Истанбул [тема 40]

• 116 041
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
От доста време не мога да пусна камерите. Дали и при вас е така?

Колкото до празните улици... Много тъжна гледка. За жалост, колкото и да се внушава, че положението в Турция не засяга туристите, ясно се вижда какво се случва. Искрено се надявам скоро този ефект да отмине и оживлението да върне града към вида, в който сме свикнали да го виждаме.

# 91
За първи път ходих в Истанбул с дъщеря ми преди 4 години. Беше пълно с туристи, кипеше от живот. Това беш единственото място, където ходейки в тълпата, нито веднъж не бях докосната или бутната, а в трамвая ни отстъпваха места, на мене, която не съм престаряла, и на дъщеря ми - от кавалерство. Атмосферата беше сладостна и лежерна, по ориенталски.

# 92
Истиклял изглеждаше по подобен начин и в края на април...А като отидох за пръв път в Истанбул преди четири години, все едно течеше река от хора, държахме се за ръце за да не се изгубим и си правехме уговорка къде да се чакаме, ако тълпата ни раздели...Наистина е тъжна гледка...

# 93
Ние наистина се изгубихме с дъщеря ми на Истиклял. Загледах се в една витрина и след миг няма никой зад мене. Интересното е, че въобще не се притесних. Седнах в едно кафе на тротоара, дано мине от някъде. Батерията ми беше паднала и случаен човек ми услужи с телефона си. Обадих й се, тя ме чакаше пред спирката на Тунела.

# 94
Прелестен, магнетичен град, който за съжаление едва ли ще видя скоро отново... помня как на Истиклял около улични музиканти се бе събрала такава тълпа, че блокира трамвая. Никой нито се изненада, нито се ядоса. Как продавачите ни посрещат с Ооо, комшу! Котките на всеки ъгъл и печените кестени. Негрите, продаващи часовници ментета, жените с хиджаби и грим, толкова тежък, че не бих го сложила и на карнавал. Всичко е магическо там.

Ако има как да кача снимка в самия форум, бих ви споделила няколко кадъра Simple Smile)

# 95
"Ако имах право на едно единствено желание в живота си, щях да поискам да погледна Истанбул от хълма Чамлъжда" - Алфонс дьо Ламартин

Тези думи цитира министърът на транспорта в Турция Ахмед Арслан при посещението си на строежа на телевизионната кула в Кючюк Чамлъджа. Основите на кулата вече са положени, а самата сграда ще бъде готова в средата на 2017 година. До тогава всички антени на Голяма и Малка Чамлъджа ще бъдат премахнати и поставени на новата кула. По този начин ще се реши проблема със загрозяването на азиатската част от многобройните антени по хълмовете. Новата кула ще бъде висока 365 метра, като бетонната част ще е 220 метра с основите под земята, а антената ще е 165 метра.  На височина 176 и 180 метра ще има 2 ресторанта с панорамен изглед, а под тях, на около 150 метра височина, ще бъдат изградени тераси с 360 градусова панорама към града.

Проектът ще струва 170 милиона турски лири. Очаква се годишно Кулата на Чамлъджа да бъде посещавана от 4,5 милиона туристи. Макет на кулата може да видите в клипа по-долу:

https://youtu.be/BaFm69KSaso

# 96
  • Варна
Модифицирана версия на изказването на дьо Ламартин е това, ама как да е.
Дано оптимизмът им за броя на туристите е оправдан.

# 97
Да, в оригинала липсва "хълма Чамлъджа".

Но може пък точно това да е имал предвид Ламартин. Може да го е изрекъл докато се е наслаждавал на гледката към Босфора от хълма Чамлъджа? Иначе, турците са си оптимисти. Те и за Виаленд придвижваха 30 милиона посетители годишно. И не бяха далеч от прогнозите -  за 2014 година го посетиха 22 милиона.

На 26.08 ще бъде открит 3. мост над Босфора. През месец декември пък ще бъда пуснат и тунела Авразия, който ще съкрати времето за преминаване от Къзлъчешме до Гьозтепе от 100 минути на 15 минути. Вече са ясни и цените за преминавате през моста и тунела. На третия мост ще се заплаща 3 долара, а в тунела - 5 долара, без ДДС.

# 98
С оглед ситуацията в Турция разбирам песимизма в последните постинги, но искам да подчертая, че фактите говорят друго. По данни на Дирекцията за култура и туризъм през 2015 година чуждестранните туристи в Истанбул бележат ръст от 5% спрямо 2014 година, като достигат 12 милиона и половина души.

Това е дял на посетителите според националността им в сравнителна таблица за последните 3 години:

Наскоро влизах в Booking.com и станах свидетел на разграбване на места в хотелите буквално за секунди.

# 99
Здравейте момичета! Аз също като вас обожавам любимия Истанбул, ходила съм много пъти. Имам си любими места и за мен това е най-магичното кътче! С приятеля ми искаме да си направим едно малко "пътешествие" до там, но с влак. Всякаква актуална информация ще ми бъде от полза. Желая ви приятни оставащи летни дни, много слънце, усмивки и пътешествия с любими хора, поздрави!

# 100
  • Варна
Бялк, именно това имах предвид. Добавил е Чамлъджа. Десетки са местата, които предлагат красива гледка към Истанбул. Мисля си, че по времето на поета надали е имало много за гледане от хълма. Като знаем какво е представлявал града в следата на миналия век... а какво остава още столетие назад. Както и да е, това са подробности.

Сравнението между 2014 и 2015 е ясно, увеличението - нормално. Трябва обаче да изчакаме статистиката за текущата година. Спадът е именно през 2016-та. Видях го с очите си през април (колкото и да се опитвах да обясня празните улици с делничните дни), а събитията след това допринесоха още. Показателен е репортажът от вчера.
Посетители и туристи са различни неща. Чамлъджа е любимо място на местните, така че бройката не е недостижима (тази за бъдещата кула). Просто огромния процент няма да са туристи.

Пожелавам си скоро нещата да си влязат в старото русло и догодина да имаме възможността да посетим тази кула.

... Мен пък антените не ме дразнеха. Струва ми се, че ще ми е празно без тях. Ама нали има нова джамия... и кулата... те ще запълнят картинката.

# 101
Колко интересно - пак подехме старата история на нов глас #Crazy
Сега по същество, заведенията които коментирате имат невероятна гледка и са много приятни, но не ви препоръчвам вечер да се разхождате в този район без кавалер (за мен лично района е малко притеснителен). А заведенията лесно ще ги намерите като излезете от джамията Сюлеймание, заставате с лице към Златния рог и поемате на ляво. За вечер бих си позволила да препоръчам ресторантите в Сиркеджи голяма част от хотелите имат много хубави ресторанти на покривите си, на ме този много ми допадна http://imbatrestaurant.com/.

ASSAMARIS - благодаря за ценната информация, нямах представа, че в Св. Стефан е вечния дом на  този велик българин.

danaya.d - с влак все още не е добра идея (поне още година). Влака спира някъде преди Истанбул и пътниците се извозват с автобуси. В момента тече усилен ремонт на железопътното трасе за да бъде пригодено за скоростни влакове които ще свързват Европа и Азия

Последна редакция: ср, 24 авг 2016, 01:07 от didimitrowa

# 102
Хотел Golden Horn Istanbul в Сиркеджи също предлага ресторант на покрива с гледка към Босфора. Преди време там се закусваше, но сега е само ресторант. Не знам обаче дали е отворен за всички или само за гостите на хотела.

Сега виждам, че хотелът предлага и плаж. Вероятно плажът е на друго място, понеже в самия хотел няма такъв (или поне нямаше преди 3 години).

# 103
Приятни преживявания на всички избрали този омагьосващ град за разходка! Hug bouquet
В очакване да споделите красотите му тук!

# 104
Ние с майка ми за 5ти път планираме екскурция до Истанбул. Дано този път да е успешен, защото на моменти наистина мисля, че не ни е писано да отидем там заедно.
Много се колебаех на коя агенция да се спра, но датите на Запрянов травел най-много ни допаднаха. 3 нощувки 235лв. Миналата година таказа екскурзия с Караджъ беше 360лв.
Програмата ни ще е волна... интересува ме дали и до кога ще работи фуникуляра между Таксим и Кабаташ, но предполагам ще разберем на място. До сега умувах за заведение с гледка към 3тия мост вечер, но е доста далеч и май без кола после прибирането ще е една идея по-трудно.
Общо взето съм решила да не си правя планове, защото предните пъти беше голямо планиране, но никъде не отидохме.

Общи условия

Активация на акаунт