Великобритания - Тема 64 Лятна, По Лятна, Много Лятна

• 79 111
  • 733
  •   1
Отговори
# 15
  • UK
Благодаря за новата тема.

Ина, благодаря за отговора, копирам си и другия въпрос:

Цитат
Имам спомен, не знам дали верен, имахме ли преди време съфорумка в темата, която доброволства в citizen advice бюрото? Да сподели малко опит  Simple Smile

Аз също си мечтая за по-спокойно място, макар че и сега не е лошо. Искам идилия и скука, само дето ме съмнява, че там и работа няма.  Laughing

Моят мъж пристигна сам, без да познава никого в града, живя в къща на пакистанка, търси си работа по агенции, бях доволна, че му се налага да общува само на английски и ще напредне бързо с езика. Ама се оказа, че в работата, на която започна, има една камара българи и за нула време се обзаведохме с познати и среда от българи.  Crazy Някак си се надушват и намират винаги.  Laughing  Поне с преките си колеги и началници говори само на английски, та не е без хич. Прави си устата за бг тв, но аз на тоя Булсат един канал като свят не помня да има. Преди 20 години по кабеларката гледахме италианска, испанска, немска телевизия, сега само преведени канали.

Аз горе долу успявам да упражнявам езика в училището на детето, говоря си за времето с майките, ходи по плейгрупи с малкото и дете и се сближих със съседката ми англичанка, която е баба на 88 г. и говори много правилен английски. Все още си чакам да се освободи място в прискуула за дъщеря ми, за да успявам да поизлизам сред хора за някой и друг час в седмицата.
И слушам много радио, взех си едно касетофонче от карбут за 2 паунда и слушам много.

# 16
  • York
Аз работя с приятелка българка, но много рядко се засичаме заедно на смяна, а и когато работим или има кой да ни чуе или просто по навик си говорим на английски. Стигали сме до ситуации едната говори на български, а другата отговаря на английски. В такива моменти си личи колко задълбочени разговори водим  Joy Joy Joy

# 17
Запис Simple Smile за лятото не ми се говори  Mr. Green

# 18
  • Bristol
Хоп и аз тук  Grinning
Аз имах късмет и година и половина, докато детето ходеше на училище, аз ходех на колеж да уча езика. Там завързах познанства с не българи и излизахме на кафе или на по биричка вечер в някой пъб. На всички ни беше лош английския, но се разбирахме перфектно и ни беше добре  Laughing
На едно от работните ми места се запознах с латвийка. Там имаше много чужденци, но се деляха по групи и си комуникираха на техния език. Аз бях сама българка и съответно нямах избор, комуникирах с малцинството от местни в офиса. Тази латвийка имаше някакво ниво на английския, но беден речник, странни конструкции на изреченията (по-странни от моите  Joy), но не се притесняваше да говори и имаше ли някой не говорещ езика й, веднага включваше на английски. Така се сприятелихме с нея и тя се вля в групичка на "англичаните". За около година, благодарение на този й подход, бая дръпна с езика.

# 19
  • Манчестър
Мисля че и преди съм го писала. Езика се учи с комуникация. Курс???? Ами за някакви базови умения може.
Първата ми работа беше в магазин..и до днес се бъзикам, че трябва да са били много на зор да ме наемат с калпавия ми английски. Там за 2 г дръпнах много , защото всеки ден говорех с клиенти , плюс колегите ми бяха всички студенти парт тайм и много ми помагаха .
Писменно го научих с помощта на един самоучител от БГ. Не мисля че съм с перфектен език, но достатъчно е.че и тези който не искат да ме разберат, все пак ме разбират.
Единствено ако пиша емайл до директорския борд в Америка, карам шефа ми да го погледне, но почти няма забележки.

# 20
  • UK
Сигурно, ако имаш добри базови умения, да. Моят мъж вече доста напредна с лексиката, бърбори и даже го разбират, но граматиката му е ужас, това времена, сегашни и паст форми са някаква каша. Записал се е да ходи на есол курс, но при нас се чака много за място и вече повече от половин година все си чака.

