Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 134 716
  • 796
  •   1
Отговори
# 705

chiana2003, честит дом, нека ви носи само радост и уют! Браво на вас!
Ние сега ще внасяме документите за разрешение за строеж, разбираме се с няколко строителя, да видим какво що и напролет се надявам да стартираме.
Аз като един финансист Grin, ориентирайки се сега и по твоите сметки, парите съм ги сметнала напълно реално, умишлено не смятах с икономии или на долния праг, защото съм сигурна, че няма как да го постигнем, реших да сложа реални цени и ако не ни хареса сметката, значи не е моментът, отколкото да съм абсолютен оптимист и накрая да не стигнат. Дворът не съм го слагала в първоначалните сметки, в последствие ще го мислим, той е и голям де, декар и половина, със сигурност няма да е райграс (стадионна трева, всъщност, то е по-различно) навсякъде, защото е невъзможно за поддръжка, но все пак.

И сега като имаме проектите, ще се ориентираме окончателно и към термопомпата - засега мислим да е Панасоник или Мицубиши, конвектори Олимпия Сплендид. Някой ни каза, че в баните ще е подово, надявам се на друго място да не се наложи да се добавя и то (какъвто е случаят на наши приятели - вярно, с високи тавани са, но в дневната по проект им е конвектори + подово, а това ще оскъпи нещата... При нас таваните са стандарт, но имаме отворено пространство емпоре към втория етаж, т.е. дефакто е отворено навсякъде...)

# 706
  • София
Задължително сложете Олимпиа Сплендид. При нас бяха 8 конвектора и тия от Мицубиши ни убеждаваха да сложим някакви китайски, бяха с по 300 лева по-евтини парчето. Ходихме до някаква къща в Елин Пелин да видим как работят и беше някакъв ужас от шум. Предвидете към термопомпата и соларна инсталация. Дори да не слагате сега панелите, направете инсталацията. Като слагате радиаторите вминавайте с отводняването им, изпробвайте тръбите преди да замажете.
Иначе ние уж и двамата разбираме от строителство, имахме ясна представа за всичко, имахме количествени сметки, имахме тефтер с кръчмарските сметки дори за лампите и пак сбъркахме с почти 50%. Основно ни подведе оградата, очаквахме едно, а после се получи коренно различно. Терасирането също глътна тройно повече пари, ама това е положението. Успех и благодаря за пожеланията  bouquet

# 707
Честито, със здраве да си ползвате къщата. Аз това лято правих само двор, не е истина какви пари глътна, при това си имам ограда. Трябваше да изравня терена. Багери, бобкатове, самосвали,тръгнах с едни сметки и после финиширах със съвсем други. Като сложите и поливната система, осветлението, бетона за пътеките около къщата и площадката за барбекюто и една по-дълга подпорна стена с единия съсед - към 18 кубика бетон отиде, без да се изхвърлям. Не сколасах със залесяването, ще остане за догодина. По-нататък ще трябва и плочки да се лепят върху бетона, но това - който е жив ще го прави. Та... да кажа, че и за двора много средства потъват.

# 708
  • София
Само оградата по количествена сметка ни беше 20м3 при 30см височина от двете дълги и една къса страна, общо към 100 линейни метра. Обаче като се почна, решихме да изравняваме двора с бетонни стени (имаме денивелация). Оттам за да го направим "вечно" копахме доста надолу, а после за да задържим самите стени направихме и контрафорсове. 60м3 бетон изливане на 4 пъти, доста машиносмени и работна сила и над 10 бона разход само за 2 стени. А в момента тези стени не се и виждат.  Mr. Green

# 709
Задължително сложете Олимпиа Сплендид. При нас бяха 8 конвектора и тия от Мицубиши ни убеждаваха да сложим някакви китайски, бяха с по 300 лева по-евтини парчето. Ходихме до някаква къща в Елин Пелин да видим как работят и беше някакъв ужас от шум. Предвидете към термопомпата и соларна инсталация. Дори да не слагате сега панелите, направете инсталацията. Като слагате радиаторите вминавайте с отводняването им, изпробвайте тръбите преди да замажете.
Иначе ние уж и двамата разбираме от строителство, имахме ясна представа за всичко, имахме количествени сметки, имахме тефтер с кръчмарските сметки дори за лампите и пак сбъркахме с почти 50%. Основно ни подведе оградата, очаквахме едно, а после се получи коренно различно. Терасирането също глътна тройно повече пари, ама това е положението. Успех и благодаря за пожеланията  bouquet
Благодаря за съветите, много са ми ценни! Иначе е предвидена соларна инсталация, за да топли бойлера. Ще видим какво ще ни "обадят" като отидем да се консултираме с фирмите, вие с коя фирма правихте термопомпената инсталация?
А терасирането сигурно е цифра, при нас обаче сме с идеално равен парцел, късмет. Аз сега като се замисля оградата не съм я броила в сметките, но горе-долу виждам, че накрая ви е излязло колкото сме предвидили на първо четене. Въпреки, че аз имам представа от друг тип СМР дейности, в крайна сметка ще видим на финала. Имаме варианти за отстъпки от материалите, добри препоръки за разни майстори, но дори да успеем да поспестим пари от някоя фаза, 100 на 100 това ще замине в обзавеждането, настилки и т.н., така че... върти го сучи го, там някъде ще излезе. Ние при първите разчети, си мислехме, че ще излезе поне 40% надолу от това, което излезе като седнах да сметна по-прецизно. А сега като видях при вас реално колко е излязло, мисля че в общи линии сме се справили с първоначалното смятане, защото е важно. Реално живот и здраве ще видим.

