Етажна собственост 3 - ЗУЕС не е по желание, но "со кротце, со благо" помага

• 81 990
  • 786
  •   1
Отговори
# 585
 Simple SmileТемата е кръстена - со кротце, со благо.
Според мен не трябва да се плаща, за гостуващ родител.
Домоуправителя не е пъдар или разсилен да гледа кой и как влиза и излиза, същото важи и за съседите.
Не бива нито да се издребнява, нито да се прекалява с натиска върху съседите.
При нас също не се плаща решено е на Общо събрание, плащат само ремонтите.
От това дебнене кой как влиза и излиза и скандали за по 2-3 лв освен да си развалите отношенията със съседите няма какво друга да се случи и без значение кой колко си мисли ,че е прав.
Та преди да влезете в конфронтация по тия въпроси се запитайте заслужава ли си.

П.С. Какво значи - гледа накриво, да си гледа както иска, много по -просто е да го попиташ и той ще ти каже плати или не плащай, по коректно е и е нормална човешка комуникация, отколкото да се гледа кой какво и как ходи и ползва асансьора

# 586
То "со кротце и со благо" ма като не се получава...
рецепта:
по 3 пъти дневно "лопатол" за да се научи кое е "со благо и со кротце"...

# 587
Има деца, които на 10г тежат повече от майка си в асансьора. И каква е тази цигания 1/2 от да речем от 5 лв? Ми да ходи пеша, може и тях да си спести.
 Хората в повечето случаи са обезверени и нямат доверие никому заради масовата, дългогодишна лоша и крадлива управа в блоковете (кооперациите) си. Не искат да плащат без отчетност и видими промени. В нашия блок до преди 3г беше същото. С много усилия и оптимизъм успхме да бутнем вечния домоуправител и нещата бавно, бавно потръгнаха. За близо 3г се направиха чудеса и отвътре, и отвън в зелените площи. Хората сами питат има ли нужда касата от средства, трябва ли дадат нещо, за да си купим еди си какво.
С 2 думи. Наблегнете на доверието, на добрите отношения, когато има спор- решавайте го със ЗУЕС под мишница. Тълкуванията са много, но членовете са кратки и ясни. Всичко извън ЗУЕС е свободно съчинение и пада в съда, ако се стигне до там.
Е, винаги ще има дребни душици, тарикати на дребно и Хитър Петровци, но повярвайте ми, че след първата колективна жалба или иск срещу тях (с изрична точка от ОС), стават най-стриктните и отговорни съседи.

# 588
Здравейте. На общото събрание беше взето решение да се събират по 5 лв. на апартамент такса за общите разходи-асансьор, ток, чистачка.Имаме обаче едни съседи, които отдават апартамент под наем с един наемател.Съседката не е съгласна да плаща по 5лв, защото трябвало да се изчисли по процента на идеалните части от общите части на входа или да се плаща на член от семейството. Четох закона и според чл.48,ал.8- "За поддържане на общите части на етажната собственост собствениците,ползвателите и обитателите на самостоятелни обекти правят ежемесечни вноски в размер, определен в правилника за вътрешния ред или с решениена общото събрание." Аз ли съм в грешка или? Може ли да споделите как сте разрешили при Вас въпроса.В закона пише за фонд Ремонт и обновяване", че парите за текущи ремонти се изчисляват на базата на процент идеални части, но не по-малко от 1% от минималната заплата, а ние не събираме за този фонд , а за ежемесечните разходи на входа.

# 589
Виж и чл.51 мисля беше..
права е съседката.

# 590
  • София
За ежемесечните разходи - ток и такса асансьор, ток стълби и чистачка се събират вноски,
според броя на живущите по апартаменти.

За Фонд ремонти, според идеалните части.

# 591
  • София
Здравейте. На общото събрание беше взето решение да се събират по 5 лв. на апартамент такса за общите разходи-асансьор, ток, чистачка.Имаме обаче едни съседи, които отдават апартамент под наем с един наемател.Съседката не е съгласна да плаща по 5лв, защото трябвало да се изчисли по процента на идеалните части от общите части на входа или да се плаща на член от семейството. Четох закона и според чл.48,ал.8- "За поддържане на общите части на етажната собственост собствениците,ползвателите и обитателите на самостоятелни обекти правят ежемесечни вноски в размер, определен в правилника за вътрешния ред или с решениена общото събрание." Аз ли съм в грешка или? Може ли да споделите как сте разрешили при Вас въпроса.В закона пише за фонд Ремонт и обновяване", че парите за текущи ремонти се изчисляват на базата на процент идеални части, но не по-малко от 1% от минималната заплата, а ние не събираме за този фонд , а за ежемесечните разходи на входа.

