Отговори
# 285
Мен на четвъртата биопсия ми предложи упойка  Shocked
Правила съм четири дори преди време акушерката на мойта Аг ми държа ръката и то на два пъти  Laughing
С пълната им е малко по-сложно на лекарите, защото трябва задължително да присъства анестезиолог - ако е в отпуск техния, да търсят назаем от друго отделение, ако е частен кабинет извън болница, трябва да викат външен.  Вече ако имаш алергии, може да ти искат предварителна консултация с алерголог, което за пруцедура с минимален или без болничен престой преценявате дяли си струва. Принципно си влиза в клиничната пътека и би трябвало да сложат или поне да предложат. Някои държат да са будни, защото ги е страх за други неща, аз хич не искам да знам какво си говорят, да ги виждам какво ми правят и какво пъхат и вадят  Sick

# 286
На мен без упойка ми правиха биопсия и макар че продължи дългичко (докторката искаше да се увери, че е взела достатъчно материал за изследването), не само че не усетих болка, но и почти нищо не усетих, дори и подръпване. Би трябвало и на самата операция да е така, вероятно само при слагането на упойката ще боли...   Praynig
В случая аз мисля, че ще избера местна упойка, а и няма да минавам по клиничка пътека, затова ми казаха, че не се налага да лежа в болница и ще мога да си тръгна веднага след операцията.
Предполагам има някаква разлика в самата процедура, когато операцията се прави със скалпел и с лазер, Някой знае ли повече за това?
Още нещо, някъде прочетох, че се слагало катетър в пикочния мехур, това вярно ли е?
Благодаря ви, момичета за отговорите! Чувствам се по-спокойна дори само от това, че мога да споделя с вас  Hug

Мен на четвъртата биопсия ми предложи упойка  Shocked
Правила съм четири дори преди време акушерката на мойта Аг ми държа ръката и то на два пъти  Laughing
С пълната им е малко по-сложно на лекарите, защото трябва задължително да присъства анестезиолог - ако е в отпуск техния, да търсят назаем от друго отделение, ако е частен кабинет извън болница, трябва да викат външен.  Вече ако имаш алергии, може да ти искат предварителна консултация с алерголог, което за пруцедура с минимален или без болничен престой преценявате дяли си струва. Принципно си влиза в клиничната пътека и би трябвало да сложат или поне да предложат. Някои държат да са будни, защото ги е страх за други неща, аз хич не искам да знам какво си говорят, да ги виждам какво ми правят и какво пъхат и вадят  Sick

# 287
Maria Sia, аз съм го пила, гаден си е като останалите АБ, но поне го гълташ 1-2 пъти и приключваш, а не гледаш две седмици часовника. Вземи си пробиотик и пий максималното, което пише - примерно не 1 , а 3Х1, пий си го до биопсията, а и след нея, защото вероятно и тогава ще ти дадат профилактично АБ за няколко дни. Болката странната и течението са си при мен от цитонамазката насам, вече 3 месеца, като след абразиото е по-кофти болката - аз си ходя с нормални превръзки постоянно, защото ежедневните не са ми достатъчни.

svetla81 и datura_inermis благодаря за отговорите Simple Smile
Не се бях замислила за това, че и след биопсията може да изпишат антибиотик.
Аз като цяло съм си шубе и особено що се отнася за антибиотици или подобни препарати.
Заради стресовия период, който имах понякога имам изтръпвания, мравучкания и т.н, а в този Тинидазол пише за възможни смущения на нервната система, та затова се флмирах в случая. Sad

А при теб datura_inermis казват ли защо може да продължава тази болка толкова време?

Относно зацапването и при мен го има - да кажем до 4-ти ден от цикъла имам даже обилен понякога. На 5-ти и 6-ти ден нищо или съвсем леко и на 7 на ново кръв. След това въпросното кафеникаво течение/зацапване при мен го има даже до 10ти ден.
Не знам до колко може да е обвързано с хормоните, също съм изследвала преди време и изглеждаха в норма. Може би трябва отново на някакъв период да се пуснат, разбира се.

