Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим, да обсъдим...

• 185 402
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
  • София
За малко отсъствах, и темата се отцепила.
Аз почнах хомеопатия прегестеронум 15СН и една  хранителна добавка DIM (Di-Indoly Methane извлек от кръстоцветните броколи, зеле ,брюкселско и др подобни), която като я получих видях,че регулира хормоналния статус и нивата на добрия естроген.тук може да се прочете
http://www.naturodoc.com/library/hormones/diindolymethane.htm
Не знам от кое от двете или от комбинацията им,но определено сега нямам вълни и апетитът ми е нормален. Да не чуе дяволът, почнах леко да свалам кг.

Meri An, Фемикур е търговско наименование на /Витекс/Кактус агнус/Аврамово дърво- все едно и също нещо. Така по-лесно ще го намериш в аптеките. Повишава прогестерона, при мен премахна болките в гърдите, тогава имах редовен цикъл.

Действително при висок инсулин се качват килограми. Самата натрупана мастна тъкан започва да произвежда естроген и възпалителни хормони като отделен ендокринен орган.
Когато кръвната захар е над норма, вече започват усложнения. Ако се направи обременяване с глюкоза и се видят и нивата на инсулина с глюкозата, това реално е скрининг за метаболитни нарушенеия при въглехидратната обмяна.  Могат да се вземат мерки преди да е настъпил диабет тип2 и неговите усложнения. Освен това обикновено се изследва кр зарах сутрин на гладно, а при някои хора проблемът е след нахранване.

# 91
Трябва. Кръвната захар може да е ОК, но инсулинът да е висок.
Това е инсулиновата резистентност.
+1

Аз това исках да кажа на Шарки. Когато има значително напълняване за кратко време, обикновено се проверява за ИР, също и щитовидната.

savina_33, преди няколко години ме почнаха едни нощни изпотявания, също и страшно реване и нервност, първоначално ги отдадох на евентуална менопауза, обаче се оказа, че е от щитовидната жлеза, симптомите ми бяха като по учебник. Така, че ако искаш, може да си пуснеш едно ТСХ, за всеки случай, минава по здравна каса.

# 92
Когато отидеш при GP-то /който се предполага, че знае всичко за здравния ти статус/ и се оплачеш от това което те тормози от известно време нередовно менструално кървене, обливане на горещи вълни, нощни изпотявания, чести промени в поведението и настроението,  наддаване на тегло, вагинална сухота, сърбеж, дразнене или парене, по-често желание за уриниране или изпускане на урина, намалено либидо, умора, проблеми с паметта, депресия, раздразнителност, тревожност, нервност, нарушения на съня (включително безсъние), загуба на концентрация, главоболие, подуване на корема, понякога болка в гърдите, загуба на еластичността на кожата, намаляване на костната минерална плътност, стараха от остеопоро за
освен че ме прати на гинеколог,  сякаш двамата са се наговорили да кажат едно и също:
това е нормален процес за жената, всички са минали през него, ще минеш и ти. Не искате да остарявате, ама вече на там сте тръгнали  и затова само си търсите методи и пиете разни добавки  да изглеждате  по-млади.   #Cussing out Ще потърпиш няколко безсънни нощи / все едно че имаш малко дете/, няма да ядеш месо, зърнени храни ........ , ще се стремиш да мислиш позитивно ......  а на мен в този момент ме връхлитат едновременно топли вълни и нервното напрежение, вдига ми се адреналина ... но кротко му обяснявам, че не искам да съм млада, а искам да ми е комфортно  със самата мен.
Много лекари неглижират проблема и ние се лутаме в стремежа да постигнем  и намерим  изход от хормоналния дисбаланс през този преход

# 93
  • София
Може да ме впишете в графата "ваша най-изпълнителна пациентка", днес отидох на ендокринолог (ако съм доволна накрая ще ви го изрекламирам публично кой е) и ми пусна изследвания за ИР плюс кортизол.

# 94
Браво Шарки, инсулин еднократно, или ОГТТ?
За кортизола какво изследване ти пусна, кръв или урина?

# 95
  • Sofia
savina_33, преди няколко години ме почнаха едни нощни изпотявания, също и страшно реване и нервност, първоначално ги отдадох на евентуална менопауза, обаче се оказа, че е от щитовидната жлеза, симптомите ми бяха като по учебник. Така, че ако искаш, може да си пуснеш едно ТСХ, за всеки случай, минава по здравна каса.
Изследвах - на долна граница е, но е в нормата.

# 96
Колко е?

# 97
  • Sofia
Не помня точната цифра, съвсем малко над долната граница на нормата.

# 98
Нисичко е значи. Ти си знаеш, но може би не е лошо да се консултираш с ендокринолог.
Или след време да си пуснеш още едно, контролно.
Аз съм с хиперфункция, и точно при нея са ниски нивата на тсх.

# 99
  • София
Не, с обременяване, 4 пъти. Ще пускам всички кървища и урини накуп, след 2-3 дена, като ми дойде цикъла (сега ми закъснява, днес ми е 31 ден);  за кортизола е пуснал 24ч. диуреза и отделно в слюнка. И вит. Д ми пусна.

И да споделя под секрет: понеже си казах, че ФФ3то си ми стои все на долна граница на референтните стойности, независимо колко мг. Л-тироксин пия, каза, че в Гърция за 1.20 евро продават Тетрин, поне така ми се причу името, който май е комбиниран ФТ4 с ФТ3. Когато си купя (след 2-3 седмици предполагам) ще ви пиша какъв ми е успеха.

# 100
Скрит текст:
Не, с обременяване, 4 пъти. Ще пускам всички кървища и урини накуп, след 2-3 дена, като ми дойде цикъла (сега ми закъснява, днес ми е 31 ден);  за кортизола е пуснал 24ч. диуреза и отделно в слюнка. И вит. Д ми пусна.

И да споделя под секрет: понеже си казах, че ФФ3то си ми стои все на долна граница на референтните стойности, независимо колко мг. Л-тироксин пия, каза, че в Гърция за 1.20 евро продават Тетрин, поне така ми се причу името, който май е комбиниран ФТ4 с ФТ3. Когато си купя (след 2-3 седмици предполагам) ще ви пиша какъв ми е успеха.
Браво, ще чакам отзиви после.
За кортизола и аз се интересувам.

# 101
Браво, Шарки! Peace
И аз имах предвид да изследваш инсулина, не другите неща, които си правила досега.
На Савина също съм ѝ казала, в друга тема. Тя има проблем с кг и може да е от него.

# 102
Гинекологът ми смята, че съм в пременопауза, въпреки че... всъщност какво друго да е - при налични част от съответните симптоми. Това, което ми е странно е засиленото окосмяване по крайниците на тялото най-вече (лицето не), както и повишена чувствителност на звук - например цялата подскачам при по-рязко отваряне на врата. Меко казано ми е неприятно.  ooooh!
За статистиката - на 39 съм, при майка ми менопауза = 50 г.

# 103
Срещу осреропороза- Вит Д, слънчевата светлина , рибено масло от черния дроб.
Прим Ойл, масло от вечерна иглика или пореч се препоръчвало и за суха кожа и лигавици.
Органичен силиций 0,5% за костите и тъканите.

# 104
  • Другата България
Неба,Благодаря за отговора за Фемикур.  HugИскаш да кажеш, че не е на основата на фитоестрогени, така ли?  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт