Етажна собственост 3 - ЗУЕС не е по желание, но "со кротце, со благо" помага

• 82 036
  • 786
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Преди месец имаше авария и събираха пари за ремонт от собствениците (30 лв). Предложихме им пари, ама ме караха да се подпиша от името на човек който не познавам (предполагам предишен собственик), и в крана сметка не пожелаха да си вземат парите.
Ако мине - мине ... през какво ли не минава човек....

# 376
  • виртуално
Не съм сигурна, че това е точната тема, но се надявам да помогнете.
Имат ли право съседи да закачат климатик на фасадна стена (която е и стена на моя хол) без разрешение от община или от общо събрание ?
Прибирам си  преди няколко дни и заварвам този топуз до прозореца ми, на моята външна стена.  newsm78

# 377
Това не е строеж, че да се иска разрешение от главен архитект Peace

Друг е въпроса, ако е пляснат на място, което ви създава неудобство.... като бабето над нас, дето го пляснала под прозореца си и всяка сутрин стъклото ми е облято с вода и обледено Sick

# 378
  • виртуално
Че е грозно - е грозно, но в името на добросъседските отношения щях да го преглътна.
Но като отворя прозореца и го чувам в целия хол как бръмчи. Това лятото няма да го издържа  Naughty
А и защо не си го сложиха до тях, а чак при мен.
Дали има законов начин са справяне с положението ?

# 379
Как защо....да не им бръмчи на тях. Аман от тарикати и несъобразителни хора.
Освен да се говори с тях да го изместят и да се постави въпросът на общото събрание...

# 380
  • София
Това направо ме втрещи? Е тази стена не е ли собственост на собственика на апартамента? Обща площ ли се води, че да можеш да си закачаш неща?

# 381
Фасадна стена е обща част по принцип.
Но не е редно на стената на чужд апартамент да го пляснеш..

# 382
Като стана въпрос за климатиците - трябва да се иска разрешение от община или ОС?  С остъкленията и навесите сигурно е аналогично.

# 383
Не се иска разрешение за строеж нито за едното, нито за другото.

# 384
  • София и там където не се пуши
Аз съм пускала оплакване от климатик до общината, при това преди време и общината задължи собствениците да го преместят. Но случая беше такъв, че беше много ниско и си ударих главата.

Във вашия случай  Рапунцел. опитай с добро и помоли да си го преместят

# 385
  • София
Не се иска разрешение за строеж нито за едното, нито за другото.
Това не е вярно. По закон нямаш право да променяш фасадата, независимо дали става въпрос за климатик, сателитна чиния или остъкляване. Едно оплакване в незаконно строителство и веднага идват  Sunglasses

# 386
Не е точно така-законът забранява да се изменя "съществено" фасадата Whistling А какво и дали е съществено, тук законът мълчи и дава свобода на тълкуване.

Да опита, ако иска, но ще е без резултат според мен. След изменението на ЗУТ вече и за остъкляване не се изисква разрешение, какво остава за един климатик...

# 387
  • София
Не подлъгвай хората

# 388
Не го и правя Peace

# 389
Стана ми ясно, че въпреки всичко, ако съсед реши,  може да се оплаче от климатика ти, остъкляването и всичко, което се вижда по фасадата на блока. Предполагам до разваляне на остъкления балкон не би се стигнало, но знае ли човек..
Много е глупаво, защото ако се оплачат от нечий климатик, собственикът би могъл да се оплаче от остъкляването на друг съсед, ще се създаде доста работа на институциите.

Общи условия

Активация на акаунт