Решението на вашето Общо Събрание не е съгласно закона.
Трябва домоуправителя да направи ново събрание и всичко да се коригира според ЗУЕС. 
Инък някой може да спре да плаща и не можеш го осъди.

# 592
  • София
Защо да не да в право, ако общото събрание е било законно да събират на апартамент по 5 лева, а не на живущ. В закона не пише ли за поддържане на общите части е според решение на ОС, а за фонд ремонти според идеалните части? Crazy

# 593
Защо да не да в право, ако общото събрание е било законно да събират на апартамент по 5 лева, а не на живущ. В закона не пише ли за поддържане на общите части е според решение на ОС, а за фонд ремонти според идеалните части? Crazy

Не, ясно е казано, че текущите разходи се делят на живущ.. Аз също бях спряла да плащам за около година, точно по тази причина. Бяха си приели независимо от големината на имота и броя живущи да се плащат 10лв/ апартамент. Да де ,  в един тристаен живееха 6 човека квартиранти, на другото място 5 + куче и баба, която идваше зимните месеци да помага на децата с уроците, ние бяхме двама с бебе, а бабата до нас беше сама в боксониера и всички апартаменти "солидарно" плащаха по 10 лв. А там където никой не живееше таксата беше или 5, или 7 лв
Сега всеки си плаща по бройка живущи, като тези, в които никой не живее плащат за един човек за да се поддържа - 3,50 на човек се пада.. + % от МРЗ за фонд ремонти

# 594
За ежемесечните разходи - ток и такса асансьор, ток стълби и чистачка се събират вноски,

Щом е според броя на живущите, как готава трябва да определим на човек по колко пари трябва да се съберат? Трябва да съберем разходите за месец и след това да ги делим по броя на живущите в апартамент ли?

# 595
  • София
И оставяте поне 20% запас, че ще има неплащащи  Mr. Green

# 596

Щом е според броя на живущите, как готава трябва да определим на човек по колко пари трябва да се съберат? Трябва да съберем разходите за месец и след това да ги делим по броя на живущите в апартамент ли?

Да, като необитаемите плащат за един човек, могат да бъдат освободени от такса само със специално решение на събранието и то при определени условия пише ги в закона.
Преброихме живущите постоянно + наематели смятахме средно по 2 на апартамент + 1 човек за празен апартамент ..
извадихме максималните разходи за месец и добавиха 10% потенциално повишение на разходите, заради тока
получаваше се нещо от рода на 3,37 лв и решихме 3,50 , да не е да не стигнат някой месец

# 597
Виж и чл.51 мисля беше..
права е съседката.
Този член е от секция Фонд Ремонт и обновяване" а чл.48 е от Общи правила.Двата члена са за едно и също, но краят им е различен? И кой от двата трябва да се прилага?

# 598
  • София

Не, ясно е казано, че текущите разходи се делят на живущ.. Аз също бях спряла да плащам за около година, точно по тази причина. Бяха си приели независимо от големината на имота и броя живущи да се плащат 10лв/ апартамент. Да де ,  в един тристаен живееха 6 човека квартиранти, на другото място 5 + куче и баба, която идваше зимните месеци да помага на децата с уроците, ние бяхме двама с бебе, а бабата до нас беше сама в боксониера и всички апартаменти "солидарно" плащаха по 10 лв. А там където никой не живееше таксата беше или 5, или 7 лв
Сега всеки си плаща по бройка живущи, като тези, в които никой не живее плащат за един човек за да се поддържа - 3,50 на човек се пада.. + % от МРЗ за фонд ремонти
Чл. 51. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят.
Не е много еднозначно написано че трябва да се дели според броя живущи във всеки апартамент  Mr. Green

# 599

Чл. 51. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят.
Не е много еднозначно написано че трябва да се дели според броя живущи във всеки апартамент  Mr. Green
Тогава ми обяснете за какво и кога се прилага чл.48,ал.8

Общи условия

Активация на акаунт