Защо хората искат захаросана реалност?

• 64 768
  • 1 515
  •   1
Отговори
# 600
  • Куциндрел
Който не иска пушилка да не ходи по детски площадки. Детските игри са такива - прах, камъни, бягане, вода и всичко, с което можеш да вдигаш шум и да се цапаш. После преминават на синхорнизирани игри от рода - разделяни на банди и сървенование, стоене на нещо си, бягане, криене, катерене и т.н. игри, в които пак има прах, камъни, вода, пръчки....
Момиченцата измислят по-чисти игри, но с повечко интриги.

Смея да твърдя, че не познаваш моето момиченце  Wink

Има и момиченца като твоите, търчат наравно в момчетата с пръчка в ръка, много ме кефят.
Обаче доста момиченца се отделят на групички и нещо си правят и както си стоят уж тихичко, така изкача някое от групичката, защото са я изпъдили, нагрубили и т.н.

Мамасита сега говори така за площадките, защото има малки деца. Като пораснат те друга песен ще запее.
Винаги площадките са били място за дивеене, който не иска да му се дивее връз чавето си намира усамотено място и учи чавето как да одъртее по-бързо от необходимото.

# 601
  • София
Ако имаш някакви напъни за възпитаване на моето дете, трябва първо да се обърнеш към мен, за да не се обърна аз към теб.
недей, че сега пак ще реши, че ще я биеш...

# 602
  • София - Рим и обратно

Ахам, 9-годишно в музея ще оцени картините веднагически!
Ще оцени това, което му показваш. Моята на 7 я водя и в Софийската филхармония чат пат на някои по-леки концерти, да свиква да слуша. Ходи и на опера с мен, и на балет класически, вместо на куклени театри. Свиква да се държи човешки и да слуша класическа музика, а не да бъде като маймуна слязла от клон или да започне да залита по чалгии.

# 603
Ти не говориш за собствения двор, а за обществено място, наречено детска площадка. Там ти отговаряш за бебето си, аз отговарям за голямото си дете. Ако имаш някакви напъни за възпитаване на моето дете, трябва първо да се обърнеш към мен, за да не се обърна аз към теб.

А обществените места са такива, че си има някакви общи правила и всички са отговорни за тях, според нивото си. И понеже на 9 вече имат достатъчно концентрация, за да схванат тия правила, нормално е да ги спазват. Аргументът "агресивни родители" не е никакъв аргумент. Не може на обществено място да е всеки за себе си, с пълно право да действа агресивно. Всеки е отговорен за общия климат на това място. Включително и като НЕ води детето си, ако знае, че е магаре. Аз така не съм водила сина си на доста места, за да не пречи на другите. Обаче за някои родители няма такова нещо, стига на детенце да му е веселко.

Нека си тичат, нека се гонят, това са си хубави игри, и правила ще си измислят. Ама да ровят в прахта... че то дори не е много забавно, къде му е кефът...безсмислено е. Нищо няма да загуби, ако не го прави.

Синът ми това лято ходи на опера. Точно- каквото му показваш, това попива. Ако си ОК да е маймуна, ще е маймуна.

# 604
Не може на обществено място да е всеки за себе си, с пълно право да действа агресивно.
Кое точно беше агресивно? Бабата с инсулта или влаченето на краката? Mr. Green

# 605
Сирената ще ви каже как се възпитават деца, тя има 3. Няма значение че 80 % от деня е във форума, капацитет  е по всички теми - от възпитаване на деца до политика и задълбочена философия. Не разбирам защо изобщо някой си прави труда да и отговаря така или иначе тя е номер едно по всичко. А и трудно се спори с радио.

# 606
Не може на обществено място да е всеки за себе си, с пълно право да действа агресивно.
Кое точно беше агресивно? Бабата с инсулта или влаченето на краката? Mr. Green

Имах предвид съвсем друго- че едва ли не е ОК родителите да са готови да скачат на скандал, ако някой каже нещо за поведението на детето им. Андариел например смята, че е ОК да скача на скандал. А на мен няма да ми пука, ако друг възрастен стегне моите деца. Нито ще скачам, нито ще му резвам реплики, нито ще го поставям на място. Ако забележката е разумна- ОК, ако не е, ще си я пусна покрай ушите. Иначе ще преподам лош урок на децата- че ще им адвокатствам. Нямам такова намерение.

Весела, ако нещо си несъгласна, може да се аргументираш и да кажеш защо греша. Да, възпитавам си децата и има ефект, какво да правя? И то с минимални усилия, като си пестя силите, защото съм наясно, че и да правя много, по-скоро ще творя хаос. Факт. Принципът е 80/20: може да съм 80% от времето във форума, обаче е важно това, дето го правя в 20% от времето.

# 607
  • София
Формално, агресия проявяваш ти, когато навлизаш в личното пространство на чуждото дете и си позволяваш да го наставляваш, включително го обиждаш.
Аз досега не разбрах какви точно правила е нарушило въпросното 9-годишно дете.

Кафе, на някои им е интересно, но на болшинството хич не им е интересно да гледат картини в музей. Относно постановките, има такива за деца и те са направени за деца. Мястото, където моите много се бяха впечатлили беше археологическият музей, и то конкретно оръжията и доспехите, под влияние на Диабло и Цивилизация.

П.С. Какъв скандал, мамасита? Наричаш скандал това да не те оставям да говориш каквото ти скефне и каквото ти е изгодно на моето дете? Утре можеш да решиш, че най-възпитателно и добронамерено имаш право да удариш детето ми, ей така, в ролята си на загрижена гражданка.

# 608
И все пак: бих предпочела възрастните да са готови да кажат 1-2 приказки и на чуждите деца, вкл. и на моите. Даже ще ми е приятно, че вършат част от моята работа, защото понякога децата са по-склонни да послушат външен авторитет, не родител.

Просто постъпвам така, както бих искала да постъпват с мен.

# 609
И по-големи от 9-годишни се покачват на люлките, онзи ден на една площадка в кв. Изгрев в Бургас една баба седна и се полюля, и аз обичам да се люлея, когато няма желаещи деца и люлките го позволяват. 9-годишното си е дете и му се люлее, наистина не бива да рие в пясъка и да вдига прах и ако му се направи нормална забележка, почти сигурно ще престане. Също така се обзалагам, че ще отстъпи без да спори на някое по-малко дете. Но ако му изсъскаш, че е голям и тея люлки не са за него, въпрос на мъжка чест е да те направи на калинка. И с чуждите деца трябва да имаме подход, не само с нашите.

# 610
Въобще не съскам, когато говоря, тази интонация ми е много далечна.

Всеки парк си има по-отдалечени зони за по-бесни игри. Има и места с люлки за по-големи, където не ходят майки с малки бебета.

Имам подход с всякакви деца и ме слушат. По принцип децата обичат правила и са склонни на компромиси. Хубаво упражнение е да се изисква от тях. Да се дърпат напред, особено като се види, че могат.

# 611
  • София
много ми се иска наистина с теб някой да постъпи така, както ти си постъпила с чуждото дете - утре да дойде един твой клонинг при твоето дете и да започне да му обяснява точно тези неща, които ти си казала на това дете. Би бил интересен експеримент. Аз съм готова да се хвана на бас, че нямаше да стоиш и да гледаш спокойно.

(сега се сетих, че преди няколко дни буквално спасих едно момче, вероятно осмокласник, от настървените набези на две контрольорки. Момчето чинно изчакваше шофьорът да спре на спирката, за да си купи билет, обаче двете харпии буквално го обградиха и започнаха да го нападат. Подейства им много отрезвяващо, когато поисках шофьорът да спре, за да взема данните на картите на въпросните контрольорки, да извика супервайзора им, и да оформим жалба. А малко преди това въпросните лица гузно подминаха една тумба съграждани и дори не посмяха да им поискат билет или карта за проверка.)

# 612
  • Куциндрел
Сега да не се окаже, че 9-годишния е седнал и на бебешка люлка? Mr. Green

В нашата махала даже 2-те близки площадки са разделени тематично - едната е с деца до 3 години, на другата са по-големите.

# 613
Нищо не съм обяснявала, казах пет думи. Ако Минка на площадката каже пет думи на моето дете, няма да й скоча с бутонките. Особено ако виждам, че има право.

Не беше бебешка люлка, но наоколо имаше хора и ги напраши всичките. Не беше ОК да вдига прах.

# 614
  • София
ВЕрвам ти!

Общи условия

Активация на акаунт