Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 132 981
  • 799
  •   1
Отговори
# 780
  • София, Люлин-8
А също така детето може да е нервно от факта, че няма говор в момента в който започне да се появява рецептивната реч детето ще започне да се успокоява, при нас така стана. Peace

Последна редакция: вт, 14 фев 2017, 04:56 от romanol

# 781
Здравейте! Дапипитам някой тук правил ли е " хелираща терапия" на детенцето?Ако да, да сподели мнение.....Благодаря!

# 782
  • София
Мира, да правим.
Имам почти не използвана опаковка б12 и фолиева киселина/ тетрахидрофолат  на doctor's best/.
Ако някой се интересува, нека да пише.

# 783
Иванка, вие пускахте метали в Детокс център, нали? След изследването там ли те консултираха какво да даваш? Препоръки за лекар с такава насоченост имаш ли? Може и на лични, ако на другите не им е интересно. Аз се съмнявам за метали и пуснах изследвания за коса. Сега се чудя ако излязат при кой лекар да отида.
Още един въпрос от лаик. Хелирането не се ли извършва с хелатори под лекарски контрол, а не с витамини и минерали? Благодаря!

# 784
  • Варна
Здравейте!

Имам си аз едно момченце на 3-годинки, което не говори. Никакви проблеми не засичам - проходи стабилно на 10 месеца, ниже синци, реди Лего /и от най-дребното/, с мозайка си играе, пъзели подрежда,реже с ножичка, нормално спи, не е агресивен, но е палава маймунка /не прекалено, но от яслата отбелязаха веднъж-дваж, че бил палав без да ни правят забележка; и за други деца чух, че казват същото, та не е извън нормалното/, обича да гледа книжки /но засега няма търпение да му ги чета Sad .../, да редим карти с животни на масата, обожава да играе с деца,разбира и  изпълнява всичко което му кажем /донеси дистанционното, съблечи се, подай ми топката и т.н. /, храни се сам, гледа в очите като се обърнем към него по име, ходи на гърне /макар, че понякога се напишва ако не е гърнето в стаята, тъй като не казва пиш, просто си събува гащите и сяда сам/. Много е усмихнат, с голямо чувство за хумор. Думички, които използва са "здрасти, чао, дай, да, гъди-гъди...и май това са. Не обича да показва по картинки. Например редим мозайка и аз му казвам сега сложи червено и той слага червено, но ако му кажа на картинка или книжка "покажи ми червеното", не показва и дори се ядосва. И така с това ядосване - то е всеки път, когато го помоля да каже дума, да повтори дума, да покаже нещо....

Около нас всички, които ни познават ни казват "Спокойно, ще се отпуши, то няма човек, дето да не говори..." Включително и лелките от яслата, като им споменах, че това вече е много притеснително, те ме увериха, че е малък още, че сега късно проговаряли, че в групата имало и други, които не говорели /макар че те са с по половин-една година по-малки от него/. Онзи ден бяхме при личния лекар и ни даде направление за невролог. Ще отидем, то е ясно, но исках да се допитам и до вашия опит, майчета на късно проговарящи дечица.

Та, след като доста четох по темата ми направи впечатление, че не е лошо да се отиде при добър психолог преди невролога. Вие какво бихте ме посъветвали? Препоръки за добър психолог във Варна?

Днес ще купя Киндинорм да му давам, прочетох хубави неща.

И така...много ми е трудно да осъзная, че има проблем. Знам, че всички вие сте минали през това.... Дано дечицата ни да напредват все по-бързо.

# 785
^Ekaterina^ , този "Киндинорм" не е ли за нервни деца? Не виждам в описанието ти такова поведение при твоето дете (освен, това за дамите от детската градина/ясла, което не е нервност, според мен).
Скрит текст:
Hamomilla аптека D12 - елиминира тревожност и неудовлетвореност, успокоява и спомага за добър сън.
калиев фосфат D6 - премахва нервно изтощение, помага за лечение на нарушения на съня (нощни ужаси, сомнамбули), допринася за нормализирането на мозъчната активност чрез стимулиране на способността да се асимилира информация.
делфиниум stafizagriya D12 - помага лечение на физически заболявания, провокирани от нервни разстройства, има успокояващ ефект.
Валериан D6- има успокояващ ефект (кумулативен ефект), премахване на психологическите симптоми на свръхчувствителност, нормализиране на настроението и психическото възприемане на реалността.

Моля, някой който е по в час с новите теми да направи нова тема, защото минахме 50 страници. Аз нещо не успях. Благодаря предварително

# 786
  • София
Не го води на психолог, няма какво да ти каже. Ще ти каже, че не говори и е закъснял, голяма изненада ще ти е тази информация. Логопедът ще ви помогне за думичките и ще каже къде са се скрили. настоявай да ти показва неща по книжка, колкото и да се сърди, трябва да се научи да учи.

# 787
  • Варна
Екатерина, привет! И аз съм от тези лутащи се майки на момченце, почти наборче на твоя юнак. Това, което описваш за твоето детенце, важи и моя младеж - адекватен, с очен контакт, изпълняващ команди, добре похапващ и съответно добре дъвчещ, което според специалистите има отношение към проговорянето. Спокоен е, не създава проблеми в яслата. Но...не говори, макар че в последните 1-2 месеца виждам напредък. Доскоро казваше "мама" и "тата", когато ни викаше, а сега вече се обръща с "мамо" и "тати". Но общо взето с това се изчерпва речниковият му запас. Казва още: бебе, баба, деди, йейе (зеле), мен (мед), ало, нани (спи), тао (чао), дей (здравей), тай (чай), Пепи (това е лелята в яслата). Изречения няма.

Преди две седмици най-накрая го заведох на логопед. Жената ми каза, че не е за нея, но й направи впечатление, че в повечето време детето си държи устата отворена. Това го бях забелязала и аз още като бебе, и на 1г. го заведох при специалист УНГ. Д-р Чамурлийски тогава ни каза, че е по-скоро навик, няма проблеми, аз се успокоих и сякаш забравих за това. Но логопедът ни насочи отново да отидем, защото отворената уста може да ни създаде големи проблеми на по-късен етап. Реших, че ще отидем при двама лекари УНГ, но ми се искаше поне единият да е по Здравна каса, съответно се засилих при личната му лекарка за направление, но без детето. Като отидох при нея, тя ми се нацупи, че действам, без да се консултирам с нея. Вероятно има основания. Грабнах момчето и й го заведох. Според нея пък той не е за УНГ, а за психолог. Но все пак ми даде направление.

Все още не сме стигнали нито до психолог, нито до УНГ, защото удрям на камък с лекарите. Нашата лична ми препоръча психолог Меги Кръстева. Една майка ми препоръча друг психолог, но не го пиша, защото ми каза само първото име. Имам негови координати, мога да ти ги дам на лично съобщение.

Ако някой ден решиш да заведеш детето при логопед, мога да ти дам координати на две-три логопедки. Едната ми я препоръча съфорумката re_ge, a впоследствие чух добри отзиви и от колежка. Аз пък ще се радвам, ако споделиш за вашата среща с невролога.

ПС. И аз видях, че минахме 50-та страница, но хич не съм в час с пускането на теми Sad

Последна редакция: ср, 15 фев 2017, 17:10 от gallizia

# 788
Добър психолог няма в смисъла на запитването. Психолога се занимава с терапия, не му влиза в квалификацията да дава диагнози, често има и едно въпросно образование....Психиатър е човекът който говори, има право да говори и би трябвало да разбира от психическото здраве на детето,  той е най квалифициран. Каквото и да ви се струва в случая ....невролог е първата крачка. Трябва да отхвърли задължително наличието на чисто физически проблеми.

# 789
  • Варна
Re_ge, можеш ли да помогнеш с име/на на невролог/зи, на които можем да се доверим?

# 790
  • София
Ние бяхме на невролог, единствения смисъл беше в еег. Никакъв друг преглед не направи.
Галиция, защо логопедът е казал, че не сте за него  newsm78
Не работи с толкова малки деца ли?

# 791
За Варна - не. Няма. Наистина няма .Ние го водихме в софия . Доцент Боянова.  Еег-то правихме във Варна но той беше вече по голям. Направихме го по мое настояване макар и в София доцентката да каза няма проблеми. Еми и еег- то Беше добро.

Междудругото не ходете  при Литвиненко. Той е за тежки случаи.

# 792
  • Варна
Ivankaka, логопедката не ми каза в прав текст защо не е за нея, но останах с впечатлението, че покрива нейните критерии. Всичко, което го накара да прави, го направи. Аз присъствах в ъгъла на стаята. На момчето много му хареса и хич не му се тръгваше.

Показа ми какво да правя и всъщност срещата беше полезна за мен, защото се чудех какво правят децата при логопедите. Най-общо казано - да наблегна на Монтесорските упражнения за фината моторика, и когато му казвам "жираф" примерно, да вдигна жирафа на нивото на устата ми, за да може да ме гледа как произнасям думичката. Но се разбрахме в началото на март пак да се чуем...

# 793
  • София
Пробвай с друг логопед според мен. Интересно ми стана защо свързват отворената уста с Унг, нещо за заглъхване на ушите ли  newsm78
Иначе и моята едната дъщеря е точно като синът ти/ знаеш и че са набори/, само че тя има към 30 думи в речника.
Тя пък като каже някоя нова дума, примерно колан, отначало изговаря перфектно  и като я повтори 5 пъти разваля все повече произношението става колан-оуан-оан.същото примерно топка- топко-попко и накрая става попо.
Чудя се на какво може да се дължи това.
Еег е важно, за да се отхвърлят епилепсии.
Иначе и аз не съм доволна от Литвиненко, както и от Христова.

# 794
Здравейте, някой чувал ли е за Клостридия бактерия в червата? Как се изчиства?

Общи условия

Активация на акаунт