Американски колеж - седма тема

• 108 914
  • 753
  •   1
Отговори
# 390
  • софия
Прави ми впечетление ( а може би само така ми се струва),  че темата далеч не е толкова активна както предни години при кандидатстващите.

Миже би, защото е следпразнично и студено време Simple Smile но пък времето си минава и изпитите наближават.

Предполагам всички които са се насочили към АК се вълнуват, поне аз да.

В началото нямаше особено какво да се коментира, започнахме подготовката, а с това и надеждата, че сме в правилната посока.

Сега когато имам повече наблюдение и някаква представа от пробните изпити, в мен се насажда малко ( подчертавам малко) притеснение за успешния край на кампанията.
 Детето ми се е закотвило на едно средно ниво (да речрм от 40 деца колебливо между 12/13и 15 /16място) на резултатите и това ме притеснява, защото ако си остане в средното ниво при съотношението за броя кандидатстващи това ми навява  мисълта,че няма да успее.

Не съм амбициозна и не аз съм и начертала този план, това е изцяло решение на детето. Зная, че не е драма ако не успее, но друг вариант просто не е мислен, отказва се.
 Разбира се коментираме вероятна за неуспех, но и това не е лесно, защото не искам да се получава ситуация в която все едно се съмнявам в приемането на детето ми, защото това сериозно ще я обезкуражи.
 Та ей така за своя душевен мир реших да ви попитам как се справяха децата ви по време на подготовката, какви резултати показваха?
Няма ли други кандидатстващи тази година, с които да си помагаме!?

# 391
... Та ей така за своя душевен мир реших да ви попитам как се справяха децата ви по време на подготовката, какви резултати показваха?
"по време на подготовката"  Rolling Eyes пишеше си есета в къщи за 30тина мин и с госпожата в училище по време на консултациите (3-4 броя) и си решаваше задачи за НВО по математика. Учеше си учебния материал в училище, четеше си книжки и играеше с децата.

"какви резултати показваха?" - спрямо какво? В училище си го хвалеха, беше най-добрия... и какво, в колежа не беше (поне при приема - последни 10%  Rolling Eyes и първата 2/3 година  Embarassed) влезе в ритъм, сега си е супер   (в първите...%) Flutter на мама "гарджето" най-доброто!

# 392
  • София
На курсовете в Лого-3 (за есето) не се справяше особено добре. Имаше прогрес, но не забележителен, че да се успокоим. И на някой пробен покаже тревожно нисък резултат, на следващия доста по-добър. За математиката/логическите задачи някак по-малко се притеснявах, защото учеше тогава в СМГ и си се справяше съвсем добре с пословичен мързел и учене за няма и 15 мин на ден.

Но напълно ти разбирам притесненията. Споделяла съм ги и мога само да кажа: повече вяра и оптимизъм. Ако си знаеш, че гарджето ти е умно, най-вероятно ще го оценят. Успех, късмет и стискам палци!

# 393
Разбира се коментираме вероятна за неуспех, но и това не е лесно, защото не искам да се получава ситуация в която все едно се съмнявам в приемането на детето ми, защото това сериозно ще я обезкуражи.
Винаги им говоря на моите за план "Б", като им изтъквам съвсем обективни причини, поради които такъв трябва да е наличен. И тези причини са отвъд нашия контрол, възможности и подготовка.
Щерката ще се яви в АК, но самата тя не е категорична къде би желала да продължи. Нека да видим докъде ще й стигнат резултатите, като дойде време ще реши.  Имам опит от баткото и за нужните документи за финансов съпорт. Нещата ще се наредят.
Както казва Milenita, вяра и оптимизъм на всички.

# 394

Не съм амбициозна и не аз съм и начертала този план, това е изцяло решение на детето. Зная, че не е драма ако не успее, но друг вариант просто не е мислен, отказва се.

Все пак поговорете какъв е план Б, ако при Вас план А е Колежът. Обяснете, че изпитът е комбинация от знания, шанс и здрави нерви, като никога нищо не е гарантирано. просто обсъдете какъв би бил другият (ите ) вариант (и) - а именно НВО.
И нещо важно - ясно е на всички нас като големи хора, че в нищо няма чак такава драма, винаги има вариант и нерядко всяко зло за добро, но е важно и детето да осмисли, че няма драма, ако нещо не се получи, в противен случай може да изпуши от притеснение, има такива характери, просто се гипсират преди изпит и паниката да се издънят на него. Приятелка на дъщеря ми изпадна в такова състояние именно сутинта преди изпита, на оградата на АК, преди да влезе, просто ревна и каза "аз нищо няма да направя", родителите бая зор видяха за да я успокоят... Не успя, мисля си не защото не беше подготвена, а не е могла да се концентрира...
Случва се всекиму.

