Вредни ли са газираните напитки за децата?

• 18 539
  • 233
  •   1
Отговори
# 120
  • София
От дете мразя газирани напитки и у дома не се купуват. Дъщеря ми не е пила нито веднъж (на 6 е). Тя по принцип и сладко много-много не яде..обича само сладолед. Торти, кексове и шоколади не я привличат. Пие много вода, от време на време айран. Друго не.

# 121
Значи, ако някой успява да ограничи абсолютно всичко вредно, да си кваси сам млякото от фермата, да си прави домашен хляб, да не ползва рафинирана захар, никаква сол, никакво пържене, спортува, не пуши, не пие, не се докосва до храните в супермаркета и разните му там сокчета (щото и те не са полезни и имат толкова захар, оцветители и консерванти, колкото колата  Naughty), яде само пълнозърнести храни, бяло месо и риба и не се докосва до шоколад, моля да се похвали. Ще бъде интересен екземпляр. А дете на 14, което да спазва горните правила, е просто несъществуващ екземпляр. Така че аргументът щом знаеш, че е вредно, избягвай е безсмислен. Всеки консумира нещо вредно или има вреден навик. Пак повтарям, ако на 14 моят син си позволява по една кола или фанта на ден и това е всичко, ще вдигна купон. Някак си другите неща от списъка ме притесняват повече.

Когато бях на 13-14 живеех по подобен на описания от теб начин - не съм си произвеждала, де, но ядях риба на пара, много течности, чайове, никакви тестени и сладки храни, почти само плодове, салата и някакво месо. Успях от 48 кг да стана 45-46 Simple Smile

# 122
  • София
Защо да не е вярно...лично мен газираното(особено колата) не ме изкушава по никакъв начин.
Пържена цаца или кроасан ще ме изкушат, но газирано не.
Мъжът ми е изпил тонове газиранп, като дете са го наливали, както и е имало неограничено количество сладки неща.
Той не ги консумира сега и обвинява родителите си, че не са го хранили по-здравословно.Според него са съсипали организма му.
И аз се замислям и не ми се иска да давам на детето си-аз нося отговорност сега и искам най-доброто за него. Ще опита някой ден, но първите му години са изключително важни и всяко нещо влязло в устата му е от значение.
На мен ми купуваха изключително рядко, лятото по веднъж-два пъти и то се е случвало точно толкова-два пъти.
Баща ми ми купи кола, сложи ми захар да се отгазира и по-гадно нещо не бях пила. Вторият му опит беше без да слага захар, пак не го пих и той реши да не си дава парите.
След това съм си купувала сама и съм опитвала и пак не ми харесва. Според мен е имало резултат от това в ранно детство да не ми се дават джънкове. После и да опитам сама, вкусово не ми е пасвало и съм се отказвала.
Случвало се е през гпдините да се сдобием с някоя бутилка газирано, донесена от гости. Мъжът ми не може да легнеда спи, ако не го е изпил цялото. Затова не купуваме въобще. Моат грях е тестото и мазните солени неща.

# 123
Всички написахте че не купувате и не пиете кола, но дали е вярно? В нета можеш да пишеш всичко.

Всички тук си събират и лайната на кучетата, да се чудиш откъде са тия лайна, дето газим.

# 124
Колкото по-малко захар, по-добре. Знам как изглежда диабетът отблизо и не го пожелавам на никого.

Не че въобще не се яде сладко, но е по-рядко. И за линията е добре  Crazy

# 125
Ева, момиче, което сваля оот 48 на 45кг е потенциален анорексик. Това имах предвид, че МНОГО би ме притеснявало такова свръх-здравословно поведение в тийнейджър. Не им е в природата. Ако първите 13 години са изградени здравословни навици на хранене, малките прегрешения идните години няма да преобърнат каруцата.

# 126
При ръст от 162-3 см и възраст от 13 г. 45-6 кг не ги свързвам с болезнена слабост, а не успях да сваля повече, защото явно не съм имала излишни. Просто при мен всеки килограм личи. По-добре слабичко девойче, отколкото момиче на 12 г с целулит, паласки и корем, каквито са голяма част от днешните девойчета. Никога не съм била анорексичка, идеалното за мен тегло е 48 кг., но за съжаление сега съм 51-52 ...

