С какво ви дразнят свекървите- 69

• 65 853
  • 755
  •   1
Отговори
# 690
  • някъде в орбита...
Боряна, евала. Искаш ли да станеш баба в моето семейство? Wink Че точно подобни проблеми никой не уважава около нас, и с мъжа диви ставаме да държим родата под контрол  ooooh!

# 691
  • Варна
И няма за моя радост да ги  разревавам..
Хм, защо наистина не разсъждаваха всички като теб...  Tired Моята свекърва се страхува да не изпусне бебето. Сама си го казва всеки път. Въпреки това, постоянно иска да е в ръцете й. Не знам дали много я стиска от страх да не я изтърве или просто детето усеща нейната несигурност, но неистово започва да пищи и да се дърпа след 10-15 минути гушкане. На втория ден от присъствието на баба си в къщи, писъка започва още щом я вземе. Наистина не знам защо... На въпроса ми "Добре де, защо сега я взе, като тя си играеше мирно и кротко в кошарата за игра или паяка?", отговора винаги е: "Ами защото искам да й се порадвам." Питам я не може ли да й се  радва без да я мачка. Не, искала да я гушка.
Е ми последния път не издържах и на поредното "Ами аз искам да й се радвам", отговорих "Добре, щом е най-важно ти какво искаш..."
Не че има ефект. Следващия път е същото...  ooooh!
Подчертавам, че нямам нищо против който и да е да взима детето на ръце. Камо ли пък бабите... Обаче когато се дере от рев, някак не ми се струва уместно...

# 692
Кали, моята свекърва веднъж се опита да ми направи забележка, че не можело то все да се съобразявам с детето и реването й. Много важно, тя била баба и искала да я погушка. Е казах й, че пък няма да стане по този начин и ще й се наложи да изчака момента, когато детето няма да реве от нея.

# 693
Изпитвах ужас като дете от гушкане, пощипване, целувки и пр. от баби, лели, съседки и всякакви различни от родителите ми хора. До сега съм голямо дърво и мога да се сгуша само в някой, който много ме привлича или да си гушна детето.

Тук е популярно да се прегръщат като се видят, а аз направо се вдървявам. Отдавам го на истинския ужас, който изпитвах като дете.

Не съм ограничавала достъп до моето дете, но той обичаше. Тук пък навират бебетата в ръцете на всички и аз пак се чувствям неловко, защото съм отвикнала, а и не съм от типа, които примират при вида на бебе. Нямам против и съм гледала деца на приятели и ми е ок, но като ми връчат бебе неочаквано и се чувствам като Бърти Устър или героят на Джером.

# 694
  • Варна
Кали, моята свекърва веднъж се опита да ми направи забележка, че не можело то все да се съобразявам с детето и реването й. Много важно, тя била баба и искала да я погушка. Е казах й, че пък няма да стане по този начин и ще й се наложи да изчака момента, когато детето няма да реве от нея.
Да, обаче моята свекърва не смята че детето реве заради нея, а защото е урочасано и хиперактивно и не го свърта на едно място, т.е. в ръцете й. Тя на практика няма база за сравнение, защото не вижда (а и не иска да вижда), че в другите хора, било то и напълно непознати, не реве така... Сърце не ми дава да й кажа директно "Реве от теб, не й харесва точно в теб". Надявам се сама да се усети, че на детето не му е ок и да я пусне, ама не би. Тя била искала да му се порадва...
Ааа, и другото обяснение - виждала я много рядло, само веднъж месечно за по 3-4 дена и затова я забравяла и ревяла в нея. Странно тогава как не реве в майка ми или в Кръстницата си, които жбивеят на 350 км. и ги вижда на 2-3 месеца веднъж...

