Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 736
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 430
# 2 431

Каква рецесия, бе Нели? БГ има растеж на БВП за същия период от 2,6 % (1 трим 2016 спрямо 1 трим 2015)

А кой каза, че говоря за БГ? Дефлацията е сходна за страните в ЕС, в много от които до скоро си беше рецесия или има "огромен" ръст от например, че и по-малко. Сега остава и да ми кажеш, че дефлацията е нещо положително? Вече нищо няма да ме учуди. И не разбрах, сега лош крайно десен ли съм, щом цитирам десен вестник, казващ нещо, което не ви изнася?

Ами нали за въвеждане на еврото в БГ говорехме  #Crazy  Ако макротренда предполага инфлация, ще я има и със, и без евро, ако предполага дефлация - ще я има и със, и без евро. Затова в по-късно приетите в ЕЗ (Латвия) няма инфлация, защото се случиха в низходяшия цикъл на макро-тренда заради кризата от 2008.

Румцайс, така е. Досега не съм видяла да се саморегулира надолу. А за някои продукти има доста още накъде да растат цените на фона на европейските и лошото е че това са основно продукти от първа необходимост.

Е, как да не си видяла, като имате дефлация според самата теб?! И в БГ при растеж на БВП пак има дефлация. Шизофрения  #Crazy

# 2 432
Сега остава и да ми кажеш, че дефлацията е нещо положително?

Аз много обичам да има дефлация. Да падат цените. И да печелят тези, които си правят сметката и са спестявали, а не тези, дето са си купували всякакви глупости на кредит, включително телефони, телевизори по няколко бона и други ненужни неща и при инфлация печелят. Наистина това не е кейнсианско и по принцип уж нямало сериозен икономист да се радва на дефлация, ама аз се радвам. Харесва ми да поевтиняват нещата. Харесва ми да не се харчи нещо, преди да се изкара.
Само дето реално за съжаление няма дефлация, цените растат, а не падат.

Дефлация отчита статистиката, която е верен сбор от грешни данни. НСИ си имат методика хората, научна, и работят по нея, не са те виновни - ама отчетите на българските фирми 99% не са истински, цифрите са нагласени, хората не се водят на реалните си заплати, а на праговете; някои крият печалби и обороти, за да плащат по-малко данъци, а други пък обратно - листваните на борсата надуват изкуствено печалби, за да им се вдигат акциите; холдингите с цел техни вътрешни цели манипулират отчетите на дъщерните си дружества с оглед каквато цел в момента искат да постигнат.
Поради всичко това статистиката отчита глупости. Глупости й подават на входа, затова излизат глупости на изхода. Като това, че имало дефлация примерно или че цената на незнам коя си стока се била вдигнала с 1%, като всички виждаме в магазина, че се е вдигнала с 50%.

# 2 433
  • MI
Ами нали за въвеждане на еврото в БГ говорехме  #Crazy  Ако макротренда предполага инфлация, ще я има и със, и без евро, ако предполага дефлация - ще я има и със, и без евро. Затова в по-късно приетите в ЕЗ (Латвия) няма инфлация, защото се случиха в низходяшия цикъл на макро-тренда заради кризата от 2008. .
Тогава защо и ти за Латвия говориш, м? Laughing  Разбери че говорим за спекула, не за пазарни принципи. Тя не се влияе от никакви трендове, нито микро, нито макро.

# 2 434
Татко Мецан няма да полу4иш справедливост. Както и да го нарекат ще спе4елят не спестовниците, а спекулантите  Twisted Evil

# 2 435
Права си, знам; ама не пречи човек да си помечтае малко:)

# 2 436
Ами нали за въвеждане на еврото в БГ говорехме  #Crazy  Ако макротренда предполага инфлация, ще я има и със, и без евро, ако предполага дефлация - ще я има и със, и без евро. Затова в по-късно приетите в ЕЗ (Латвия) няма инфлация, защото се случиха в низходяшия цикъл на макро-тренда заради кризата от 2008. .
Тогава защо и ти за Латвия говориш, м? Laughing  Разбери че говорим за спекула, не за пазарни принципи. Тя не се влияе от никакви трендове, нито микро, нито макро.

Защото в БГ още не е въвдено и се опитваме да прогнзираме, като сравняваме с там, където е въведено - в различни страни по различно време в различни моменти от бизнес-цикъла. Инфлация или дефлация НЕ ЗАВИСИ от минаване към еврото (освен минмалния принос на закръглянето на Мецан), а от това конкретният момент на приемането къде е в макро тренда. Затова и в Латвия не е успяла да вирее (да не мислиш, че не са се опитали), заради макро-условията (затова говоря за нея), а в Италия е въведено при други условия.

Никоя спекула не може да вирее, ако няма макро условия за нея.

