Отговори
# 585
Вече не е задължително. Т.е няма санкции ако не го направиш.
А, Бръмбъче недей ! Няма такова нещо не си длъжен ,няма санкции.Както е написано излиза ,че няма задължения и санкции за деклариране и плащане на авансов данък върху доходите от наем? Shocked
[urlhttp://nap.bg/page?id=434][/url]
Дева правилно го е написала!
До 30,10,2016г. е срокът за деклариране и внасяне на авансово дължимия данък от наем.

# 586
Благодаря за отговорите момичета  bouquet

# 587
  • Банкя
Здравейте! Правя основен ремонт на апартамента на баща ми и ще го давам под наем.
Холът е пълен с мебели , както си е бил- класика- диван, масичка, телевизор, секции.
Стаята обаче има само скрин. Да купувам ли легла или да видя кой ще го хареса- не знам спалня или 2 легла? Какво ще кажете.
 Намира се в Люлин- кооперативния пазар, 70кв. м. за 400лв. добре ли е?

# 588
аз бих изчакала с мебелите. Като имаш пари може и в момента да купиш.
За наема - не знам, пазара ще покаже.

# 589
  • Варна
Здравейте! Правя основен ремонт на апартамента на баща ми и ще го давам под наем.
Холът е пълен с мебели , както си е бил- класика- диван, масичка, телевизор, секции.
Стаята обаче има само скрин. Да купувам ли легла или да видя кой ще го хареса- не знам спалня или 2 легла? Какво ще кажете.

Зависи ти към каква група наематели си се ориентирала - семейство или студенти...
Но леглата могат и да почакат, стига да не са поръчка, защото не всички поддържат на склад.

# 590
  • Банкя
Благодаря. Ще го пусна така  . По скоро за семейство.

# 591
  • Sofia
То,ще си покаже. Изрично споменаваш в обявата,че леглата ще се закупят според нуждите на наемателя и се действа според случая. За след основен ремонт сумата 400 лева ми се вижда ниска. Зависи и от наличните мебели,де...понякога по-добре да ги няма ,отколкото да са стари и отблъскващи Simple Smile

# 592
Лично мнение-ако основен ремон означава хубава дограма,нов латекс или каквото е там по стените,ламинат и мебелите в хола са от последните 10-15 години.Моят съвет от опит е в това състояние-500,00лв , със спалня -550,00лв.Търсенето е определено е за спалня със спалня-не два кревата.За след ремонт в повечето случай студентите минават като ураган,да целевия пазар го виждам като за двойка.В момента срок за отдаване с богат избор-максимум два дена.
Редактирам се-пишете основен ремонт ,заначи се подразбира ,че банята е с фаянс и теракот,чист немухлясъл.Дори и без бяла техника в кухнята има търсене.
Успех!

# 593
550 за десетилетни мебели и Люлин никой няма да даде. Това е цената в момента за топ-локация в по-предпочитаните квартали след ремонт и с ново обзавеждане  - разбира се, на по-малка квадратура от посочената, но въпреки това, хората, които ще дават без проблеми и коментари 500-600 лв за наем няма да отидат в Люлин.

Освен ако не се предвижда там да живеят свръх бройка студенти, които да делят, но и моето мнение е, че ако пуснеш група 4-5 студенти да делят 70 квадрата, вероятността за основен ремонт след тях е огромна.

# 594
но въпреки това, хората, които ще дават без проблеми и коментари 500-600 лв за наем няма да отидат в Люлин.
Така е няма да отидат в Люлин ,ако има по-добра локация ,ама няма предлагане.

Освен ако не се предвижда там да живеят свръх бройка студенти, които да делят, но и моето мнение е, че ако пуснеш група 4-5 студенти да делят 70 квадрата, вероятността за основен ремонт след тях е огромна.

Е ,с това съм напълно съгласна!

# 595
До десетина дни ще намалее значително и търсенето, защото учебните години във всички университети вече започнаха, а есенният бум е предимно от наплива на студенти. В останалите месеци търсенето е доста по-малко. През пролетта на моя близка й отне два месеца + сваляне на цена, за да отдаде прекрасно направен апартамент на топ място, като още първоначалната цена беше атрактивна за наематели. Та е малко рисковано човек в момента да си надцени имота, но пък ако не бърза да отдава и студентите изобщо не са му таргет, може да пробва. В крайна сметка, търсенето калибрира цената.

# 596
 newsm78
Рисковано ,дори глупаво е да отдаваш на цена под себестойността говоря за ремонтирано защото дупките са ясни.Няма такъв филм вече отдаване на всяка цена,защото има много опарени дето от първа ръка после виждат че сметката не излиза и с полученото не могат да възстановят имота в първоначалния вид.А да отдаваш за спорта е като в оная приказка ''за лудо работи ,за лудо не стой''.
400 е цена за гарсониера(студио,боксониера) не за двустаен и то  с мебели.
Не забравяйте че няма гаранция че след 5-6 м.наемателите може да решат че не им е нужно и напуснат.  ЩЕ се окажете пред ремонт (мин 2000лв а да сте взели 5*400 =2000).Отдавали сте за да плащате данъци от джоба си и от добро сърце да решите на някои гаджета проблема с достъпна квартира докато им трае тръпката. Да не забравяме риска да бъдете завлечени или да си отворите проблеми с неплащащи и не напускащи или дори умишлено съсипващи имота, който никак  не е за подценяване.
 Ако поетите рискове не се изплащат ,ключ до намиране на кандидат е  доста по-разумен вариант макар в предвид пазара в момента силно да се съмнявам да няма кандидати. Peace

Последна редакция: пт, 07 окт 2016, 09:03 от mamamari

# 597
    Отдаването на жилище под наем си е нещо като стоките на пазара. Нещо, което се търси, а е в ограничено количество естествено, че ще е с повишена цена. Както е в момента. Но пък аз, която съм отдала жилище на перфектно место в София, на перфектни наематели, но преди две години с доста нисък наем 470 лева за тристаен след основен ремонт сърце не ми дава да им искам увеличение, за да не напуснат. Понякога глупаво или не сигурността е от значение поне в този момент за мен.

# 598
Цитат
400 е цена за гарсониера(студио,боксониера) не за двустаен и то  с мебели

В квартал близо до центъра. Имоти със сходна на описаната от Тарльо локация и същата квадратура, в ценови диапазон 400-500лв стоят неотдадени вече повече от 2 седмици, въпреки септемврийския бум на търсене.

На мястото на Тарльо аз бих го обявила за 450, за да имам все пак някакъв шанс за огледи и да мога да си подбера хора.

# 599
Всеки сам си преценява, но пък  и всеки от своята камбанария.
Ако бях брокер и аз бих твърдяла че  фактори са само търсене и предлагане, но аз съм и собственик и като такъв не мога да пренебрегна фактора състояние на имота( стойността зависи пряко от вида а той от ремонта който мога да си позволя).Има някои много тънки моменти !
Съвсем грубо но стойността на ремонта зависи от квадратурата която трябва да се ремонтира,а бюджета се определя   както от размера така и от броя на постъпилите наеми. Това са две отделни  променливи !Ако си зле с математиката може да се набълбукаш яко и да се окажеш със съсипан имот и без средства да го възстановиш.
Трябва много внимателно да прецениш :
-дали да отдаваш на каквато цена можеш да получиш ,но пък да не инвестираш в ремонти
-дали да се откажеш да отдаваш под определен от теб минимум и да запазиш имота ремонтиран и заключен
-вариант е и да не отдаваш целия а само част от него(стая и кухня) за която ще получиш адекватно възнаграждение ,което да отговаря и на поетите от теб рискове.Не е все едно дали предстои ремонт на 30 или на 70 квадрата,ако наемите са еднакви тогава кое да те мотивира да си го причиняваш?
 Далеч съм от идеята да наставлявам когото и да било. Само споделям една малка част от това което мисля.

Общи условия

Активация на акаунт