# 695
Различни сме със снаха ми.Напълно различни като мироглед    и виждания  за нещата.Но  тя е изборът на сина ми ,а  вече с децата  са свързани   повече от всичко друго. Уважавам я заради  интелекта и   много се радвам да си говорим. Сега ми бе  важно как ще решат да почне работа,защото точно синът искаше сега да ги дадат на ясла. Знам,че тя ще реши това.И каза,че не са готови.Но  след двете години ще се наложи.Обоснова се,може да не реагирах адекватно, не ми разбира логиката и потока на мисли и може би и се  вия  друго становището ми ,опитах да изясня, дано ме разбра. Но ако да съм съгласна с него,е  нейно решение и го знам.Аз имах страхове заради нейната работа,ако не проявят разбиране за бъдещи отсъствия  заради децата,може  да има проблеми и ми се искаше  да ползва всички отпуски да израстат повече,макар да е в неплатен отпуск.тя  смята,че дори две години са много да се отдели от работата си,така че ще  започне след тях и  има логика. Ще им е трудно. Попита защо мисля лошото ,че ще се разболяват често в детско заведение-ами защото е правило и всички го казват,сега са изолирани от групи и  досег с епидемии  и детски болести.
Скрит текст:
Всъщност неразбираемо сложното  вчера написах заради друго- тя  не обича да се прибира масата след хранене, трябва да се оттеглят всички. Казвала го е и уж се старая. Но  като си тръгваха ,докато се  събираха,от чакането и  напрежение  да не преча,да не забравят нещо -аз съм свикнала да съм бърза и  от свекърва си научена да прибирам празни прибори,както и на станали вече от масата хора, но забравих и  дори нейната чаша,празна беше,прибрах. Ами натрупало се беше и  да си намеря занимание  докато те се  канят и  събират нещата. Обади се. Защо прибра чашата ми. донесох чиста веднага ,но не и  е нужна ,просто действието ми дразни. Знам,че не е повод за  нищо.Съжалявам за навиците си.Трябва като ти кажат не да е не. Това моето е дребен пример. Тя  също прави такива неща,всички ги правят. Да се сработят хората е нужно време и  търпение.Зачитане  навиците им,още повече ако не живеем заедно,тогава е трудно.Нещо дребно дразни някого.
И  поне за децата изпълнявам каквото кажат,дори да ги нахранят  не могат в мое  присъствие  в този момент ,до 6 месеца бе песен, сега имат и те  характери и желания.Мога да го награбя и тръгна из двора или другаде докато спре да реве ,но  ми се къса сърцето само като помисля.Казаха ми,че  от 2.5  години децата вече разбират и  общуват някак,приемат другите.
Та  дано обясних ясно и  просто какво  ме е накарало да овъртя  толкова мислите си,старах се да е философски,отгоре погледнато.
Знам,че този форум разглежда точни казуси,но не може и не е редно да се изнасят всички и всякакви подробности,някои  не са безобидни. И днес си се ядосал,утре ти е минало.Все пак рядко някоя дама  сипе безразборно, все някак се опитваме да е  обобщено и  не толкова  нараняващо другите,ако го прочетат.Защото тук винаги е едната страна.Другата винаги може да нанесе корекции и  обяснения. И да са  важни.
не ми се работи днес,и  днес.Сложих ядене и  ...чакам да ми мине мързела.

А  също и до сега не обичам да ме прегръщат  и  целуват.Има си място къде и кога и кой. За  мен няма вече кой,но  пак не обичам да ме попипва сулю  и пулю.

# 696
Боряна, ти си доста умерена в писането за снахата, но ми се струва, че е една фръцла, а и синът ти явно е доста дистанциран иначе не си обяснявам непрекъснатото ти притеснение да не ги "натовариш" или обидиш.

Отпусни се малко и не премисляй чак всяко нещо. Все пак се виждате толкова рядко и децата са с родителите си та не виждам какво толкова можеш да направиш, а историята с чашата е просто фръцня.

Не би ми и хрумнало да правя подобни фасони на свекърва си, на която съм на гости. Ако реши да вдига масата съм помагала, а ако не съм на кеф и казвам, че не съм приключила и ще вдигна каквото остане по-късно.

# 697
Кали, и аз си мерех думите в началото, обаче да ти кажа идва момент, когато вече писва. И аз на моята така й казах, че от нея реве детето. Ами че то си беше истината, защо да се опитвам да замазвам с мили думи. И как няма да реве, като тя имаше навика да я грабне и да хукне към другата стая и да вика - няма я майка ти, стига рева. Естествено аз до минута-две съм си взела детето, обаче всичко това ме натоварваше много.

Майка ми имаше друга тактика с детето - идва у нас и се прави, че не я забелязва въобще. Все едно няма дете и тя след малко сама отиваше да я търси. Сега се обичат много, но в началото беше трудно. Просто детето си е такова.

# 698
Те  са заедно от 14 години ,не беше така в началото,бе мило момиче и  нямаше претенции. Може да се сещам за причините да се промени и  да има изисквания отвъд тези дето ще спомена,но е  важно те как се  разбират,не с мен.Просто попита  защо  и вземам чашата,не се е карала или друго.
А никак не и  е  лесно. Две деца отнемат всяко търпение  и енергия. Не  допуска да и се помогне,става  лошо.Най-доброто е  да приема временно  капризите,да проявя разбиране като не мога да помагам.Няма условия  за трети човек в жилището,пети по-точно вече.И не ме засяга как си  разпределят и уреждат задълженията заедно.Изнервена е  и разбирам.Спомням си как беше с породени деца,това е малко по-трудно.Няма да съм аз човека,който ще натяга  отношения  със намеса или съвети.Радвам се когато говорим ,да съм в час с нещо тяхно.Важните неща виждам  и знам.тя  застава зад него  при всички решения,някои  ме плашеха дори,но го подкрепи и  успяват все пак. Не  са  стъписани,справят се доста добре.

Деска и  аз приемам това да се правиш,че ги няма поне известно време.Предния  път не ме понасяха в същата стая ,рев. Сега поне  вървя до тях  и имахме моментите,какво,че не съм гушката,то да го смачкам искам от гушкане,но не трябва.

# 699
Ами защото е наплашена от темата Laughing
Нали виждаш тук, че свекървите нямат полезен ход. Ако искат да помагат - врат се, ако си имат собствен живот и не се пречкат - що не помагат! То вярно, че и помагането/непомагането има нюанси, но една снаха смята ли, че свекървата е гад по дифолт, угодия няма. Както и обратния случай - една свекърва реши ли, че синчето е златно и няма достойна за него, и идеална да е снахата, пак ще й намери кусури Mr. Green

Чужди бебета не стискам, не напирам да прегръщам, не закачам, гледам да стоя надалем от бебешки лиги. Те пък мрат да се лепят по мен. А сега, де.

Снахата на Боряна вярно е претенциозна. Що пък да не си раздигаш масата, щом всички са станали от нея и те събират багажа да си тръгват. Аз на въпроса "защо бързаш?", бих казала "защото съм такава, припряна" Laughing Нали не си заприбирала, докато някой от тях още се храни на масата? Нормално е в твоята къща да е по-твоите правила, в тяхната - по техните Peace

# 700
Виж сега, че с близнаци не е лесно, не е. Но ти сама казваш, че тя не иска помощ, а и си е в къщи за сега.

За чашата си е тъпо. Ако съм станала от масата няма и да ми направи впечатление, че ми е вдигната, а по-скоро сама ще съм си отсервирала.

Вчера имах пубери на гости. Говоря за 3+моето момчета на 16 г. Сервираха си и си отсервираха сами. На сутринта си бяха тръгнали преди аз да стана и всичко беше подредено, чаршафите в коша за пране, съдовете в миялната, боклукът изнесен. Ако пубери го могат в чужда къща, не виждам защо роднина да не го може. Ако им вдигна нещо, а после им дотрябва сами си взимат ново.

# 701
Боряна, много, много си премерна и правеща всичко възможно да стоиш настрана.Браво.Не знам защо но усещам болка в думите ти ,сякаш нещо ти тежи,нещо което таиш в себе си.Дано не съм права защото си ми симпатична.

# 702
Боряна, много, много си премерна и правеща всичко възможно да стоиш настрана.Браво.Не знам защо но усещам болка в думите ти ,сякаш нещо ти тежи,нещо което таиш в себе си.Дано не съм права защото си ми симпатична.

Естествено, че се усеща болка. Тя стъпва на пръсти през цялото време. Виждала съм една-две баби и тъщи и свекърви поставени в подобна позиция и винаги ми е било тъжно.

Боряна поне не я използват, защото имам позната, на която и се дават заповеди, като днес ще гледаш детето. Докато го гледа има 10 страници с изисквания, а като се приберат родителите я натирват без и кафе да и предложат. Няма удобен транспорт, но веднъж не са я закарали до тях.

Да не говорим, че те осигуриха и жилището, а и ги подпомагат стабилно финансово.

# 703
Боряна, ти си душичка.
Каквато ще да е снахата, да си бере гайлето мъжът й. Той си я е избрал и обратното - снахите не е редно да се занимават със свекървите. Те са майки на мъжете им. Да си гледат живота и да не се товарят излишно!

# 704
  • Бургас
Разбирам поведението на Боряна. При положение, че се виждат рядко, по-добре да не влиза в конфликти със снахата. Първо, че е безсмислено, второ - само ще си обтегнат отношенията. Права е, че важното е сина й да е щастлив с нея. За нея остава да поддържа любезни отношения със снахата колкото да не си отрязва достъпа до внуците. За ден - два може да я потърпи, а и не останах с впечатление да не я понася.

Общи условия

Активация на акаунт