# 2 437
Абе отчасти общата валута разбира се, привнася част от тенденциите на страните, които я използват. При германската марка немците имаха почти нулева инфлация, реално, а с въвеждането на еврото прихванаха от инфлацията на италианците, франзуците, испанците и въобще жабарите, а с приемането и на Гърция също.

Балтийските страни бяха стабилни като нас, имаха и бордове, така че нормално там да няма инфлация и поскъпване и големи сътресения. И при нас не би трябвало да има.

# 2 438
Права си, знам; ама не пречи човек да си помечтае малко:)

Едно от малкото неща с които не успяват да спекулират е собственото ни решение да бъдем щастливи, да поме4таем и да се радваме на живота Simple Smile
Няма да го продадем .

# 2 439

Спекулата е макро условието в момента. Дай пример за нещо където няма спекула? Просто това е системата в момента.

# 2 440
Скрит текст:
И не ми слагай думи в устата, които не съм казала  Twisted Evil Кога съм казала, че европейците са тъпи?!

Ти не си го казала и не смееш да го кажеш, ама тогава да го кажа аз. Ами тъпи са. Ние българите сме от най-умните в ЕС, евентуално Словакия и Хърватия може да са по-умни от нас, и Унгария. Останалите са тъпи, та чак вдлъбнати, особено британците, а /дано Герри да не го прочете/ и за немците не бих казал, че са особено умни. Не знам британците дали ще прокопсат с отделянето си, вероятно не, но и ЕС под немско управление няма също да го бъде - немците никога не са успявали в международни дела. Тях ги бива да работят, да правят коли и машини и да играят футбол, въпреки, че сега на полуфинала не е малка вероятността да паднат от Франция, домакин е все пак, а и добре играят. Немците никога не ги е бивало в международните работи, губят всички войни, губят всички съюзи, в които са били, никой не ги обича, винаги са сами срещу всички и сега да управляват ЕС също се видя, че не ги бива.
Герри е права, че немците винаги си правят сметката и гледат да прецакат другите, но това вечно не може да продължава. Аз бих го формулирал така - немците са алчни и стиснати, не са ларж, но за сметка на това им липсва въображение /ние сме един малък, но за сметка на това много прост народ, както казват Иван и Андрей Joy което не е така, разбира се, но добре звучи за шоу/ Joy hahaha
Англичаните също са тъпи, надменни и без реална представа за това колко са жалки и си въобразяват, че ще са по-добре и по-велики извън ЕС. Също грешат. И едните, и другите са тъпи.
Ние може да не сме най-умните, но сме в началото на класацията Joy

Мецане, май само ние още не сме заявили мераци да командваме ЕС (то не беше Унгария, Чехия, Полша, да не говорим за старите членове) - давай и ние да скочим и да си го поискаме  Joy  На основание величието на тракийската култура и несъмненото интелектуално превъзходство, което имаме над всички други нации в ЕС  - Нели, ей ти на! Лудницата е пълна....  #Crazy  

# 2 441
Абе отчасти общата валута разбира се, привнася част от тенденциите на страните, които я използват. При германската марка немците имаха почти нулева инфлация, реално, а с въвеждането на еврото прихванаха от инфлацията на италианците, франзуците, испанците и въобще жабарите, а с приемането и на Гърция също.

Балтийските страни бяха стабилни като нас, имаха и бордове, така че нормално там да няма инфлация и поскъпване и големи сътресения. И при нас не би трябвало да има.

Точно така. Изгодата от еврото е най - голяма за такива като нас, италианци, испанци, гърци и т.н. чиято валута е слаба. Точно това се случи, прихванаха инфлация от онези с никаквата валута, дето беше с милиони и милиарди. Съгласна съм напълно с всичко, което си написал.

# 2 442

Спекулата е макро условието в момента. Дай пример за нещо където няма спекула? Просто това е системата в момента.

В Латвия що не са се вдигнали цените, като са приели еврото тогава?  Нали спекулата е всичко и винаги е била?

# 2 443

В Латвия що не са се вдигнали цените, като са приели еврото тогава?  Нали спекулата е всичко и винаги е била?

И в Словакия Peace.

# 2 444
Мецане, май само ние още не сме заявили мераци да командваме ЕС (то не беше Унгария, Чехия, Полша, да не говорим за старите членове) - давай и ние да скочим и да си го поискаме  Joy  

Честно да ти кажа, с много голяма вероятност допускам, че бат Бойко би се справил много по-добре от Меркел. Laughing Да не говорим пък за Оланд, бат Бойко е много по-добър от него. Колкото до Юнкер, ами дали е той или Станишев, не виждам почти никаква разлика, и двамата говорят почти еднакво и си приличат по много показатели:) Оня предния също много приличаше на Станишев по празно говорене и калпави дела, нищо, че имаше цели четири имена - Жозе Мануел Дурау Барозу май бяха:)

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 16:30 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт