Отговори
# 75
  • София
И аз съм за ламинат, от най-евтиния.
И да го освинят ще се е изплатил от наемите.
Като е ново и чистичко ще лови око.
Балатума навява спочени за соца.

# 76
Аз не разбрах в какво точно обвинявате собственичката? Изчакала е края на договора и ви уведомила че има нови планове за имота си. Наистина е коректно трябва да и се признае.
Погледнете от положителната страна. Уведомена сте във възможно най-подходящия момент в сезона на отпуските и когато детето е във ваканция така че ако не се ориентирате в желания квартал и се наложи смяна на училището (квартала) то тя няма да е по средата на  учебната година. Не всеки хазяин би се съобразил с всичко това. Учудена  съм ,че не го оценявате.
От тук на сетне какво ще ремонтира тя и какво ще поиска и какво ще получи си е напълно нейна отговорност и право ,което няма как да и се оспори.
Нито вие  ,нито тя сте длъжни една на друга от този момент. Изчиствате си сметките и всяка продължава по своя си път .

+1
За тази цена е нереално да имате отделни спални, хухня и хол в идеален център, освен ако не сте близки на собственика.
Погледнато от друг ъгъл, следва да сте и благодарни за изминалите години. Спестено ви е пъуване с малко дете из големия град поне по два пъти на ден,
За подобна цена познати взеха жилище в отдалечен квартал, мръсно и пр., което сами облагородяват.
В тези стари централни кооперации стените са дебели, температурите зимата - доста добри дори без отопление, а за един юрист, да живее в центъра, е доста голямо облегчение заради близостта на разните институции.
Плащали сте около 50 % под средното, имали сте късмет, а като потребителска стойност сте ползвали добро жилище ( изкл. липсата на асансьор).
Сега дано имате късмет и при новото жилище!
Съветвам Ви да се освободите от неприязънта към старата хазяйка, т.к. дори без думи това би повлияло на отношенията Ви с нови евентуални наемодатели.
Успех в новото жилище!

# 77
mamamari, ...приемам за напълно заслужено да ме предупреди месец по-рано какво мисли да прави. Къде съм написала, че не го оценявам ?
Нали точно месец по-рано Ви е предупредила: 29.07 - 31.08.
Средният пазарен наем за този апартамент е със 150 - 200 лв. повече, дори в това състояние.
Това да е за урок на наемодателите, които отдават на нисък наем с убеждеието, че така печелат съмишленик.

Може пък това да е шанс за нещо по-добро в живота Ви като цяло. Каквото и да решите - късмет.

# 78
Я стига.
Всички знаем как е на хартиите и по договор. Освен да подмятат хартии помежду си, хората бива и да се държат като такива. Един месец достатъчен ли е според теб Deborana, за да си намери ново жилище човек, който не е очаквал преместване? Опитайте се за малко да се поставите на мястото на отсрещната страна. Добре, плащала е по-малко, никой не отрича. И тя от своя страна е била свестен наемател за тези години. Така че ВЗАИМНО трябва да са си благодарни.

Липса на елементарно човешко отношение.

Летен сезон е. Да, детето ѝ не ходи на училище. Но човек води обичайния си начин на живот понеже не очаква преместване. Ходи на работа, а лятото сигурно вече и на почивка е бил или се кани да ходи. Разбирай платил резервации. Т.е. изхарчил малкото спестявания през годината. И какво? Престъпление ли е извършил? Толкоз по въпроса с напълно нормалното, достатъчно и в най-подходящият момент предупреждение от един месец. За тези неща няма подходящи сезони когато са внезапни.

Не можеш да си позволиш лукса да идеш на едно място, да се окаже, че не ти харесва и да идеш на друго. Това струва комисионни на брокери, предплати. На наемодателката обмислянето на решението да поиска двойно повече пари, ѝ е отнело вероятно няколко дни.

Толкова ли щеше да е трудно ако е решила от лятото да взема повече парички, да каже още през пролетта например? Така и така, били сме коректни взаимно толкова време, но искам вече да давам жилището си за по-висок наем. Казаха ми, че е възможно. Ако нямаш възможност да плащаш толкова, ще трябва да напуснеш. Обмисли и ако не те устройва, започни да търсиш още от сега, за да може лятото да си освободила
За мен нормалният период за намиране на жилище е 2-3 месеца.

# 79
mamamari, ...приемам за напълно заслужено да ме предупреди месец по-рано какво мисли да прави. Къде съм написала, че не го оценявам ?
Нали точно месец по-рано Ви е предупредила: 29.07 - 31.08.
Средният пазарен наем за този апартамент е със 150 - 200 лв. повече, дори в това състояние.
Това да е за урок на наемодателите, които отдават на нисък наем с убеждеието, че така печелат съмишленик.
Ехааа, направо ме разби с идеята ти за урок и с този апел как трябва да се чувствам гузна Simple Smile А и аз това казвам -че съм си заслужила предупреждението, то е съответно на моето отношение към нея... Първоначално, когато се нанасях цените бяха съвсем малко по-високи и хазяйката се съгласи на тази цена при условията на дългосрочно наемане. Отговаряха на цената на гарсониера. Имах договор за 2 години, после за 1,5 години и два пъти по 1 година, тя искаше за две дори, вместо за една. Цените СЕГА са по-високи, но тогава не бяха с такава разлика! Носенето на багаж до шестия етаж всекидневно си е голямо натоварване, който не е живял така - наистина не знае. А въпросът - какво ще чувствам към хазяйката - мисля че това е малко лично Simple Smile Иначе - благодаря за пожеланията! Simple Smile

# 80
Защо ме търсиш, благодаря за подкрепата! Ще се справя Simple Smile Може би е моя грешката, че споделих. Мисля, че се разбрах позицията на всеки, благодаря за отделеното време!

# 81
  • София
Според мене квартирантката от Петте кьошета просто сподели  проблема си. Не виждам обвинение към хазяйката.
Четат и брокери тук, може пък на ЛС да помогнат.
Нали собственичката е предложила този наем - жената го е приела. Сега, явно е решила да прави друго с апартамента и прекратява договора.
И също съм съгласна, че е можело малко по-рано да си каже намеренията за да има повече време за търсене. Но може би скоро е получила по-примамлива оферта. Едните квартирантки в мой имот ме предупредиха началото на февруари, че напускат от 01.05. Бяха съгласни да водим хора на огледи докато живеят там, не са правили проблеми. По договор  предизвестието беше 1 месец, но момичетата решили да знам, за да си правя и аз планове.

# 82
Знаете ли какво... Преди няколко месеца заобмислях да поискам от наемателката ми (на етаж от къща в малък провинциален град) да актуализираме наема. Непроменен от 15 години. Сама жена, разведена, с вече пораснало дете. Въпросният наем се плаща на практика от бившия ѝ съпруг. Един вид това им е била уговорката за издръжка. Наемът е 60 лева. Да, звучи смешно, но това е малко градче, а аз с нищо не съм подобрила състоянието на имота. Така сме се уговорили от самото начало - нямам възможност да правя подобрения. Каквото е необходимо ако нещо се развали, ще трябва да се справи сама. Сами разбирате - за 15 години все нещичко се е налагало. Тоалетна чинии леко спукана, брава се развалила... Жената не ме е притеснявала.

Но реших, че все пак е време тези парички малко да се актуализират. Говорих с нея. Тя каза, че няма възможност и да говоря първо с бившия ѝ съпруг. Е, направих го. Не живея 23 години в града така че нямам идея колко е нормалният наем. Казах направо: "Може ли да актуализираме нещата. Не определям с колко, ти кажи, колкото ти прецениш". НО човекът беше съвсем откровен и си ми каза, че освен наема, поема и някои други разходи за детето им (шофьорски курсове, частни уроци, абитуриентски бал). Затова от негова страна като наем - толкова. Имам прекрасни отношения и с наемателката си, и с бившия ѝ съпруг, който плаща наема. Но на това какво да отговоря? Казах "Добре" и след това съобщих и на жената, че бившият ѝ отказва да дава повече за наем.

Какво мислите, че стана? Жената си ми каза съвсем откровено: "Добре, разбирам. И той си е прав. Но аз в момента съм затънала в заеми и не мога да ти дам някакво увеличение. Работя и допълнително. Като се позакрепя, ще говорим пак". Толкова. Никой на никого не се разсърди. Бяхме честни един към друг. Искам да вземам малко от малко по-свястен наем, но какво? Да извадя душата на жената ли? Да я изгоня? Ми не искам. Сама е, с дете е. Пази ми къщата, защото не живеем отдавна там.
Викат му човещина. Пробвайте, не боли.

Последна редакция: сб, 30 юли 2016, 11:00 от Защо ме търсиш?

# 83
Защо ме търсиш,

Отговарям на :" Толкова ли щеше да е трудно ако е решила от лятото да взема повече парички, да каже още през пролетта например?"

Какво да и казва, срочният договор си го е казал сам.
Била съм 8 години наемател, преживяла съм над 10 местения, така че, след като на споделящата
договорът е бил срочен, то преди година е било ясно, че с изтичането на срока той се прекратява.

Удължаването е възможен вариант, но не е задължителен.

Не виждам какво ново следва да се казва (и то на юрист) и защо преобладава внушението за алчна и неетична наемодателка.

ПС: Живели сме 2 години на 5 ет. без асансьор, така че знам за какво иде реч.

Пишете: "Пази ми къщата, защото не живеем отдавна там." - това е част от плащамето по наемното отношение, да се пази малък имот в провинцията от разруха и запустение.

Пишете: "Викат му човещина. Пробвайте, не боли. " - Наемодателката е проявила човещина 5 години, което е повод да я коментират тук в неетична светлина.

Иначе желая успех и с намиранетио на нова квартира и добро училище. Може да се намери в района добра, но по-малка за тази цена.

Последна редакция: сб, 30 юли 2016, 12:23 от Deborana

# 84
Наемодателката е проявила човещина 5 години....

Взаимно са били коректни и полезни една друга. Внушаваш (волно или не) на жената да се чувства длъжна. Не е. Нека си намери ново място, съгласна съм. Но не мисля, че е ок да внушаваш на наемателя, че трябва да е длъжен. Толкова си му поискал навремето - толкова той ти е давал 5 години. За твоа време не е искала увеличение по свое решение. Ако беше искала пък наемателката да се е молила и успявала да го отложи... щеше да е друго.

# 85
По въпроса за предизвестието за прекратаяване на договора.Аз поне не съм подписвала такъв където да не е определен срок за прекратяването му-обичайно един месец и за двете страни.След като е определен защо въобще го коментирате достатъчен ли е или не за намиране на друга подходяща квартира?!?Ми дали е достатъчен да се намерят други подходящи наематели?!?Щом един месец е за едната страна и за другата,значи трябва да се спази.Това дали е достатъчен за каквото и да било вече е лична грижа ,щом така са се договорирали страните.
Според мен няма място за лични взаимоотнощения -пазар като пазар -отиваш пазариш се купуваш или не.Точка.Пет лева мога да дам на някой като милостиня ,ейтака от лично отношение ,но дългосрочно не мисля ,че някой на някого е длъжен да го прави.

# 86
Deborana, това твое твърдение: "Наемодателката е проявила човещина 5 години, което е повод да я коментират тук в неетична светлина" е много грешно и ми се струва, че те избива на демагогия. Аз НЕ съм живяла безплатно, а плащах 430 лв. в брой, не можеше по банков път - прави си изводите Simple Smile Когато започнах да живея там, в съседната кооперация даваха същия по площ имот за 350 лв., имаше и за около 500 лв в района, но не повече. Нямаше чак такова търсене, за да са такива високи цените, както сега. Да получаваш наем 430 лв. без да плащаш данък си е ок.

Последна редакция: сб, 30 юли 2016, 15:35 от Rosita

# 87
DeVa® ,ламинат  Peace без колебание.
Не виждам какво толкова има да се коментира дали и кога е удобно и колко дълго да е предизвестието за да е достатъчно. Срокът по закон е месец! Всичко казано извън това  е безпредметно да се коментира.
 По моя преценка наемът е бил нереален(силно занижен) още при първото му сключване.Т.е договора в самото начало е бил неизгоден за собственичката.Факт известен на наемателката , от което следва  че развалянето му не би трябвало  да е неочаквано и в никакъв случай пък изненада. Наемателката  не е ощетена по никакъв начин и няма срещу какво да се оплаче. Емоциите са излишни. Не би трябвало да се чувства виновна ,нито пък има в какво да упрекне наемодателката.
 По отношение коментарите на Защо ме търсиш?  по отношение на евентуалния ремонт. Аз съм казвала, но продължавам да стоя зад мнението ,че ремонта трябва да се прави качествено ,а не пестеливо и неефективно. В това че не се съгласих с вас че ремонта  би съсипал собственичката имах в предвид ,че имота е с голям потенциал и колкото и сериозна да изглежда на пръв поглед вложената сума ,той много бързо ще я възстанови и ще генерира сериозна печалба. Това при положение че се подходи с мисъл към всеки детайл.  Казвам го  с ясното съзнание конкретно  какво и как трябва да се направи и колко ще донесе в последствие. Излишно е да казвам ,че трябва да е ориентирано към съвсем друг тип наемател.
  Примера с отдаваната от вас фамилна къща в малък провинциален град е не приложим ,защото сте избрали да ''проявите човещина '' при алтернативата имота да опустее и да бъде постепенно разграбен.
 Щеше да е приложим ако имахте опашка от кандидати  предлагащи 350-500Е  на месец, но въпреки това сте избрали наемателката за 60 лв.
 Казвала съм го и друг път благотворително е да подпомогнеш някой наистина слаб и напълно беззащитен (сираци, изоставени стари хора ,хора наистина в нужда) и много от нас го правим постоянно дори без да  го обявяваме защото благодарността и признателността на тези хора е истинска, но да отдаваш много под себестойността му даден имот на работещи хора е просто глупаво .Бонус е че накрая получаваш неблагодарност и разнасяне по форумите в комплект към съсипан имот и много често неплатени сметки.
  Hug
 Rosita ,нямаш вина за неинформираността на бившата ти наемодателка. Познавам собственици и то не с един имот които по онова време отдаваха подобно на 300$/мес. ,а в момента 900 лв и то напълно празно на ламинат и гранитогрес .След като има толкова  скромни наемодатели около вас просто сменете входа. Отидете при този който отдава на 350 и му предложете вашите 430 и препоръките на бившата ви наемодателка че сте точна , коректна и дългосрочна наемодателка.

# 88
Mamamari, за твое сведение предизвестието при прекратяване на срочен договор не е месец, а три месеца, но не повече от остатъка срока на договора. Т.е. изтичането на срока слага край на договора. Всеки път, когато договорът изтичаше - аз бях в очакване той да бъде прекратен. Пак повтарям - по моя инициатива настоявах сключването на по- кратки по срок договори. И ти е хубаво да знаеш това - за сроковете за прекратяване, след като си наемодател Simple Smile А иначе съвети къде и как да се преместя не помня да съм искала от теб. Simple Smile Ще предам твоето и на Деборана съчувствие на хазяйката. Simple Smile

# 89
+1
Емоциите са излишни.
Не би трябвало да се чувства виновна ,нито пък има в какво да упрекне наемодателката.

Примера с отдаваната от вас фамилна къща в малък провинциален град е не приложим ,защото сте избрали да ''проявите човещина '' при алтернативата имота да опустее и да бъде постепенно разграбен.
 Щеше да е приложим ако имахте опашка от кандидати  предлагащи 350-500Е  на месец, но въпреки това сте избрали наемателката за 60 лв.

Казвала съм го и друг път благотворително е да подпомогнеш някой наистина слаб и напълно беззащитен (сираци, изоставени стари хора ,хора наистина в нужда) и много от нас го правим постоянно дори без да  го обявяваме защото благодарността и признателността на тези хора е истинска, но да отдаваш много под себестойността му даден имот на работещи хора е просто глупаво .
Бонус е че накрая получаваш неблагодарност и разнасяне по форумите в комплект към съсипан имот и много често неплатени сметки.    Hug 

А какво е отношението ви към препоръки от предишен наемодател
за да подпишете договор със сегашен наемател?

Общи условия

Активация на акаунт