Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 134 250
  • 796
  •   1
Отговори
# 510
Нямам си идея какви са предимствата и недостатъците, ние сглупихме и не правихме дренаж и се наводнихме още първата зима, за това на вече готова къща това беше вариант или отново да се оголват основите за дренаж, което беше златно. За това нямахме избор, но свърши работа смолата. Така се изолират основите на ВЕЦ овете навремето и така. Сега ако строя дренаж задължително.

# 511
Ясно. Благодаря

# 512
  • София
Дренажът е на цената на един климатик. Никога не го спестявайте  Wink
Доколкото знам вече къща не може да се узакони със септична яма. Така че предвиждайте 3-4 бона за пречиствателна станция или малко по-малко за подкуп в общината  Mr. Green

# 513
Дренажът е на цената на един климатик. Никога не го спестявайте  Wink
Доколкото знам вече къща не може да се узакони със септична яма. Така че предвиждайте 3-4 бона за пречиствателна станция или малко по-малко за подкуп в общината  Mr. Green
Със септична не може, трябва да е изгребна, а причиствателните станции никой не ги признава и ако нямаш изгребна пак не става.

# 514
  • София
Има няколко варианта при пречиствателна станция за узаконаване на самата инсталация.
На всички е ясно че масово се узаконява с изгребни ями, а дефакто те са си незаконни септични ями  Wink

# 515
Какви са вариантите за узаконяване на пречиствателната станция?

# 516
  • София
Водата да може да се използва за напояване впоследствие. Така се предвижда и в проектирането  Wink

# 517
Здравейте, извинявам се, ако въпросът ми не е за правилната тема, ако е така, нямам против да бъде изтрит.

Някой правил ли е ремонт на къща с гредоред на пода и тавана, възможно ли е да се излее плоча и колко време би отнело?

# 518
  • Варна
Здравейте,

от години чета тук, но сега, когато ми възникна въпрос не мога да се сетя дали е дискутиран въпросът за климатик в голямо помещение newsm78. Та, въпросът ми е дали някой отоплява едно голямо открито помещение около 65 квадрата, /160 куб. м/ и с какъв климатик като капацитет - 24, 26...?

Благодаря предварително за насоките, че съвсем се обърках от предположения, а ми се ще да съм подготвена поне на теория преди среща в магазина  bouquet

# 519
Водата да може да се използва за напояване впоследствие. Така се предвижда и в проектирането  Wink
Преди три години бях пред тази дилема дали да си правя изгребна яма или пречиствателна станция. Нито един търговец тогава не ми предостави сертификат от ВИК или Басейново дирекция, че станцията е регистрирана в България и е годна за употреба. Преди това бях говорил с главният архитект на общината и той каза, че ще издаде Удовстоверение за въвеждане в експлоатация, само при наличието на горния сертификат. Даже с две фирми говорих, че съм готов да закупя съоражението, само ако гарантират, че то ще бъде узаконено, първоначлно всички казваха, че нямало било проблем, ама когато реших да обвържа плащанято с получаването на разрешение се отказаха. След това от надзора разбрах, че няма фирма в БГ, която да има такъв сертификат и затова, който иска да има пречиствателна станция си прави първо една яма за разрешение и след това си иснталира пречиствателна станция - което си е двоен разход.
А това, че ще използвам пречистената вода за напояване - мерси, не обичам домати или теменужки със странен вкус и мирис.

# 520
  • Бургас
Изобщо нямат странен мирис и вкус доматите. Идеално се развиват и водата не мирише.

# 521
Аз също подкрепям пречиствателните станции, да вярно, двоен разход е, но водата, която пълни хидрофора и отива за поливане на градината е ок. Нищо не мирише, имаме си годишна профилактика, идват си хората, почистват филтрите на станцията, бачка си безотказно. Има някои недостатъци, примерно, не трябва да се излива олио в мивката / примерно след пържене/, изобщо хранителни остатъци или косми, защото те запушват филтъра, тъй като биомасата не ги "яде". Също така ако се наложи отпушване на тръба се прави механично, защото препаратите за почистване на тръби ще изтрепят и биомасата, но иначе всичко си е ок.

# 522
Аз също подкрепям пречиствателните станции, да вярно, двоен разход е, но водата, която пълни хидрофора и отива за поливане на градината е ок. Нищо не мирише, имаме си годишна профилактика, идват си хората, почистват филтрите на станцията, бачка си безотказно. Има някои недостатъци, примерно, не трябва да се излива олио в мивката / примерно след пържене/, изобщо хранителни остатъци или косми, защото те запушват филтъра, тъй като биомасата не ги "яде". Също така ако се наложи отпушване на тръба се прави механично, защото препаратите за почистване на тръби ще изтрепят и биомасата, но иначе всичко си е ок.
А с отпадъчните води от пералнята или мръзната вода с препарат за пода какво правите ?

# 523
Препаратите за миене  - веро, прах за пране / ползвам течни/ не са проблем.
Става въпрос ако се запуши тръба, не може да се сложи тубофло примерно, т.е. може, но има опасност да изгине по голямата част от биомасата и се дослагва нова. Т.е. всичко може, но е желателно да се избягва.

# 524
  • Варна
Здравейте отново!
Сагата ми с водомера приключи днес.Оказасе,че след авария в селото са затапили нашата вода и водоснабдяването към нашия парцел е било прекъснто.Днес го възстановиха и сложиха нов водомер,платих само водомера 85 лв и ми казаха ,че в следващата фактура ще имам начислена такса пломбиране от 12 лв.
Много ме притесни това,че днес когато копаха от вик на около няма и метър излязоха много подпочвени води.Звъннах на проектанта да му кажа  и ако  трябва да се отказваме от мазата докато не сме почнали да строим,независимо,че ще плащам за промяна на проекта.Той ме успокои,че когато започнем изкопа за къщата и ако положението е зле можем да направим промяна на проекта без никакъв проблем.Това донякъде ме успокои.Дано да е така,ако наистина може да се пуска допълнително изменение към одобрен проект.

Общи условия

Активация на акаунт