубав и де факто мрежата не се вижда. Само отпред към пътя, въпреки че там пък имаме плет от туи, ще направим някаква по-хубава ограда, защото ме дразни мрежата. А тази подпорна стена ще я правим откъм едните комшии, защото стълбовете скоро ще паднат.

Chuby, не се вижда снимката

# 156
  • Перник
Меги, тия дни ще снимам зидовете, тъкмо ще ви покажа и новите "ягодарници" на мъжа ми. Аз не ги харесвам, но той цяла седмица сади ягоди. Даже капково напояване им е направил  Crazy

Chuby, щяхме да се взривим, защото спря тока. Посред зима, посред нощ, при -20 градуса навън, съответно камината бумкаше яко. Първият път нямахме UPS. Беше се пръснала една тръба, точно зад камината и аз се събудих от свистенето на парата. Вторият път, вече имахме UPS, но се оказа, че освен лампичката му, друго не работи. Тогава проби водната риза вътре в камината. Добре, че си имаме добър майстор под ръка, да ни е жив и здрав Praynig

За оградите - и аз харесвам ковано желязо, но едва ли ще е в тоя живот. По-скоро ще си останем с мрежите. Те са стари, но здрави. Дамо откъм едните съседи мрежата е за смяна, а и цялата ограда е полегнала, защото те постоянно я подкопават  ooooh!

# 157
Благодаря за отговорите за рустик блоковете. Ще правя догодина едни малки промени из двора, ще изрина една част от пръстта, за да стане площадка за маса и барбекю, та такива блокове ще свършат работа.

# 158
При нас сложиха UPS още като изградиха соларната с-ма с бойлера, без него при спиране на тока, затоплената вода от панела, не може да слезе до бойлера и това води до прегряване, може да увреди панела, а и след това трябва да се обезвъздушава. След като поставиха газовия котел, него също свързаха към UPS въпреки, че при газта нещата стоят по-различно и самият котел има достатъчно защити - над 50, а и винтила на газта може да се спре ръчно, така че да изключи горелката и де факто котела спира да работи и да подава топлина към радиаторите.
Тук само веднъж е спирал тока 12 часа, но с-мата издържа, което беше странното и UPS-а също, въпреки, че КПДто му е само за 3 часа.

Пак показвам оградата 

Обожавам зелени огради, само да дойде пролет живот и здраве и ще си засадим аронии и лози по оградата, обожавам и акацията, но ще ми се наложи да правя кошери после  Laughing

# 159
  • София
Много красива ограда.

# 160
Да се включа и аз, подпорната стена я направихме с габиони, висока е три метра и е доста дълга, до момента не сме имали проблеми, но се провалихме с растителността, която трябваше да скрие габионите, само едни бръшляни се хванаха, утре мога да снимам.

# 161
Здравейте! Дървеният материал под покрива с какво трябва да се импрегнира?

# 162
  • Пловдив
Ние утре ще наливаме последната плоча и започват покрива и зидането.  Simple Smile

Започнаха да се проявяват и ''любезните" комшии. На два пъти, една леля от кооперацията срещу нас, е правила проблем, че при наливане на плочата сме били запушили пътя (който е вътрешна уличка, почти без движение) с камиона.
 А онзи ден мъжът ми получи обаждане от общината, че имало пусната жалба срещу него, за това, че сме били виновни за счупени плочки на тротоар.  ooooh! Как разбраха, че сме ние, като около нас има още поне 3 строежа, нямам представа!  ooooh!

# 163

нАЙ-добре го вземете от производител, който може да Ви го импрегнира - например БУЛЛЕС, имат големи вани и топят 6 метровите греди без проблем. Оскъпява, но няма нищо общо с мазането.
Ако не- ще ги обработвате на място. Има различни препарати, моите ги мазаха с един грунд на Садолин, който е точно за импрегнация срещу влага. Две ръце.
Последният вариант е да пръскате/мажете след като вечр е направен покрива, но ефекта не е особено добър... Остават много необработени мяста, заради чупки, прихлупвания и т.н....
Но е пак по-добре от нищо, естествено.

Подпорна стена с габион няма да мръдне. Но ако ще ползва някой бетонови елементи за подпорна стена при терасиране... има опастност да поддаде, зависи от височината, разбира се...
Принципно в такива случаи се праяв бетонови стени с добра армировка - при мен беше заложена профилна 10-ка и задължително пета към по-високата част на склона, за да не поддаде. И дренаж, естествено, в петата.
Изобщо, подпорната стена задължително консултирайте с конструктор, да я сметне. Не е за подценяване.
Така трябва да се прави, друг е въпросът дали се спазва...

# 164

нАЙ-добре го вземете от производител, който може да Ви го импрегнира - например БУЛЛЕС, имат големи вани и топят 6 метровите греди без проблем. Оскъпява, но няма нищо общо с мазането.
Ако не- ще ги обработвате на място. Има различни препарати, моите ги мазаха с един грунд на Садолин, който е точно за импрегнация срещу влага. Две ръце.
Последният вариант е да пръскате/мажете след като вечр е направен покрива, но ефекта не е особено добър... Остават много необработени мяста, заради чупки, прихлупвания и т.н....
Но е пак по-добре от нищо, естествено.

Има и друг вариант, но е най-скъпия - обработка в автоклав под налягане. Иначе импрегнацията не е само против влага, но и против плесен и дървояд. Най-разпространения препарат е Бухимит. За ваните аз съм лично скептично настроена, защото видях в един склад че просто отгоре се е задържал препарата, но там, където въжетата са обвили пакета от греди и дъски, не е попило. И не се залъгвайте, в момента на пазара сух дървен материал няма.

Общи условия

Активация на акаунт