Да теглим ли жилищен кредит?Тема 2

• 71 064
  • 599
  •   1
Отговори
# 345
Като се замислиш, искат се доста промени, за да се направи удобен. Кой "архитект" измисли печката на терасата, далеч от мивката   ooooh!

# 346
Като се замислиш, искат се доста промени, за да се направи удобен. Кой "архитект" измисли печката на терасата, далеч от мивката   ooooh!
И хладилника е далече от мивката. Вадиш рибата от хладилника, носиш я в другата стая, чистиш на мивката, пак я носиш на терасата, готвиш на печката, пак обратно в другата стая да сервираш...

# 347
  • София
Не са виновни ахреитектите. Сегашния собственик си е изкарал печката на терасата.
Ако е и остъклена - стаята зад тераската няма как да се проветри, тъмна и схлупена е.
Писах по-горе - често ходя в такъв апарт.
Грешката на архитекта е, че терасата не е пред кухнята.
Така и стаичката щеше да е малко по-широка.
За мене основния недостатък е стария панел - непродаваемо после.

# 348
Под "архитект" това имах предвид - практичната домакиня-собственик или домакин-собственик. Направили нещо, но какво - без значение.

Joy за рибата. После печката цялата в олио от пърженето, бягай с легенчето и гъбата сто пъти до мивката да плакнеш, миеш и забърсваш.

# 349
Кошчето за боклук в стаята стои, а не на терасата. Thinking Аз си мисля, щом се готви на тази усвоена тераса, как се спи после в спалнята, няма как мазните изпарения да не влизат и в спалнята, иначе ремонтирана?

Joy за рибата. После печката цялата в олио от пърженето, бягай с легенчето и гъбата сто пъти до мивката да плакнеш, миеш и забърсваш.
Майтап няма, и кюфтета да е, и пиперки пържени...има едно сноване от терасата в кухнята и обратно до откат.

# 350
  • България-Швейцария
Едната панелка на моята приятелка, за която споменах някъде по-напред (не знам в тази или в някоя от другите теми) беше с абсолютно идентично разпределение, 1:1.
След много преустройства я направи на чуден двуспален, усвои обаче и двете тераси, иначе нямаше да се получи (на нея не й трябваха реално, защото беше и на първи етаж). Имам някъде и снимки, даже съм ги пускала преди години някъде из темите, но сайтът на който бяха качени се е скапал, а не са ми на този компютър.
С няколко думи - кухнята стъпи изцяло на усвоения балкон, спалнята стана трапезария, бившата кухня - спалня/ детска. Бившият хол след усвояването на терасата стана огромен, там разположи втората (родителска) спалня в частта с прозорец, а на входа му след преграждане се оформи немалък кът за сядане с мека мебел и малък телевизор.
Това обаче е тежко преустройство и смисълът му тук се губи, защото този апартамент е вече ремонтиран, нейният беше тотал щета. Продаде го след това за безумна от сегашна гледна точка цена (над 60 х. евро).

# 351
Май така е най логично, спалнята да стане трапезария с терасата. Обаче тази малка кухня, каква детска ще е 8-9м2, ами ако децата са 2, къде легла, къде бюра...?

# 352
Идеален е за преустройство, нищо трудно няма.
И то за преустройство, което не засяга фасадата на сградата (против съм, без значение дали е с разрешение или не), не се бутат стени и не се засягат общи части. Т.е. което не изисква разрешение.
Червеното е пътят на тръбите:
Скрит текст:
Напред пуснах реални снимки.
Бокс в тъмната част на хола, бившата кухня става спалня, а спалнята - детска.
Много хора правят детската в кухнята, което според мен е грешка. Възрастните си имат своята дневна и прекарват там повечето време, в спалнята само спят, а за децата тяхната стая е всичко, имат нужда от повече място за игра, учене... Затова мисля, че заслужават по-голямата  Simple Smile

Човече, те сега ще го ползват така, все още няма нужда от втора спалня. За двама е супер.
Цената колко трябва да е, 45 000 някъде?
Когато и да се наложи ще разкъртят нещо, за което сега плащат. Цената е такава, защото има сложени настилки. Така че хем ще си платят всичко, хем след няколко години пак ще вадят пари.

Човече, ти като професионалист и любител на панелките, би ли дала тази сума за 37 годишна такава, след като живота им е по учебник по 50 години?
Да, бих, "моят" панел е 82-ра.
Не знам за учебниците, специалистите са на друго мнение:
"Проф. Димитър Назърски: Всички сгради по правилника за капитално строителство имат експлоатационна годност 100 години. Другото са митове. "
http://focus-news.net/?id=f18283

# 353
  • България-Швейцария
Малка беше спалнята, да. Не чак от вратата да се хвърлиш на леглото, но почти.
В случая нейното дете беше едно и пораснало, само спалня и гардероб имаше.
Тези (но снимките са от новото й жилище, т.е. смятай, че тази ниша отстрани в онзи апартамент липсваше)
Скрит текст:

# 354
Не,не тия преустройства ме притесняват.От друга страна брокерката ни каза,че няма предлагане,в Надежда нищо по-донро от това.Търсенето е голямо.Не знам във Варна как е и какви са цените,че питаше едно от момичетата.Не вярвам да са много по-ефтини.
Все пак,хубав,голям град,море.
В Перник гледах от любопитство-огромни,чудесни жилища се продават за бе пари направо.Но ММ не иска и да чуе.
Не,че съм се засилила натам ама огромна е разликата,не мисля,че пък Сф толкова заслужава тия цени.
Въпреки многото си предимства.
ММ хич не се колебае-той иска да теглим в най-скоро време.
Аз съм тази,която се страхува и колебае.
Ако имахме повече пари-лесно,но нямаме.
Не знам кое би било правилно да се направи.
Всеки ден си мисля дали да не зарежем тая идея и да си направим етажа от къщата и толкоз.Пък поске какво ще се прави и къде ше се работи не е ясно.

# 355
Само от любопитство искам да попитам защо мъжът ти не иска да чуе за Перник? Там наистина апартаментите са поне два пъти по-евтини. Мисля, че и животът като цяло ще е по-евтин. Малко зависи къде ви е местоработата в София, но аз например в момента като живея  в София до моята пътувам в най-добрия случай 30 минути с кола, а в трафика, т.е. всяка сутрин и вечер, отива към 1 час. Защо не си прецените горе-долу колко време ще ви отнема да стигате от Перник. Може и да си заслужава да обмислите.  Grinning

# 356
Само от любопитство искам да попитам защо мъжът ти не иска да чуе за Перник? Там наистина апартаментите са поне два пъти по-евтини. Мисля, че и животът като цяло ще е по-евтин. Малко зависи къде ви е местоработата в София, но аз например в момента като живея  в София до моята пътувам в най-добрия случай 30 минути с кола, а в трафика, т.е. всяка сутрин и вечер, отива към 1 час. Защо не си прецените горе-долу колко време ще ви отнема да стигате от Перник. Може и да си заслужава да обмислите.  Grinning
Защото е Перник!Така каза.Затова се продавали,затова са били евтини,защото е в Перник-не става,няма работа,не е София,хората затова се изнасяли и продавали.
Пътувам половин час и отгоре за работа само в едната посока.
И пътуването го притеснява.Абе,не иска да чуе изобщо.

# 357
Извинявай, но това много ме развесели  Grinning защото е Перник! Не само там са евтини апартаментите, защото виждаш ли е кофти да се живее и всички се изнасят. Чувала съм от приятели, че и в Пловдив апартаментите са много по-евтини от София, пък е хубав град. Дадох пример, че и в София да живееш пак може да трябва да пътуваш супер дълго до работа. Да не говорим колко пътуват хората в чужбина... Явно мъжът ти е доста претенциозен, надявам се при това положение да помага достатъчно в търсенето на апартамента и да дава по-добри предложения.

# 358
Не знам за учебниците, специалистите са на друго мнение:
"Проф. Димитър Назърски: Всички сгради по правилника за капитално строителство имат експлоатационна годност 100 години. Другото са митове. "
http://focus-news.net/?id=f18283
newsm78Всичко е прекрасно,но в тази статия се говори за  панелно строителство в Германия .Дали този професор би си заложил репутацията гарантирайки качеството на българското панелно строителство?После тук  много мъдро една потребителка повдигна въпроса за история на ремонтите.Да в България такава няма,което би трябвало да ни прави много по-предпазливи и мнителни.Вече има няколко панелни блока далеч под 100г възраст които не са годни за живеене. Имаше  ''новини'' за паднали балкони,имаше репортаж за отчупена панелна стена.
Да става по-млад панел като инвестиция и с налични средства ,но да се тегли такъв дългосрочен кредит за 30+г да се изплаща панел,който е в края на живота си....а нали потребителката искаше да остави нещо на детето си.
Толкова стар панел е много трудно продаваем (дори и да не покаже дефекти) ако не дай Боже нещо се обърка.Щом ще е всичко със заем ако се наложи продажба от съдебен изпълнител цената ще е много ниска и семейството ще е хем без дом хем с огромна сума за доплащане след публичната продан.Никой не иска да се стига до там,но трябва да се обмислят всички възможни варианти.
Моят съвет е да не гледат панел .ЕПК или тухла ,но не и панел.
 Щом сте гледали в Перник ,на половината от  пътя до там са Мърчаево и Владая ,където апартаменти в къщи са още по евтини ,а има бонус гараж+двор
Подбирам само годни за нанасяне от 30 000ЛВ до цената на показания панел .Квадратурите са несъпоставими.

Последна редакция: пт, 27 май 2016, 09:18 от mamamari

# 359
Каква е идеята да се дадат пари за ремонтиран и обзаведен апартамент, а после да се правят генерални ремонти, които ще струват маса пари. Rolling Eyes
Авторката иска да спести ремонтите и затова гледа такива, които са ремонтирани. Съответно и цената им е за ремонтирани.

Общи условия

Активация на акаунт