Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 624
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 700
Нямам мнение дали и какви промени трябва да се правят във Всеобщата декларация за правата на човека и какви биха били дълготрайните последствия от подобно нещо, но имам спомен,  че точно заради човешките права десетина години не можеха да депортират Абу Катада от UK, откъдето и известна неприязън към ЕСПЧ.  Може би в тази насока има някакви база за подобрения.
Не можаха да депортират още някакъв, който не можел да си остави котката в Англия!
Няколко либийци военни, на обучение в Великобритания, бяха извършили масово изнасилване, но пак не бяха депортирани, защото горките либийци щели да бъдат съдени ако бъдат върнати в Либия, за това и се обявиха за бежанци ...ако това са правата на човека- то плюя на тях!

# 2 701

Жертвите на насилие заслужават защита , но все пак тона им и размахването на пръст, оставя горчив вкус и следващият път ще се замислиш дали да им помагаш или не. Европа и нейните граждани са една шепа хора в сравнение с бедните хора в цял свят! И да искаме няма как да помогнем на всички! Дори да вземаме по 1 милион бежанци на година това няма да оправи света. Отделен е въпроса, че давайки на готово, системата прави от тези хора едни паразити, които не могат да се впишат в новата си среда и се радикализират.
Според официалните данни на Великобритания, 50% от мъжете мюсюлмани и 75% от жените мюсюлманки не работят...та трудно биха плащали пенсиите на който и да било.
Смятам за редно да съм солидарна с тези, които са солидарни с мен.

Ок, съгласна съм, но предложи система, с която ще си солидарна само с тези, които са солидарни с теб? Какво правиш с тези, които веднага от университета, след ползване на благата на образование и години безплатно здравеопазне, субсидирано от теб, напускат и не плащат 1 стотинка данък в България за целия си живот?

Не, че има значение, но от същото място, където е публикувана тази статистика, пише, че тя не изключва мюсюлманите, които са пенсионирани и тези, които са все още в образователната система (а голяма част от мюсюлманското население в ОК е младо). Същата статистика продължава с това, че след изключване на тези фактори, мъжете-мюсюлмани, които са безработни са 9%, в сравнение с националното средно ниво от 5%. Което не е съвсем огромната разлика, която се цитира.
А дори и статистиката да е такава, каквато казваш, това няма отношение към аргумента ти за бежанците, защото значителна част от тези мюсюлмани са родени в ОК.

# 2 702
Искат се идеология, идеи, тези, предложения, някаква визия поне какво се изисква. Социалните промени в модерна Европа, поне засега, ми се струва, че така са се случили.

Тереза Мей мисля, че е от тези, които имат някаква визия не по Всеобщата декларация, но по Европейската конвенция.  Допускам, че ако стане премиер, ще разиграе и това в пазарлъка. Но пак е нож с две остриета, вероятно.

# 2 703

Жертвите на насилие заслужават защита , но все пак тона им и размахването на пръст, оставя горчив вкус и следващият път ще се замислиш дали да им помагаш или не. Европа и нейните граждани са една шепа хора в сравнение с бедните хора в цял свят! И да искаме няма как да помогнем на всички! Дори да вземаме по 1 милион бежанци на година това няма да оправи света. Отделен е въпроса, че давайки на готово, системата прави от тези хора едни паразити, които не могат да се впишат в новата си среда и се радикализират.
Според официалните данни на Великобритания, 50% от мъжете мюсюлмани и 75% от жените мюсюлманки не работят...та трудно биха плащали пенсиите на който и да било.
Смятам за редно да съм солидарна с тези, които са солидарни с мен.

Ок, съгласна съм, но предложи система, с която ще си солидарна само с тези, които са солидарни с теб? Какво правиш с тези, които веднага от университета, след ползване на благата на образование и години безплатно здравеопазне, субсидирано от теб, напускат и не плащат 1 стотинка данък в България за целия си живот?

Не, че има значение, но от същото място, където е публикувана тази статистика, пише, че тя не изключва мюсюлманите, които са пенсионирани и тези, които са все още в образователната система (а голяма част от мюсюлманското население в ОК е младо). Същата статистика продължава с това, че след изключване на тези фактори, мъжете-мюсюлмани, които са безработни са 9%, в сравнение с националното средно ниво от 5%. Което не е съвсем огромната разлика, която се цитира.
А дори и статистиката да е такава, каквато казваш, това няма отношение към аргумента ти за бежанците, защото значителна част от тези мюсюлмани са родени в ОК.
Умна жена си и се чудя защо се правиш, че не ме разбираш.
Бях подразнена от тона на статията в която жената казваше, че Великобритания трябвало да приеме повече бежанци. Та европейската социална система е създадена за европейците, а жертвите на насилие в другият край на света, колкото и да им съчувствам, не са част от тази система. В цял свят и всяка секунда се изнасилват милиони жени, та трябва ли да се чувстваме виновни за всяка от тях и да сме им длъжни? Това което им се случва е ужасно и мен засяга пряко бъдейки жена, но пак повтарям за пореден път, че състрадание с размахан пръст и заплахи не се печели.
В света има милиарди онеправдани, дискриминирани, насилвани и убивани, но колкото и да ни се иска и при най- добрата воля не можем да спасим всички.
Та едно е да съм солидарна с моето семейство/ държава/ европейска общност и съвсем друго с човек, който не принадлежи на нито едно от тях, но смята че сме длъжни да му осигурим всичко на готово. Съжалявам но Европа остана само с една риза.

П/с тези мюсюлмани са родени в Великобритания и са точно това, за което споменах по- назад! Неадаптирали се индивиди, които мразят европейската култура и ценостна система.

# 2 704

Бях подразнена от тона на статията в която жената казваше, че Великобритания трябвало да приеме повече бежанци.

Аз пък се чудя какво ли е казала жената и какво преводачът, и какво статията. Разликата между "трябва", "би трябвало", "редно е" и даже "надявам се" често не я правим, дори когато препредаваме чужди мисли на един език, да не говорим как може да се изопачи един израз в медийното отразяване.

# 2 705
Не, не се правя, разбирам те много добре. Но ти не желаеш да адресираш конкретно, каквото и да кажа. Струва ми се, че има объркване на напълно различни групи хора - бежанци, конкретна жена, поискала помощ и пълноправни граждани от определена държава, родени в нея.

Тезата ти е, че солидарната система е прекрасна, но е само за тези, които са европейци.
В примера ти, мюсюлманите са европейски граждани, родени в европейска държава, т.е. според твоето мнение те би трябвало да имат достъп до тази социална система? Или не си съгласна? Аз приемам, че има много по-добър начин да се организира този въпрос, например някаква алтернативна класификация, за това кой е част от тази европейска общност, за която говориш. Засега тази класификация зависи от гражданството, предлагаш ли някакъв алтернативен модел, според който граждани, родени в държава X, но от определена религия или някакъв процент етническа принадлежност да не се смятат за принадлежащ към общността, за която говориш и няма да имат достъп до социалната система? По какви признаци ще решим? Адаптация, неадаптация, как мерим, как преценяваме кой гражданин-мюсюлманин да се ползва от образование например?
Нали, все пак, искаме да достигнем до някаква мисъл, която няма да е празна приказка, а начало на някаква идея за социална промяна.
След това може да се поразсъждава какво правим с не-гражданите, каква ти е визията? Предполагам бежански статут не трябва да съществува? Законова миграция също? Какво ти е мнението, например, за държави с програми за помощ и интеграция на нови имигранти, например Канада, която безплатно ги учи на английски и френски? Или държави, които дават данъчни облекчения на новопристигнали имигранти? Българите, които използват благата на българската социална система, но никога не допринасят за нея?

Аз всъщност съм съгласна с всякаква визия за пълно преустройство на този въпрос, но все пак трябва да има някаква артикулирана идея.

# 2 706
Съвсем логично е след като някой е гражданин на дадена държава, да се ползва от социалната и система без оглед на религия, или етническа/ расова принадлежност! Нелогично е някой да дойде от другият край на света и още на първият ден да иска да се ползва от това, което си градил години наред и това пак без значение на религия или етническа/ расова принадлежност. Или пък още недошъл, но вече има претенции какво да му се даде...
Дали ако утре отида в нова Зеландия или Канада, биха ми дали да ползвам социала просто ей така?
Колкото до адаптацията, вече имаме достатъчно опит с това и знаем, че такава става много трудно с определени култури и религии, така че на първо време намирам за съвсем нормално миграцията от такива райони да се намали, като за сметка на това им се помага на място в техните държави.

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 02:31 от kikamora

# 2 707

Бях подразнена от тона на статията в която жената казваше, че Великобритания трябвало да приеме повече бежанци.

Аз пък се чудя какво ли е казала жената и какво преводачът, и какво статията. Разликата между "трябва", "би трябвало", "редно е" и даже "надявам се" често не я правим, дори когато препредаваме чужди мисли на един език, да не говорим как може да се изопачи един израз в медийното отразяване.
Ако беше чел коментарите под статията, щеше да видиш че дори англичаните пишат за това, което споменах аз. Тона е дразнещ и крайно неподходящ. Думата must e просто неуместна когато искаш помощ. Помоща се дава доброволно, а не да се изисква насилствено.

# 2 708
Ако беше чел коментарите под статията, щеше да видиш че дори англичаните пишат за това, което споменах аз. Тона е дразнещ и крайно неподходящ. Думата must e просто неуместна когато искаш помощ. Помоща се дава доброволно, а не да се изисква насилствено.