# 288
в този Тинидазол пише за възможни смущения на нервната система, та затова се флмирах в случая. Sad

А при теб datura_inermis казват ли защо може да продължава тази болка толкова време?
Не се филмирай излишно, пий пробиотика за да предодвратиш обичайните стомашни проблеми, пий АБ-то, ако имаш доверие на АГ-то, ако му нямаш - по-добре търси друг. Къде точно имаш изтръпвания и мравучкания?
При мен болката и теченията са си вероятно от диагнозата, а пък и като се замисля какво ще се случи на горката ми матка.. Реално при  това контактно кървене нещо сме травмирали гадта, цитонамазката и абразиото са допълнително човъркане, а и вече като знам какво е го мисля и може би повече внимание обръщам. Не е нетърпимо, просто е некомфортно. Моите цикли винаги са си били горе-долу десет дни или две седмици тече, две - не. Последните няколко години са по-малко дните с обилно кървене (и самото кървене е по-малко от преди). Тези няколко дни със зацапване май ги има нормално и при жени без проблеми - нали си се доизчиства каквото е останало по трасето.

Последна редакция: чт, 27 окт 2016, 14:55 от Анонимен

# 289
в този Тинидазол пише за възможни смущения на нервната система, та затова се флмирах в случая. Sad

Не се филмирай излишно

Мравучкаяне или иглички по-скоро при мен са най-вече по дланите, появиха се в период на стрес, паник атаки и силна тревожност миналата година. Та не само заради това , но и като цяло предпочитам по-малко лекарства, ако е възможно. А този доктор, при който отидох сега не е моят обичаен, просто исках второ мнение и за сега вероятно ще остана при него.

Надявам се при теб нещата да минат леко и бързо да се възстановиш.

Последна редакция: чт, 27 окт 2016, 16:25 от Maria Sia

# 290
На мен без упойка ми правиха биопсия и макар че продължи дългичко (докторката искаше да се увери, че е взела достатъчно материал за изследването), не само че не усетих болка, но и почти нищо не усетих, дори и подръпване. Би трябвало и на самата операция да е така, вероятно само при слагането на упойката ще боли...   Praynig
В случая аз мисля, че ще избера местна упойка, а и няма да минавам по клиничка пътека, затова ми казаха, че не се налага да лежа в болница и ще мога да си тръгна веднага след операцията.
Предполагам има някаква разлика в самата процедура, когато операцията се прави със скалпел и с лазер, Някой знае ли повече за това?
Още нещо, някъде прочетох, че се слагало катетър в пикочния мехур, това вярно ли е?
Благодаря ви, момичета за отговорите! Чувствам се по-спокойна дори само от това, че мога да споделя с вас  Hug
Има голяма разлика между процедура със скалпел и с лазер. Аз съм със скалпелна конизация - това си е операция, макар и малка. Относно катетъра, мисля, че вече никъде не се поставя, освен може би в изолирани случаи и то поради конкретна друга причина.

# 291
Относно биопсиите, освен от индивидуалния праг на болка, зависи и от щипките, с които се взема, както и уменията на индивидуалния лекар. От лекар до лекар, болката е от почти никаква до нетърпима при мен.

Здравейте, дами!
Благодаря ви за мненията, които изказахте!  Hug
Скрит текст:
И аз като всяка една жена отговорна за здравето си, бих искала да получа няколко мнения от професионалисти в онкологията, като все се надявам, че във всяка област по отношение на превенция и последващи стъпки в диагностицирането има някакъв алгоритъм на действия и би трябвало да не се различава много при различните лекари. Ами да, ама НЕ!
Вчера отидох за още едно мнение при доц. Дянкова. Не ме преглежда /в цикъл съм/, но все пак имам доволно изследвания - три цитцитонамазки, три колпоскопа и резултат от типизация на ЧПВ. Мнението на доцентката е, че трябва да се направи биопсия, защото било доказано, че 16 тип на ЧПВ влиза в канала (др.Илия Карагьозов каза, че няма такова нещо, поразява първо плоския епителнитл на шийката и това се вижда с колпоскопа). Без да съм доктор, мислейки логично, смятам че трябва да се знае, дали има нещо в канала - навсякъде пишат че, с колпоскоп това няма как да се види. Това което ме обърква е, че канала е 4см. - как биопсията ще даде отговор на въпроса има ли нещо в канала?!? Без да ми обяснява много, много тъй като съм нямало да ставам хирург каза, че по време  на биопсията, която се прави в частния й кабинет с локална упойка директно ще ми направи и LEEP, тя виждала пораженията които вируса е направил в канала и като процеса е в началото, както очаква да е при мен, директно с тази процедура ги отстранявала. Как така?!? Дисплазия не се ли доказва само хистологично, т.е. не трябва ли да се изчака първо биопсията, това си е вид конизация директно, а ако има навътре в канала, нали затова се правило и абразиото, да се пристъпи към друг вид конизация при нужда?!? 
Ще направя цервикално абразио и биопсия, но тъй като колпоскопите показват, че шийката е идеална и до този момент вируса не е нанесъл поражения, (а съществува възможност да бъде потиснат или изхвърлен от оргнизма според различни теории) сега ми изплува още един въпрос, който не съм задала на нито един лекар - дали след биопсията вирусът може да се "вгнезди" по-дълбоко на местата от където е взета, тъй като един вид се получават малки ранички за известен период след биопсията? newsm78

Аз бих вярвала на Карагьозов, а не на някакви, които явно си пробутват процедурите с апарата в частния им кабинет.

