Да теглим ли жилищен кредит?Тема 2

• 71 101
  • 599
  •   1
Отговори
# 285
Аз съм супер доволна. Квадратурата е голяма, пък е по добрият вариант от панела.

# 286
Какво ви е мнението за ЕПК, вече почнах да се чудя дали да не гледам и такива апартаменти не само тухла...
Така наречените ПК и ЕПК , не са никак лош вариант. Не отстъпват по качество на тухлените жилища, като същевременно имат добрите характеристики на панела, а именно хубава квадратура (при ЕПК няма да попаднеш на спалня 9 м2 и кухньохол 14 м2, докато при тухлите дал Бог от тези чудеса) правилни стаи, нормални тераси, избени помещения, стандартни общи части, хубави килери, понякога отделни сервизни помещения, нормални врати и прозорци...За мен минус, е че тези сгради вече поостаряха и те като панелите се обитават от все повече застаряващо население. Трудно се събират парички за ремонти, защото са много апартаменти...

# 287
  • София
По въпроса наем vs ипотека, тези дни се запознах с едно семейство, което ми дадоха доста различна и интересна гледна точка от моята (винаги съм смятала, че е по-добре да плащам на банката за мое, отколкото на хазяин).

Хората са доста добре материално (предвид училища, автомобили и глезотийки, според мен не падат под 6-7 К месечен доход). От 7 год. живеят под наем в доста луксозен партамент с 3 спални + гараж, в елитен квартал с у-ща, ДГ, супермаркети и прочие. На въпроса ми: А защо не си купите? получих любопитна интерпретация. Та, според тях, голям апартамент ще им трябва още макс. 4 год (голямото им дете е в гимназия). Той заминава студент, те се местят в по-малък. След още 10 год. и другото дете заминава и тогава си купуват 2-стаен в район, който отговаря на тогавашните им нужди, съответно доста по-евтин и ще могат да си го купят с лични средства. Нямам идея колко им е наема, но споменаха, че за да купят сегашния си апартамент трябва да намалят разходите си в момента минимум с 1000 лв. за вноска по ипотека. + наема, който плащат сега.
Определено предпочитаха да си харчат парите сега и да си заделят спокойно остатъците, вместо да се обвържат трайно със скъпо жилище, което след 10 години ще им е излишно голямо.

Признавам, че тяхната концепция ми звучи все по-логично...

# 288
А колко са им криви стените на епк-тата. Лепихме тапети в детската стая. Накрая се закривиха на кестерме.

# 289
  • България-Швейцария
Навсякъде са криви, дори и в къщите от едно време (от опит го казвам), хем нашата е била строена от австриец в началото на 20 век.
Има начини кривината да се 'маскира' с шпакловка, но аз лично все повече клоня към варианта гипскартон върху зидарията и спестяване на всякаквите му там разправии. Отделно при най-малкото слягане (а такова винаги има, колкото и здрави да са основите на сградата), се образуват пукнатини и след няколко години трябва всичко да се прави наново. Сега на тоя акъл хич и не ща вътрешни тухлени стени, излишна загуба на площ ми се струва. Има и гипскартон с фибростъкло, който е влагоизолиращ, отделно може така да се направят прегражданията, че да са шумоизолирани.
Гледах как става и активно ползвам подобни помещения в офиса, нищо не се чува отникъде, за разлика от вкъщи, където дори със слухов проблем знам кой какво прави по веригата надолу и отстрани.

# 290
  • София
Благодаря за коментарите за ЕПК, определено предложенията и разпределението на апартаментите са по-читави отколкото на редица тухни недоразумения.
Може би ги избягвам, защото няколко години бяхме на квартира в ЕПК, като апартамента не беше много стегнат и съм останала с лоши впечатление от тогава.

rori4 при такъв доход и ипотеката се изплаща много бързо, особено ако си с 30 процента начален капитал. Ние реално бяхме в подобна ситуация и определено не съжалявам за покупката на апартамент навремето, който вече е изплатен, нищо че децата ще пораснат един ден. Но всеки си преценява сам разбира се, при нас не беше все пак голяма разликата между наема и вноските по кредита.

