Брекети - къде, какви, за колко? - тема 8

• 103 030
  • 743
  •   1
Отговори
# 720
  • Sofia
Някой може ли да ми каже от какво може дъгата ми да се е показала повече зад посредния брекет(то май не е брекет). Просто стърчи малко повече от него отколкото вчера. Нищо не изглежда да не е наред.
С деймън съм, ако има значение, но едва ли е от самолигирането.
Вероятно от миенето на зъбите - всеки човек си има определена любима посока на миене и така малко по малко дърпаш дъгата в едната посока. И да, в известен смисъл е от самолигирането, защото дъгата се движи много по-лесно отколкото ако е захваната здрво с множество лигатури.
Взимаш една пинсетка и внимателно я издърпваш. От двете страни на челюста, дъгата трябва да стърчи еднакво. Т.е. леко я дръпни, че да застане симетрично. Иначе рискуваш в един момент дъгата да излезне от единия край. Ако това се случи - използвай пинеста за да я върнеш в каналчето.

# 721
  • Варна
Много ви благодаря! От другата страна е направо забита в костта ми отзад, т.к. мъдреците ми са много назад и доста трудно си опъвам отстрани устата, за да я видя изобщо, но и там стърчи достатъчно и повече отколкото беше вчера.
Направо ми е нереално как на трети ден има такава разлика, а нямам и болка.
Ако се откачи няма да смея сама да я сложа, а и доста я пазя, т.к. и от двете страни имам дупки и реално там минава само дъга, която е уязвима на натиск и може да се откачи по-лесно и ОД ме предупреди, че просто ако се случи да отида да ми я закачи. Не знаех, че и сама мога, така че благодаря и за това! Дано не се налага но ако стане ще опитам.
А така не се ли отпуска и ефекта да отслабва или тя си излиза колкото е нужно, за да е стегната?
За миенето-от средата мия в посока към края, т.ч. с това едва ли влияя. Но освен четката минавам с още 100 неща, т.ч. може и така да я размествам.

# 722
  • Северо=Западналия край
Пиша ви веднага след прегледа си с доктор Моллова. Честно казано съм ужасно очарована от всичко, което ми каза, показа и тн. Да не говорим за цена... Цените, които ми предлагаха при дургия ортодонт е два пъти по-ниска Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Сега първо само трябва да си обравя зъбчето, което уж ми беше за ваадене и тогава отивам на бегом и ще си слагам брекетчетаааа Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Можв ли да споделите каква цена ви каза и съответно за какъв вид брекети е?

# 723
Здравейте!
И аз съм със брекети вече трети ден, болки нямам, но ми е странно все още, ям само пасирани супи и бебешки пюрета.Имам едни, не знам как се наричат, от вътрешната страна на горните предни 2 зъба, които ме дразнят най-много.Как ще свикна да ям нормално така, не си го представям.Ортодонтката ми е д-р Димитрова от Русе, прочетох цялата тема, но не видях някой да я е споменал.Аз лично съм доволна, всички в клиниката са много приятелски настроени, а тя работи само с Деймиън и то метални, и не вади зъби,което ме зарадва най-много.Имам дълбока захапка, почнай с ластиците, а тя ми даде прогнозен период от 18 месеца.Струва ми се малко,но гледам,че тя има пациенти, при които лечението е продължило 13 месеца?! Възможно ли е за толкова малко време да се случат както трябва нещата, като чета,че има хора които носят брекети 3-4 год.?

# 724
Здравейте!
И аз съм със брекети вече трети ден, болки нямам, но ми е странно все още, ям само пасирани супи и бебешки пюрета.Имам едни, не знам как се наричат, от вътрешната страна на горните предни 2 зъба, които ме дразнят най-много.Как ще свикна да ям нормално така, не си го представям.Ортодонтката ми е д-р Димитрова от Русе, прочетох цялата тема, но не видях някой да я е споменал.Аз лично съм доволна, всички в клиниката са много приятелски настроени, а тя работи само с Деймиън и то метални, и не вади зъби,което ме зарадва най-много.Имам дълбока захапка, почнай с ластиците, а тя ми даде прогнозен период от 18 месеца.Струва ми се малко,но гледам,че тя има пациенти, при които лечението е продължило 13 месеца?! Възможно ли е за толкова малко време да се случат както трябва нещата, като чета,че има хора които носят брекети 3-4 год.?

Всичко зависи от конкретния случай и колко бързо се местят зъбите. Деймън брекетите са известни с това, че са малко по-агресивни и по-бързо подреждат зъбите. Зависи и колко ще са прави и корените на зъбите, за да е успешно лечението -- не само на външен вид да са прави, а и корените им също, защото ако не са, после бързо могат да се върнат в първоначалната си позиция.

# 725
  • Варна
Алесандра, всичко е индивидуално при продължителността и не винаги е такава каквато е прогнозата.
Днес ми е 4ти ден на мен и съм със същите опасения. Не ме боли нищо, но имам чувство, че никога няма да смея да се храня нормално. Казват, че първата седмица била така и после нещата влизали в нормален ритъм.
Какво имаш от вътрешната страна на предните зъби, което споменаваш, че те дразни.

# 726
Алесандра, всичко е индивидуално при продължителността и не винаги е такава каквато е прогнозата.
Днес ми е 4ти ден на мен и съм със същите опасения. Не ме боли нищо, но имам чувство, че никога няма да смея да се храня нормално. Казват, че първата седмица била така и после нещата влизали в нормален ритъм.
Какво имаш от вътрешната страна на предните зъби, което споменаваш, че те дразни.

