В момента чета...48

• 78 605
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
  • Belgium

Но ако не си падате по фантастика и футуристичните сюжети, може да не ви харесат.

Аз си падам по такива сюжети, както и по Древна Гърция и въпреки това Сомоса ме умори от скука и претенция. Това е един от много малкото автори, на които едва ли ще дам втори шанс след само една прочетена негова книга.

# 211
Прочетох "Скулптора" на Крис Картър. Харесвам книгите му, допадна ми и тази, въпреки че имаше едно разминаване.

Ако не сте я довършили или ще я четете, не отваряйте Simple Smile
Скрит текст:
При яхтата втората жертва уж говореше с мъж...

Сега чета "Дума Ки" на Стивън Кинг, но минах 1/3 и умирам от скука. Кажете как е натам.

"Клара и сянката" и аз я започнах и оставих, не е за мен.

# 212
  • Варна
В Читанка има и "Клара и Сянката", и "Стръв", а наскоро мисля излезе на хартия и "Тетрамерон".
На мен лично най-ми допадна Клара, но не намирам сюжета за нов (изразявала съм си мнението тук).

На Сомоса проблема му е, че за фантаст го раздава много учебникарски (заравяш се в допълнителна информация), а за прозаик не му достига развитието на образа (и Клара и гл. героиня на Стръв са .... ммм по кукленски идеални). Но като цяло не е лоша комбинацията и остава да се развие.

Аз захапах Уелбек "Лансароте" и ми хареса. Смятам да поизчета и другите.

# 213
  • София
Определено Сомоса се превръща в един от любимите ми автори и нямам търпение да се потопя в следващото му произведение. Колкото по-откачено и изтрещяло е то, толкова по-добре за мен
+1  smile3521
Много се радвам да видя толкова хора, които оценяват ненормалния гений на Сомоса  Hug
Еднствено "Ключът към бездната" не мога да препоръчам с лека ръка. За мен това е книга с таргет-група единствено феновете на Лъвкрафт.

# 214
Започвам "Антихрист" на М.Ралчевски

# 215
  • София
Започнах Остатъкът от деня на Казуо Ишигуро и много ми се иска да имах повече време за спокойно, задълбочено четене. И да не я бях започнала точно след книга на Юрт и Русенфелт - прекалено е голям контрастът.

Клара и сянката я започвах и я зарязах, не е мой тип писател Сомоса.

# 216
  • Belgium

На Сомоса проблема му е, че за фантаст го раздава много учебникарски (заравяш се в допълнителна информация), а за прозаик не му достига развитието на образа (и Клара и гл. героиня на Стръв са .... ммм по кукленски идеални).

Сега като се замисля, си права. По принцип не ми пречат сериозните и задълбочени факти по дадена тема, но при Сомоса те са суховати и не предизвикват интерес, а по-скоро смътното чувство, че авторът е искал да ни покаже колко знае. От друга страна определено не притежава таланта за изграждане на многопластови образи.

Уелбек например е чудесен откаченяк с истински писателски талант.  Laughing

# 217
  • София
Лу, много ми е откачен Уелбек на мен... Направо си е за освидетелстване... Ти кои негови неща си чела? (Аз сега за първи път се срещам с автора, чета "Елементарните частици" и съм в потрес!) Цинизмът и мизантропията му ми идват в повече...

# 218
  • Belgium
Ммм, Петенце, познавайки твоя вкус, не бих ти препоръчала Уелбек. Чела съм "Платформата", "Подчинение" (но някак по диагонал, трябва да я препрочета обаче все не ѝ идва ред) и "Възможност за остров".

Той е брутален, ще дойде прекален за твоята нежна душа (определям я така в най-добрия смисъл  Laughing ). Няма смисъл да се мъчиш и с други негови книги. Евентуално ако много държиш да опиташ някоя друга, пробвай "Подчинение" - тя също е сериозно депресивна, но леко го избива на реалистична антиутопия.

# 219
  • София
Благодаря много, Луbouquet  Трябваше да те питам преди да почна Уелбек... Сега вече съм почти на финала и ще дочета книгата, но определено не е за мен...

# 220
  • USA, Steak State
Преполовила съм този сборник

# 221
С този Сомоса и мен ме накарахте да се разровя и да потърся негови книги. Досега все съм го подминавала, но при първа възможност ще го видя що за откачалник е!
ЗА да не е спам - прочетох 1/4 от Бабата на Бакман. Върви горе-долу добре, но не е от онези книги дето ме грабват и не ме пускат докато не ги прочета...

# 222
И мен ме заинтересувахте със Самоса. Ще го имам предвид.
Чета Изворът на Айн Ранд. Много мой стил. Заедно с Блага Димитрова я вписвам в графа "Открития в 2016" Simple Smile

# 223
  • London, UK
Здравейте, аз от доста време не съм се отбивала тук, но от май месец като ме завъртяха едни обстоятелства, все неприятни, та не ми оставаше време да чета, дори започнатите книги. Sad
Само че вече съм на линия и изчетох цялата тема назад, откъдето ви оставих Simple Smile 
Напоследък прочетох "Критичните 25 на Джак Ланкастър", "Капанът" на М. Раабе и си дочетох "Елизабет е изчезнала".
Лу, спомням си, че ти поиска мнение за нея, след като я завърша, идва много закъсняло и ненавременно  Embarassed 3/5 я оцених. Добра история, ала нещо не ми достигна и причината е комплексна - може би заради начина, по който е поднесена - прекалено хаотично, което в началото ми беше ок, но някъде в средата и към края вече съвсем ме отегчи и дори изнерви. Всъщност точно реализацията не ми допадна, иначе историята е любопитна и не е банална, стилът на автора е ок, обачееее... Това подскачане от един момент на друг момент, после в миналото, а изведнъж в настоящето  и вечното повтаряне от клетата Мод, че "Елизабет е изчезнала" откровено ми досади.
Трогателно е, когато четеш за тази болест и можеш да проследиш колко е тежко и за околните,  и за самия болен такова състояние. Наистина е страдание и в началото книгата дори много ме разчувства, смях се през сълзи, ала по едно време, поне на мен, ми се стори, че Ема Хийли е пресолила манджата и сама е погубила потенциала на творбата си. Загуби ме някъде към половината, а можеше да е далеч по-добре според мен.
Ще опитам и други произведения с тема това състояние, примерно Все още Алис, но съм гледала и филми с подобна тематика, по-емоционално поднесени, по-въздействащи и затова смятам, че има какво да се желае още.

В момента съм с Домашни правила на Джоди Пико, имам я закупена от доста време, дойде и редът. На 200-тата страница съм и страхотно ми върви засега, получавам това, което очаквах.
Отново сюжетът се върти около болест - този път тийнейджър със синдрома на Аспергер, но тази история доста повече ми влиза под кожата, защото Джоди Пико пише и напипва чувствителните места далеч по-добре, смятам. Поне до момента е така, ще видим по- нататък. Simple Smile

Последна редакция: ср, 31 авг 2016, 00:39 от ~Adamant~

# 224
  • София
Леле, добре че не оставих Клара и сянката, последните 30% са доста интересни, даже за малко да си изпусна станцията на метрото, така се бях зачела.  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт