Отговори
# 330
Ох, надявам се да бъда извинен. Не знаех, че в темата трябва да се говори само за България, а в същото време да се търсят решения на проблеми, но без желание да чуят как се справят с тях в други държави. Мислех, че ще ви е интересно и за това се включих в разговора... Лек ден!

# 331
  • Варна
arrival напротив, добре е в темата да присъстват мнения с практика в други страни!

bouquet

Може ли да дадеш повече инфо, при напускане не идват ли на оглед, как оценяват има ли щети...
Зная, че в скандинавските страни например не може да си окачваш картини по стените като за целта надупчиш стената с гвоздеи. Ако го направиш трябвало да си шпакловаш и боядисаш при напускане.

# 332
arrival напротив, добре е в темата да присъстват мнения с практика в други страни!

bouquet

Може ли да дадеш повече инфо, при напускане не идват ли на оглед, как оценяват има ли щети...
Зная, че в скандинавските страни например не може да си окачваш картини по стените като за целта надупчиш стената с гвоздеи. Ако го направиш трябвало да си шпакловаш и боядисаш при напускане.

Радвам се, че проявявате интерес!
Стандартния договор е (който е поне 12 станици) че получавате апартамента с бели стени и така трябва да го вънрете. Каквото и да правите вътре като ремонтни дейности - бутане на стени, изграждане на такива, накрая трябва да го върнете във вида, в който сте го получили. Аз лично предпочитам да го взема преди освежаването и да си го направя по мой вкус, като след това, по договор, го оставям така на собственика и той трябва да се разбере със следващия наемодател дали да му го боядиса като болнична стая или той да си го направи по собствен вкус. Понеже подовата настилка беше теракот , а аз исках ламинат - собственика ми даде ключовете за апартамента на 28 януари, а аз започнах да плащам наем чак от 1 март.
Интересното, което мога да кажа е, че не можеш да влезеш в апартамента без договор за работа, от която наема ти трябва да е МАКСИУМ 60% от заплатата, както и ако нямаш Schufa (кредитно досие, един вид). Там се побират всички договори, наеми, лизинги, дали плащаш на време, какво не си платил...  На мен ми беше трудно и се наложи да взимам неща на лизинг, защото иначе Schufa-та ми беше празна и никой не искаше да ми даде апартамент, въпреки, че работя и имам нужната заплата. Един вид Schufa е твоята визитна картичка. Ако имаш положителна - хората ти имат доверие. Ако имаш отрицателна... Търсиш вече нает апартамент със съквартиранти или от приятели, роднини, познати...
Примерно, в настоящия ми договор е посочено, че каквото и да се развали, ако цената за ремонт или замяна е под 15% от наема, си го плащаш ти. Ако е 15% и повече - собственика е длъжен да го ремонтира незабавно. Това беше причината да напусна старата си квартира - собственика отказа да заплати, понеже нямал пари и ако е било възможно аз да платя, пък той щял да види няколко месеца да ми ги спадне от наема, защото бил останал без работа....
По договор жилището е застраховано, но така са си всички жилища, като половината от застраховката плащам аз, а другата половина собственика на дадения имот.

Точките са много и започват от най-елементарните неща, които може да се сетите. Ако искате - питайте и ще Ви отговоря с радост - нека не пълня форума с излишни обяснения. Но да Ви кажа, че по моя договор трябва да мия прозорците МИНИМУМ 2 пъти месечно...

# 333
Аз искам да знам какво се случва при теб ако спреш да плащаш наема и не освобождаваш имота или си го освободил и си оставил неплатени сметки, имота е потрошен и т.н. Какви са правата на наемодателя в този случай все неща с който се сблъскваме масово в България.

# 334
... Каквото и да правите вътре като ремонтни дейности - бутане на стени, изграждане на такива, накрая трябва да го върнете във вида, в който сте го получили.
...
 Ако искате - питайте и ще Ви отговоря с радост -
Това с бутането на стени Shocked и възможността наемателя лично ,а не ползвайки услугите на квалифициран специалист да променя каквото поиска и то без да го съгласува  направо ме изуми.
Прочетох го няколко пъти и все си мисля че е шега.

# 335
Аз искам да знам какво се случва при теб ако спреш да плащаш наема и не освобождаваш имота или си го освободил и си оставил неплатени сметки, имота е потрошен и т.н. Какви са правата на наемодателя в този случай

Аз плащам определена сума за сметките към наема. Няма я тази опция да плащам наем и отделно сметки. А ако не плащам наема - е трудно за собственика. Има право да ме изгони чак след 2 неплатени наема, но нещата се случат бавно в съда и има случаи, в които хората не ги гонят до 1 година от датата на която са спрели да плащат наема. Точно за това проучват кредитното им минало - защото закона най-често е на страната на наемателя. Всеки имал право на покрив над главата и дрън дрън - разни глупости. До колкото знам има и/или се подготвя нов закон, с който по-лесно да можеш да изгониш такъв вид наематели, но не следя темата, понеже съм си изряден и не се вълнувам много.
Депозита, най-често е в рамките на от 1 до 3 наема, не е нужно да го даваш на собственика. Аз лично не съм дал парите на него, а съм ги вкарал в отделна съвместна спестовна сметка (не знам как точно да го преведа на български). Когато напусна, ако има някакви сметки неплатени и тн, при предоставянето на фактури от негова страна, аз мога да дам разрешение той да вземе дадената сума от тази сметка, а останалата да си я прибера аз, като по този начин няма как да задържи парите, както се случва в България, за съжаление.

# 336
... Каквото и да правите вътре като ремонтни дейности - бутане на стени, изграждане на такива, накрая трябва да го върнете във вида, в който сте го получили.
...
 Ако искате - питайте и ще Ви отговоря с радост -
Това с бутането на стени Shocked и възможността наемателя лично ,а не ползвайки услугите на квалифициран специалист да променя каквото поиска и то без да го съгласува  направо ме изуми.
Прочетох го няколко пъти и все си мисля че е шега.

Е, разбира се, че не се събуждаш една сутрин и след кафето взимаш чук и буташ каквото ти падне, но  собственика не може да те спре и дори не ги интересува какво правиш - стига да си плащаш и накрая да върнеш апартамента както си го взел (ако си го взел след освежаване). Примерно - шефа ми е под наем в голяма двустайна къща и си направи няколко стаи допълнително, като изгради стени вътре.
В предния апартамент имаше опция да се бутне една стена и да си направя хола по-голям и се възползвах от нея. Понеже сам си освежих апартамента тогава, след предния наемател, като си тръгвах не вдигнах наново стената.

# 337
Като чета написаното от arrival... измислили са го хората. Само частта с неплатените наеми не е особено дообмислена, но щом подготвят нов закон, ще я решат и нея. Определено не ми звучи като в България - "щом ми живеят в имота, са ми длъжни!" Това депозитът да стои в отделна сметка е перфектно решение - хем хазяите са спокойни, че ги има тези пари, хем наемателят дава разрешение да се ползват по предназначение, а не да се задържат за евентуална изравнителна, която не може да се прецени колко би била. Хареса ми и частта с ремонта, естествено, че е по-добре сам да избереш кое как да боядисаш, за да ти е уютно и приятно.

# 338
Веднъж оставих наемателите да си боядисат в цвят който им харесва защото бялото ги депресирало с уговорката че като се махат ще си върнат обратно стария цвят. Боядисаха в едно наситено синьо което не беше направено от бояджия и стоеше на петна и после естествено не пребоядисаха обратно а на мен да върна стария цвят ми костваше около 4 месечни наема + другите разходи за ремонти и поправки и дори се изнесоха без предизвестие настоявайки да им върна депозита от 1 наем.
Какво да сравняваме с чужбина като у нас няма никакъв начин да провериш бъдещия наемател колко коректен платец е. Ако утре те завлече може да го направи с още 10 човека а в чужбина веднага ще му влезе в досието и после няма кой да му дадем под наем.

# 339
Представям си в България как ще кажа на баба Мара, че ще й преведа депозит в доверителна /или каквато е там/ сметка...  Mr. Green Shocked

Обикновено парите се искат сега и веднага. Не знам, но ми се струва, че по-младите хора са по-точни като наемодатели - не влизат в имота за щяло и нещяло, коректни са откъм пари. Така си мисля поне....хора всякакви!  Peace

Доста от наемателите не са особено коректни и не пазят жилището, като смятат, че не е тяхно. Може би затова нещата са така различни, отколкото в чужбина.

# 340
  • Варна
Като чета написаното от arrival... измислили са го хората. Само частта с неплатените наеми не е особено дообмислена, но щом подготвят нов закон, ще я решат и нея. Определено не ми звучи като в България - "щом ми живеят в имота, са ми длъжни!" Това депозитът да стои в отделна сметка е перфектно решение - хем хазяите са спокойни, че ги има тези пари, хем наемателят дава разрешение да се ползват по предназначение, а не да се задържат за евентуална изравнителна, която не може да се прецени колко би била. Хареса ми и частта с ремонта, естествено, че е по-добре сам да избереш кое как да боядисаш, за да ти е уютно и приятно.
Аз съм го включила също в договора, досега, обаче никой не го е правил, може би са сметнали, че възстановяването ще им коства около 4-5 наема newsm78

# 341
arrival ,да речем че си прав и решението какво да бутне и какво да преустрои е  изцяло на наемателя ,а собственика няма думата а институсиите не контролират.
Ако при премахването на някоя стена се наруши целостта на конструкцията и цялата сграда (всички апартаменти) станат опасни за обитаване?!!Ами ако в резултат на това не дай Бог има и жертви?
Кой отива в затвора и кой погват застрахователите?
Нали разбираш ,че нещо не звучиш много убедително?

# 342
Веднъж оставих наемателите да си боядисат в цвят който им харесва защото бялото ги депресирало с уговорката че като се махат ще си върнат обратно стария цвят. Боядисаха в едно наситено синьо което не беше направено от бояджия и стоеше на петна и после естествено не пребоядисаха обратно а на мен да върна стария цвят ми костваше около 4 месечни наема + другите разходи за ремонти и поправки и дори се изнесоха без предизвестие настоявайки да им върна депозита от 1 наем.
Какво да сравняваме с чужбина като у нас няма никакъв начин да провериш бъдещия наемател колко коректен платец е. Ако утре те завлече може да го направи с още 10 човека а в чужбина веднага ще му влезе в досието и после няма кой да му дадем под наем.

О, аз по договор трябва да уведомя 3 месеца преди да се изнеса. Ако се изнеса без да кажа, то трябва да заплатя 3 месечни наема по договор. Ако собственика иска да ме изгони - също трябва да има 3 месеца предизвестие... Ако днес дойде и ми каже да си тръгвам е длъжен да ми заплати 3 месеца наем, ако се съглася да си тръгна...
Тук прочетох, че на едно момиче са й вдигнали наема, защото приятеля й щял да живее с нея. Това го намирам напълно за абсурдно, защото до колкото съм запознат цената не е на човек, а за самото жилище. Примерно, ако при мен дойдат да живеят още 3ма, ще се вдигат само режийните, но наема си стои същия. То да го е страх момичето да забременее, че и ако се окажат близнаци...

Цитат
Публикувана от: Natali_
Вмъкни Цитат
Представям си в България как ще кажа на баба Мара, че ще й преведа депозит в доверителна /или каквато е там/ сметка...  Mr. Green Shocked

Обикновено парите се искат сега и веднага. Не знам, но ми се струва, че по-младите хора са по-точни като наемодатели - не влизат в имота за щяло и нещяло, коректни са откъм пари. Така си мисля поне....хора всякакви!  Peace

Доста от наемателите не са особено коректни и не пазят жилището, като смятат, че не е тяхно. Може би затова нещата са така различни, отколкото в чужбина.

За това в Германия ги дават празни. Дори и лампи няма. Ти си купуваш всичко и тогава дали пазиш или не си е твой личен проблем. Има и обзаведени, на които обаче цените им са 3-4 пъти по-високи от тези на необзаведените...

# 343
Чакайте малко, защо пак побългарявате нещата? Човекът е написал, че ако намателят сам направи освежителния ремонт, след това НЕ е задължен да връща стария цвят. Проблемът е, ако вече жилището е ремонтирано преди нанасянето и искаш да го пребоядисаш. (ако правилно съм разбрала) Моята квартира беше ужасно потискащо синьо, боядисана саморъчно от възрастния ми хазаяйн, който буквално си беше оставил ръцете. Не го виня - толкова могъл, толкова направил. Живях така две години и на третата попитах, дали може да сменя цвета, съгласиха се. Като видяха как е станало, казаха, че и на тях така им харесва повече. Къде е проблемът тогава? Котката ми беше одраскала тапетите на едно място в коридора - естествено, че си ги смених сама. Това не подлежи и на коментар. Не мисля, че е необходимо да се връща точно стария цвят, само защото на собственика му харесва повече. Нали не живее там, какво значение има? Ето това ме дразни в България (пиша го за пореден път!) "щом имота е мой, ще се разпореждам, пък ти ми плащай!"

# 344
arrival ,да речем че си прав и решението какво да бутне и какво да преустрои е  изцяло на наемателя ,а собственика няма думата а институсиите не контролират.
Ако при премахването на някоя стена се наруши целостта на конструкцията и цялата сграда (всички апартаменти) станат опасни за обитаване?!!Ами ако в резултат на това не дай Бог има и жертви?
Кой отива в затвора и кой погват застрахователите?
Нали разбираш ,че нещо не звучиш много убедително?

Мисля че казах, че не се събуждаш и от нямане какво да правиш започваш да рушиш. Разбира се, че се контролира, но собственика няма думата, освен ако не е в договора изрично написано, което аз лично до сега не съм срещал. Мисля си, че почти всички искаме лофт, но няма как да се случи... Както написах - имаше възможност и бутнах стената. Аз исках друга да бутна, но за това хората се консултират с архитект, преди да предприемат каквото и да е било. За да им е мирно на главата.

Общи условия

Активация на акаунт