Отговори
# 360
  • София
Макарон, четох те и в темата за недвижими имоти. Нали в таванската  стая има квартирант?
Пробвай за апартамента неговия наем х 3. Дано се намерят желаещи.
Нямам представа как вървя цените и наемите в района. Ако имаш брокер, той какво предлага?

# 361
Нямам брокер, действам сама. Не знам колко е наемът на квартиранта, защото жилището е през ЧСИ, за момента обмислям дали да участваме в проданта или не. Основно ме тревожат годините на блока, които не са малко, и се опитвам да преценя за колко време би се възвърнала инвестицията. Доверен брокер нямам, а иначе бих си платила за консултацията, особено ако брокерът не тръгне да ми казва колко по-изгодни апартаменти има на свободния пазар.   

# 362
Нямам брокер, действам сама. Не знам колко е наемът на квартиранта, защото жилището е през ЧСИ, за момента обмислям дали да участваме в проданта или не. Основно ме тревожат годините на блока, които не са малко, и се опитвам да преценя за колко време би се възвърнала инвестицията. Доверен брокер нямам, а иначе бих си платила за консултацията, особено ако брокерът не тръгне да ми казва колко по-изгодни апартаменти има на свободния пазар.   
Първоначалната цена на този ап е много ниска. Преди около година се продаде един по-малък в района за 22 000 евро повече.

# 363
Първоначалната цена на този ап е много ниска. Преди около година се продаде един по-малък в района за 22 000 евро повече.
Аз съм убедена, че цената ще скочи, началната по никакъв начин не кореспондира с реалната пазарна стойност на имота. По-скоро се чудех доколко сумата, която аз съм готова да дам, би се изплатила. Както и да е, да не оспамваме темата, все пак този наем за момента поне е силно хипотетичен.  Laughing

# 364
Ако е до метростанция може да се изплати лесно инвестицията, стига да няма тежка криза, дефлация или огромен обем ново строителство Simple Smile Според мен 500 лв преди да е готово метрото може да се намери наемател, пък ако не се намери - да смъкнеш малко. Като се приключи строежа на метрото може и повече.

atallaya, на публичните търгове на ЧСИ началната цена задължително е по-ниска от пазарната,  но после може да се качи и двойно.

# 365
  • София
А като е продажба от ЧСИ дали е сигурно, че обзавеждането ще остане и след сделката?
Нали стария собственик може да обжалва, времето тече и през това време може да изнесе или повреди мебелите.

# 366
Не, не, няма да остане обзавеждането. Вероятно и ще е много разбито вътре, нарочно. Коментирах какъв вид ремонт и обзавеждане планирах да сложа в апартамента, ясно, че него го няма на този етап.

Ако ти е интересно, може да обсъдим спецификите на покупките от ЧСИ в темата за пазара на недвижимите имоти, но наистина се опасявам, че сме много оф топик в тази тема.

# 367
  • София
Блока ми се струва старичък.
Като се прибави и сума за ремонт и обзавеждане - става сложно.
Аз не бих инвестирала, колкото и да е евтино.
2002 г. продадох апарт. в блок от 1964 г. Блока си беше стар, личеше му.

# 368
Ние 2007 продадохме апартамент от 1959 на разкошно място и за нелоши пари. Но - в блока основно живееха възрастни хора, които нямаха желание да отделят пари за текущи ремонти и нещата се бяха много забатачили. Но например в блока на баба ми и дядо ми, който е също от 60те, всичко е чудесно поддържано и ремонтирано. Пак си личат годините, но по хубав начин, има атмосфера блокът, с високите тавани, гипсови орнаменти и спретнато задно дворче. Това е и причината да съм раздвоена, ако имах двойно повече от бюджета ми, бих купила в момента продаващия се апартамент под този на баба.

# 369
Като гледам коментарите, силно ме мъчи един въпрос - аз като наемател ще си губя време, нерви и пари да бутам стени, да правя сериозни ремонти??? И това, при условие, че от следващия месец може да ми прекратят договора. Честно, не го разбирам. За Германия може би е прието и е нормално, може би там търсенето на читави майстори и губенето на време не е като тук, ама за България защо? Да ударя един латекс и да изчистя основно - добре. Но защо ми е да наемам жилище, което не ми харесва, да го ремонтирам, за да ми харесва и да нямам никаква сигурност докога ще живея в него? (както редовно се случва тук)

И хайде да не се нападаме така, това е място за споделяне и обмяна на информация. А, и да се оплача пак от пишман-брокери, на които е попаднала моя приятелка  #2gunfire

Мен като наемодател пък ме мъчи въпрос, ако наемателят реши да ми смъкне копринените нови тапети и сложи евтин розов латекс да му е по барбешко и след един месец се изнесе, както много често се случва, да омърлят дадено жилище и после фют.

И какво ще му направя като се изнесе, аз нямам ключ не влизам без тяхно присъствие, просто могат да си тръгнат и можем да гадаем какво има зад заключената врата? Ше извикам ключар, ще сменя патрона, което ще е пак половин наем, ще трябва да си губя времето да търся читави майстори... Или ще водя дела и ще плащам на адвокати и държавни такси? И може би ще спечеля делото след години и той ще ми плати разноските по делата, пропуснатите ползи от неотдаване и ще дойде да възстанови направеното?

И въпреки това съм включила като възможност в договора, като за моя защита правя снимки на апартамента към протокола и описвам с какви материали е правен и моля брокерът да се подпише като свидетел.

Просто се моля да не попадам на такива ситуации, рисковете не са само за наемателя повярвай ми.

Колкото до ключа, след като нямат доверие и уговорката е хазяинът да няма ключ, да си сменят патрона за своя сметка, после като искат да си го вземат.

Ами, там е разликата. Вие сте вложили пари в апартамента си, а за повечето германци това са наследствени имоти, които ги дават под наем и ги е грижа повече да приберат парички, вместо да вложат. А и както обясних тук взимаш гол апартамент - дори няма крушки. Повечето хора живеят цял живот на квартира и ако няма някакъв проблем, не я сменят. Под мен са възрастна двойка на около 70+, които живеят тук от времетп, когато повечето потребители сме били деца. Въпреки че са под наем, за хората това си е техния дом. Нали не отричате, че всеки има право да живее в хармония със себе си и когатп му дадат 4 бели стени и по навик не сменят апартаментите и не ги гонят след 2 години, може да си го направи по свой вкус?!? Дали в България обикаляте квартири и търсите това, което на Вас ви харесва или в Германия го направите по свой вкус - аз мисля, че е едно и също...

# 370
Включвам се с информация по повод бутането на стени и как е регламентирано в Германия.
Твърденията на  arrival  че не се иска мнението на собственика и трябвало цитирам:
''само консултация с архитект'' Rolling Eyes
И то добавено ни в клин ни в ръкав след изказаните опасения относно нарушаване конструкцията на сградата ,както и предполагах не отговарят на истината.
Моята информация идва от една баба българка омъжена са германец чиито пораснали деца също са женени за германци и всички живеят там .Бабата има  имот в съседство на моя  и  от години всяко лято идва с  внука за през ваканцията, която там е само  м. август.
Жената е живяла и продължава да живее повече от 50 г там. Познавам я  лично като сериозен човек и смятам че мога да и се доверя.
Според нея там има много строги правила за всичко свързано с поддръжката и управлението на собствеността. Сградите имат домоуправител или съвет на собствениците ,които управляват имота по начин близък на нашите представи за управлението на фирма. Не може всеки собственик сам да прави каквото си иска ,камо ли наемател. Дори тези органи на управление имат крайната дума при избор на наемател ,ако случайно собственика реши да отдава.
Спомена за такса  nebenkosten която е ежемесечна и е обвързана със собствеността  и включва поддръжка на имота от лицензирани фирми.Когато се е налагало ремонт  вътре той НАЙ-НАПРЕД  се съгласувал с домоуправителя и след това задължително се наема лицензирана фирма която да го извърши. Не собственик и не наемател.
Всичко е законово регламентирано до най-малкия детайл ,а за нарушителите има наистина сериозни глоби. Каза че дори хора като нея прекарали целия си живот там не познават в детайли всички закони и препоръчително е за всяка по-сериозна стъпка да се наеме адвокат. Особено ако си чужденец.
Когато не знаете нещо ,кажете че не знаете и не разбирате!
Не подвеждайте потребителите!

# 371
Включвам се с информация по повод бутането на стени и как е регламентирано в Германия.
Твърденията на  arrival  че не се иска мнението на собственика и трябвало цитирам:
''само консултация с архитект'' Rolling Eyes
И то добавено ни в клин ни в ръкав след изказаните опасения относно нарушаване конструкцията на сградата ,както и предполагах не отговарят на истината.
Моята информация идва от една баба българка омъжена са германец чиито пораснали деца също са женени за германци и всички живеят там .Бабата има  имот в съседство на моя  и  от години всяко лято идва с  внука за през ваканцията, която там е само  м. август.
Жената е живяла и продължава да живее повече от 50 г там. Познавам я  лично като сериозен човек и смятам че мога да и се доверя.
Според нея там има много строги правила за всичко свързано с поддръжката и управлението на собствеността. Сградите имат домоуправител или съвет на собствениците ,които управляват имота по начин близък на нашите представи за управлението на фирма. Не може всеки собственик сам да прави каквото си иска ,камо ли наемател. Дори тези органи на управление имат крайната дума при избор на наемател ,ако случайно собственика реши да отдава.
Спомена за такса  nebenkosten която е ежемесечна и е обвързана със собствеността  и включва поддръжка на имота от лицензирани фирми.Когато се е налагало ремонт  вътре той НАЙ-НАПРЕД  се съгласувал с домоуправителя и след това задължително се наема лицензирана фирма която да го извърши. Не собственик и не наемател.
Всичко е законово регламентирано до най-малкия детайл ,а за нарушителите има наистина сериозни глоби. Каза че дори хора като нея прекарали целия си живот там не познават в детайли всички закони и препоръчително е за всяка по-сериозна стъпка да се наеме адвокат. Особено ако си чужденец.
Когато не знаете нещо ,кажете че не знаете и не разбирате!
Не подвеждайте потребителите!

Мисля че по-рано една потребителка обясни, че собствениците се делят на 2 вида. Много моля Вашата позната да се свърже с мен и да заповяда в Кьолн и да се запознае отблизо с мен, с договора ми, със собственика и да му обясни за тези фирми дето поддържали имота, домоуправители, и разни дрънканици, защото аз такива НЕ СЪМ СРЕЩАЛ. По-рано казах, ме не съм точно запознат точно със закона и че не бутате сами стените.

# 372
Ето за всичко разбиращи английски, какво е nebenkosten. "Usually power costs (e.g. for cooking, heating) and water rates are included in 'Nebenkosten'. Ah, and rubbish collection."  Извадил съм го от интернет. Но днес научих, че в нещо раЗлично от някаква бабка, нанесла се при някакъв германец. Веднага ще телефонирам на спбственика да уведомя и него.

# 373
Ние 2007 продадохме апартамент от 1959 на разкошно място и за нелоши пари. Но - в блока основно живееха възрастни хора, които нямаха желание да отделят пари за текущи ремонти и нещата се бяха много забатачили. Но например в блока на баба ми и дядо ми, който е също от 60те, всичко е чудесно поддържано и ремонтирано. Пак си личат годините, но по хубав начин, има атмосфера блокът, с високите тавани, гипсови орнаменти и спретнато задно дворче. Това е и причината да съм раздвоена, ако имах двойно повече от бюджета ми, бих купила в момента продаващия се апартамент под този на баба.

Макарон, май видях за кой апартамент говориш  Wink Малко височка ми се струва цената за публична продан, а си има нужда от доста ремонти, вкл. банята цялостно трябва да се направи. Ако е същият де Simple Smile Сигурно са калкулирали бъдещата метростанция. В този район вече вдигнаха цените още като започна строежа.

# 374
Някой питаше за какво му бил ключ на хазяина ако нямало да го ползва да влиза. Не мога да говоря от името на всички но мога да кажа за себе си. Вратата на апартамента е блиндирана и не желая да я разбивам или да плащам скъпите услуги на ключар по отварянето ако наемателя вземе че духне без да ми върне ключовете.

Изобщо нямам намерение да се ровя в на някой мръсното бельо нито ходя да проверявам как се експлоатира имота, разчитам на това че съм взела 2 месечни наема като депозит които да покрият евентуални щети. За сметките следя ги онлайн дали се плащат. Ако сте си имали работа с изкукуригали бабки за които няма закони моля не ни слагайте всички под общ знаменател. Аз съм изрядна плащам си данъците и си спазвам договорите.

Последна редакция: вт, 16 авг 2016, 11:42 от Niss

Общи условия

Активация на акаунт