Четящите коментират написаното в статията - изречението такова, каквото е поднесено в нея. Аз просто се питам дали тя наистина е казала точно това на арабски, дали точният превод на думите й е това дразнещо "must", което определя цялостното отношение.

# 2 709
Тогава каква беше ролята на разискването на мюсюлманите в ОК, които са безработни в тезата ти? Самата ти си съгласна, че тези, коментирани в статистиката са граждани на държавата и имат морално право да ползват социалната система като граждани.
Относно въпросa ти:
И в Канада, и в Нова Зеландия, и в Австралия има притеснения за имигрантите, които живеят на гърба на социалната система. Нелегални практики, като работа на черно с работодатели от националните им общности съществуват навсякъде (че и българи въртят такива схеми), за получаване на облекчения за ниско-платени граждани или обявяване на по-малко работни часове, пак със същата цел или спестяване на данъци. И да, дори легално, имигранти се ползват от социални придобивки, които не са достъпни за гражданите. Например, в Канада някои се възмущават от програмата, която съм коментирала. Защо безплатни уроци за някой си от другия-край-на-света, а аз като възрастен канадски гражданин не мога да си опресня френския безплатно? В САЩ пък някои от дошлите със Зелени Карти получават данъчни облекчения (зависи от приходите им), има стипендии само за тях, рисърч грантове само за новопристигнали и наскоро натурализирани. Социалните придобивки за не-граждани не се отнасят само до бежанци и не съществуват само в Европа.
Може би е неправилно да има такива социални придобивки. Очевидно, че предизвикват големи вълнения.

# 2 710
Тези мюсюлмани,  не работят откакто са там. Ето ти едно живо доказателство какво става с интегрирането им и дали изобщо трябва да продължаваме да раздаваме за сметка на собствените си граждани, на хора които никога няма да се приспособят към новият начин на живот и за капак дори ще те мразят!
П/ с скоро при едно пътуване се запознах с пакистанка, родена в Пакистан, но израстнала в Саудитска Арабия и Дубай. Ами жената споделяше, това което много от нас споделят! Когато я попитах защо бежанците не бягат в Саудитска Арабия, или Дубай, тя ми каза че в момента в който нямаш работя и си задължен да напуснеш страната !

# 2 711
Например, в Канада някои се възмущават от програмата, която съм коментирала. Защо безплатни уроци за някой си от другия-край-на-света, а аз като възрастен канадски гражданин не мога да си опресня френския безплатно?
Виж колко сме различни хората. Въпреки че и на мен социалната система в момента не ми харесва, защото стимулира мързеливите и пълни в бездънната яма само заради статистиката, никога не бих се ядосала на социално слаб, който иска да ходи да учи, но няма средства и държавата ще му плати. Казвала съм и друг път и може би вече е досадно, но за мен образованието е единственият изход от радикализирането и фанатизма. На Пенка, която живее с десет души в една стая и събира за учебник, никога не бих завидяла. Ако искат и пет курса да и платят, ако мотивацията е налице, що да не. А другата Пенка, която двайсет години стои безработна и се е закачила за системата като кърлеж и дори я мързи да посети подарения курс ей така чисто физически, е и друга бира. А си заслужава и да споменем пенките, които тук прибират социални помощи, а в собствените държави дават апартаменти под наем и трупат. И тяхната бройка не е малка. Както и на онези, които идват с фалшиви документи, искат минимума от хиляда евро, а реално не живеят тук постоянно.

# 2 712
Ето две статии които илюстрират проблема на англичаните.
Foreign patients given eye surgery while Britons wait for months

http://dailym.ai/29roI6g
Teen killer costs taxpayers £100k fighting deportation to Nigeria

http://dailym.ai/29qoy2F

# 2 713
Нема да чета статията, но все пак е редно медицинските интервенции да се извършват на база на медицински аргументи, а не на база месторождение, цвят на кожата или социален статус.  Ако кола помете двама пешеходци, индиец и англичанин, какво ще се очаква като правилно, да вдигнат първо англичанина ли?

пп. не знам дали се усещат привържениците на актуални тенденции, но мненията и схващанията им ги приближават много повече до ценностите на обществата, от които идват бежанци и мигранти, отколкото до ценностите, до които е достигнала Европа.

# 2 714
Коментираш без да четеш! Искаш да каже, че за теб е нормално Хасан от Пакистан да си купи билет до Бг и като дойде да иска да му направят скъпа операция,а ти да чакаш 2 години заради него? Да не говорим за случаите когато ги вземат с линейка още от летището...
По твоята логика дай да отворим вратите на Европа за цял свят и всеки да идва и да се лекува за наша сметка?
Ако ти се прибереш в Бг, за да те лекуват първо трябва да си платиш за година назад!

Общи условия

Активация на акаунт