Не знам как се нарича, не бях чувала за такова нещо преди, а докато бях при ортодонтката още не бях на себе си къде точно какво усещам и не можах да я попитам.Ето прикачам снимка,но предупреждавам,че не е много приятна http://prikachi.com/images/186/9091186g.jpg

# 727
  • Варна
За пръв път виждам и чувам за такива бутончета... да ги наречем.
Ще е интересно да споделиш какво е точно и за какво е, когато ти каже.
Не са закачени и по никакъв начин за брекетите. Да не е нищо от типа на повдигачките, ако горните ти зъби натискат долните и да не удрят брекетите.
На мен ми правиха такива повдигачки на два зъба, но са от типа на пломба. Сложи нещо като цимент и го изпече с лазера и така леко изгради зъба, за да не закача брекета на долния под него.
Вероятно всеки ОД слага различни и според случая.

# 728
Може ли да покажеш твоите как изглеждат?
На кои зъби точно ти ги сложи? Предполагам и моите са с такава цел, т.к. съм с дълбока захапка, тя няколко пъти ме накара да си затворя устата и да я отворя за да види докъде точно опира, изпили малко тези "бутончета", докато станаха ок, но аз бях така зашеметена,че не знаех какво точно прави, и чак като излязох почнах да усещам къде какво имам в устата  Grinning

# 729
Здравейте! Имах проблем с кучешки десен зъб, който беше издаден напред (малко над другите зъби). Ходих на ортодонт, сложиха ми брекети, с които лечението продължи една година. След свалянето им ми дадоха пластмасов ритейнер, който трябваше да нося всяка вечер без краен срок. Носих го в продължение на 4-5 месеца, като при всяко сваляне на ритейнера сутрин зъбите ми стояха прави около час, след това започваха да се местят макар и малко. Вечер когато отново идваше време за слагане на ритейнера, усещах болка и стягане придружени с кървене. Когато отидох на консултация месец след свалянето на брекетите, споделих на ортодонтката за това постоянно местене на зъбите от свалянето до слагането на ритейнера, попитах кога това местене ще спре и отговорът беше, че може да се наложи да нося ритейнера с години. Малко по малко зъбът започна да се връща в първоначална позиция (над другите зъби). Въпросът ми е дали някой е имал подобен проблем и как го решихте?

# 730
DesiBoneva86, това, което описваш не звучи добре. Ритейнър може да се наложи да се носи с месеци, години или дори цял живот (зависи от случая), но не би трябвало всеки ден да боли и кърви. Не би трябвало и зъбите да се разместват - все пак нали затова го носиш този ритейнър.

Според мен направи една панорамна снимка и се консултирай с друг специалист. Може да има нужда от постоянен ритейнър, може зъбите да не са наредени добре в корените, дори отвън да изглеждат добре, може да е трябвало да се поносят брекетите по-дълго време, а може и наистина с още известно време носене на ритейнъра нещата да се успокоят - все пак второ мнение няма да е излишно, ако имаш притеснения.

Само кучешкия зъб ли ти беше проблем? Сложиха ли ти брекети и на двете челюсти?

# 731
wildBee, аз също мисля, че трябваше да ги нося по-дълго време. Цялото това изместване на кучешкия зъб ми се стори много бързо. Само кучешкия зъб ми беше проблем. Брекети имах само на горната челюст.

# 732
  • Варна
Алесандра, мога да снимам, но моите не се вждат. Аз просто усещам, че като си затворя устата на тези два зъба контакта е най-силен.
Направи го все едно прави пломба на зъба и не я изпилява до нужното ниво за контакт, а оставя зъба малко по-дълъг, за да прави по-рано конкакт и да не закача брекети отдолу.
Нямам нищо извън естествената форма на зъба.

# 733
  • Sofia
wildBee, аз също мисля, че трябваше да ги нося по-дълго време. Цялото това изместване на кучешкия зъб ми се стори много бързо. Само кучешкия зъб ми беше проблем. Брекети имах само на горната челюст.
Една година лечение с брекети само за едно зъбче, ама изобщо, не е малко. Да, ритейнърите вероятно ще трябва да ги носиш поне 1-2 години.

Това че ти кърви венеца просто не виждам как може да е заради лечението на единия ти зъб. Сигурна ли си, че почистваш зъбите си с конец, с правилната техника, така че конеца да минава ПОД венечната линия? Това което описваш ми звучи като заболяване на венците и Пародонтоза.

Ако по време на почистването на зъбен камък венците ти кървят, то значи трябва да вземеш мерки. При редовно почистване със зъбен конец и зъбен душ, след това при зъболекаря, венците НЕ кървят по време на почистването.

Имай предвид, че нелекуван проблем с венците не само, че може да доведе до изместване на зъбите, но и загуба на костно вещество и загуба на зъбите.

Ако твоя зъболекар и ортодонт не забелязват проблем, а венците ти кървят - просто потърси по-добър специалист  alert alert

# 734
  • Варна
Споменавате само един зъб, но нещата не приключват до там.
Този зъб само изнесен ли е бил и е нужно да се премести единствено той или са размествани и други зъби заради него. Ако е второто си е местене на цялата челюст и една година наистина може да е малко.

Общи условия

Активация на акаунт