Необходими ли са езиковите сертификати - кога и за какво

 • 17 268
 • 51
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 533
Този въпрос ме налази след като днес срещнах колежка, която се похвали, че щерка ѝ изкарала някакви сертификати по английски. Разбира се, не пропусна да ме попита и дали моят син не е карал някакви изпити с тази цел.
Та, ако е възможно въобще да се направи някаква предварителна класификация, какви изпити има, за какво са необходими и кога е най-добре да се изкарат.
Ясно е, че разните чужбински университети си имат изисквания за конкретен изпит. Но има ли такива, които са по-универсални?
Интересува ме не конкретно за следване на висше в чужбина, а по-скоро за следдипломна кфалификация, работа и въобще пребиваване в чужбина след завършване на висше у нас.

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 15 448
   Според мен, едни от най-универсалните изпити са сертификатите на "Кеймбридж", а и доколкото знам, са доживотни, ако няма промяна в това отношение последните няколко години. Peace Биха свършили работа, освен за кандидатстване в чужбина и намиране на работа пак отвъд граница, така и като безспорно доказателство за владеене на езика пред нашенските работодатели. Peace Изпитите, обаче, са скъпи (да предупредя).

# 2
 • Мнения: 39 599
Сертификатите на Кеймбридж са може би наистина най-универсални (много университети на страниците си изискват други, но ако бъдат попитани изрично приемат и тези на Кеймбридж) и наистина са безсрочни, обаче специално за кандидатстване в университет се иска (като изключение) да са с до две годишна давност. Затова най-доброто време за вземане на сертификат е 11 клас. Хубаво е да се мине и някакъв курс, защото не е лесна работа. Ценните сертификати на Кеймбридж са САЕ и СРЕ.

# 3
 • Мнения: 2 190
Твърдо ЗА сертификатите.
Когато бях добре с английския, нямах пари да се явя на изпит. После имах пари, нямах време. После имах и пари, и време, но забравих езика. И така си останах без тапия.
Сега за детето решихме, че сертификатите са задължителни. Сега се явява на CAE (стискайте палци), понеже е далече от 11 клас, ще продължи да учи английски и ще пробва и CPE.
Разбира се, я чакат и сертификати по още 1 език (цената на 1 изпит вече не е проблем, подличко е, но това е ролята на родителите  Mr. Green)

# 4
 • София
 • Мнения: 4 533
А за какво всъщност биха свършили работа тези сертификати? Извинявайте, но наистина хич не съм наясно. И с цените тоже. Бих го натиснала и моя да изкара някой изпит, ама като не знам кой за какво е Thinking

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 15 448
   Ами, това вече го написахме...

# 6
 • София
 • Мнения: 4 533
Сори, не видях, че това са точно кеймбриджските сертификати.  Embarassed

# 7
 • Мнения: 5 242
Аз пък се чудя има ли смисъл от всички нива преди този сертификат на Кеймбидж? В смисъл нужно ли е да се започне от P 1 ( ние сме в Училища Европа, не знам дали и в другите така се редуват нивата) или може да започнат и от по-горно ниво.
Питам, защото изкараха Р1 и Р2, но се колебая дали да ги записвам на S1 или да изчкамае няколко години и да ги запиша в 5 или 7 клас направо, защото сега ми се струва загуба на време и пари и отегчаване на децата. В училище имат 3 часа английски и в Европа-та - два и ги виждам, че губят интерес и като че ли повече им вредя. Кажете, моля ви, особено по-млади хора ако има, как би трябвало да процедирам? Аз не знам добре езика и не знам кое ще е добре за децата  Rolling Eyes

# 8
 • Мнения: 39 599
От една страна никакъв практически смисъл няма.
От друга страна така следиш как напредват, а и децата се радват на хартийките и това ги мотивира.

Ти си избери дали има смисъл. Ако парите не са ти проблем няма да навреди, макар практическа полза от малките сертификати да няма.

# 9
 • Мнения: 5 242
На моите само им вреди, защото ходят с нежелание и като че ли се демотивират изобщо да учат езика  Confused А мислех, че правя нещо добро за тях, но то насила хубост не става  Rolling Eyes Решила съм тази година да ги оставя без курсове, да видим догодина какво ще решат.

# 10
 • Sydney
 • Мнения: 5 921
само един от сертификатите е "доживотен" така да се каже и той е Кеймбридж (така наречениете нива на англиски, най-ниското е А1, най-виското С2). Всички други - Toefl, SAT, IELTS, PTE и тнт са с давност 2 години от датата на явяване. Смисъл има, ако примерно на някоя длъжност ти го изизскват или за чужбина - емиграция, доказване на владеене на езика. Също ако се цели да си наградградиш кариерата, като изкараш курс или подобно в чужбина, където за да те вземат ще ти поискат някой серитификат.
Искат ги и за учене в чужбина.

# 11
 • Мнения: 31
Според мен да изкараш сертификат ей така , без да ти трябва няма особен смисъл. При децата е ок, щото те така се надъхват. Е, не всички сигурно, ама като знаят, че накрая ще вземат сертификат, ако са научили, някак по имат стимул. И тези така наречени "доживотни" сертификати са ми малко странни. Скоро дойде една девойка, има сертификат на Кеймбридж, Б2, ама като мина интервюто и се оказа, че английския и хич не е завиден. Има тапията, но минала изпита още в училище, после не е ползвала езика кой знае колко и тоя сертификат...... с него като и без него. Сега ще опреснява.

# 12
 • Мнения: 148
Съгласна съм с написаното от Ники Ник. Реално това, което важи е владеенето на езика на едно наистина добро ниво. Сертификатите, които са задължителни са двугодишните, ако ще кандидатстваш в някой университет или за работа извън България. Кеймбридж традиционно не се приема в чужди университети и ако попиташ най-често отговорът е, че искат C2. На C1 от мои приятели знам, че не се гледа с добро око.

Фирмите, с които аз съм имала контакт, не са имали изисквания нито за опит, нито за сертификат. Това са фирми, които обслужват клиенти и набират хора с езици. От друга страна обаче при подбора на кадри са много взискателни. Правят се интервюта по телефона, на живо, поставят ти задачи за превод или отговор на имейли. Изобщо тестват те, за да се уверят, че притежаваш необходимите познания и ще се справиш с работата. Сертификат отпреди 5-10-15 години няма как да ти помогне, защото оценяването на знанията ти го правят те и то на момента.

 

# 13
 • София
 • Мнения: 4 533
Вече почна да ми се изяснява картинката. Ама нали всички се хвалят как децата им изкарали тоя и оня сертификат, та и аз да не изпуснем влака Mr. Green Ако някога му поискат на синковеца някой сертификат, да ходи да си държи изпит. Сега явно няма смисъл. Наистина език се забравя, ако не се ползва ежедневно.

# 14
 • Мнения: 39 599
Кеймбридж традиционно не се приема в чужди университети и ако попиташ най-често отговорът е, че искат C2. На C1 от мои приятели знам, че не се гледа с добро око.


Това, че Кеймбридж не се приема, е абсолютно невярно. И в САЩ, и в Англия се приема без възражения. Може в сайта на някои университети да пише, че се изисква друг вид сертификат, но при запитване всички отговарят, че Кеймбриджските са ОК.
Относно С1 нещата са леко неверни - по-така университетите приемат С1 ако е с оценка А или искат С2 с каквато и да е оценка. Т.е. С1 с оценка А си се приема почти навсякъде. Е, за английска литература може би искат С2, не знам Mr. Green За по-обикновените унита (извън топ 10 или топ 20) С1 си е съвсем ОК.

Общи условия

Активация на акаунт