# 127
При ръст 162см. 51кг. са си супер, няма за какво да се притесняваш. Ако искаш да нямаш паласки, просто спортувай!
Аз лично не се меря, не знам колко кг. съм. Чувствам се добре и не смятам, че болезнената слабост е признак на здраве (или разум)  Simple Smile

# 128
Съвсем намирисва на анорексия, честно. Аз съм с ръст 158, винаги съм била 48кг и размер XS. Та, да, 45-6 на ръст 162-3 е болезнено слабо, на мен ми спираше цикълът, ако смъкна до 46! Да, предпочитам тийн да се тъпче с макдоналдс и да пие кола пред това да ми разказва (защото и такъв случай съм имала), че е обядвала 5 лешника.

# 129
При ръст от 162-3 см и възраст от 13 г. 45-6 кг не ги свързвам с болезнена слабост, а не успях да сваля повече, защото явно не съм имала излишни. Просто при мен всеки килограм личи. По-добре слабичко девойче, отколкото момиче на 12 г с целулит, паласки и корем, каквито са голяма част от днешните девойчета. Никога не съм била анорексичка, идеалното за мен тегло е 48 кг., но за съжаление сега съм 51-52 ...
Това са нормални килограми за 13 годишно дете! В 6 клас бях 156 см и 36 кила Simple Smile

# 130
  • София
Всички написахте че не купувате и не пиете кола, но дали е вярно? В нета можеш да пишеш всичко.

Всички тук си събират и лайната на кучетата, да се чудиш откъде са тия лайна, дето газим.
И лайната на кучката си събирам, и газирано не близвам. Но пък пия много бира  Laughing

# 131
Някой даже и кучки нямаме...

# 132
Кое е нормално или не поведение на тийнейджър си е въпрос на гледна точка. От 13 г. възраст намалих консумацията на хляб до минимум - най-вече на закуска. Понякога си позволявам тестени храни, но само пресни такива, никога пакетирани кроасани. Ям също и пица, паста, но в умерени количества. Не обичам и никога не съм обичала хамбургери, затова не ги ям. Обичам храни, които са здравословни и ме карат да се чувствам добре. Не мисля, че такова мислене е много погрешно. Не ям пилешко, защото е пълно с хормони, не обичам баница и мусака, защото ми става тежко от тях. Нормални за мен храни са салати, суши, риба, яйца и др.

# 133
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou
Кое е нормално или не поведение на тийнейджър си е въпрос на гледна точка. От 13 г. възраст намалих консумацията на хляб до минимум - най-вече на закуска. Понякога си позволявам тестени храни, но само пресни такива, никога пакетирани кроасани. Ям също и пица, паста, но в умерени количества. Не обичам и никога не съм обичала хамбургери, затова не ги ям. Обичам храни, които са здравословни и ме карат да се чувствам добре. Не мисля, че такова мислене е много погрешно. Не ям пилешко, защото е пълно с хормони, не обичам баница и мусака, защото ми става тежко от тях. Нормални за мен храни са салати, суши, риба, яйца и др.
hahaha Сушито нормална храна? Хайде бе. Да мислиш на 13 години коя храна е здравословна - това не е нормално.

# 134
Кикамора, на 14 г. бях не в 6-ти, а в 8-ми клас и вече бях на (почти) сегашните си килограми.
И според мен едно 14 годишно дете трябва да отделя далеч по-малко внимание на храната си, освен ако не му е професия (атлетка, манекенка, балерина), но там поне знаем за какви хранителни разстройства говорим. В стандартния случай здравословно се яде вкъщи пред мама и тати, а навън със съученици - каквото ти падне. Но следващия път като видя тийнейджъри в суши бара, ще знам.  Wink Хубавото е, че природата си го е измислила - имат бърз метаболизъм, изключително активни, повечето спортуват, та калориите не са им проблем. Вече за съдържанието откъм витамини и други полезности не споря, че боклучавата храна си е боклучава храна, но все пак има поне едни три яденета у дома, където да се набавят достатъчно витамини и минерали. А за вредите от боклучавата храна, трябва много системно да прекаляват с нея, че да има дълготрайни последици. До края на студентските години най-късно вече са се нормализирали нещата.

Общи условия

Активация на акаунт