Наличието на HPV вирус не е задължително да е съпроводено с изменения, тъй като вирусът действа относително бавно. На този етап явно при теб все още не се отчитат изменения, а само наличие на вирус, който с времето би могъл да ти докара главоболия. По принцип лекарите, при които си ходила, е трябвало да ти предпишат имунотерапия, но по нашите ширини все още се пренебрегва тази част и се счита,че организмът сам преборва вирусите. Имах много интересна дискусия по въпроса с д-р Карагьозов (отличен лекар), който като цяло беше готов да пренебрегне каквото му казах, но в крайна сметка просто се усмихна и кимна, че съм права. Но ме попита: "А партньора?" с идеята, че в България, жените колкото и да се лекуват (консервативно или превантивно), мъжете като разнасят, няма смогване.

За биопсията: раничката обикновено се запечатва с ток. Не е толкова лесно за HPV-то да се загнезди повече заради раничката от биопсията.

# 292
Момичета, колко време след обгаряне на раничка на шийката имахте полов контакт. Нещо ми е много притеснено, - трябва да отида на преглед Ноември. Благодаря ви!

# 293
Един месец без тампони,промивки и всякакви контакти.Поне на мен така ми бяха казали.

# 294
  • София
Здравейте момичета, искам да ви попитам при резултат от биопсията: плосък кондилом койлоцитна дисплазия, доколкото разчитам резултата, конизация ли е варианта пред мен. Такава ми се препоръчва от лекар, тъй като съм имала разкъсана шийка след раждането.

# 295
Здравейте, при профилактична цитонамазка получих следния резултат: II B - нискостепенна плоскоепителна лезия (LSIL) съдържаща HPV (лека дисплазия) CIN 1.
Порцио - койлоцити без атипизъм. СС - муцинозни, повърхностни сквамозни, зрели метапластични и паракератотични клетки. За проследяване! Следваща намазка - 6 м.
На самия преглед ми правиха и колпоскопия, която според АГ е ок. Цялото становище ма АГ ( онкогинеколог от Надежда) е че всичко е наред, имало клетки, които в момента не можело да се каже какви са и затова нова цитоназка след 6 м. ще си запазя час за второ мнение при доц. Дянкова, но дотогава моля за коментар.

# 296
При кой доктор в Надежда беше на преглед?

# 297
Здравейте, при профилактична цитонамазка получих следния резултат: II B - нискостепенна плоскоепителна лезия (LSIL) съдържаща HPV (лека дисплазия) CIN 1.
Порцио - койлоцити без атипизъм. СС - муцинозни, повърхностни сквамозни, зрели метапластични и паракератотични клетки. За проследяване! Следваща намазка - 6 м.
На самия преглед ми правиха и колпоскопия, която според АГ е ок. Цялото становище ма АГ ( онкогинеколог от Надежда) е че всичко е наред, имало клетки, които в момента не можело да се каже какви са и затова нова цитоназка след 6 м. ще си запазя час за второ мнение при доц. Дянкова, но дотогава моля за коментар.

Същото беше и при мен. Пак "Надежда"... Страшна психоза. Направих последователни цитонамазки няколко  поредни месеца. Второ, трето мнение. И до днес редовно следя, то мухата като влезе веднъж..

# 298
При кой доктор в Надежда беше на преглед?
Ваня Атанасова, само хубави неща мога да кажа за докторката, но наистина не ми стана ясно има ли място за притеснение....

# 299

Същото беше и при мен. Пак "Надежда"... Страшна психоза. Направих последователни цитонамазки няколко  поредни месеца. Второ, трето мнение. И до днес редовно следя, то мухата като влезе веднъж..
Здравей,
Може ли да ми напишеш как се развиха при теб нещата, какви допълнителни изследвания прави, кои специалисти посети за второ мнение, ако искаш и на ЛС. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт