БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ - хранене и захранване - 41

• 69 458
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
По въпроса с повръщането моята Бубка винаги  е повръщала и то много, като по-малка дори през носа и често ми изкарваше акъла защото като и се запушеше носа с мляко започваше  да крещи и да се гърчи зверски.  Cry Сега сме на 5,5 коригирани месеца и още повръща от млякото и почти не повръща или много малко от пюрето. Но въпреки повръщането наддава много добре и се развива чудесно и  това в крайна сметка има най голямо значение. Ако детето наддава и расте добре, повръщането е само хигиеничен проблем. Водила съм я на 3-ма гастроентеролози и честно казано останах много разочарована. Там получих съвети от рода на това да я сложа да спи вързана в кенгуру, да натрупам възглавници  около нея и да направя нещо като гнездо, неща, които ми се сториха опасни и се радвам, че не ги направих.

Относно АР млеката ние пием НАН АР и тя много го харесва и добре го храносмила, акаше си нормално по веднъж на ден. Тези млека по принцип се обработват по-бързо и по тази причина действат разхлабващо, нашето първо мляко беше Фризовом (това в последствие  разбрах, че го дават и за запек), препоръчано и от личната и от неонатолози и прехвалено от кой ли не, няма да ви обяснявам детето горкото акаше по 10 и повече пъти на денонощие,  така че имайте го наум и внимавайте с тези млека.

# 226
Аз доколкото знам в Хип няма пробиотици, само пребиотици има. В Лактана има и двете Peace

# 227
  • София
Ще споделя и моя опит с АМ, дано да е полезен:
Моите мъници бързо минаха на АМ, защото кърмата не ми стигна и по препоръки от неонатологията и педиатъра започнахме с НАН.
Нашия педиатър класира млеката така: 1. НАН, 2. ХИП, 3. ФРИЗО, 4. Хумана. Реално обаче казва, че  Аптамил е най-доброто, но той не го препоръчва, защото при много деца води до напълняване.
Когато се разбра, че единият близнак е с рефлукс първо пробвахме на Ганчев АР, който е с клей от рожков. Хареса им, но след няколко дена ги докара до диария. Друг педиатър ни каза, че проблемът е от клея от рожков, какъв то се слага и в АР на Фризо. Взехме АР на НАН, който е с картофено нишесте. От него пък се запекоха. Така се стигна до ситуацията да смесвам обкновено с АР мляко в съотношение 2:1. Оказа се, че и 1 лъжичка АР е достатъчна да подтисне рефлукса и така се стабилизираха червата.
В момента пият Био Бейбилов на ДМ, защото едното дете почна да се мръщи на НАН.
Вкусът на повечето АМ е почти еднакъв, но консистенциите се различават и оттам начинът, по който реагират бебетата.
Моите наблюдения върху 3 вида АМ са следните:
НАН: гладка консистенция, която лесно се усвоява, лесно се приготвя, но при нас доведе до ужасно миришещи зелени акита. АР формулата е трудна за разтваряне и по време на хранене трябва допълнително да се разклаща шишето, което нарушава ритъма. Или сгъстителя се утаява на бучки и напрактика не се изпива. Реших проблема като предварително смесвах обикновеното с АР и така по-лесно се разтваряше и хомогенизираше.
Ганчев: леко зърниста консистенция, лесно се приготвя, но мирише по-особено и е по-блудкаво на вкус. АР формулата лесно се разтваря и е по-сладникава. Децата го пиеха, но лично на мен ми се стори безвкусно.
Bio Babylove (ДМ): плътно, жълтеникаво, маслено АМ, което изисква по-висока температура за приготвяне и съответно време да се охлади до нормалното за пиене. Има вкус и мирис на истинско мляко. Акитата на децата станаха пак златисти и с приятна млечна миризма, но са втъврдиха повече от тези на НАН и сега ще следя дали това няма да доведе пък до запек.

# 228
По въпроса с повръщането моята Бубка винаги  е повръщала и то много, като по-малка дори през носа и често ми изкарваше акъла защото като и се запушеше носа с мляко започваше  да крещи и да се гърчи зверски.  Cry Сега сме на 5,5 коригирани месеца и още повръща от млякото и почти не повръща или много малко от пюрето. Но въпреки повръщането наддава много добре и се развива чудесно и  това в крайна сметка има най голямо значение. Ако детето наддава и расте добре, повръщането е само хигиеничен проблем. Водила съм я на 3-ма гастроентеролози и честно казано останах много разочарована. Там получих съвети от рода на това да я сложа да спи вързана в кенгуру, да натрупам възглавници  около нея и да направя нещо като гнездо, неща, които ми се сториха опасни и се радвам, че не ги направих.

Относно АР млеката ние пием НАН АР и тя много го харесва и добре го храносмила, акаше си нормално по веднъж на ден. Тези млека по принцип се обработват по-бързо и по тази причина действат разхлабващо, нашето първо мляко беше Фризовом (това в последствие  разбрах, че го дават и за запек), препоръчано и от личната и от неонатолози и прехвалено от кой ли не, няма да ви обяснявам детето горкото акаше по 10 и повече пъти на денонощие,  така че имайте го наум и внимавайте с тези млека.

Ние до вчера бяхме на НАН АР но уви и от него повръщаме, на 3 месецс и половина сме, и вече го захраних, знам, че е малък но ми писна днес му взех HIPP AP за сега не повръща но и с нан-а два дни не повръщаше и на третия фонтани направо... и реших намоя глава да му давам и пюренца доволна съм от тях не повръща,.. и без това да го водя по лекари смисъл никакъв, чувам едно и аъщо СМЕНИ МЛЯКОТО... да видим от HIPP как ще е.. за сега е добре не повръща, но от днес му го давам

# 229
Аз доколкото знам в Хип няма пробиотици, само пребиотици има. В Лактана има и двете Peace

Не е вярно! ХИП си има и пребиотици и пробиотици - Lactobaciflus farmentum heredium
Всъщност преботици вече имат всички млека  Wink

# 230

Не е вярно! ХИП си има и пребиотици и пробиотици - Lactobaciflus farmentum heredium
Всъщност преботици вече имат всички млека  Wink

Сигурно е така, не споря.... Моето дете в Майчин дом София първоначално беше на някакъв прематюр, не помня марката, след това се помъчих няколко месеца с кърма, от там лека полека давах Аптамил, но след два дни се запече и малко на лотария взех Лактана. За Хип съм негативно настроена, т.к. в пюретата им има страшно много боклуци и никога не съм посягала към млякото, дори и само за да прочета етикета

# 231
 Laughing Да, личи си!

Много ми е интересно какви пък точно боклуци има в пюретата на ХИП? Или и на тях не си им чела етикета, и пак така наизуст говориш  Laughing

# 232
  • град-държава
Е, ако съм по-настоятелна се надявам да отбележим успех с Лактана Био. Не пие и се цупи, но като изстискам в муцунката примлясква не го плюе, преглъща, не повръща и погледа е любопитен. На вкус лично за мен Хип повече се доближава до кърмата, а Лактана е по-плътно, сладко и сметаново.

# 233
Laughing Да, личи си!

Много ми е интересно какви пък точно боклуци има в пюретата на ХИП? Или и на тях не си им чела етикета, и пак така наизуст говориш  Laughing

Ооо, за пюретата съм прочела по-голямата част от етикетите. Конкретно- съдържат рапично олио( не само техните, де), много често голямото заглавие отпред е подвеждащо и трябва усилено да четеш етикетчетата отзад за да разбереш, че например в Био телешко месо има само 41% месо, а останалото е ориз, вода и рапично олио. Много от еднокомпонентните им пюрета са така, което за мен е дразнещо и съответно навежда мисли, че не само това има вътре....

