Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 80 577
  • 740
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 765
Супер,благодаря ти!Тъкмо бях тръгнала да хвърлям цял плик,но се сетих да попитам.  bouquet

# 301
  • София
  • Мнения: 1 921
Момичета и момчета, да питам и аз за млякото. От три години квася в микровълнова фурна, ако някой се интересува как - ще обясня. Но вчера за първи път ми се случи следното - когато отворих фурната да преместя бурканите в хладилника, част от млякото беше излязло на стъклената поставка във вид на нещо, приличащо на меко сирене. Не мога да си обясня защо стана така. Къде ми е била грешката? Да не би причината да е била в подквасата? Използвам козе кисело мляко, но досега не съм имала такъв провал.

# 302
  • Sofia
  • Мнения: 29 246
Кажи как квасиш в микрото?

# 303
  • София
  • Мнения: 1 921
Доли, много е просто - една приятелка ми показа, и оттогава не правя по друг начин. Та така: млякото е затоплено, колкото малкото пръстче да ти издържа, като го потопиш за около 5 секунди, без да пари. Слагам си подквасата, смесена с малко от топлото мляко, разбърквам, а през това време един буркан с вода, един пръст под гърллото и със същия размер като тези с млякото, го пускам да кипне в микровелето. Щом плъзнат бълбукчетата във водата, отварям вратичката, слагам бурканите с млякото плътно около този с водата, и затварям вратичката. Така стоят между 5 и 7 часа, в зависимост от сезона. После - в хладилника. Такъв е принципът на уредите за квасене на мляко.

# 304
  • Бургас
  • Мнения: 2 008
Буркан /бурканче/ с топла вода използвам, когато си мисля, че докато се мотам да подготвя 6-7 буркана, млякото ми е поизстинало. Тогава ги нареждам и между тях поставям въпросното бурканче с топла вода . И си ги завивам . Заквасването продължава 3 часа, обикновено. Като видя, че се е стегнало млякото, го премествам в хладилника. Пробвала съм в буркан да капвам и по някоя капка от мая за сирене, но тогава се получава повече цвик, а и вкусът на млякото се променя.

# 305
  • Русе
  • Мнения: 6 228
Да попитам ... Днес за втори път си правих кисело мляко. Заквасвам с к. мляко на Зоров от 5% Такова:

Скрит текст:

Купувам прясно мляко от една леля, която застава всяка сутрин на едно и също място. Не съм проверявала какво е... И за втори път ми остава водя в к. мляко. Заквасва се, сгъстява се, вкусно е, но отстрани има вода ... На какво се дължи? Дали е от нещо, което аз не правя като хората, или просто прясното мляко, което купувам е разредено с вода?


Всичко е описано в рецептата. Някои държат прясното мляко на огъня докато заври. Но аз си го сварявам - да се надигне "гъба". Много важна е температурата при която ще се сложи закваската и колко време ще се държи на топло /завито/. За около 4 - 4.5 часа трябва да е стегнало. Ако се държи повече, става "по кисело" после.

# 306
  • София
  • Мнения: 911
Момичета, искам да питам мога ли предварително да си омеся тесто за питка и да го съхранявам в камера за седмица например ? Идеята е за изписването на бебето ми мм само да изпече питката.  newsm78

# 307
  • София
  • Мнения: 12 229
Момичета, искам да питам мога ли предварително да си омеся тесто за питка и да го съхранявам в камера за седмица например ? Идеята е за изписването на бебето ми мм само да изпече питката.  newsm78
Разбира се че можеш, но го предупреди да остави тестото за няколко часа на стайна температура да се отпусне  и тогава да го пече. Обясни му добре точно какво трябва да прави и на пипане какво трябва да е тестото. Това е.

# 308
  • София
  • Мнения: 911
Момичета, искам да питам мога ли предварително да си омеся тесто за питка и да го съхранявам в камера за седмица например ? Идеята е за изписването на бебето ми мм само да изпече питката.  newsm78
Разбира се че можеш, но го предупреди да остави тестото за няколко часа на стайна температура да се отпусне  и тогава да го пече. Обясни му добре точно какво трябва да прави и на пипане какво трябва да е тестото. Това е.

Благодаря , Марчева! bouquet

# 309
  • Мнения: 13 133
Решила съм да се опитам да направя дърпана баница. На Пина ми изглежда изкусително, обаче искам да ви питам, яйцата в тестото ли се слагат, предполагам че с тях се меси тестото, но не съм сигурна.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=122983.msg3591245#msg3591245

Предварително ви благодаря  bouquet

# 310
  • София
  • Мнения: 3 858
Я...набухвател няма ли?

# 311
  • Мнения: 7 849
Решила съм да се опитам да направя дърпана баница. На Пина ми изглежда изкусително, обаче искам да ви питам, яйцата в тестото ли се слагат, предполагам че с тях се меси тестото, но не съм сигурна.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=122983.msg3591245#msg3591245

Предварително ви благодаря  bouquet

Ето стъпка по стъпка:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=366231

Яйца в тестото няма. По спомен.

Последна редакция: чт, 21 юли 2016, 11:50 от Билян@

# 312
  • Мнения: 13 133
Благодаря, Билян@  bouquet
Аз принципно рядко съм срещала рецепта с повече от 1 яйце в тестото, говоря за обикновени теста и затова се зачудих. Ох, тази баница ще я сънувам, вече имам чувството, че ухае на баница около мен, даже още довечера ще пробвам, най-много на питка да го опека, ако не успея да го изтегля. Стискайте палци  Laughing

# 313
  • София
  • Мнения: 10 825
http://twistedfood.co.uk/pepperoni-pizza-monkey-bread/ какво е това бисквитено тесто, което се използва в рецептата?

# 314
  • Мнения: 2 152
Благодаря, Билян@  bouquet
Аз принципно рядко съм срещала рецепта с повече от 1 яйце в тестото, говоря за обикновени теста и затова се зачудих. Ох, тази баница ще я сънувам, вече имам чувството, че ухае на баница около мен, даже още довечера ще пробвам, най-много на питка да го опека, ако не успея да го изтегля. Стискайте палци  Laughing

в дърпаната баница, както и домашно точените кори за баница, не се слагат яйца - само брашно, вода и сол. Някои препоръчвам идея оцет и олио...
яйцата са за плънката

Общи условия

Активация на акаунт