Етажна собственост 3 - ЗУЕС не е по желание, но "со кротце, со благо" помага

• 82 019
  • 786
  •   1
Отговори
# 165
Охо, то направо си е дърводелска работилница, тоест ползва се с производствено предназначение. Според мен пуснете жалба до кмета на общината да извърши проверка на този обект. Колко етажен е блока? От етажността на сградата зависи и коя категория е въпросният обект. Жалбата да е с копие до Дирекцията за национален строителен контрол Peace

# 166
Блокът е 9 етажен с по 4 апартамента на етаж и полуетаж общо. Къде мога да видя за категорията на помещението или от Дирекцията могат да ми кажат ако проверя там?

# 167
Ще ти кажат,да. Кметът контролира строежи 4 и 5 кат, ДНСК-1,2 и трета. Питах, за да знаеш до кого да пуснете жалбата. Може и до двете институции

# 168
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
след като няма договор, значи се е самонастанил - обърнете се към полицията  Peace

и тук има идеи  Peace

Blush
Скрит текст:
щом мебелите са изкарали два потопа, значи са супер
  Blush

# 169
  • София и там където не се пуши
Dorothy ако някой си излива мръсната вода върху колата, с която водиш децата на училище, как ще се чувстваш? Би ли казала нещо?

Ми не си паркирам колата на тротоара под прозорците на хората, а ти как се чувствуваш, ако по паркираната кола се качат и от там в твоя прозорец. Все пак е забранено паркиране на тротоар, но това безумие паркирам щом няма поставени колци. А тези дето паркират си имат гаражи, ама им е трудно упражнението паркиране в гараж и предпочитат да ти ръмжат по нощите под прозорците с моторите на автомобилите.

А и като миеш често и навреме , не се излива мръсна вода. А и на децата не е лошо да даваш пример за правилно паркиране. Иначе и те ще станат същите.

# 170
Той и дъждът, дето се излива, да не мислите че е чиста, изворна вода.. Mr. Green

# 171
Dorothy ако някой си излива мръсната вода върху колата, с която водиш децата на училище, как ще се чувстваш? Би ли казала нещо?

Ми не си паркирам колата на тротоара под прозорците на хората, а ти как се чувствуваш, ако по паркираната кола се качат и от там в твоя прозорец. Все пак е забранено паркиране на тротоар, но това безумие паркирам щом няма поставени колци. А тези дето паркират си имат гаражи, ама им е трудно упражнението паркиране в гараж и предпочитат да ти ръмжат по нощите под прозорците с моторите на автомобилите.

А и като миеш често и навреме , не се излива мръсна вода. А и на децата не е лошо да даваш пример за правилно паркиране. Иначе и те ще станат същите.

............мием си балконите дори върху колите отдолу и никой нищо не ни казва
значи ти си миеш чистата тераса редовно и навреме върху колите на идиотите, които си паркират под нея и си възпитаваш децата правилно. На паркиране и чистота. Браво!

# 172
Айде да се преместите в друга тема и да си коментирате там - например в селските номера и пинизи.
Тук се обсъждат мааалко по-различни въпроси  и се стремим да си помагаме взаимно при възникал проблем или въпрос:peace:

# 173
  • София
Скрит текст:
Не си искаме парите, а да го махнем от там. Той не   дава пари и за фонд ремонти или за каквото и да е друго по подръжка на входа.Помещението се намира между два входа,т.е. обща етажна собственост е на двата входа и е голяма изба ,която има врата към самите в самите входове и врата   за външни лица , към улицата. Вътре си е сложил машини и прави дърводелски услуги-маси,пейки и други двупотопни мебели, ако мога така да ги нарека. Сегашният домоуправител няма никъкви документи,че помещението е наето от този човек,не плаща наема.Когато двамата домоуправители на входове са отишли да му кажат да се маха, той е нападнал единия с чук-грешка ,че още тогава не са подали жалба. Лошото е и че събира всички пиянки около блоковете при него и е пълен ужас.
След като помещението е на ЕС и няма договор за наем, не може ли просто да му се изнесат нещата навън и  смени бравата?
Четох в Закона за ЕС, че може да се направи протокол в 3 екземпляа, че ЕС са решили да го махнат и в 14 дневен срок трябва да изпълни този протокол, ако не стане с протокола  се дава до районния кмет итой трябва да предприеме мерки в рамките на 1 месец.
опитваме се да го махнем от повече от една година, новсе зациклят нещата.
[/quote]
както чета - документално май не са в ред нещата... така, че, лепнете му едно съобщение със срок за изнасяне една седмица и след това извикайте пожарната Wink

# 174
Здравейте, впечатлена съм от знаещите в този форум...  Много ще съм благодарна ако внесете малко светлина в моя тунел от мисли...  Според ЗУЕС е ясно, че участието на всеки живущ в общите решения, разходи и т. н. е според неговата идеална част.  За тази идеална част, записана във нот. акт на всеки един ли става дума? Защото това е идеална част от сградата, не от конкретният вход. Как е коректно да се изчисли ид. част на всеки апартамент, като част от общите части на входа, изчислява ли се такава изобщо? Защото нашият вход е 7 входа, ид. части от сградата не са логичен показател за вземане на решения за даденият вход, за свикване на общо събрание и т.н.  Как се процедира?
 Предварително благодаря за отделеното време!

# 175
...Защото това е идеална част от сградата, не от конкретният вход. Как е коректно да се изчисли ид. част на всеки апартамент, като част от общите части на входа...
ЗУЕС, чл.17, ал.4 и ал.5. Конкретно този случай е по ал.5, т.2, която препраща към ал.4.

Преведено на човешки език - понеже процентите от общите ви части не са 100 (защото етажната ви собственост е отделен вход от сградата, а не цялата сграда), идеалните части на всеки собственик се пресмятат по формула. А формулата е:
площта на даден имот плюс складовото му помещение, делено на сбора от площите на всички имоти и складовите им помещения в етажната собственост (входа), умножено по сто.
После правите събрание и гласувате така изчислените проценти.
Най-добре таблицата с идеалните части да стане приложение към Правилника за вътрешния ред.

Т.е. ще трябва да мерите имотите си, ако площта им я няма в нотариалния акт или договора за покупка.

# 176
  • София и там където не се пуши
На съседния блок им дадоха идеалните части от общината за входа, но как не зная.

# 177
Сърдечно благодаря за бързият и точен отговор! Значи всъщност записаните в Нот. акт идеални части важат само, ако сградата се състои от един вход! Дългите, високи блокове например...  При всички останали случаи т.е повечето), се действа по по метода, който споменахте. Още веднъж, благодаря! Вървим към наемане на професионален домоуправител!

# 178
Здравейте!

Едва сега откривам темата, радвам се, че ще мога да открия споделен опит.

Включвам се с няколко въпроса:

- във входа имаме апартамент под наем. Това лято сменяхме улуци и с много зор успях да издиря адвоката, представляващ собственика и да взема от него съответната вноска за апартамента. Всъщност не съм убедена дори, че е адвокат, като такъв се представи, но не ми е давал нито визитка, нито някакъв документ, който да го удостовери като такъв. Както и да е. Човекът се скатаваше цяло лято, докато накрая не му казах, че има начини да се вземат парите по законов ред и като адвокат той си ги знае. Сега ни предстои нов ремонт, вноската е по 25лв. на апартамент и той е отказал (по думите на наемателя)  да ги даде.
Според вас струват ли си времето и нервите, които трябва да се вложат за да се събере тази сума от него чрез съд? Предупредила съм го, че за следващото лято сме планирали и смяна на дограма на етажната клетка, тогава сумата ще е по-голяма и там нещата ще стоят различно. 
Разполагам само с мобилен телефон, иначе бих му изпратила мейл със сканираното решение на ОС, пък да видим тогава дали ще отказва толкова упорито.

- имаме и един общински апартамент. Доколкото ми обясниха от Общината, те ще ни върнат парите, ноооо - на база % от общите части, а не действителен разход. Тъй като при нас няма собственост на земята, % общи части е нисък (0. и нещо си) и при тази формула, Общината ще ни възстанови смешно ниска сума. Някой да има опит в подобен казус? Дали не ме пързалят от Общината?

- ще слагаме подпори на козирката на входа и под един от балконите. Трябва ли ни разрешение от Общината? писах им, но те мълчат... Някой да ми препоръча фирма, която да извършва подобни услуги? Трябва да се монтират просто две метални колони, а под балкона освен колонките - и перпендикулярна на тях метална греда, за по-голяма устойчивост.

Благодаря Simple Smile

# 179
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Здравейте!

Едва сега откривам темата, радвам се, че ще мога да открия споделен опит.

Включвам се с няколко въпроса:

- във входа имаме апартамент под наем. Това лято сменяхме улуци и с много зор успях да издиря адвоката, представляващ собственика и да взема от него съответната вноска за апартамента. Всъщност не съм убедена дори, че е адвокат, като такъв се представи, но не ми е давал нито визитка, нито някакъв документ, който да го удостовери като такъв. Както и да е. Човекът се скатаваше цяло лято, докато накрая не му казах, че има начини да се вземат парите по законов ред и като адвокат той си ги знае. Сега ни предстои нов ремонт, вноската е по 25лв. на апартамент и той е отказал (по думите на наемателя)  да ги даде.
Според вас струват ли си времето и нервите, които трябва да се вложат за да се събере тази сума от него чрез съд? Предупредила съм го, че за следващото лято сме планирали и смяна на дограма на етажната клетка, тогава сумата ще е по-голяма и там нещата ще стоят различно. 
Разполагам само с мобилен телефон, иначе бих му изпратила мейл със сканираното решение на ОС, пък да видим тогава дали ще отказва толкова упорито.

- имаме и един общински апартамент. Доколкото ми обясниха от Общината, те ще ни върнат парите, ноооо - на база % от общите части, а не действителен разход. Тъй като при нас няма собственост на земята, % общи части е нисък (0. и нещо си) и при тази формула, Общината ще ни възстанови смешно ниска сума. Някой да има опит в подобен казус? Дали не ме пързалят от Общината?

- ще слагаме подпори на козирката на входа и под един от балконите. Трябва ли ни разрешение от Общината? писах им, но те мълчат... Някой да ми препоръча фирма, която да извършва подобни услуги? Трябва да се монтират просто две метални колони, а под балкона освен колонките - и перпендикулярна на тях метална греда, за по-голяма устойчивост.

Благодаря Simple Smile

мисля, че не сте се дорабрали  Peace според мен са имали предвид, че ще платят като % общи части, а не сумата делена на брой апартаменти. Peace
най-просто казано, за общинския имот ще трябва да платят толкова, колкото за частен със същата квадратура на жилищните площи. може да има разлики, заради различни площи на тавански и избени помещения например, но няма да са драстични.

за втората част: преди година питах в нашата община, казаха, че за такива дейности се иска разрешение.
другото, което ми обясни колега строител, подпирането на балконите е опасно. малко ми е сложно да обясня, но се нарушава опорната конструкция и се "откопчавал" панела, който излиза навън.
не съм специалист по темата,  Blush но ще попитам съфорумка архитект и ще препратя отговора и.

Общи условия

Активация на акаунт