# 291
По въпроса наем vs ипотека, тези дни се запознах с едно семейство, което ми дадоха доста различна и интересна гледна точка от моята (винаги съм смятала, че е по-добре да плащам на банката за мое, отколкото на хазяин).

Хората са доста добре материално (предвид училища, автомобили и глезотийки, според мен не падат под 6-7 К месечен доход). От 7 год. живеят под наем в доста луксозен партамент с 3 спални + гараж, в елитен квартал с у-ща, ДГ, супермаркети и прочие. На въпроса ми: А защо не си купите? получих любопитна интерпретация. Та, според тях, голям апартамент ще им трябва още макс. 4 год (голямото им дете е в гимназия). Той заминава студент, те се местят в по-малък. След още 10 год. и другото дете заминава и тогава си купуват 2-стаен в район, който отговаря на тогавашните им нужди, съответно доста по-евтин и ще могат да си го купят с лични средства. Нямам идея колко им е наема, но споменаха, че за да купят сегашния си апартамент трябва да намалят разходите си в момента минимум с 1000 лв. за вноска по ипотека. + наема, който плащат сега.
Определено предпочитаха да си харчат парите сега и да си заделят спокойно остатъците, вместо да се обвържат трайно със скъпо жилище, което след 10 години ще им е излишно голямо.

Признавам, че тяхната концепция ми звучи все по-логично...

Ами пак зависи...от 7 год са в този апартамент + перспектива за още 4 год(макс)= 10 год наем. А както казваш че е 3-стаен, луксозен, в престижен район...не знам(ти вероятно знаеш по-добре), но под 700-800-1000 лева наем сигурно не са. Ако приемем че наемът им е бил и ще продължи да бъде в един и същи размер...12 месеца x 800 лв наем(примерно)=9600 лв/год; 9600х 10 год(7 минали + още 3 бъдещи)=96 000 лв! И тук не свършва всичко "След още 10 год. и другото дете заминава и тогава си купуват 2-стаен в район" Демек, отиват на над 100 000 лв, дадени за наеми. Сега колко е оферта или не, всеки си знае.
Ясно е, че наемът е неангажиращ, наемът е мобилност и свобода, наемът е "незанимаване", но всеки си знае, един предпочита да загроби 100 бона вместо да лиши от стандарта си, друг е склонен да се напъне и леко да се ограничи. Въпрос на виждания.

# 292
  • София
Аз моята лична дилема съм си я разрешила преди повече от 10-години. Simple Smile

Дадох примера с живеенето под наем като по-различно отношение към нещата от живота. Знам, че на авторката това не й върши работа Peace, но всякакви хора четат -  може да е полезно някому.

А мен определено ме изненада, че хора с възможности предпочитат този вариант. Повечето ми познати са с ипотеки.

Потребител7777, тъй като познавам отлично района, в който живеят моите познати, апартамент като техния не пада под 180000Е. Може би все пак сметката им е вярна newsm78. Докато са млади живеят луксозно и нашироко, при промяна на обстоятелствата са гъвкави и мобилни.

Последна редакция: чт, 26 май 2016, 16:18 от rori4

# 293
Потребител7777, тъй като познавам отлично района, в който живеят моите познати, апартамент като техния не пада под 180000Е. Може би все пак сметката им е вярна newsm78. Докато са млади живеят луксозно и нашироко, при промяна на обстоятелствата са гъвкави и мобилни.

Да, де това е идеята, има паре, нищо ангажиращо, гааааз, отгоре отгоре, не се затормозява човек- да наистина е така, има си аргументация тази логика. Но въпросът не е че не са дали 180 бона, а че са набутали 100.

Аналогичен пример(до колкото може да се сравнява недвижимо с движимо имущество)Все едно да нямам пари за колица от 200 бона и затова да си плащам за рент-а-кар. Месец след месец, година след година...
Кой е печеливш накрая? Зависи Sunglasses Въпрос на светоглед, светоусещане, приоритети... Има си хора, които си предпочитат по-скромно жилище, но пък не се спират от екзотични и скъпи екскурзии.

П.С. Познатите ти определено не са тарикати, вервай ми, но пък си живеят живота по начин, който напълно ги устройва, така че явно не им пука дали са се прецакали реално или са отгоре. Сметката им е вярна за тях, защото предпочитат опреден стил на живот. Важното е че са доволни, а това по какъв начин е постигнато е без значение, важен е крайния резултат-човек да се чувства доволен, щастлив, пълноценен.

Последна редакция: чт, 26 май 2016, 16:55 от potrebitel7777

# 294
То смятането от страни може и от недоглеждане доста да изкриви сметките.
Та в жилище под наем обичайно живота на мебели и техники рядко надхвърля 5г.В смисъл след 5 г което и да е оцеляло ,не е актуално и трябва да се махне ако собственика иска имота да държи цена.
За 10 г този имот ще претърпи поне два основни ремонта и пълно преобзавеждане  за да държи цена(наем).Е да ама  за да е лукс не може с евтино, а и при тази квадратура всеки ъпгрейт като нищо е поне 30 000 разправиите и ядовете от ''майстори'' отделно. Грубичко към пребиваването в имот от такъв клас като прибавим ''спестените'' 2*30 000 за ремонти и обзавежд.и спестените нерви около всичко това за този период излиза че тези хора не са толкова зле по смятане. newsm78 Защото живота е само един  кой живял живял.
 То и с колите....знаете зависи кой как я кара Laughing
Аз пък имам пример как родители цял живот с цената на зверски лишения вдигат голяма къща за себе си и детето ,а пък то замина на вън после дръпна и старите си родители и сега всички са заедно в голяма собствена къща ,но в Испания а тази тук стои така грозен паметник на един пропилян в жестоки лишения и жертви живот.

# 295
Какво ви е мнението за ЕПК, вече почнах да се чудя дали да не гледам и такива апартаменти не само тухла...
Живяла съм в 3. Едно от 70-те, едно от 80-те и едно на 2 г. (около 2000-та). Никога не бих се върнала. Там живее цял град. Вероятността от проблемни съседи и отношения е пъти повече.

Спестява се когато наема е нисък, а техния е такъв- 300 лв.
Ако могат да отделят 400 лв., то ще дават 300 на хазаина, и 100 ще спестяват. След 5 г. ще са спестили 3000 евро. С една дума - нищо. Но ако теглят кредит и тези 400 лв. ги дават на банката, след 5 г. ще са минали толкова от кредита.

# 296
Но ако теглят кредит и тези 400 лв. ги дават на банката, след 5 г. ще са минали толкова от кредита.

Дали?Ами лихвите?

# 297
Ами лихвите са си вътре в тези 400. И 5 г. от кредита вече ще са минали.
Иначе след 5 г. наемът й ще е пак 400. Е, да, няма да са лихви за изплащането на тяхното жилище, а сума за временно ползване. Като ги дават на хазяина по-голяма полза ли ще имат?

# 298
  • София

Не се сърди, човече апартамента го търся като инвестиция и за отдаване под  наем основно не толкова за нас. Но пък ми се иска да не е толкова стар апартамента наистина и по възможност да е тухла. Има подходящи обаче в Мусагеница примерно близо до метрото ЕПК на доста прилични цени и затова се замислих..

# 299
Пак същото ми е мнението. Има съседи, които се заяждат и без причина, ако пък разберат, че печелиш от това съвсем започва да ги изяжда.
Освен това като се стигне до решения за ремонти по сградата се търсят собствениците. Така че ще сте въвлечени при всички случаи в разправиите им.
Щом е за наем пък съвсем не бих гледала вида строителство, само да е такова, което бързо ще се даде и цената да е малка.

Общи условия

Активация на акаунт