При нашите две девойки Колежът беше план Б. И това им подейства, според мен, изключително добре, нямаха притеснения, предизпитна треска, просто явиха се, пък каквото стане, естествено искаха да се получи, но и двете имаха своите осъзнати (не без наша намеса разбира се, знаете как е с децата, а те са си деца...) аргумент "ЗА" и "Против", особено малката, имайки примера на кака си - разликата им е достстъчно голяма, за да го осмисли, всъщност когато тя кандидатства, кака й вече беше пред дипломиране за бакалавър...

А колото до активността в темата... Определено е замряла. Явно всичко е ясно. И няма проблеми.

Последна редакция: пн, 30 яну 2017, 13:33 от StefanB

# 395
Здравейте, Амели!
Моето дете ще кандидатства тази година, така че с удоволствие подавам ръка "да си помагаме", както казвате!
Относно подготовката:  Работим си вкъщи по есето, веднъж седмично, бих казала доста лежерно.
По МАТ  също веднъж седмично ходи на уроци от края на октомври м.г., но не мога да преценя как се справя, защото не ги оценяват- връщат им домашните с отбелязани сгрешените задачи. Обичайно има около 7-8 до 10 грешни от около 40 задачи и не е в топ 5 от неговата група. Иначе децата по мои груби изчисления са около 40, в различни групи. Предстои му "пробен" изпит, след който ще мога да се ориентирам къде се позиционира, с цялата условност около това.....
За него АК не е единствена цел, мисли и в посока НПМГ и други у-ща, така че ние обсъждаме варианти. Именно затова преди дни се включих по- горе в темата с питане за сроковете за записване и изчакването на резултатите от НВО и потребителите тук веднага ми отговориха и помогнаха.
Бих се радвала, ако се включат и други родители на кандидатстващи и особено ценя съветите и мненията на родителите с опит.
 Peneva_a, Milenita, StefanB, mst - благодаря, че ни подкрепяте bouquet

# 396
... Peneva_a, Milenita, StefanB, mst - благодаря, че ни подкрепяте bouquet
Ние с mst се печем пак на седмокласен огън  Crazy
Малкия-голям калпазанин ще отиде на изпит, но защото държа да си осигури вариант Crossing Arms още не е решил дали иска в Колежа, защото се притеснява (и с основание за мое съжаление), че евентуално сравнение с брат му, няма да е в негова полза! Заяви - ако ме приемат там, аз профил физика няма да запиша! Ще ме изядат с парцалките  hahaha! Той все действа като в приказката за "Нероден Петко"  hahaha

# 397
В профил физика има ли момичета? Кой профил бихте препоръчали за момиче?

Последна редакция: пн, 30 яну 2017, 15:44 от Анонимен

# 398
В профил физика има ли момичета? Кой профил бихте прпоръчали за момиче?
Защо да няма! Горе долу по равно са си... във всички профили!
Зависи си от интересите на детето... и мераците за последващо учене!

# 399
  • София
Моят "маймун" беше зад първата половина на пробните изпити, и влезе 92-ри, както казах, на магия...Сега има 5ци само по МАТ и БЕЛ, но и там върви нагоре. Като подготовка съвпада с описанието на Амели...мои приятели, чиито синове са завършили колежа, ме успокояваха, че щом сме толкова ангажирани с подготовката за изпита и двамата, ще влезе..е, прави излязоха, само на мен все не ми се вярваше.

На изпита, пред портата, ревнах аз, "маймунът" влезе спокоен (аз ревнах той като подмина караулката...), той на мен ми е номер 3, с него всичко "детско" преживявам като за последно. Не бях единствената разплакана майка, така че срамът беше една идея по-малко.

# 400
  • София
И моята ще се явява, но и за нас това е план Б, поне на този етап де.
За специална подготовка е трудно да се говори. За математиката разчита на подготовката в училище, а за есето - на моята преценка Simple Smile. Дадох и да напише съчинения по теми от последните две години, четем заедно и разискваме. Така ще процедираме до март.

# 401
  • софия
Момичета, много много много ама много ви благодаря, че откликвате  bouquet

...На изпита, пред портата, ревнах аз, "маймунът" влезе спокоен (аз ревнах той като подмина караулката...), той на мен ми е номер 3, с него всичко "детско" преживявам като за последно. Не бях единствената разплакана майка, така че срамът беше една идея по-малко.

Шарки, мисля че току що описа бъдещето ( как ще се случи при мен Simple Smile  )
а подчертаното много точно определя специфичен нюанс на емоциите!

За мен напрежението идва и от факта, че аз съм мнооого далеч от математиката! Никога не са се спрягали "умни" професии за мен, просто артистичността винаги е била водеща по пътя ми. Така че последният ми досег с математика е бил преди мноооооооого много години и нямам елементарните знания за да и помагам или пък просто дори да коментираме вкъщи задачите. А тя има страхотен потенциал! иска ми се да съм успяла да и помогна!

Много сте прави за план Б, съзнавам това! Но е много трудно когато няма конкретна сфера, към която определено да драпа. За добро или лошо на дъщеря ми наистина всичко и се отдава! (което е кофти, когато трябва да избираш, защото всичко ти е интересно, а сега де? ) Например другото което спряга като желание е Националната Художествена. Съвсем различно търсене!