# 710
  • Варна
Честито, chiana! Аз бих искала всякаква информация за термпомпа. Все още предствои да убедя съпруга си, че е по-добрата инвестиция ( сравнена с котел на пелети). Виждам, че РЗС е сходна на нашата...
   Къщата с подово, радиатори или конвектори е? Термопомпата свързана ли е с бойлера? И всичко, за което не съм се сетила...
 При нас грубият строеж се очаква да приключи към средата на ноември. Препоръки за качествена ПВЦ дограма приемам също вякакви.

# 711
  • Пловдив
chiana2003, честито и от мен! Да сте здрави и да се наслаждавате на новата къща!

# 712
  • София
Благодаря Ви момичета  Hug
Термопомпата Мицубиши я взехме втора употреба от Англия, 2014 производство за 7000лева. Същата чисто нова тук беше 18К. 7 киловата пикова пощност, 30 киловата максимално отдаване. Помпата е въздух-вода, спряхме се на конвектори Олимпия Сплендид с цена между 600-800 лева броя нови в зависимост от мощността. Допълнително купувахме и две управления - за самото отопление/охлаждане и за дозагряване на топлата вода от соларите. Допълнително два бойлера и разширителни съдове. До всеки конвектор освен захванване с вода и ток се прокарва и отводняване за конденза. В баните сме с лири. Общо взето беше голяма играчка цялостното изграждане, ама сега няма мъкнене на чували или някакво обслужване. Разбира се стискаме палци да няма прекъсване на тока. Имаме за бекъп генератор, но той не може да захрани помпата. Така че ако спре тока минаваме в някоя стая на свещи и духалка или в механата в подземието на камина, което е единственото ми притеснение. И разбира се многото електроника  Tired
Засега само сме я тествали края на миналата зима и работеше добре. След като се нанесем ще докалдвам и за първата сметка за ток, на хартия е едно, в действителност ще видим. Надяваме се до 400лв сметка пък ще видим. Доста площ ще отопляваме.

# 713
Би следвало да наполовина, максимум....
В нашата къща отопляемата площа е около 250 квадрата, високи стени, емпоре, както е при теб, изолации и т.н., зимата изкарваме с около 7.5 -8 тона пелети, по тон средно на месец, сега най-скъпите са 520 лв..., грубо помпата ти сваля разхода поне наполовина, че и отгоре това най-грубо, естествено, дяволът е в конкретиката - изложение, ехника, изолации, разпределение, режим топлинен и т.н. и т.н. Но най-грубо...  Според мен,за 400 лв ще се топлите над 2 месеца....

Успех и от мен на новото място. Дотук бяхте със свободното време , имай предвид, занапред все ще гледаш нещо да свършваш в къщата. Това лошо няма, проблемът е, че работата в граината особено, а и по къщата няма край....

# 714
Chiana2003, може ли малко повече информация за това как купихте помпата - от ибей или от някой специализиран сайт, някой там ли ви я купи или с доставка до тук? Ние много пазаруваме онлайн и сме гледали и помпите в ибей, но това ще е на дневен ред догодина и засега още проучваме.

# 715
Chiana2003, може ли малко повече информация за това как купихте помпата - от ибей или от някой специализиран сайт, някой там ли ви я купи или с доставка до тук? Ние много пазаруваме онлайн и сме гледали и помпите в ибей, но това ще е на дневен ред догодина и засега още проучваме.
А какво ще правите, ако дефектира ? Ще я връщате на продавача ли ?

# 716
Да, и.аз това се чудя, затова питам те откъде са я купили.

# 717
Аз съм още в процес на строеж, измазвам. Но термопомпата вече съм я купил. Втора ръка Дайкин Алтерма 12Кв - предходния модел (2014 год). Купих я от фирма занимаваща се с монтаж и поддръжка на климатична и отоплителна техника.
Платих 8000лв за термопомпата + трипътен вентил и бойлер 400л с 3 серпентини.
Преди да ми дадат помпата я изпробваха пред мен в работилницата им и ми дадоха гаранция 6м ако те извършат монтажа.

# 718
  • София
Купихме я от фирма занимаваща се с внос на климатична и хладилна техника втора употреба. Момчетата главно внасят климатици от Япониия, купували сме доста от тях и всичко е било в рамките на нормалното. От Англия внасят термопомпи ако изпаднат. Тогава бяха взели 2 и знаеха че си правим къща и ни я препоръчаха.
СтефанБ, благодаря за пожеланията. Работим предимно сезонно и сме улеснени от липсата на задължение да сме всекидневно на работното място.  Simple Smile

# 719
Здравейте. Някой може ли да ми препоръча бригада за груб строеж за Пловдив област- срещнахме се вече с 3, но се оказаха заети до април-май догодина....

Общи условия

Активация на акаунт