И да питам и друго - някой с опит като care worker по домовете? Simple Smile 

# 21
  • Bristol
Първата ми работа беше care assistant. Но не в един дом, а ходех по адреси. Това също ми помогна да се отпусна с говоренето. Пък дори и писането, защото след всяко посещение попълваш дневник, в колко си дошъл, в какво настроение е бил клиента, какво е пожелал да яде, взел ли си е лекарствата и тн. Ако забележиш нещо необичайно, също пишеш и информираш шефката. Веднъж бях при една баба, тя много тиха беше, нищо не искаше, само й правех чай, подреждат леглото, изваждах порция замразена храна от фризера (дъщеря й готвеше, подреждаше в чинии и замразяваше, за да има винаги нещо готвено жената) и й давах лекарствата. Минах си през процедурата, стигнах до лекарствата, ами за тази сутрин лекарствата липсват! Те бяха разпределени по дни и сутрин и вечер. Питам я, пила ли е лекарствата, тя казва, не. Обаждам се на супервайзорката, тя ми вика, да съм й дадяла дозата за утре сутринта!!! Аз обаче отказах. Казах, жената може да ги е изпила и забравила, ще я предозираме и всичко това го описах в дневника. Голям зор ми беше този дневник  Crazy

# 22
Привет в новата тема! Аз утре имам изпит по английски и следвам старата българска студентска максима - " Полят изпит - взет изпит ". Наздраве и Честит Празник на Българската писменост и култура!

# 23
  • UK
Добро утро и честит празник!

Мери, благодаря, точно това имах предвид под домовете - ходене по адреси. Обмислям да започна такава работа и се чудя дали е за мен.
Какво бихте ми казали за тези 0 contracts, които обикновено вървят с такава почасова нерегламентирана като раб. време работа? Удобни ли са за работника или по-скоро обратното?

# 24
Аз не бих могла да работя като керър, твърде кофти съдби има, аз ги преживявам и ще се побъркам. При нас е добре платено, тези които са към кансъла взимат добри пари и са на добри условия, но определено не е за мен тази работа.

# 25
  • Bristol
Зависи от работодателя и колко има нужда от теб. За мен винаги са били плюс, съобразявали са се с желанието ми за часове и дългите отпуски лятото. Лесно можеш да ги напуснеш, ако намериш нещо по-хубаво. Но пък като тръгнаха да правят съкращения, аз бях първата да изхвръкна. Има работодатели, които не ти дават необходимите часове или те натоварват повече и ако мърмориш, просто спират да те викат. Слагат те във време, когато не е удобно за теб и тн. Синът до сега на три работни места беше с такъв контракт, той е ученик и перманентен контракт не го устройва. Две от местата бяха ок, съобразяват се с училището и изпитите и му даваха достатъчно часове. Единият обаче го викаше за 4 часова смяна и след един час го пращаше в къщи, нямало работа. Обаждат му се в дни, когато той би трябвало да е свободен, пак така за час два работа. Точно 3 месеца издържа при тях. Ако това е човек имащ семейство и разчитащ на доходите от това работно място, не знам как би се оправил  Rolling Eyes

# 26
  • Оптимист по принуда
Dejie, майка ми поработи така - не е много лесно, но то пък кое е.. Броят се часовете, които си прекарал в дома на човека, а не и пътуването от-до всеки адрес. Т.е. - имаш за днес 6 клиента, тръгваш в 7, прибираш се в 18 и ти се плащат 4 чАса. Понякога е и тежка физически - предполагам ще ти предложат training - moving and handling, health and safety, infection control, което само по себе си не е лошо, защото ще са ти от полза занапред. Защо не потърсиш като support worker - например към вашия borough council?

# 27
  • UK
demmy, каква е разликата между care и support worker? Аз мислех, че е едно и също.

# 28
Здравейте, аз пак да се оплача с моя цистит. Преди три седмици писах тук и ме посъветвахте да си взема едни прахчета. Изпих ги, мина ми и след 1 седмица пак, този път с кръв в урината, ужасно парене... Записах се при GP, понеже съм в Шотландия от няма един месец, отидох и докторката ми изписа антибиотик Trimethoprim 200mg 2 пъти по едно на ден за три дни. На втория ден бях като нова, вчера ми беше последното хапче и си викам всичко е наред, щом съм пила антибиотик трябва да съм убила гадната бактерия.  #2gunfire И тази сутрин наново, направо ще полудея, щом антибиотик не ми помогна какво ще? Не ме боли нагоре към бъбреците, обаче паренето пак го има и нуждата да ходя до тоалетна през 10 мин.  newsm78

# 29
  • На село (близо до Лондон)
elnego334 ходи пак на лекар, да те прегледат, кръв в урината не е добре.

Аве, мерси за лятната тема. Много хубава и дано да е така слънчево. Лятото в Англия е най-хубавия сезон, последните няколко години тук си прекарваме летата, супер е.

Общи условия

Активация на акаунт