Царевичната каша съдържа ориз?!? В пюре " ябълка и кайсия" има 20% оризово нишесте?!?

Кое небоклучаво и редно виждаш?  Кому е нужно в плодово пюре да има ориз, а дори и да го има, защо е написано с дребния шрифт отзад?

Последна редакция: сб, 10 сеп 2016, 21:59 от foxy-the infant prodigy

# 234
Скрит текст:
Laughing Да, личи си!

Ооо, за пюретата съм прочела по-голямата част от етикетите. Конкретно- съдържат рапично олио( не само техните, де), много често голямото заглавие отпред е подвеждащо и трябва усилено да четеш етикетчетата отзад за да разбереш, че например в Био телешко месо има само 41% месо, а останалото е ориз, вода и рапично олио. Много от еднокомпонентните им пюрета са така, което за мен е дразнещо и съответно навежда мисли, че не само това има вътре....
Във всички 'еднокомпонентни' пюрета водещата съставка е не повече от 40%. Аз взимам от чистите меса и от тези, които съм гледала са все около 40%, а на Плазмон заешкото е дори 30%, но на друг производител чисто заешко не съм открила към този момент.

# 235
Скрит текст:
Laughing Да, личи си!

Във всички 'еднокомпонентни' пюрета водещата съставка е не повече от 40%. Аз взимам от чистите меса и от тези, които съм гледала са все около 40%, а на Плазмон заешкото е дори 30%, но на друг производител чисто заешко не съм открила към този момент.
Ми не всички марки са така.... Просто не са толкова известни като Хип. За месата още не ми е на дневен ред и не съм зачитала подробно, но някак си не е редно отпред с очеизваждащи букви да пише " пюре от телешко" например, а отзад да са изредени още 87 съставки

# 236
  • София
Принципно аз също съм антиХип - основното, което ме дразни, е агресивната им рекламна кампания, и някой си господин, който гарантирал качеството на храните...  newsm78 Аз предпочитам сертификат БИО, даже още по-добре Деметер, а не печат с подпис и снимка...
Но пък чаят им за кърмачки много добре ми подейства и с двете деца.
Пюретата им са гадни на вкус за мен, но пък аз съм готвила и за двете и много рядко съм давала пюрета, а ХИП може би 2-3 пъти максимум.
Не са лоши и тези плодовите за смучене, обаче съдържат и други неща, освен плодове, за разлика от аналогът им на ДМ Бейбилав например.

Лично за мен добри са Холе, Сънвал, Бейбилав.

А колкото до рапичното олио - защо да е вредно? Аз даже съм слагала в домашните пюрета, и в салатите ни.

Скрит текст:
Рапичното олио е източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са изключително важни за организма. Полезни са за сърцето и в отслабването.

Рапичното олио може да бъде основен заместител на традиционните мазнини за готвене, тъй като има неутрален вкус и се съчетава с всички подправки и съставки.

Неговата точка на кипене е 242 градуса по Целзий, което го прави много подходящо за термична обработка. В сравнение с него всички останали често употребявани мазнини като слънчогледово олио, зехтин, фъстъчено масло, кокосово масло имат много по-ниска температурна граница на разпад.

Тази характеристика прави рапичното олио много гъвкаво и подходящо за пържене, готвене на фурна, сотиране и др.

Рапичното олио може да се консумира и за студени ястия, например салати. Подходящо е за приготвянето на дресинги и сосове без термична обработка.

Това прекрасно олио съдържа ниски нива на наситени мазнини – горе-долу наполовина в сравнение с тези в зехтина и слънчогледовото олио.

В рапичното олио се намира и незаменимата алфа липоленова киселина, която помага в предотвратяването на инфаркти и инсулти и е изключително важна за нормалния хранителен режим на човека.

Здравословните мононенаситени мастни киселини също изобилстват в рапичното олио. Те се борят със свободните радикали и понижават холестерола.

