Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 134 256
  • 796
  •   1
Отговори
# 540
  • Пловдив
Puss защо нямате ток? Договор с ЕВН имате нали? За присъединяване?
Ел инсталацията се слага преди замазката, трябва да я направят по проекта ви, съветвам ви да отидете ида снимате точното разположение на кабелите преди замазката. Следете ги къде пускат кабелите, да не са там, където планирате да монтирате мебели защото после няма да можете.

Имаме договор, само че срокът за изпълнение е 12 месеца!  Shocked

Ел. инсталацията ще я прави брат ми, който има нужното образование. Ще снимаме задължително!
Въпросът ми беше за фирмата, която ще изпитва инсталацията. Simple Smile

# 541
  • софия
Puss защо нямате ток? Договор с ЕВН имате нали? За присъединяване?
Ел инсталацията се слага преди замазката, трябва да я направят по проекта ви, съветвам ви да отидете ида снимате точното разположение на кабелите преди замазката. Следете ги къде пускат кабелите, да не са там, където планирате да монтирате мебели защото после няма да можете.

Имаме договор, само че срокът за изпълнение е 12 месеца!  Shocked

Ел. инсталацията ще я прави брат ми, който има нужното образование. Ще снимаме задължително!
Въпросът ми беше за фирмата, която ще изпитва инсталацията. Simple Smile
Нир ги извикахме при готова имсталация-със все контакти, ключове.
Цената зависи от бров на гореизброените. Торст до 50 бр. Примерно е една цена, над 50 друга ( по-ниска).

# 542
Ани, геоложкият доклад наистина е задължителен преди да се започне проектиране и е много важен. Относно това, което сте решили - като направите изкопа да решавате - имай предвид че подпочвените води не винаги са на едно и също ниво. Така че ако копаете лятото може да са спаднали и на няма.
Дренаж и хидроизолация е много сериозно перо в бюджета, но изключително важно. Дори да минете на вариант без сутерен, хидроизолирайте, защото основите също дърпат вода нагоре по стените.
Ако се окаже че трябва да махнете сутерена, винаги може да промените проекта и да си направите склад на първи етаж. Успех!
П.п. Извинете че така нахлух в темата, но сега я открих и се зачетох.

# 543
Здравейте мами, ние имаме къщурка, която не е завършена. Къщата е на 2 етажа, изолирали сме първия етаж, това лято предстои да санираме и втория, след което да се прави общо на цялата къща външна мазилка и тук имам въпрос. Какъв вид мазилка предпочитате и какви са средно цените за материал и за труд?
Аз днес се разходих в квартала и огледах къщите, има мн различни, но най-често срещани са една която се води влачена  и друга, която доколкото разбирам се води драскана. Аз лично естетически сякаш харесвам драсканата и все пак ми се искаше да чуя мнения и споделен опит с мазилките Simple Smile

И нещо друго, миналата година когато говорихме с майстора имам спомен относно цветовете, че имаше мн драстични разлики в цените на по-наситените и по-бледите  нюанси. Имате ли идея как стои въпроса?

# 544
Драсканата според мен е за предпочитане, след време влачената се замръсява, в деругите влиза прах и потъмняват. Преди няколко години модерна беше "влачената", вече не е. По важен е въпроса каква да е мазилката минерална - най-евтината не е добър вариант, обърнете внимание на полимерните или силиконовите, силикон-акрилните варианти. Добри мазилки имат Баумит, Вебер, Капарол и т.н.
Аз лично ползвах мазилки на Вебер с изпълнител препоръчана от тях - доволен, съм ако искаш пиши на лични ще ти дам координати.

Последна редакция: вт, 25 апр 2017, 18:29 от Xy6aBTaTKo

# 545
Puss,  фирмата мери импенданс, заземяване ... Пусни търсачка ще ти излязат оторизирани, с лиценз в района Ви и може да им се обадиш да питаш за цени и изисквания.

Мазилките - правилно Ви казват, може и на вълнички да си я направите, ако Ви харесва - драскана, теглена (влачена), както кажете така ще Ви е структурират, прави се след нанасянето. Има различна едрина на структурата, като поръчвате ще Ви покажат. По-важно е каква е самата мазилка, най-скпите и най-добри са силиконовите, следват силикатните и после е останалото. Силиконовата се мие с водоструйката директно.... Но разликата в цените е в пъти...
Ако мажете по жегите, да знаете - работи се рано сутрин, докато напече, после не става....
Най-добре искайте производителя да Ви препоръча хора за мазане, особено марковите мазилки - Вебер например си имат списък с бригади, които са обучени от тях, уверявам Ви, струва си. Мазането е лицето на къщата, все пак. И купувайте система, продукти на една марка, които са направени да са съвместими един с друг, не грунда евтин, мазилката скъпа, майстора циганин... Не става....

# 546
Здравейте, нова съм в темата но виждам че имате натрупан опит със строителството. Търся си бригада или малка фирма за груб строеж за София. Може ли да ми предложите координати на проверени от вас хора.
Предварително благодаря

# 547
  • Кортина д'Ампецо, Италия-България-Велико Търново
Здравейте дами!
Не съм писала от миналата година. Започнахме и завършихме оградата си.
Сега сме пред стартиране на живущата сграда.
Имаме разрешение за строеж, както и останалите документи. Теренът ни беше буквално поляна в едно село.
Преди една седмица ми хрумна идея да сложим втори етаж. Ще си правим спалня, баня и голям гардероб. Мястото е достатъчно 6 Х 10 метра.

Посъветвайте ме за разпределение. Рационално и удобно. 

това е къщата и терена от вън

а тук чертежите на архитектката.  Дали тези стълби могат да се променят някак?

# 548
Mariana, не искам да те отчайвам, но намирането на читава фирма или бригада е доста трудно начинание. Поискаш оферта, която ще заплатиш, и чакаш по 2-3 месеца. Ясно е, че такива изобщо няма и да ги наема... Толкова са се самозабравили, че започват да ти минват еретични мисли, такива като да си строиш сам...

# 549
Не знаех, че трябва да се плаща, за да получиш оферта. Ние нямаме опит с кофража, арматурата, въобще нулевия цикъл. Няма да се оправим сами.

# 550
Не се плаща за получаване на оферта...

# 551
Зависи, в някои фирми се плаща офертата, като след това я приспадат от общата цена.

# 552
На дали има някой, който ще препоръча строителна фирма, поради причината, че всички са се парили от "строители". За сериозните фирми една фамилна сграда не е интересна, обикновено къщите се строят от бригади или от малки фирмички, но всичко е на късмет. Най-добре е за такава къща да си строите с бригада и да си намерете добър технически контрол.

# 553
То и с бригадите не е лесно...има такива и една права стена не могат да иззидат.

# 554
Идеята беше, ако познавате хора, които работят сравнително добре или с кото сте работили. Препоръката е важно нещо особено при "майсторите".

Общи условия

Активация на акаунт