Да теглим ли жилищен кредит?Тема 2

• 71 085
  • 599
  •   1
Отговори
# 300
Всички познати ми казват,че Епк е мн по-добре.

# 301
На времето не останаха готови пари за ремонта на къщата и проучвахме вариант кредит, защото и на нас ни се искаше да влезем на хубаво от самото начало. Обаче от това което ми предлагаха е все едно да направя един ремонт за мен и поне един + половина за банката подарък(лихви).
Сега може да много по-човешко,но тогава трябваше да върна двойно и ни се видя лоша сделка .

# 302
Ок, ок, явно не съм била разбрана много добре, под пестене имах предвид някаква по-значителна сума. За 100 на месец наистина няма смисъл. Предложението ми беше теоретично, в някои случаи мисля, че си заслужава първо да се поспести.

# 303
За примера даден по нагоре с луксозния апартамент и живеенето им там докато децата пораснат. Ами то това са си 15-18 години все пак под наем и и си е цяла ипотека почти.

# 304
За примера даден по нагоре с луксозния апартамент и живеенето им там докато децата пораснат. Ами то това са си 15-18 години все пак под наем и и си е цяла ипотека почти.
Точно така.Само,че всеки знае за себе си.Има свое виждане,приоритети.
Съвета за пестенето е логичен и доста приемлив,разбрах го напълно,но неприложим,едни 6 хил лв примерно на година колко ще ми помогнат и за да събера едни поне 30 хл лева колко години ше минат?А през това време колко вече ще съм дала за наем?Това е по-скоро за хора с доста по-високи доходи,които за две или три години биха спестили една сериозна сума пари.Тогава да,напълно съм съгласна.Но пък ако си с високи доходи какво ти пречи да си даваш за ипотека-нищо,а под наем ти пак губиш пари.

# 305
По въпроса наем vs ипотека, тези дни се запознах с едно семейство, което ми дадоха доста различна и интересна гледна точка от моята (винаги съм смятала, че е по-добре да плащам на банката за мое, отколкото на хазяин).

Хората са доста добре материално (предвид училища, автомобили и глезотийки, според мен не падат под 6-7 К месечен доход). От 7 год. живеят под наем в доста луксозен партамент с 3 спални + гараж, в елитен квартал с у-ща, ДГ, супермаркети и прочие. На въпроса ми: А защо не си купите? получих любопитна интерпретация. Та, според тях, голям апартамент ще им трябва още макс. 4 год (голямото им дете е в гимназия). Той заминава студент, те се местят в по-малък. След още 10 год. и другото дете заминава и тогава си купуват 2-стаен в район, който отговаря на тогавашните им нужди, съответно доста по-евтин и ще могат да си го купят с лични средства. Нямам идея колко им е наема, но споменаха, че за да купят сегашния си апартамент трябва да намалят разходите си в момента минимум с 1000 лв. за вноска по ипотека. + наема, който плащат сега.
Определено предпочитаха да си харчат парите сега и да си заделят спокойно остатъците, вместо да се обвържат трайно със скъпо жилище, което след 10 години ще им е излишно голямо.

Признавам, че тяхната концепция ми звучи все по-логично...

Логично, ама не съвсем. Детето като стане студент нали все ще се връща през ваканциите, на хотел ли ще спи? А и след като завърши, докато се задоми пак ще наминава към вкъщи. Като се задоми пък нима няма внуците да идват при дядо и баба да гостуват? На хотел ли да ги пращат?
А и всичко се случва, може детето да не успее да се интегрира в чужбина и да се върне, къде да го приютят?
Та за мен една допълнителна стая никога не е излишна.

Да не говорим, че с такъв доход сигурно имат спестявания, едва ли харчат всичко. А какво да правят със спестяванията? Ако са повечко няма лошо част от тях да се вложи в имот, защото имотът ще остане и при глобална криза, срива на ЕС или еврото и прочее. Т.е. вид застраховка си е, нещо като да се сложат яйцата в повече кошници.

# 306
Когато печелиш не знаеш какво губиш и обратното. Всеки трябва да изходи от собствената си позиция, и да търси оптималния за себе си вариант.

# 307
Поне за мен дори и да имаш по-високи доходи пак има смисъл. Аз бих била по-спокойна ако финансирам 50 процента от цената с кредит, отколкото 85, например. Тогава бих могла и да си пусна някаква по-малко вноска, която да плащам без проблем и без да се лишавам от много неща. Зависи дали човек предпочита да е по-спокоен после, или да си спести наемите за няколко години. И двата варианта си имат положителни и отрицателни страни.

# 308
Истината е, че хората имаме различни и сменяме(лекуваме) една "зависимост" с друга, в буквален и преносен смисъл.

# 309
Поне за мен дори и да имаш по-високи доходи пак има смисъл. Аз бих била по-спокойна ако финансирам 50 процента от цената с кредит, отколкото 85, например. Тогава бих могла и да си пусна някаква по-малко вноска, която да плащам без проблем и без да се лишавам от много неща. Зависи дали човек предпочита да е по-спокоен после, или да си спести наемите за няколко години. И двата варианта си имат положителни и отрицателни страни.
Аз виждам нещата така - мога за месеца да дам 400 лв. за наем, мога да ги дам и за кредит. Изборът е мой, но тези пари ще излязат от джоба ми. В момента точно с толкова изплащам 2 апартамента (остатъка се покрива от наема на втория).
Самоучастието ни е само 20% в първия.
Може и да има някакви положителни страни да си седя под наем и да си плащам тези 400 лв. на хазаите, аз не намерих обаче.

# 310
Не говоря за седене под наем цели десетилетия все пак.. и аз съм против това. Но ако се притесняваш да теглиш някакви супер големи суми от банката, то тогава няма да е лошо да поспестиш предварително ако имаш възможност.  Доколкото бях разбрала момичето в доста голяма степен се притеснява от големия кредит. И между другото не само като стоиш под наем даваш едни пари на вятъра, все пак и една значителна част от месечната вноска е лихва

# 311
Върнахме се от още един оглед.Тоззи апартамент ни хареса много.Нов е,ремонтиран качествено,просторен,две тераси,голям хол,спалня и кухня,65 кв.Цената е 48 900 евро.
Много ще ни дойде,но по-добро е много съмнителнонда намерим.Саниран е,среден,топъл,Тец няма,блока е поддържан,детска градина на 5 секунди,метро на 5 мин.
Баня-нова,обзавеждане,стени,дограми-всичко.
Цената няма да се свали,човека едвам се е навил и на тази.
Заслужава си мисля и сега ще се чудим какво да правим.Лошото е,че може да ни го вземат под носа.

# 312
Върнахме се от още един оглед.Тоззи апартамент ни хареса много.Нов е,ремонтиран качествено,просторен,две тераси,голям хол,спалня и кухня,65 кв.Цената е 48 900 евро.
Много ще ни дойде,но по-добро е много съмнителнонда намерим.Саниран е,среден,топъл,Тец няма,блока е поддържан,детска градина на 5 секунди,метро на 5 мин.
Баня-нова,обзавеждане,стени,дограми-всичко.
Цената няма да се свали,човека едвам се е навил и на тази.
Заслужава си мисля и сега ще се чудим какво да правим.Лошото е,че може да ни го вземат под носа.

Имаш ли линк към обявата?

# 313
а вие готови ли сте със заема? Банката кога ще ви отпусне парите? Или още не сте задействали процедурата.

# 314
Преди да се хареса жилище никой няма да ти отпусне.

Общи условия

Активация на акаунт