Рапичното олио съдържа още витамини К и Е. Витамин Е е важен в борбата с рака и опасното туморно делене на клетките на здрав организъм, докато витамин К е жизненоважен за съсирването на кръвта.

# 237
При продължителна употреба на масло от рапица в човешкия организъм се натрупват мастни отлагания и по-точно в бъбреците, сърцето, надбъбречната жлеза и щитовидната жлеза. След спиране на употребата му по тези органи остават белези. Изследванията са доказали, че то не може да се извежда от тялото, подобно на живака и на флуорида. Тези проблеми идват от съдържащите се в маслото от рапица екурова мастна киселина и глюкозинолати. Създадени са около 350 сорта, някои, от които не съдържат тези 2 вещества или количеството им е много малко и затова те са обявени за безвредни за здравето. Проблем е също и масовото прилагане на генно модифицирани семена и пръскането с хербициди и пестициди. Научно изследване направено в България доказва, че рапицата натрупва тежки метали от почвата в себе си от почвата.

Ей това изрових на прима виста, че съм през телефона и бързам, че трябва да изкъпя дребното.... После може да поровя още....

# 238
Оризовото нишесте се използва за сгъстяване, някои пюрета няма как да минат без него...ти какво вредно и нередно виждаш точно в него?

Месните пюрета също няма как да бъдат само от месо...точно сега не ми се обяснява защо...нямам толкова време, но не съдържат 87 съставки, а само 3...

Рапичното олио не е вредно. Кофти славата му се носи заради ГМО рапицата...
Количеството му в пюретата е нищожно, а специално в Германия доста го използват и вкъщи си готвят с него доколкото знам...

Изброените от теб "проблемни" съставки присъстват в повечето (даже всички) марки пюрета. Като казваш, че на ХИП са боклуци посочи кои са хубави и не съдържат подобни съставки?

Ако мислиш, че ХИП не стават прочети състава на повечето на Ганчев или Слънчо и виж за какво става дума.

Аз също харесвам на ДМ пюретата, Холе и Сънвал въпреки, че са със сертификат не ми допадат и дъщеря ми не ги ядеше...
Аз след обстойно търсене и четене на безброй етикети по - добри от ХИП не съм открила.
Не съм им рекламен представител и не ми дават процент  Laughing просто не обичам когато се плюе без основание и логична причина. Иначе всеки може да не харесва каквото си иска!

# 239
Калина - твърде лично приемаш нещата. Както казах и в предишния пост- оризовото нишесте в никое пюре написано отзад с малки букви.... Ако напишат " телешко с ориз" е ок, но да пише " телешко месо" и да се окаже, че половината е ориз, ами не благодаря. Защо е нужно плодово пюре да бъде сгъстявано? Може би защото излиза по-евтино на производителя?

Наясно съм, че месно пюре не може да бъде 100%,  но поне да се доближи до 90, примерно.

Ганчев и Слънчо не искам изобщо да коментирам, по-добре за заведа детето в Макдоналдс....

Ако трябва да съм честна, наистина по-голямата част от марките имат гореспоменатите съставки, но това не ги прави редни. Пюрето от тиква, трябва да съдържа тиква и точка, а не тиква, ориз и последния да затвори вратата. За да храниш детето с това, което в написано с големи букви на етикета трябва да си виртуоз в познаването на асортимента на всичко предлагано, та да варираш между марките.

Пак ти казвам- не приемай като лична нападка казаното от мен за Хип, далеч съм и от мисълта да си им рекламен представител.... Казах защо ме дразнят... Може би както се каза по- горе и твърде агресивно се рекламират, което също дразни....

Аз за себе си съм решила, че за да избегна подобни ситуации ще давам домашни пюрета, отворила съм консервното и действам.

Последна редакция: сб, 10 сеп 2016, 23:42 от foxy-the infant prodigy

Общи условия

Активация на акаунт