Четвърти клас

• 90 404
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
Понеже получи 2 по музика - ненаписани домашни, и 4 по математика - защото е мн.бавен, и не е решил задачите до края на контролното, аз мн се ядосах. Съответно, наказанието ни е - лишаване от джобни, докато не оправи успеха.

във връзка с това търся вашето мнение:
1. 5 лв на седмица, при положение че редовно подготвям сандвич и закусва у дома, и стол има - добре ли са според вас? Има си събрани към 90 лв - де от тези 5 лв, де от баби или поводи някакви.

2. Много ли лошо го наказах? По принцип е мило и внимателно дете, но е много бавен, когато става дума за неща, които не го кефят нещо.

Изобщо, как да го накарам малко по-стегнато да си подготвя домашните? Примерно вчера е писал днешните домашни от 5 следобяд до почти 12 часа, с малки прекъсвания за хранене. Ма да не мислите, че съм го побъркала от писане - неее. Той просто си блее или си мисли нещо друго. #2gunfire

# 616
И моят е бавен
Не знам какво би имало ефект
 Сестра му никога не е била такава, тя няма да спи и яде, но ще напише
Той не е така и съм изчерпана откъм идеи. Умен е, но го мързи. Скатава много. Бави се и се мотае.
Повече работят предизвикателствата и насърченията, но и моето време губи и понякога не мога и аз да измисля предизвикателство или награда, а и не сме в детската вече...

# 617
Цяр за бавнотата и блеенето ако някой намери да сФирка, че не издържам вече ... , социалния ни живот замина на кино, защото той вечно е недописал, недоучил, недонаправил  #Crazy

# 618
Да, и моето по-малкото съм 100% убедена, че от догодина като започне 1ви клас - няма да имаме този проблем. Той е доста пъргав. Е, той си има други трески за дялане - инатът му е голям, обаче е мотаенето няма проблем.

По отношеие на краснописа - когато нещо го касае пряко - например когато измисляхме приказки и стихотоврения за училищия вестни, когато записва любимите си рецепти в една тетрадка - за да можем впоследствие да ги правим отново: не мога да го позная! Не четливо, а красиво!

Но елате да видите в тетрадките какъв ужас е - той самият не може да си разчете някой път.
Иначе е умно и схватливо дете, печели разни шахове също. Но е много мързелив инак...

# 619
Е да, шаха си го играе, никакъв проблем...как там му сече акъла, а за елементарно домашно 3 дена го мъчим...
То не е тоалетна, то не е разглеждане на тавана...

# 620
  • София
Моята се разсейва много неустойчиво й е вниманието и затова се бави, иначе ако успее да се концентрира се оправя бързичко, но ако е шумно в клас например - абсурд да сколаса. За краснописа въобще няма да коментирам, пише много грозно и с нетърпение очаквам момента,в  който ще я оставят да пише печатно, защото на нея чисто ръкописнато изрисуване на буквите и слятото писане са й изключително трудни, полага усилие за да пресъздаде ръкописната буква, а това я бави и понякога даже изпуска думи.
По въпроса за джобните - всяка сутрин й даваме 5лв, от тях 2,90 са за купон за обед, останалите са за джобни за нея. Закусва вкъщи и задължително за училище й слагам сандвич и шише с чай.
Като стимул за бързо справяне със задачите действа това, че когато напише, ще се съберат с децата на комшиите да играят, ще има време да оцветява, да играе на таблета, да гледа телевизия и т.н.

# 621
  • София
1. 5 лв на седмица, при положение че редовно подготвям сандвич и закусва у дома, и стол има - добре ли са според вас?

По толкова давам седмично, като също закусва в къщи и обядва на стол. Не слагам никакви закуски, само вода. Ако огладнее, винаги може да си купи закуска, нали за това са джобните.

# 622
Ох, Happy, все едно моят хубостник описваш. Изчерпах се на идеи и аз, без нерви останах. А за социалния живот... баща му направо е бесен, че трябва да си съобразяваме съботно-неделните планове с домашните и уроците на Мрънчо.
Как пък малкият може да свършва всичко без напомняне и подканване. Отмята страшно много работа за кратко време, което отстрани създава впечатление, че почти няма домашни. А не е така.

# 623
...
2. Много ли лошо го наказах? По принцип е мило и внимателно дете, но е много бавен, когато става дума за неща, които не го кефят нещо.

Аз не наказвам.
Незнам как ми се получава, но само като ги погледна лошо и те си изпълняват всичко.
Карам се и повишавам глас дори до истерия понякога и мърморя , много , но не мога да наказвам.

Ядосвам се на белите, но ми минава.Дори малкия е по облагодететлстван от батко си, защото вече знам, какво е детето ти да е пораснало и да няма нужда толкова от теб. И усещаш отдалечаването.
Затова, макар и на 10 все още му позволявам да спи при мен.
Няма нищо по хубаво от детска ръчичка да те прегръща.

# 624
  • у дома
Ох, Happy, все едно моят хубостник описваш. Изчерпах се на идеи и аз, без нерви останах. А за социалния живот... баща му направо е бесен, че трябва да си съобразяваме съботно-неделните планове с домашните и уроците на Мрънчо.
Как пък малкият може да свършва всичко без напомняне и подканване. Отмята страшно много работа за кратко време, което отстрани създава впечатление, че почти няма домашни. А не е така.

Да не ви отчайвам,ама няма оправия-големият е 8 кл и продължава да е бавен и мотаещ се,добре че тази година учи пет предмета на кръст,та не издивявам... За сметка на това пък дребен е супер организиран,а има в пъти по-големи домашни от баткото и като добавим,че ходи на сума ти неща допълнително просто няма начин да не е бърз... Само се успокоявам,че на една приятелка е обратното-голямото е бързо и организирано дете,а малкия е мотаещ се и блеещ-тя е по-изнервена от мен...А аз на големия вече съм му свикнала и гледам да не се затормозявам,че иначе става лошо...Даже съм се и примирила,че просто си е такъв-при него и стимул не помага,просто си е такъв и това е.

# 625
  • София
И моят дреб е същия. Подивявам направо с неговата мудност. А най-влудяващото е, че иначе не го свърта на едно място и непрекъснато си подскача, но ако трябва да прави нещо... ooooh! Един чорап може 5 мин да обува  #Crazy
Тази сутрин тръгнах по-рано, за да изстържа прозорците на колата и го чаках повече от 10 мин да слезе. До училището виках и дуднях и сега ми е криво  Embarassed , но е редно да стане по-бърз и организиран, че все по-малко ще му стига  времето.

# 626
Да, свикнах и аз, че си е такъв, ни стимули действат, ни наказания.
Вчера започнаха да работят по едно и също време. Малкият писа домашни по български, математика, съчинение по картинки. През това време Мрън свърши първата си задача по математика, 3 примера бяха. Обикаля да гони котката, да я хипнотизира. Опитваше се да досажда на малкия с разни въпроси, а той съответно го гонеше да не му пречи.
Накрая го привиках при мен в кухнята, еле там под надзор успя да свърши всичко. През това време дребният написа и по английски.
Големият схваща много по-бързо от малкия, но е мързелив и моткав. На дребния му трябва повече време за да разбере нещата, но е работлив и организиран. В крайна сметка всеки компенсира по някакъв начин. Можеше и да се съчетаят мързел с бавна мисъл и щяхме да я вапцаме.

# 627
  • София
. Можеше и да се съчетаят мързел с бавна мисъл и щяхме да я вапцаме.
При мен имам тази уникална комбинация. Едната близначка по-трудно запомня нещата и я мързи та две не вижда. Другата пък повечето неща ги помни още от клас и като седне се организираи приключва набързо. Винаги е приключила много преди сестра си, макар да има като цяло повече задачи допълнително по математика от нея, както и да ходи на Телерик 3 часа в събота и да има домашно и по него.  И пак сестра и към неделя вечерта често не е готова с цялото домашно. За учене на думички пък от нея съм вдигнала ръце. Точно една седмица мъчим 10 думи, независимо по немски или по английски и нямат научаване....

# 628
  • София
Мойта пък вчера написала 2 страници думи по английски по 3 реда, супер си ги беше написало детето, и нито една не беше научила, ама нито една. Виках, хоках, заплашвах, седна и като се върна след няма и 15мин ги знаеше всичките по вода. Но цял предиобед, нищо не беше свършила. Направо не знам догодина как ще я кара като ще е в нас сама, как ще се организира идея си нямам. Въобще не може да си преценява времето и да си разпределя задачите...

# 629
  • София
Аз също приготвям храна за училище, отделно си има купон за обяд. Давам джобни да има в себе си - вече около 4-5 лева, но не са за ден или седмица, а ако нещо се наложи - кърпички, вода, ако нещо му се прияде или не му стигне храната. Като си купи нещо или намалеят, допълвам.
За мотането - понякога като седне и всичко отмята бързичко, друг път цял ден нищо не успява да свърши, но според мен и на тях им се събира и си имат нужда на моменти да изпускат парата и го оставям да поиграе, да се помота, да позяпа детско. Ако много се заблее, се поскарвам и така.
Понякога примерно помага като стимул - половин час повече игра на компютъра, ако някоя задача му се струва много трудна и се запъне, че не може да я реши и му казвам, че ако се събере и я реши, ще му дам още половин час  Wink.

Общи условия

Активация на акаунт