За правото на лично пространство

• 26 010
  • 419
  •   1
Отговори
# 300
Янечек, хората са много различни.Аз нямам очаквания другия да е като мен.И аз съм възпитана като теб/прочетох всичките ти постове и съм съгласна с повечето/, но участващите в тази ситуация имат своите разлки и лични основания.Гледам принципа, не субективното.

# 301
Няма оправдание за това да посегнеш да бръкнеш в чуждия джоб. Ако тръгнеш да се оправдаваш, вече си се поставил в позицията на виновен, а всъщност виновен е другият, защото е чел неща, които не са за него. Щом не са за него, няма право да ги чете, да не говорим после и обяснения да иска. Но, който е склонен да живее в подобен тормоз, да живее, да се оправдава и да се моли да не му се сърдят.

# 302
А за мен няма оправдание някой ехидно да се подиграва със собствената ми майка.Ето, виждаш ли колко сме различни.

Как според теб се изтръгва извинение по друг начин освен с достойнство?Аз съм дала моя съвет.Дай сега ти твоя.Обиденият човек няма да се извини просто така.

# 303
И аз не намирам нужда от оправдания. Просто различно усещане. Никога не съм приемала, че ако мъжът ми бръкне в джоба бърка в чужд джоб. Каквото имаме е наше, трудно ми е да живея в ограничения и ако ми потрябва нещо да го питам все едно е непознат човек.
За тези извън дома ни пък съм точно обратното, не пипам, не гледам, не коментирам.

# 304
  • София
Няма оправдание за това да посегнеш да бръкнеш в чуждия джоб.
Скрит текст:
Ако тръгнеш да се оправдаваш, вече си се поставил в позицията на виновен, а всъщност виновен е другият, защото е чел неща, които не са за него. Щом не са за него, няма право да ги чете, да не говорим после и обяснения да иска. Но, който е склонен да живее в подобен тормоз, да живее, да се оправдава и да се моли да не му се сърдят.

Единствено ако собственикът на въпросния джоб е съгласен. В случая това не е така.

# 305
  • Sofia
И аз не намирам нужда от оправдания. Просто различно усещане. Никога не съм приемала, че ако мъжът ми бръкне в джоба бърка в чужд джоб. Каквото имаме е наше, трудно ми е да живея в ограничения и ако ми потрябва нещо да го питам все едно е непознат човек.
За тези извън дома ни пък съм точно обратното, не пипам, не гледам, не коментирам.

Ето това напълно изчерпва и моето мнение по темета – точно в десетката. newsm10

# 306
  • София
Не разбирате ли, че не може заради съмнение да ровиш в чужда кореспонденция! Не са ли ви възпитали майките ви още като малки, че в чужди чанти и джобове не се бърка?
Какво значи, че някой има съмнения - на ревнивеца всичко му е съмнително, трябва ли да му даваме достъп, за да го убеждаваме, че съмненията му са безпочвени? За мен това е много унизително и както не позволявам да ме проверяват, така и аз не бих си позволила да проверявам друг човек, особено пък най-близкия ми, с когото се предполага, че си имаме пълно доверие. Или пък децата - как ще искам да ми се доверяват, когато ги дебна, за да ги хвана в издънка? Ами няма как, който рови в чужди вещи, телефон или поща, постъпва долнопробно и не заслужава никаква прошка.
Аз разбирам и по принцип, си права.
Когато всичко е наред в отношенията между членовете на семейството, да ровиш " за спорта", е долно и жалко.
Но, когато е напечено и иде реч за живота и здравето на детето ти, всички задръжки падат и най- важното е, хем да получиш информацията, която ти трябва, хем да не се разбере.
С малки деца е лесно, но с тийнове е друго, колкото и да си съхранил доверието и връзката помежду ви.
Хората са го казали- Голям залък хапни, голяма дума не казвай............
ПП. В коя тема масово съветваха жената да разрови в телефона на мъжа си, защото се съмняваше обосновано, че има нещо гнило?
Понякога, за да не бъдеш в ролята на високоморалния глупак, се налага да действаш по неприятен, за теб, начин.

# 307

ПП. В коя тема масово съветваха жената да разрови в телефона на мъжа си, защото се съмняваше обосновано, че има нещо гнило?
Понякога, за да не бъдеш в ролята на високоморалния глупак, се налага да действаш по неприятен, за теб, начин.

Мерна ми се някъде из темите, но не си спомням вече заглавието.Съгласна съм с целият ти пост.Особено в частта с тийновете.В нас дъщеря ми държи отворена личната си страница във фб, но поради единодушно гласуваната забрана, никой не надзърта там.Случи ли се обаче нещо съмнително около нея, ще разровя всичко без никакъв свян и тя го знае.

# 308
И съмнителното е, че казваш нещо не дотам приятно, но вярно, за свекървата? Вие се шегувате.

# 309
Тоест, да разбирам, че за някои хора тук е оправдано да се рови в личната кореспонденция на партньора, щом нещо ни съмнява. Имаме съмнения, ровим и сме в правото си. Не го приемам това, става дума за възрастен човек, с разум, преценка. Това ви е равностоен партньор, а вие го третирате като собственост. Ами няма да му ровя в телефона. Ако се съмнявам, ще го питам. Няма да действам подмолно с най-близкия си човек. За мен е и въпрос на себеуважение да не падам до ниво шпионаж. Нали сме семейство, не сме на война, нито в терористична група. За мен е елементарно това, но явно много хора се страхуват най-вече да не бъдат доверчиви глупаци, това им е най-важното. Дори и в семейството гледат да не са прецакани, на всяка цена.
За контрол на деца и тийнове не говорим тук. Но не, защо да не говорим, един тийн на 16-17, ако си го възпитал добре, а не си проспал годините дотогава, не заслужава ли едно доверие и уважение към личните му неща?
В противен случай третираме членовете на семейството като вещи, каквото ни кефне, това правим с тях.

# 310
Представям си, ако детето се е похвалило и на татко си, че е чистило в дома на баба си/хайманата, дето не обича да чисти Laughing/.На мен ми се вижда леко съмнително едно 7 годишно дете да се втурне да чисти къщата на баба си, освен ако не е помолено от майка си или някоя от бабите.Или тактично не му е намекнато , да помогне между другото на баба си, която не е на легло.Може мъжът да е решил да проверия коя е "причната" за тази невинна и достойна за уважение детска постъпка.И е разбрал.Натъкнал се е на здрава и неразрушима връзка между майка и дъщеря.Лошо няма, ама майката не е неговата, че и жена му "достойно" му навира в очите "обществената тайна".

Ама хайде да не гадая, де.Започна да ми става смешно. Laughing

# 311
...Ако се съмнявам, ще го питам...
Абе той я прави на маймуна, тя ще му зачита някакви измислени права. Такива хора, които мамят зад гърба си близките са последните, които ще са честни при въпрос. Ще ти каже истината, ама друг път.
Защото както някой повтаря колко обича, сваля звезди и планира деца, така зарязва бременната си жена 2 седмици преди термин. И това не е от някой филм, а съвсем реална история. И тя от принципните, които не ровят, а истината е на една ръка разстояние.
Щом нещо засяга пряко нейния живот и този на децата й, значи нещото е и нейно, има право да си провери нещата, вместо да се набута с двата крака.

# 312
И бременната нямаше да бъде зарязана ако профилактично преглеждаше телефона ли? Независимо дали следиш човека или не, той е такъв, какъвто е и това в един момент излиза наяве, не е нужно да се рови. Съгледвачите нямат никакво намерение да зарязват, а само търсят за какво да се заяждат и да се скарат, целта е да тормозят другия, никаква друга. Ето и в случая, който обсъждаме - мъжът на авторката не я е напуснал, а само е заплашвал, че ще го направи, за да я мъчи. Не знам тя как си е решила проблема, но при такова провинение аз лично отправям последно предупреждение преди червения картон, слагам пароли на всичко и следя как ще се държи. А това, което е чел и иска обяснение, няма да го обсъждам ни най-малко, приключвам въпроса с " не е твоя работа" и край - ако ще да си събира парцалите и да се изнася, мен от подобни шантажи не ме е страх, нито пък са ми интересни.

# 313
Янечек, подписвам се под всичките ти постове по темата. Моето мнение съвпада на 100%. Хрумна ми обаче, че това дали човек рови или не рови зад гърба на другия е чисто и просто въпрос на възпитание.

Както написах по-назад, аз съм възпитана да не отварям чужда кореспонденция, да не бъркам в чужди джобове и чекмеджета. Ние с мъжа ми не сме съединени през кръста, отделни същества сме и всеки има право на неприкосновено, лично пространство. За мене би било унизително да му пребърквам нещата, аз не бих се чувствала в мир със себе си.

Същото съм наблюдавала в семействата на майка ми и баща ми и бабите ми и дядовците ми.
Има други начини да се разбере кой какъв е и без да се рови в личните неща на човека.

Аз на мястото на авторката ще се чувствам обидена и ядосана и ще очаквам извинение от нарушителя.

# 314
За авторката - много са различни с мъжа си, вероятно вече са се оправили, но всеки ще си има едно наум - тя, че той има нещата й за свои, той - че тя се подиграва на роднините му. Дано скоро забравят и двете, защото нито едно от двете не е за подценяване, ако е важно за конкретния човек.

Скрит текст:
И бременната нямаше да бъде зарязана ако профилактично преглеждаше телефона ли?
Не. Щеше да го зареже няколко години преди това, не да минава през този стрес и животът й щеше да се подреди по различен начин. Естествено не винаги може да се предвиди, но там имаше ясни индикации.

Общи условия

Активация на акаунт