За подготовка по рисуване обаче, към момента самата тя отказва! Тя и наистина няма време! Ще започнем евентуално след изпита в АК.

АК ми харесва И заради възможността постепенно да намери себе си, да разгръща вижданията си,без да спира да развива потенциала си.

В езикова гимназия на иска до ходи- английския го владее повече от перфектно!
Смята ( и това е заради нашите възгледи с баща и), че език може да се научи спокойно, без да се отделят 5 години конкретно училище, и така или иначе сама иска да започне френски на някакви курсове.

СМГ предполагам е вариант, но : първо дали ще успее, второ - чак толкова много математика, не зная дали е нейното "нещо".

Абе вирее у нея усещането, че АК трябва да е и точка!

а на мен всичко ми се свива!
Не че свършва света, не! Но кой е другият добър комплексен вариант!?

Luba6a, стискам ви палци, може пък и да се запознаем при добро стечение на обстоятелствата на някоя Р.С. Благодаря ти, че се включваш!   Heart Eyes    Не зная защо хората предпочитат да са инкогнито и само да се информират четейки, вместо да споделят!

Peneva_a, а в кое училище учеше синът ти? Мисля, че това е много важно, когато се говори за успех БЕЗ допълнителна подготовка!

И моето момиче, точно както при вас, само я хвалят в училище, ама едно малко квартално училище не може да се сравнява със сериозните изисквания на силните уч-ща. Та и това е притеснително- да не стане  - а, какво стана?

Примера на StefanB изобщо не е за подценяване. (мисля, е аз повече ще го изживея от малката, което всъщност е добре Simple Smile

Ако правилно съм разбрала, пожелавам успех на Луба6а, Пенева_а, мст, росита_та (дано не пропускам някой)

Миленита, благодаря ти за вярата и оптимизма, нужно е да ми се напомня!

Още веднъж Благодаря! Малко по леко ми става, като има с кого да си коментирам!

# 402
Peneva_a, а в кое училище учеше синът ти? Мисля, че това е много важно, когато се говори за успех БЕЗ допълнителна подготовка!
В централно училище в неголям областен град... малкия е в София от първи клас...

Но имам едно питане - като считате 5 години за езикова гимназия като загуба на време... а английския вече си го знае Rolling Eyes каква точно е идеята за Колежа!?!
Средата е различна, подхода е различен, но... за да получат българска диплома спазват учебния план на езикова гимназия с разширено изучаване на математика (всичките природни профили) или хуманитарен профил...
Всички дисциплини (освен български Wink и география и история на България) се изучават на английски. Това се стараят да го правят и в другите езикови гимназии. Не омаловажавам разликата в подхода на преподаване, просто и други варианти, които са доста добри има...
Малко свали паниката и прегледай учебните планове и на езиковите гимназии като излязат списъците с паралелки (разбрах, че немската също се профилират допълнително по-късно, не при кандидатстването още...)

# 403
  • софия
В централно училище в неголям областен град... малкия е в София от първи клас...

Но имам едно питане - като считате 5 години за езикова гимназия като загуба на време... а английския вече си го знае Rolling Eyes каква точно е идеята за Колежа!?!
Средата е различна, подхода е различен, но... за да получат българска диплома спазват учебния план на езикова гимназия с разширено изучаване на математика (всичките природни профили) или хуманитарен профил...
Всички дисциплини (освен български Wink и география и история на България) се изучават на английски. Това се стараят да го правят и в другите езикови гимназии. Не омаловажавам разликата в подхода на преподаване, просто и други варианти, които са доста добри има...
Малко свали паниката и прегледай учебните планове и на езиковите гимназии като излязат списъците с паралелки (разбрах, че немската също се профилират допълнително по-късно, не при кандидатстването още...)

Загуба на време е нещо, което категорично не съм казвала! Но то може да бъде по-добре оползотворено, което струва ми се идва от подхода и цялостната визия на АК (примерно). И нещо много важно, което ме плени на отворените врати в колежа, а именно погледа и отношението им към личността и личното щастие!

Много правилно ме насочваш да погледна учебните планове, ще го направя!  Peace
Паника няма, има чудене!  Rolling Eyes

# 404
Благодарим, Амели.
Подготовката по математика беше/е от училище - в СМГ, а по БЕЛ - баткото отиде на два урока при учителка по БЕЛ да види какво е това "есе". В резултат - приет - 5 място, преди 4 години. Есето беше с отчайващо лоша оценка, но компенсира с математиката. Неговият избор беше СМГ, защото обичал да решава задачи и предпочитал парите за такса за АК да бъдат "пазени" за следването, въпреки предложената финансова помощ. Уважихме решението му, за което никога не сме съжалявали.
Сега с щерката подхождам по същия начин. Да си се потрудят децата, а после - каквото сабя покаже!!!

Общи условия

Активация на акаунт