За правото на лично пространство

• 26 081
  • 419
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Аз съм съгласна, че редът в един дом е работа само на живеещите в него, но в случая обсъждането е тръгнало от 7-годишно дете, което просто се е похвалило на баба си, че е чистило. Мъжът може и да има обяснение за ровенето в чужди разговори, но няма извинение.

# 151
Добре де, ами ако мъжа чуе/прочете/ разговор между майка си и баща си в който се обсъжда жена му какво се очаква да направи? да си замълчи или да я защити?

# 152
Домът на свекървата е ли лично пространство, или не е и може да се разнася насам и натам?
Питам просто...  Thinking
За обратния случай е ясно – домът на снахата е неприкосновена крепост и там свекървата няма право да намира кусури, камо ли да ги споделя с тоя и оня.

# 153
Аз съм съгласна, че редът в един дом е работа само на живеещите в него, но в случая обсъждането е тръгнало от 7-годишно дете, което просто се е похвалило на баба си, че е чистило. Мъжът може и да има обяснение за ровенето в чужди разговори, но няма извинение.
И какво като е чистило? Могла е да напише - детето беше много щастливо, че си е играло с прахосмукачката, виж какво работливо внуче си имаш! Въобще не се е налагало да бъде обсъждана свекървата.

# 154
  • Sofia
   Стигам до извода, че много от жените в този форум напълно си заслужават злите и сприхави свекърви. Mr. Green Laughing

# 155
Значи и да излъже за причината да рови в телефона е о.к, но това, че авторката има право да обсъжда, каквото си иска, без да го уведомява за всяка дума, е непростимо? Наистина не мога да разбера подобна логика. Свободата на словото и правото на лично пространство са едни от най-големите ценности на свободния човек. Ако някой ще ме следи и ще ме кара да си самоналагам цензура, ще ме потисне адски много. Така не бих могла да живея твърде дълго, просто не разбирам човешките отношения по този начин. Ако ще се следим и изнудваме емоционално, по-добре да си живеем отделно, така ще сме спокойни, че никой няма да ни лъже, изневерява и въобще - да ни нарани егото. Но, който иска доброволно да е роб, да внимава, да слушка и да се обяснява като виновна ученичка, може и децата си да научи на същото - целият им живот да бъде подчинен на желанието да обсебваш другите и да робуваш на страховете си, като наричаш цялата тази гадория семейство  Sick

# 156
Домът на свекървата е ли лично пространство, или не е и може да се разнася насам и натам?
Питам просто...  Thinking
За обратния случай е ясно – домът на снахата е неприкосновена крепост и там свекървата няма право да намира кусури, камо ли да ги споделя с тоя и оня.
Зависи - ако някоя от тях е свекървата е лично, ако е за друга - не е Naughty

# 157
  • Варна
Добре, авторката няма право да изрази мнение за свекърва си пред МАЙКА СИ???? Верно ли? И за мъжа си има право да изрази мнение! Вие сериозно ли никога не изразявате мнение за отсъстващи хора? Само очи в очи, така ли? Сори, ама ако някой го твърди лъже, не го вярвам.

# 158
Ох, сетих се как наскоро една съфорумка се тръшкаше, че чула свекърва си да коментира с майка си по телефона детето на дъщеря си (на зълвата). Много беше потресена милата – как е възможно бабата да коментира внука си и зет си.   Laughing

# 159
Значи и да излъже за причината да рови в телефона е о.к, но това, че авторката има право да обсъжда, каквото си иска, без да го уведомява за всяка дума, е непростимо? Наистина не мога да разбера подобна логика. Свободата на словото и правото на лично пространство са едни от най-големите ценности на свободния човек. Ако някой ще ме следи и ще ме кара да си самоналагам цензура, ще ме потисне адски много.
Всичко е въпрос на възпитание и Лични решения.
Например:мъжът ми има цялата свобода на словото да злослови по мой/на родителите ми/на роднините ми, адрес с когото си иска.Аз пък имам цялото право на света да реша искам ли да живея с подобен индивид.
Т.е., авторката не е лишена от свободата на словото си.И го е упражнила.
Е, сега ще трябва да понесе и последствията от това.
Защото, безнаказани действия в тоя свят няма.Дали "наказанието" ще е добро или лошо, зависи от действието.

# 160
  • София
И какво като е чистило? Могла е да напише - детето беше много щастливо, че си е играло с прахосмукачката, виж какво работливо внуче си имаш! Въобще не се е налагало да бъде обсъждана свекървата.

Не тя е написала, а детето е казало на баба си.
Цитат
Седем годишният ми син и беше на гости и решил да пусне прахосмукачка.Та се похвалил на майка ми колко много боклук събрал.
А какви точно са били нейните и на майка ѝ думи не мога да знам, мога само да предполагам. Може думите да са били "Детето се похвали, че е събрало много боклук", а мъжът да е с ранима душа и да е подскочил при думата "много", а може наистина двете да са покрили ролята на клюкарката пред входа и да са обсъдили подробно навиците на свекървата. Последното е аналогично на поведението на мъжа. Това, обаче, не извинява "подслушването" на чужди разговори. Но, както казах, само предполагам.

Последна редакция: ср, 15 юни 2016, 12:06 от milenaka

# 161
Добре, авторката няма право да изрази мнение за свекърва си пред МАЙКА СИ???? Верно ли? И за мъжа си има право да изрази мнение!
Има, разбира се.
Само трябва да е готова да си понесе последиците.
Писах вече, да не се Завтарям ..... Laughing

# 162
  • Варна
Абе какво злословене е това? "Свекървата не чисти много!" И това е за развод? Да си понесе последиците, боже, как звучи, все едно престъпление е извършила! Ужас просто, нямам думи. Значи за свекървата или добро, или нищо. Разбрах.

Честно, четейки ви още повече започвам да уважавам мъжа си. Освен всички други положителни качества не е и толкова тънкообиден, че да се затръшка за подобна простотия. А, и не допускам да започне да ми чете личните разговори, особено пък с майка, баща, сестра и т.н.

# 163
  Стигам до извода, че много от жените в този форум напълно си заслужават злите и сприхави свекърви. Mr. Green Laughing
Много е лесно да си широкоскроен отстрани, ама едва ли ще ти е приятно да идеш с детето си на гости на баба му и по пода да има парцали прах. Е, аз съм дребна душа и не ми дреме за другите, които са си вкъщи и им харесва да им е мръсно. Дреме ми, че детето ми се обрива от мръсотията. И съм казвала, че не ми харесва да е толкова прашно и да има кучешки косми навсякъде. Не я водя там вече и не бих я пуснала да иде, докато не стане достатъчно голяма, че да си пусне прахосмукачката.
Ама при мен е лесно - бивш мъж, бивша свекърва. Казвам си нещата в очите и не ме е страх кой ще ми се обиди.
Авторката какво да каже на мъжа си - майка ти не си прави труда да почисти, когато детето ходи там? И той ще каже мърла ли я наричаш, ауу, как смееш.  Laughing Изнасям се, щом обиди мама!

# 164
  • Sofia
Сори, ама ако някой го твърди лъже, не го вярвам.

Разбрахте вече, че не вярваш – като гледам, никой не се е залетял да те убеждава. ooooh! Аз само едно ще ти кажа – за мен обсъждането в негативен план на близки, роднини, приятели пред трети лица (които и да са те) е една от най-върховните простотии и това, всъщност, е едно от малкото неща, способни да ме накарат напълно да преосмисля отношението и мнението си за въпросния, ама из основи!

Общи условия

Активация на акаунт